Objavljeno: 25.8.2009 | Avtor: Damjan Matičič | Monitor Julij-avgust 2009 | Teme: brskalnik, firefox

Ogenj in lisica

Svetovni splet nas danes spremlja na vsakem koraku in vedno več ljudi uporablja priljubljene spletne strani tudi prek mobilnih telefonov. Na tem področju si je prvo mesto med brskalniki že pred časom izborila Opera (Mobile, Mini ...), če vsaj za trenutek pozabimo na Safari (iPhone) in Chrome (Android). Tokrat smo si ogledali dve novosti, ki sta na voljo lastnikom telefonov z operacijskim sistemom Windows Mobile.

V namene preizkusa smo uporabili mobilni telefon HTC Touch Diamond 2, ki uporablja operacijski sistem Windows Mobile 6.1. Za upravljanje naprave rabi zaslon, občutljiv za dotik, saj nima tipkovnice.

Prva (že dlje časa pričakovana) novost je mobilna različica priljubljenega brskalnika Firefox, ki se imenuje Fennec (vrsta saharske lisice). Prve preizkusne različice so bile namenjena Nokiinemu tabličnemu računalniku N810, zdaj pa je na voljo tudi preizkusna alfa različica, namenjena mobilnikom z Windows Mobile. Z oznako alfa razvijalci poudarjajo, da aplikacija še ni namenjena vsakdanji rabi, saj nastajajo določene težave pri delovanju. Trenutna izvedba je sicer namenjena HTCjevemu telefonu Touch Pro, ki ima med drugim tudi polno tipkovnico, a smo jo brez večjih težav uporabljali na naši napravi. Problem smo imeli le s spreminjanjem oddaljenosti pogleda (zoom), ta zmožnost namreč ni delovala.

Že ob zagonu smo opazili, da je Fennec vsaj v nečem podoben svoji namizni različici. Čas zagona aplikacije je nekoliko daljši kot pri drugih brskalnikih. Osnovna stran je povsem preprosta, zgoraj je vrstica, ki omogoča vnos spletnega naslova in obenem rabi za iskanje po spletnih iskalnikih. Brskalnik omogoča uporabo zavihkov, seznam teh prikažemo tako, da jih ob pomoči za dotik občutljivega zaslona preprosto povlečemo iz levega roba. Enako pridemo na drugi strani zaslona do seznama priljubljenih strani, urejevalnika prenesenih datotek in nastavitev. Med drugim lahko delovanje prilagodimo ob pomoči vtičnikov, ki jih je že zdaj na voljo kar nekaj. Za primer, sami smo našli vtičnik za popravljanje napačno vnesenih naslovov URL, preprečevanje prikaznih oken ter upravljanje premikov po zaslonu. Videz aplikacije je mogoče prilagajati, saj uporabniški vmesnik temelji na uporabi slogov CSS. Kot smo že omenili, program zaenkrat še ni namenjen splošni rabi, saj samo delovanje ni niti približno tekoče. Fennec dostikrat postane povsem neodziven med nalaganjem strani, prav tako smo opazili precejšnjo porabo delovnega pomnilnika. Verjamemo, da bo končna različica hitro pridobila privržence, predvsem med uporabniki namizne različice Firefox, saj razvijalci obljubljajo podobno dobro izkušnjo na manjših, mobilnih zaslonih.

Fennec našo spletno stran pravilno prikaže.

Tudi Skyfire nima težav s prikazom naše spletne strani, le nekoliko več jo odreže.

Ravno v dneh, ko je Fennec vstopal v fazo alfa, je konkurenčni Skyfire prešel iz različice beta v prvo končno. V nasprotju z odprtokodno lisico je Skyfire izdelek zasebnega podjetja. Na voljo sta nam različici za telefone z operacijskim sistemom Symbian S60 (od generacije 3 naprej) ter Windows Mobile 5 ali 6. Trenutno po trditvah izdelovalca brskalnik podpira približno 60 telefonov in 6 različnih ločljivosti zaslonov. Zagon aplikacije je bil v našem primeru precej hitrejši kot pri prej opisanem Fennecu, na uvodnem zaslonu najdemo podobno vrstico za vnos naslova oziroma iskanje, povezave do novic ter shranjenih bližnjic, na spodnji strani pa gumba za dostop do menujev. Kar nekaj nastavitev, med drugim tudi seznam priljubljenih strani, je vezanih na izdelovalčev strežnik. Sam videz je nekoliko manj privlačen kot pri Fennecu, med zmožnostmi pa smo zasledili celo pošiljanje spletne strani v sporočilu SMS. Odpiranje strani je tekoče, a kljub temu počasnejše kot v brskalniku Opera, ki je bil privzeti brskalnik na našem telefonu. Veliko bolje se je program odrezal pri spreminjanju bližine pogleda, delovanje je bilo hitro in enostavno. Upravljanje zaznamkov se zdi počasno, je pa precej priljubljenih (tujih) spletnih strani med zaznamki že ob prvem zagonu. Drugih nastavitev ni prav veliko, morda je ena bolj uporabnih možnost postavitve vrstice za vnos neposredno na osnovni zaslon telefona. Na spletni strani izdelovalca sicer navajajo, da je program uradno na voljo le v ZDA, Kanadi in Veliki Britaniji, a mi pri uporabi nismo zaznali nikakršnih težav.

V prihodnosti bomo torej kupci mobilnih telefonov imeli vedno večjo izbiro na področju spletnih brskalnikov, to pa verjetno pomeni vedno več izboljšav. Uporabniki se lahko nadejamo uporabnih novosti, ki bodo pripomogle k boljši uporabniški izkušnji tudi na manjših mobilnih zaslonih.

Fennec 1.0a1

Kaj: Brskalnik za Windows Mobile 6.

Kje: download.mozilla.org/?product=fennec-1.0a1&os=wince&lang=en-US.

Cena: Brezplačno.

Za: Odprta koda, možnost dodatkov.

Proti: Še vedno v različici alfa, počasnost, neodzivnost.

Skyfire

Kaj: Brskalnik za Windows Mobile.

Kje: get.skyfire.com.

Cena: Brezplačno.

Za: Podpora vtičniku flash.

Proti: Občasno počasno delovanje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji