Objavljeno: 24.9.2013 | Avtor: Simon Peter Vavpotič | Monitor Oktober 2013 | Teme: wifi

Orkester pod taktirko Wi-Fi

V zadnjem času smo priča neslutenemu razvoju brezžičnih komunikacij. Posebej v domačem okolju, kjer navadno med računalniki ne prenašamo zelo velikih količin podatkov, je »po zraku« mogoče skoraj vse. Inovativnih brezžičnih rešitev ne manjka in izdelovalci tekmujejo, kdo bo prvi vdelal podporo za brezžično krmiljenje z mobilnim telefonom, tablico ali osebnim računalnikom v kako napravo, kjer je ne bi pričakovali.

Standard modri zob (Bluetooth) se počasi umika brezžičnemu Wi-Fiju. Vse več je pametnih gospodinjskih in mobilnih osebnih naprav, ki imajo vgrajene dokaj zmogljive mikrokrmilne računalnike s spletnimi aplikacijami: od pralnih strojev, klimatskih naprav, hladilnikov, osebne tehtnice, tipal, ki sporočajo, kako se počutijo rože, ključavnic z daljinskih upravljanjem, do brezžičnih slušalk in zvočnikov, ročnih barvnih skenerjev in raznovrstnih robotskih igrač ter takih ali drugačnih namenskih računalnikov z zaslonom na dotik, ki znajo še veliko več kot le naključno »vrteti« fotografije iz domačega albuma. A to ni vse! Prodajna uspešnica so postale tudi pomnilniške kartice SD za digitalne fotoaparate s povezavo Wi-Fi, elektronska varuška, ki namesto sprejemne enote uporablja kar »mamin« mobilni telefon, inteligentni termostati, majica s kratkimi rokavi, ki zna zaznati brezžično ethernetno omrežje, Wi-Fi, očala z vgrajeno miniaturno video kamero, sijalka z brezžičnim nastavljanjem svetlosti in barv, daljinsko krmiljeno zatemnilno stikalo in brezžična polnilna postaja za mobilne telefone itd.

Eye-Fi

Kratica Eye-Fi je izpeljana iz angleške besede oko (angl. eye) in kratice Wi-Fi, oziroma aktualnega standarda za brezžični ethernet. Čeprav naj bi bile sorazmerno majhne pomnilniške kartice SD namenjene le shranjevanju podatkov, jim je dala vgradnja podpore brezžični komunikaciji številne nove možnosti uporabe. Izdelovalec poudarja predvsem prednosti, ki jih te kartice prinašajo digitalnim fotoaparatom. Slednjih ni več treba s kablom povezovati z računalnikom, temveč je dovolj, da je v ciljni računalnik vgrajen vmesnik Wi-Fi.

Povezava med kartico Eye-Fi v fotoaparatu in osebnim računalnikom

Povezava med kartico Eye-Fi v fotoaparatu in osebnim računalnikom

Eye-Fi, ki ga izdeluje istoimensko podjetje iz Kalifornije, je pravi čudež tehnike, saj ima majhno ohišje povsem napolnjeno s čipi in podporno elektroniko. Na (kot kaže zdaj že za javnost zaprti) spletni strani www.IkonTools.com  so se lotili razdiranja kartice Eye-Fi. Sestavljata jo dve glavni sestavini: Samsungov bliskovni pomnilniški čip (flash RAM) s tehnologijo vrat ne-in (angl. NAND) in Atherosov komunikacijski čip Wi-Fi, ki je približno za tretjino manjši. Poleg njiju je na miniaturni večplastni ploščici tiskanega vezja še nekaj diskretnih elementov in manjših čipov.

Kartice Eye-Fi lahko v Evropi, na Bližnjem vzhodu in v Afriki kupimo le pod blagovno znamko SanDisk, pod lastno blagovno znamko pa podjetje Eye-Fi še vedno prodaja svoje izdelke v ZDA. Največja kartica Eye-Fi, Pro X2, ima zmogljivost 16 GB in omogoča komunikacijo po standardu IEEE 802.11n ter način delovanja »neskončni pomnilnik«. Pri slednjem kartica iz bliskovnega pomnilnika prek povezave Wi-Fi sproti prenaša podatke v oddaljeno napravo (npr. osebni računalnik) in prenesene datoteke sproti briše. Tako je na kartici vedno dovolj prostora. Mogoča je tudi komunikacija prek javnih omrežij Wi-Fi, ki so vzpostavljena v večjih mestih po svetu.

Pomnilniška kartica mini SD z Wi-Fi, Eye-Fi ProX2 s 16 GB

Pomnilniška kartica mini SD z Wi-Fi, Eye-Fi ProX2 s 16 GB

Nekatere kartice Eye-Fi omogočajo tudi geografsko označevanje slik ob pomoči Googlovih storitev,  oziroma v slikovno datoteko ob nastanku fotografije zapišejo metapodatke o geografskem položaju digitalnega fotoaparata.

Kartice Eye-Fi prodajajo tudi pod veliko drugimi oznakami, kot so: Geo X2, Eplore X2, Connect X2, Mobile X2 … Pri nakupu moramo vedeti ne le, koliko pomnilnika potrebujemo in kakšna naj bo strojna zgradba kartice, temveč tudi, katere storitve v spletu želimo. Če kupimo kartico z manj storitvami, lahko slednje kasneje dokupimo. Kartice SanDisk Eye-Fi v slovenskih spletnih trgovinah stanejo okoli 40 evrov. Vendar se splača dobro pregledati ponudbe spletnih trgovcev, saj lahko za isti denar dobimo precej boljšo kartico, denimo z 8 GB namesto s 4 GB bliskovnega pomnilnika.

Klimatska naprava Kuhl

Navadno imajo klimatske naprave zgolj en daljinski upravljalnik, ki ne more shraniti različnih nastavitev klimatske naprave za različne uporabnike. Združljivost z Wi-Fi pri novejših modelih Kuhlovih klimatskih naprav omogoča, da namesto daljinskega upravljalnika uporabimo kar »pametni« mobilni telefon, tablico ali osebni računalnik s povezavo Wi-Fi in ustrezno programsko opremo. Vsak uporabnik ima lahko shranjene lastne nastavitve. S tem se lahko klimatska naprava v trenutku prilagodi njegovim željam. A mnogi se na tako radikalne novosti kljub vsemu težko navadijo.

Zato ne preseneča, da je uporaba načina delovanja Wi-Fi izbirna. Treba je dokupiti poseben vmesnik Wi-Fi, FriendrichLink. Komplet za nadgradnjo obsega komunikacijsko kartico (oblike ključka USB), ki jo povežemo s krmilno enoto klime prek vtiča mini USB, ključek USB za shranjevanje podatkov in kabelski vmesnik z USB na mini USB.

Aplikacija FridrichLink za Kuhlove klimatske naprave

Aplikacija FridrichLink za Kuhlove klimatske naprave

Pri namestitvi FriendrichLinka najprej shranimo sestavo na podatkovni ključek ob pomoči osebnega računalnika. Nato ključek prek kabelskega vmesnika povežemo z nadzorno enoto klimatske naprave. Zadnji korak je namestitev vmesnika Wi-Fi, ki ga prek istega priključka za stalno priključimo na krmilno enoto klimatske naprave.

Programsko aplikacijo FriendrichLink lahko brezplačno prenesemo na namizni računalnik (prej moramo namestiti Applov iTunes), notes ali tablico z operacijskim sistemom Mac OS ali Windows iz Applove spletne trgovine ali na mobilni telefon z operacijskim sistemom Android iz Apple App Store ali Googlove spletne trgovine Google Play. Aplikacija omogoča brezžično krmiljenje več klimatskih naprav z vmesnikom Wi-Fi. Naenkrat lahko upravljamo posamezno napravo ali več naprav hkrati. Denimo, vse hkrati vključimo ali izključimo. Poleg tega je mogoče nastaviti tudi tedenski urnik delovanja za vsako klimatsko napravo, pa tudi shraniti osebne nastavitve.

Klimatska naprava Kuhl, ki jo lahko krmilimo prek mobilnega telefona

Klimatska naprava Kuhl, ki jo lahko krmilimo prek mobilnega telefona

Če bi bil vmesnik Wi-Fi že serijsko vgrajen v nadzorno enoto klimatske naprave, ta ne bi potrebovala niti daljinca, toda potem je staromodneži, ki so vajeni klasičnih daljinskih upravljalnikov, skoraj gotovo ne bi kupili … Klimatska naprava stane v ZDA od 1200 do 2100 dolarjev.

Slušalke Koss Striva

Brezžične slušalke prek povezave modri zob že dolgo niso nič posebnega. Zdaj prihaja Wi-Fi, ki omogoča veliko večjo povezljivost. Eden izmed prvih takih izdelkov so naglavne avdio slušalke Koss Striva. Majhen vgrajeni računalnik omogoča brezžično poslušanje glasbe iz neštetih intranetnih in internetnih virov prek domačega računalnika pa tudi na »klasične načine«: prek avdio kabla ali kabla USB. V načinu delovanja Wi-Fi se slušalke obnašajo kot dostopna točka Wi-Fi, ki jo lahko identificiramo po identifikacijski oznaki skupine storitev, SSID (angl. service set identifier). Omogočajo tudi vnos dostopnega gesla. Frekvenčni doseg slušalk je med 10 Hz in 20 kHz, kar je dovolj za kakovostno poslušanje zvoka. Brezžično poslušanje je mogoče do 90 metrov od osebnega računalnika, če za signal ni ovir, denimo železobetonskih zidov. Baterijski akumulatorji zadoščajo za 1,2 do 3 ure predvajanja zvoka, glede na izbrani način delovanja.

Naglavne slušalke za kakovostno predvajanje zvoka, Koss Striva

Naglavne slušalke za kakovostno predvajanje zvoka, Koss Striva

Osebni računalnik za upravljanje slušalk potrebuje operacijski sistem Windows, Mac OSX ali Liniux z ustreznim internetnim brskalnikom z nameščeno javansko nadzorno aplikacijo, s katero lahko izberemo vir glasbe in nastavimo druge parametre delovanja.

Slušalke lahko kupimo v ZDA po okoli 450 dolarjev, v klasični izvedbi, z lokom prek glave ali v obliki čepkov za ušesa.

Koubachijevo tipalo Wi-Fi za rastline

Dober vrtnar ve, kako je treba skrbeti za vsako izmed številnih domačih rastlin in česa vsaki izmed njih primanjkuje. A resnica je žal dostikrat drugačna. Preživijo le najtrpežnejše domače rastline, ki ne potrebujejo vsakdanje skrbi.

Ko tipalo Koubachi vtaknemo v cvetlični lonček, začne zaznavati nivo vode, konsistentnost prsti, vlažnost, nivo pH (kislost ali bazičnost), temperaturo in svetlobo. Zbrane podatke prek povezave Wi-Fi po standardu 802.11 b/g posreduje aplikaciji v osebnemu računalniku ali tablici z operacijskim sistemom Windows XP (ali novejšim), Linux (če vmesnik Wi-Fi podpira način delovanja ad-hoc) ali Mac OS X(10.6.8 ali novejšim) ali mobilni napravi z operacijskim sistemom iOS. Programska aplikacija se poveže s Koubachijevim internetnim oblakom z enciklopedijo referenčnih podatkov za gojenje rastlin. Tako je nasvet za pravilno gojenje vsake rastline vedno pri roki. Ne samo to! Tipalo za počutje rastlin zna v nujnih primerih »domače« vrtnarje tudi opozarjati po e-pošti. Zna se tudi učiti in upoštevati posebne želje uporabnika.

Uporabniki si prek sodelovanja v »oblačnih« storitvah posredno izmenjujejo informacije oziroma skupaj gradijo zbirko podatkov. Tipalo lahko prestavljamo med različnimi rastlinami, saj potrebuje le dva tedna, da razume naravo vsake od njih.

Koubatchi podpira protokole za varovanje podatkov: WEP, WPA in WPA2, komunikacija prek Wi-Fi pa je tudi kodirana s protokolom AES.

Lockitron

Elektronsko ključavnico Lockitron trenutno še razvijajo. Čeprav so napovedovali, da bo naprodaj že v začetku leta, naj bi jo predplačniki (prednaročniška cena je 179 dolarjev) dobili šele konec letošnjega leta.

Skupina mladih razvijalcev si jo je zamislila kot dodatek h klasični ključavnici na ključ. Ima mehanizem, ki lahko ob pomoči vgrajene elektronike zavrti cilinder ključavnice, ki ima z notranje strani ročko za odklepanje, režo za ključ pa samo z zunanje strani. Lockitron ne zahteva napeljave dodatnih kabelskih povezav po stanovanju, saj deluje na baterijsko napajanje. Baterije naj bi pri zmerni rabi ključavnice zdržale približno leto dni; dobro pa je, da začne ključavnica na iztrošeno baterijo že prej opozarjati. Kljub temu lahko vedno vstopimo s ključem; o tem, kar aktivna ključavnica o odklepanju s ključem zazna, lahko tudi obvešča skrbnike.

Ključavnica Lockitron

Ključavnica Lockitron

Aplikacija za zaklepanje in odklepanje ključavnice Lockitron prek mobilnega telefona

Aplikacija za zaklepanje in odklepanje ključavnice Lockitron prek mobilnega telefona

Poleg Wi-Fi zna ključavnica sprejemati sporočila tudi prek četrte različice modrega zoba (angl. Bluetooth). To ji omogoča, da zazna prihod uporabnika in odklene vrata že, ko se jim ta približa. Tudi sicer je zelo priročna za hotelirje, stanodajalce ali sobodajalce, ker jim omogoča, da sobo ali apartma oddajo, ne da bi moral gost dobili ključ. Dovolj je, da si v mobilni telefon namesti ustrezno aplikacijo in kodo za odklepanje in zaklepanje ključavnice. Slednjo lahko skrbnik vselej spremeni. Zato ob odhodu gosta ni treba brisati podatkov iz njegovega mobilnega telefona.

Integracija ključavnice v uveljavljene poslovne informacijske sisteme hotelov je mogoča prek enostavnega aplikacijskega programskega vmesnika (angl. application program interface, API). V vgrajeni mikrokrmilnik ATMega, ki v celoti nadzira delovanje ključavnice, je mogoče sprogramirati tudi z lastno vgrajeno programsko opremo (angl. custom firmware).

Ključavnica je programsko popolnoma združljiva s pametnima telefonoma iPhone 4S in iPhone 5, z drugimi telefoni pa jo lahko odklenemo ali zaklenemo ob pomoči tekstovnih sporočil.

Pametna telesna tehtnica Fitbit Aria

Malokdo si ne želi imeti idealne telesne teže, ki je eden ključnih dejavnikov za zdravo življenje. Teža, ki jo pokaže domača elektronska tehtnica, je pomemben podatek, a ga brez računalniške obdelave lahko spremljamo le na pamet. Pri tem težko hitro zaznamo, da se »redimo« ali pretirano »hujšamo«.

Tehtnica FitBit Aria samodejno prepozna do osem posameznikov. Zato jo lahko uporablja vsa družina, ne da bi morali družinski člani ob vsaki meritvi vnašati svoje ime. Za povezavo tehtnice z osebnim računalnikom potrebujemo vmesnik Wi-Fi. Vsak družinski član dostopa do svojega uporabniškega računa Fitbit, ki je dostopen 24 ur na dan, s posebno programsko aplikacijo, ki lahko s spreminjanjem telesne teže skozi daljše obdobje svetuje pri prehrani, telesnih dejavnostih, spanju itn. Zna tudi opozarjati, če se bližamo izbrani ciljni telesni teži. Tehtnico je mogoče ob pomoči izvoza podatkov integrirati tudi z drugimi priljubljenimi aplikacijami, ki svetujejo in usmerjajo uporabnike k zdravemu življenju.

Instacube

Besedo Instacube bi lahko v slovenščino prevedli kot »instantna kocka«; čeprav je naprava, ki ni nič drugega kot majhen osebni računalnik brez tipkovnice z vgrajenim zaslonom na dotik in povezavo Wi-Fi, bolj podobna kvadru z zaobljenimi robovi in spominja na kak radioaparat iz sedemdesetih let preteklega stoletja. Vendarle zna Instacube s s samodejnim prikazovanjem kolažev slik z mobilnega telefona ali druge pametne naprave lepo popestriti vsakdan. Vanjo so vgrajeni tudi zvočniki; to ni nič nenavadnega, če naj omogoča tudi govorno komunikacijo prek Facebooka. Omogoča tudi zajem na Facebooku objavljenih lastnih slik in slik prijateljev.

Instacube

Instacube

Srce Intacuba je Armov procesor z 256 MB RAMa, 4 GB bliskovnega pomnilnika, zaslonom LCD z ločljivostjo 600 x 600 pik, komunikacijskim vmesnikom Wi-Fi po standardih IEEE 802.11 b/g/n in operacijskim sistemom Android.

Instacube se lahko napaja iz električnega omrežja z napetostjo od 110 V do 220 V, vgrajeno pa ima tudi litijevo akumulatorsko baterijo, ki se polni med tem, ko je Instacube priključena v električno omrežje.

Instacube je »zagonski« projekt, ki je objavljen tudi na Kick Starterjevi spletni strani (www.kickstarter.com). Njegovi tvorci so za zagon proizvodnje zbrali že 3434 prispevkov prednaročnikov, podpornikov projekta in razpolagajo z zajetnim proračunom, 621.049 dolarjev. Cena izdelka, ki naj ga bi začeli dobavljati konec letošnjega leta, naj bi bila v ZDA 199 dolarjev. Predvideni so tudi popusti za tiste, ki bodo naenkrat kupili dva ali tri izdelke zase in za svoje najbližje.

Ročni skener Wand

V začetku tisočletja bi si težko predstavljali, da bodo danes brezžični baterijsko napajani skenerji z osebnimi računalniki komunicirali kar »po zraku«. Zaradi velike količine podatkov je bilo do danes pri natančnem skeniranju še najpriročnejše vodilo SCSI ali USB.

Brezžični skener dokumentov in fotografij, Brookstone Wand, omogoča barvno in črno-belo skeniranje do ločljivosti 900 x 900 dpi (pik na palec, ki je približno 2,54 cm). Majhen zaslon LCD stalno prikazuje način delovanja. Skener lahko z osebnim računalnikom povežemo prek Wi-Fi ali s kablom USB. Hitrost prenosa pod omrežju Wi-Fi skener prilagodi zmogljivosti osebnega računalnika. Podpira standarde: IEEE 802.11n (do 150 Mb/s), IEEE 802.11g (do 54 Mb/s) in IEEE 802.11b (do 11 Mb/s).

Ročni skener Brookstone Wand

Ročni skener Brookstone Wand

Hitrost skeniranja je odvisna od izbrane ločljivosti. Pri najvišji ločljivosti traja barvno skeniranje dokumenta velikosti Letter (približno iste površine kot list A4) 12 sekund. Pri najnižji ločljivosti 300 x 300 dpi lahko v črno-belem načinu enak list poskeniramo že v dveh sekundah. Skener lahko sodeluje z osebnim računalnikov, ki poganja operacijski sistem Windows XP SP3, Windows Vista, Windos 7 ali Mac OS X od različice 10.4 naprej.

Skener lahko zajeto slike tudi začasno shrani na kartico mikro SD, veliko do 32 GB (kupiti jo moramo posebej). Na kartico mikro SD z 1 GB lahko shranimo od 300 do več kot 1800 skeniranih strani v formatu JPG ali PDF. Osebni računalnik vidi skener kot diskovno enoto, zato je prenos slikovnih datotek preprost.

Wand je zelo uporaben pripomoček na poslovnih poteh. Vendar je namizni skener še vedno veliko enostavnejši in preprostejši za vsakdanjo rabo. Navsezadnje Wand napajata dve bateriji AA, ki ju moramo znova napolniti (akumulatorski bateriji) ali zamenjati (navadni bateriji) po približno uri nepretrganega skeniranja. Izdelek stane v ZDA približno 200 dolarjev.

Brezžične igračke in še kaj

Wi-Fi ni uporaben samo za resno delo oziroma kopiranje podatkov med domačimi računalniki. Uporablja ga tudi nova generacija daljinsko vodenih igrač (oziroma modelov). Omogoča ne le preprosto krmiljenje na daljavo, temveč tudi prenos žive slike iz vgrajene kamere. Za uporabnika so pomembni predvsem: čim daljši doseg krmiljenja (z uporabo Wi-Fi je v odprtem prostoru okoli 60 m), majhna poraba energije in s tem dolga avtonomnost, robustnost in sposobnost premagovanja manjših ovir na terenu ter prenos slike iz kamere, ki bistveno olajša krmiljenje.

Pralni stroj Samsung WF457, ki ga lahko krmilimo prek omrežja Wi-Fi z mobilnim telefonom

Pralni stroj Samsung WF457, ki ga lahko krmilimo prek omrežja Wi-Fi z mobilnim telefonom

Zato ne preseneča, da je Rover 2.0 med mlajšimi vzbudil toliko zanimanja in navdušenja. Brezžični tank z vgrajeno kamero lahko krmilimo iz osebnih računalnikov, tablic in pametnih telefonov (z operacijskim sistemom Android), v katere namestimo brezplačno aplikacijo iz Applove spletne trgovine iTunes ali spletne trgovine Google Play. Kamera ima širokokotni objektiv za pregled nad velikim delom prostora in omogoča brezžično spreminjanje nagibnega kota. Vgrajeni mikrofon zajema zvoke iz okolice, zvočnik pa omogoča, da tank v prostor oddaja tudi lastne zvoke. Kamera vidi tudi ponoči. Igrača, ki za napajanje potrebuje šest baterijskih vložkov AA, stane v ZDA okoli 120 dolarjev.

Med brezžične igračke za nekoliko starejše spadajo  zvočniki s povezavo Wi-Fi. Vsak zvočnik z ojačevalnikom in računalniško podprtim sprejemnikom Wi-Fi privijemo v okov za standardno 60 W žarnico in mu s tem zagotovimo električno napajanje. Digitaliziran zvok lahko oddajamo iz približno 30 metrov oddaljenega računalnika. Prednost take postavitve zvočnikov je predvsem v tem, da po prostoru ni treba napeljevati kablov in lahko zvočnik priklopimo namesto katerekoli standardne žarnice ali varčne sijalke. Izdelek stane v ZDA okoli 120 dolarjev.

Očala Eyez z vgrajeno video kamero z ločljivostjo 720 p in povezavo Wi-Fi

Očala Eyez z vgrajeno video kamero z ločljivostjo 720 p in povezavo Wi-Fi

Miniaturni tank, Rover 2.0, z digitalno video kamero in povezavo Wi-Fi

Miniaturni tank, Rover 2.0, z digitalno video kamero in povezavo Wi-Fi

Da ne bi ostalo le pri navadnih igračkah, je na Kickstarterju (www.kickstarter.com) začel nastajati tudi projekt Eyez (napačen zapis angleške besede »eyes«, slov. »oči«). V navidezno čisto navadnih očalih z nekoliko debelejšim plastičnim okvirom se skriva digitalna kamera z ločljivostjo 720p, 8 GB bliskovnega pomnilnika za snemanje videa in brezžičnima povezavama Wi-Fi in modri zob ter ožičeno povezavo USB. Z brezžično povezavo je mogoče shranjeni video prenašati na pametne mobilne telefone iPhone ali tiste z operacijskim sistemom Android ali pa kar v osebni računalnik. Mogoče je tudi brezžično prenašati video v izbrano družabno omrežje, kot je Facebook.

Belkinova elektronska varuška za dojenčka s povezavo Wi-Fi

Belkinova elektronska varuška za dojenčka s povezavo Wi-Fi

Projekt ima že 2106 podpornikov, ki so skupaj zbrali 343.415 dolarjev, iz česar lahko izračunamo, da je vsak za prednaročilo očal v poprečju prispeval približno po 170 dolarjev. V teh okvirih se bo verjetno gibala tudi prodajna cena izdelka, ko se bo prvič znašel na trgu vohunske opreme.

Med zanimive izdelke s povezavo Wi-Fi se uvrščajo tudi nekateri boljši novejši Samsungovi pralni stroji in sušilniki perila, ki stanejo v ZDA okoli 1500 dolarjev. Nadzorujemo jih prek pametnega mobilnega telefona s povezavo Wi-Fi, če na telefon iz Google Play ali Apple App Store prenesemo brezplačno namensko aplikacijo.

Aktivni zvočnik, ki se napaja iz okova za standardno 60 W žarnico ali varčno sijalko in predvaja glasbo prek omrežja Wi-Fi.

Aktivni zvočnik, ki se napaja iz okova za standardno 60 W žarnico ali varčno sijalko in predvaja glasbo prek omrežja Wi-Fi.

Popolna avtomatizacija doma

Ob poplavi novosti se zdi, da bo v prihodnosti Wi-Fi skupaj s podobnimi brezžičnimi omrežji igral zelo pomembno vlogo pri avtomatizaciji doma. Brezžične povezave odpravljajo potrebo po dragem in zamudnem napeljevanju podatkovnih kablov. Z Wi-Fi lahko vse domače naprave med seboj komunicirajo in jih lahko upravljamo z enega mesta. Z namestitvijo ustreznega usmerjevalnika jih lahko upravljamo tudi od koderkoli iz interneta.

Tako lahko preverimo, ali pralni stroj deluje oziroma kje sredi pranja je. Z oddaljenega kraja ga lahko tudi zaženemo ali ugasnemo. Če to ni dovolj, se lahko z miniaturnim tankom s kamero zapeljemo po stanovanju in med počitnicami preverimo, ali je vse na svojem mestu. Tako ni treba nenehno razmišljati, ali so nas med počitnicami morebiti obiskali vlomilci ali pa je, denimo, stanovanje zalila voda …

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji