Objavljeno: 15.4.2005 16:45 | Avtor: Vlado Robar | Monitor November 2004

Okna z jabolčnimi diski

Kot nakazuje ime, je MacDrive program, ki uporabniku omogoča, da na okenskem računalniku v Raziskovalcu vidi in uporablja diske, formatirane z Applovim datotečnim sistemom. Najnovejša, šesta različica zna poleg osnovne naloge postoriti še precej več.

Program kupimo v spletni trgovini, kjer se lahko odločimo za nosilec CD ali pa si namestitveno datoteko pretočimo iz spletne povezave, ki nam jo pošljejo ob nakupu. Namestitev je enostavna, pred uporabo pa moramo računalnik znova zagnati. Po zagonu se v opravilno vrstico naseli ikona; če jo kliknemo, hitro dosežemo najpomembnejše ukaze programa.

Ena od novosti šeste različice je MacDrive Disk Manager, s katerim ustvarjamo in brišemo razdelke v zapisu HFS in HFS+. Program je pri delu z razdelki večinoma zanesljiv, težave pa je imel z zunanjim diskom, ki je bil razdeljen na razdelka FAT32 (Windows) in HFS+ (Mac OS).

Klik ikone v opravilni vrstici prikliče okno z najpriročnejšimi ukazi programa MacDrive.

Naslednja med novostmi, ki jih prinaša MacDrive 6, je možnost, da zapišemo CD ali DVD za Maca (le v okolju Windows 2000, XP ali 2003). Program se pri tem ni preveč izkazal, saj ni prepoznal večnamenskega pogona Matsushita, ki je vgrajen v Toshibine prenosnike. Žal program nima možnosti, da bi CD ali DVD zapisali na disk kot sliko ISO in jo zapekli na ustrezni nosilec s kakim drugim programom.

Formatiranje disket in izmenljivih nosilcev je opravilo, ki ga poznajo le še redki uporabniki Macov. Zanje bo omenjena možnost kot naročena. Nekateri optični nosilci imajo dvojni zapis, za Okna in za Mace. Tak zapis je še posebej priljubljen pri izdelovalcih programske opreme, ki teče v Oknih in na Macih. Vsebina nosilca, ki jo vidimo, je tako odvisna od računalnika, v katerem je nosilec. MacDrive omogoča, da izbiramo, ali naj nam okenski Raziskovalec prikaže datoteke za Maca ali Okna.

Program bo prišel prav tudi lastnikom Applovega predvajalnika glasbe iPod, pripravljenega za delo z Maci. Če bodo predvajalnik hoteli nadzorovati z okenskim računalnikom, potrebujejo le še okensko različico Applovega brezplačnega programa iTunes. Tisti, ki bi želeli imeti nadzor nad iPodom, ne potrebujejo pa drugih dobrot MacDriva, lahko prihranijo 20 dolarjev in si omislijo program XPlay istega podjetja. XPlay zraven podpore iPodu, kot jo ponuja MacDrive, omogoča predvajanje glasbe tudi s programi Winamp, Musicmatch in Windows Media Player.

MacDrive 6

Kaj: Program, ki okenskim uporabnikom omogoča uporabo diskov, formatiranih v Applovih zapisih HFS in HFS+.

Zahteve: Windows 98/ME/2000/XP/2003.

Izdeluje in prodaja: MediaFour, www.mediafour.com.

Cena: 50 dolarjev, nadgradnja 20 dolarjev.

Za: Zapisovanje optičnih nosilcev za Mace. Delo z razdelki.

Proti: Težave z diski, ki imajo particije FAT in HFS. Nepopolna podpora zapisovalnikom CD/DVD.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji