Objavljeno: 18.12.2007 15:20 | Avtor: Žiga Veber | Monitor December 2007 | Teme: foto, nenehni testi

Olympus SP-560UZ

Olympus je pred slabim letom predstavil kompaktni aparat s t. i. objektivom ultra zum (od tod tudi kratica UZ v imenu) s kar 18-kratnim razmerjem med največjo in najmanjšo goriščno razdaljo. To je bil model SP-550UZ. Takrat je bil aparat rekorder v razmerju goriščnic. Leto dni je naokrog in njegov naslednik z enakim zumom je tu, model SP-560UZ. Ta še vedno zaseda prestol, a na njem ne sedi več sam.

Je še čvrstejše sestave kot njegov predhodnik, uporabljeni materiali so kakovostni in delujejo trpežno ter se lahko primerjajo s tistimi, uporabljenimi pri ugodnejših zrcalno refleksnih kamerah. Ergonomija je zelo dobra, vsi gumbi so na pravem mestu, rokam pa se glede na velikost Olympus prilega zgledno. Moti le enostopenjski gumb za spreminjanje goriščnice. Menuji so pregledni, pri številnih funkcijah pa je na voljo tudi razlaga, ki je skupaj z menuji prevedena v slovenščino. Scenskih nastavitev je kar 25, aparat pa omogoča tudi nastavitev osebnih profilov, kjer si je mogoče vnaprej nastaviti marsikaj, tudi goriščno razdaljo. Ta se je sicer po celotnem razponu zmanjšala, kar pomeni, da je možno posnetke zajemati še bolj širokokotno. Vsekakor pohvalno. Razlog za to se skriva v nekoliko večjem tipalu, ki zdaj premore ločljivost 8 megapik. Ima malo šuma in dobro občutljivost vse do ISO 3200, ob zmanjšani ločljivosti pa celo ISO 6400. Čeprav bo kakovost fotografij, zajetih pri ISO 1600 in več, verjetno za večino uporabnikov preslaba (zrnatost!), so slike, zajete pri ISO 6400, boljše od pričakovanj. Sicer je kakovost fotografij le povprečna, predvsem to velja za prepoznavnost detajlov, toliko boljše pa so barve zapisa. Zajamemo lahko vse, od zares širokega vidnega polja (odlična svetlobna prepustnost), pa čeprav bo fotografija pri tem malo sodčkasta, pa tja do velike povečave, pri čemer Olympus ne ostri vedno natančno in hitro. Zumiranje poteka počasneje od nekaterih konkurentov, a je ob le enostopenjskem gumbu za upravljanje zuma tako delovanje neizogibno. Sicer je zumiranje omogočeno tudi med snemanjem video posnetkov, tako optično kot tudi digitalno, kar je danes še vedno huda redkost. Močno pa grajamo snemanje videoposnetkov pri ločljivosti 640 × 480 pik, saj so lahko ti dolgi največ 40 sekund! Zelo hitro pa lahko zajemamo zaporedne fotografije, pri zmanjšani ločljivosti 1,2 megapik celo do 15 na sekundo. To je lahko uporabno na primer pri analizi zamaha pri golfu, oziroma kjerkoli bi želeli zajeti točno določen delček sekunde. Kadar uporabljamo polno ločljivost tipala, je fotografije mogoče posneti tudi v formatu RAW.

Olympus SP-560UZ je, tako kot že njegov predhodnik, nadvse prilagodljiv aparat, še posebej, ko govorimo o iskanju pravega izreza že med samim zajemanjem fotografij. Čeprav njegovih pomanjkljivosti ni malo, se nam vedno znova oddolži z odličnim ohišjem in širokim naborom nastavitev.

Olympus SP-560UZ

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 8,0 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 27-486 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-4,5; ostrenje 10cm-neskončno (super makro 1cm); domet bliskavice 4,5m; ISO: samodejno ali ročno (50-6400).

Tehnična zmogljivost: 5.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 7.

Prodaja: Olympus Slovenija, www.olympus.si.

Cena: 439 EUR.

Za: Širok razpon goriščne razdalje, kakovost in ergonomija ohišja.

Proti: Le enostopenjsko stikalo za zumiranje, čas snemanja videoposnetkov pri ločljivosti 640 × 480 največ 40 sekund.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji