Objavljeno: 28.4.2010 | Avtor: Žiga Četrtič | Monitor April 2010 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Olympus FE-47

Naslednji iz Olympusove serije izdelkov z imenom FE, ki se je znašel v naših rokah, je FE-47. Z dražjim kolegom FE-4030 si sicer delita oblikovanje in vsebino menujev, a razlik kljub vsemu ni malo.

Nekoliko večje ohišje je za las zgrešilo uvrstitev med žepne modele, a mere FE-47 še vedno omogočajo udobno prenašanje v vsakem žepu. Zaradi uporabe klasičnih akumulatorskih vložkov tipa AA je boljši tudi oprijem, saj je ohišje nekoliko odebeljeno, zato je fotografiranje z eno roko brezskrbno in udobno. K temu dodatno pripomore gumijasta prevleka površine s tipkami. Povratna informacija ob pritisku je kljub temu dobra, le malo več sile moramo uporabiti. Aparat je trdno grajen, vratca, pod katerimi so akumulatorja in pomnilniška kartica SD, so kakovostna, zmotilo pa nas je, da je priključek USB brez zaščite. Nekaj neprijetnosti lahko povzroča tudi uporaba manjših stojal, saj je navoj skrajno levo, kar je daleč stran od težišča, ki ga določata predvsem akumulatorja na desni. Zaslon z diagonalo približno sedem centimetrov se obnese solidno in optičnega iskala nismo pogrešali niti na močni dnevni svetlobi.

Lepo dodelani menuji ponujajo nekaj kreativnih možnosti. Pri izbiri temperature beline in kompenzacije osvetlitve nam aparat samodejno prikaže tri oglede učinka nastavitev. Animacije so tekoče, čeprav vseeno nekoliko upočasnijo posege. K videzu uporabniškega vmesnika pripomorejo tudi dodatni odsevi, ki smo jih deležni tudi ob pregledovanju posnetih fotografij. Med naprednejšimi možnostmi najdemo še izboljševanje osvetljenosti posnetih fotografij, ki posvetli temne predele, ter "reset pikslov", ki poišče nedelujoče svetlobne točke tipala in jih ob nadaljnjem fotografiranju programsko samodejno odstrani iz posnetkov. Morda se bodo manj vešči razveselil tudi množice scenskih nastavitev, ob katerih naprednejši uporabniki ostajamo ravnodušni, saj lahko z nekaj znanja boljše fotografije posnamemo v programskem načinu.

Nasprotje nadpovprečnim možnostim izbirnikov je preprost objektiv, ki sicer ponudi petkratno optično povečavo, a se njegov zorni kot začne šele pri 36 mm. Tudi svetlobna jakost z vrednostjo F/3,5 ni nikakršen presežek. Ostrina posnetkov je zadovoljiva, a podrobnejši ogled pri večjih povečavah razkrije, da je dosežena z izčrpno pomočjo programskega ostrenja. Zato pa se Olympus lepo izkaže pri merjenju svetlobe in hitrosti ostrenja. Optično zumiranje je sicer sunkovito in zahteva nekaj privajanja, ni pa nam na voljo med snemanjem videa najvišje ločljivosti 640 × 480 pik, kjer aparat zajema tudi zvok. Digitalno približevanje med snemanjem je moteče nezvezno. In da, skoraj bi pozabili: ločljivost tipala je bombastičnih štirinajst milijonov pik. Zlobo na stran, šum je kljub (pre)velikemu številu točk, ki bo kljub vsemu privabilo marsikaterega kupca, razmeroma dobro nadzorovan, aparat pa pogosto raje poseže po daljših časih osvetlitve kot skrajnih vrednostih ISO.

FE-47 je s svojo ceno tik pod magično mejo sto evrov, ki jo je dosegel z uporabo klasičnih akumulatorjev in razmeroma preprostim objektivom. Oblikovanju tako ohišja kot uporabniškega vmesnika težko kaj očitamo in tudi fotografije so zelo solidne. FE-47 je torej dobra izbira za varčne fotografe, katerih pričakovanja niso prevelika.

Olympus FE-47

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 14 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 36-180 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,5-5,6; ostrenje 3 cm (makro)-neskončno; domet bliskavice 3,7 m; ISO: samodejno in ročno (100-1600, 3200 v scenskem načinu).

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 5.

Zasnova aparata: 5.

Prodaja: www.olympus.si.

Cena: 99 EUR.

Za: Zgradba menujev, čvrst oprijem, slovenski menuji, cena.

Proti: Želeli bi si bolj širokokoten objektiv, sunkovito zumiranje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji