Objavljeno: 30.5.2023 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Junij 2023

Odličen fotoaparat, manj odličen telefon

Leto je naokoli in spet se pogovarjamo o najboljšem Huawei telefonu. Telefonu podjetja, ki kljub vsemu vztraja pri strojno res odličnih izdelkih, ki pa ... No, saj veste, kaj.

Tokrat bomo začeli s fotoaparatom, ki je v telefonu Huawei P60 Pro resnično izjemen. Osrednje tipalo ima 48 megapik, ki jih privzeto združuje, zato je končni rezultat velikosti 12 MP. Nekako tako, kot to počnejo bolj ali manj vsi resni proizvajalci telefonov.

Izdelki tega fotoaparata so super in brez dvoma v vrhu fotografskih zmožnosti pametnih telefonov. Na osrednjem tipalu lahko celo spreminjamo zaslonko (od f4 do f1,4), s čimer dobimo čisto spodobno »portretno« zameglitev ozadja. Še vedno je to telefonski fotoaparat, ki je tanek, čudeži pa ne obstajajo, a vseeno je tak način zameglitve ozadja dosti boljši kot tisti, ki ga sicer zna narediti programska oprema v načinu Portret, kot ga poznajo konkurenčni telefoni.

P60 Pro se odlično znajde tudi v temnih pogojih. Tu je Huawei že pred leti oral ledino in to pot še vedno nadaljujejo. Aplikacija za fotografiranje ima »nočni« način, a zna telefon zelo dobro tudi sam oceniti, kdaj naj ga uporabi. V mraku posneti izdelki imajo veliko več podrobnosti, kot jih zmore naš primerjalni iPhone 13 Pro, hkrati tudi ni opaziti pretiranih algoritemskih artefaktov.

Poleg osrednjega tipala ima še telefoto lečo 48 MP, ki omogoča optični zum 3,5× (kot kaže, so minili časi, ko je Huawei izdeloval telefone z optičnim zumom 10×), in ultraširoko kamero 13 MP. Obe sta zelo dobri. Osrednja leča in telefoto imata optično stabilizacijo, telefon lahko zajema video pri 4K s 60 sličicami na sekundo. »Manjka« 8K, ampak čisto zares: Ga res potrebujemo? Fotoaparat je z naskokom najboljši del tega telefona. Edina kritika leti na privzeto vklopljeno umetnointeligenčno pomagalo, saj elementom na fotografiji, ki jih prepozna, »navije« barve. Trava je tako, denimo, zelo (beri: nenaravno) zelena. Če vam je ta estetika všeč, prav, nam ni.

Zgoraj izdelek Huawei P60 Pro, spodaj iPhone 13 Pro, obe fotografiji sta bili zajeti zvečer v mraku. Huaweijev telefon zna ohraniti veliko več podrobnosti.

Tudi nekaj ostalih komponent je na visoki ravni, primerni ceni telefona. Zaslon je svetel, osveževanje se lahko s 120 Hz varčevalno spusti na 1 Hz, a je žal ob straneh še vedno rahlo zakrivljen, kar vsaj nam ni všeč. Samsungova serija S Ultra in iphoni so zadnja leta bolj ploščati, Huawei pa še vedno stavi na bolj zaobljene robove. Še dobro, da je v škatli tudi prozoren ovitek, ker je telefon z njim v roki bolj varen.

Na zadnji strani je oblika fotoaparata všečna in ne štrli preveč iz ohišja. Naš model je imel še zanimiv »rokoko biserni« vzorec na zadnji strani. Morda malce preveč kičast, a vsekakor zelo vpadljiv.

Rahlo razočaranje je bralnik prstih odtisov pod zaslonom, ki je naš prst zaznal le v približno 80 odstotkih poskusov. Telefon sicer zna prebrati tudi obraz.

Avtonomija je super, saj baterija 4.815 mAh telefon ob zmerni rabi drži pri življenju dva dni.

Klasični zaključek

»Googla« še vedno ni. In procesor je lanski model Snapdragon 8+ Gen 1, brez povezovanja s 5G, ki je danes v dražjih telefonih pač standard. Vse zato, ker ameriške sankcije še veljajo in telefonom Huawei zelo uspešno jemljejo veter. Da, z raznimi obvozi, kot je, denimo, virtualizacijska aplikacija Gbox, se da na te telefone spraviti skoraj vse aplikacije, tudi Googlove, a je to okorno in z varnostnega vidika vprašljivo. Bi zaupali svoj Google uporabniški račun … No, kar nekomu. Drži, veliko se da storiti z neposrednimi programskimi datotekami APK, ki pa imajo enako težavo: Ali res zaupamo virom, ki te datoteke gostijo?

Fotoaparat Huawei P60 Pro ni šala, škoda je le, da ga bo uporabljalo malo ljudi.

Google je poleg Appla tisto podjetje, ki mu je uspelo razviti in popularizirati mobilni operacijski sistem. Njihove aplikacije so na zahodu tega sveta nekaj samoumevnega in brez njih se pametnih telefonov pač ne gremo. Ali Huawei ameriške sankcije zasluži ali ne, nas v resnici ne zanima – dejstvo je, da so njihovi telefoni z njimi konkretno omejeni.

Ko so »izgubili Google«, je bilo veliko govora o tem, kako bo Huawei razvil svoj Harmony OS, ki bo po hitrem postopku zamenjal Android in Googlove storitve. Že takrat smo bili skeptični in potek dogodkov nam je dal prav. Da, v Huaweijevi trgovini AppGallery je vedno več aplikacij, a še vedno ni vseh tistih, ki so nujne. Bi imeli telefon brez Youtuba? Brez Googlovih Zemljevidov? Huawei za P60 Pro hoče 1.200 evrov, in če bi to bil strojno (najnovejši procesor, 5G) zaključen telefon s storitvami Google, bi bila to povsem legitimna cena. Tako pa gre za še eno napravo, ki ima skoraj vse. V konkurenci najboljših telefonov pa ni prostora za besedo »skoraj«.

Huawei P60 Pro

pametni telefon

Hitrost delovanja: 8,5

Kakovost izdelave: 10

Prodaja: Operaterji.

Cena: 1.200 EUR

Za: Odličen fotoaparat.

Proti: Hja, »ni Googla«. Pa 5G tudi ne.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji