Objavljeno: 11.9.2005 16:54 | Avtor: Peter Gedei | Monitor Januar 2004 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Olympus E-1

Čeprav je podjetje Olympus že od vsega začetka dejavno na trgu digitalnih fotoaparatov, pa se vse do danes ni resneje podajalo na segment profesionalnih digitalnih fotoaparatov. Edini izdelek, ki se je lahko meril s konkurenčnimi izdelki, je bil E-20, naslednik modela E-10, ki je bil predstavljen sredi leta 2000. Za razliko od konkurenčnih modelov z izmenljivimi objektivi je vanj vgrajen spodoben zoom objektiv, na voljo pa so tudi različne predleče za širši ali ožji kot. Do prve omembe novega sistema na fotografskem sejmu Photokina 2002 je marsikateri lastnik vrhunskih analognih modelov OM in pripadajočih manualnih objektivov Zuiko z nestrpnostjo pričakoval digitalni fotoaparat, na katerem bo lahko uporabljal tudi stare objektive. Na žalost pa so v podjetju v sodelovanju s Kodakom razvili popolnoma nov sistem, imenovan 4/3, z novim bajonetom za objektive, ki s starim ne bo združljiv. Ker so nehali izdelovati analogne modele OM in pripadajoče manualne objektive, lahko upravičeno sumimo, da o združljivosti s starim sistemom sploh ne razmišljajo.

Sistem 4/3 je standard, ki temelji na preprosti zasnovi. V vsak fotoaparat tega sistema naj bi bilo vgrajeno tipalo velikosti 4/3 palca in določen bajonet za objektive ne glede na izdelovalca. Danes je namreč tako, da ima vsak izdelovalec fotoaparatov z izmenljivimi objektivi svojo vrsto bajoneta, na katerega lahko pritrdi le svoje objektive. So pa tudi podjetja, ki izdelujejo le objektive in lahko trgu ponudijo objektiv z različnimi izvedenkami bajoneta. Pri sistemu 4/3 je možno, da fotoaparatov tega sistema ne bo izdeloval le Olympus, temveč tudi druga podjetja, vendar bo na izdelke moč pritrditi tudi Olympusove objektive ali pa katerekoli, ki bodo združljivi s tem sistemom. Posebnost sistema so tudi lažji in svetlobno zmogljivi objektivi, saj so prirejeni površinsko več kot dvakrat manjšim tipalom kakor format leica. Trenutno so na voljo 50 mm makro objektiv, zoom objektiv 14-54 mm in zoom teleobjektiv 50-200 mm, a so na žalost precej dragi. Za prihodnje leto obljubljajo še pestrejšo izbiro.

Fotoaparat Olympus E-1 je vrhunsko zasnovan in zgrajen. Telo je popolnoma kovinsko in ima podobno kakor Canonova modela 1D in 1Ds pri stikih in tipkah hermetično zaščito pred zunanjimi vplivi. Tipke so razporejene pregledno in sledijo že ustaljeni razporeditvi, kakršno poznamo pri zmogljivejših Olympusovih izdelkih. Fotoaparat poganja zelo zmogljiv litijev akumulator, na voljo pa je tudi dodaten baterijski del s sprožilcem, ki ga pritrdimo na spodnji del fotoaparata. Na ohišju je opazna dodatna luč za avtofokus in senzor za avtomatsko nastavitev beline ter zelo hitra priključka firewire in USB 2.0. Posebnost fotoaparata je tudi možnost menjave medlice in avtomatsko odstranjevanje prahu s tipala s posebnim visokofrekvenčnim tresenjem, ki se sproži ob vsakem zagonu fotoaparata. Vgrajeno tipalo CCD je izdelek podjetja Kodak, veliko 18 × 13,5 mm, in je za razliko od drugih tipal v fotoaparatih z izmenljivimi objektivi v razmerju 4 : 3. Nekaj težav smo imeli s tritočkovnim avtofokusom, ki se je slabše odrezal na barvno in kontrastno enakomernih površinah, pa tudi v slabših svetlobnih razmerah. Na srečo nam fotoaparat omogoča hkratno avtofokusno in ročno ostrenje, a je to zaradi dolgega hoda objektiva zelo zamudno.

Pri menjavi medlice moramo, ker je tako majhna, posvetiti veliko pozornost natančnemu vstavljanju.

Ena izmed slabosti modela E-20 je bila tudi počasna obdelava in zapisovanja fotografij na pomnilniško kartico. Pri E-1 so te težave odlično prebrodili, saj medpomnilnik fotoaparata omogoča nepretrgan zapis 12 zaporedno posnetih slik. Najhitrejši čas slikanja ima pri 1/4000 s, sinhronizacijo bliskavice pri 1/180 s, daljše čase pa je mogoče nastaviti do dveh sekund v načinu P (program), dobrih treh sekund v načinu A (avtomatika zaslonke) in 60 sekund v načinu S (avtomatika časa). Čas B nam omogoča slikanje s časi do osem minut. Za čase, daljše od dveh sekund, nam je na voljo Noise Reduction. Občutljivost ISO lahko nastavimo od 100 do 800, prek menuja pa tudi do 3200. Na žalost je šum izrazit že pri ISO 400, ki se ga nismo znebili tudi z vključenim počasnim filtrom šuma (Noise Filter) za visok ISO. Posnete slike lahko zapišemo v pet različnih velikostih v formatu JPG, RAW in TIFF, omogoča pa tudi hkraten zapis RAW in JPG. Avtomatska nastavitev beline je delovala korektno, na voljo pa so tudi raznovrstne možnosti finega nastavljanja. V petih korakih lahko nastavljamo kontrast in barvno zasičenost celotnega in posameznega kanala modela RGB, prek sedmih korakov pa nastavljamo ostrino posnetka.

Prvi fotoaparat novega sistema 4/3 je prav gotovo vrhunski izdelek, ki bo z nekaj pomanjkljivostmi zagotovo navdušil marsikaterega profesionalnega fotografa, ki se še odloča o prehodu na digitalni sistem. Zaradi hitrega pretoka podatkov, kakovosti posnetka in dobrih lahkih objektivov je odlična izbira za digitalni studio, kjer brez težav pogrešimo slabši avtofokus in slikanje pri visokem ISO. Če se bo sistem obdržal, se bo izbira le še povečevala, saj se bodo izdelave fotoaparatov in objektivov lotili tudi drugi izdelovalci, to pa bo prav gotovo vplivalo tudi na cenovno dostopnost.

Olympus E-1

Kaj: Zrcalnorefleksni digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivost: 2560 × 1920, 1600 × 1200, 1280 × 960, 1024 × 768, 640 × 480.

Tipalo: Efektivno 4,9 milijona pik.

Velikost in vrsta tipala: 18 × 13,5 mm, CCD.

Izdeluje: Olympus, www.olympus.com.

Prodaja: Olympus Slovenija, 01/236 33 10, www.olympus-europa.com

Cena: 488.040 tolarjev (ohišje), 622.320 tolarjev (z objektivom 14-54 mm/f2,8-3,5).

Za: Ohišje, sistem prilagojen manjšemu tipalu, supersonični čistilec tipala.

Proti: Opazen šum pri visokem ISO, avtofokus, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji