Objavljeno: 28.2.2007 17:52 | Avtor: Igor Harb | Monitor Februar 2007

Novosti na dlani

Mobilni telefoni so še vedno, po kar nekaj letih, eno najbolj agilnih področij računalništva in kot kaže, temu še ni videti konca. Imamo jih sicer že bolj ali manj vsi, vendar smo jih tudi vsi že kar nekaj zamenjali, zaradi nizkih cen in akcij mobilnih operaterjev pa bomo to očitno počeli še kar nekaj časa. Ključni razlogi za resno spremljanje tega tržišča, torej.

Tudi če se omejimo le na t. i. pametne telefone, kot to počnemo v Monitorju, je novosti vsak mesec dovolj, da z njimi potešimo najbolj vročekrvne bralce. Novoletni čas (članek nastaja takoj po novem letu) je še posebej tak, saj smo za tokratno številko nabrali kar nekaj ročnih računalnikov in pametnih telefonov, za posladek pa še eno programsko igračko. Za vsakogar nekaj, torej.

Nove robide so tudi sladke

Odkar so BlackBerryiji na voljo na slovenskem trgu, je Si.mobil - Vodafone ponujal zgolj en model, s katerim je storitev spodobno delovala - BlackBerry 8700v. Njegov predhodnik BlackBerry 7290v je sicer zanimiva naprava, vendar z znatno slabšo tipkovnico, slabšim zaslonom in zgolj GPRS za prenos podatkov. Dodatno storitev BlackBerry Connect ponujajo še na Nokiah 9300 in 9300i, torej Communicatorjih, a so ti za večino uporabnikov znatno preveč okorni. Zdaj je končno na voljo tudi alternativa: BlackBerry 7130v in BlackBerry 8100v Pearl. To so prvi BlackBerryji na našem trgu, ki so zares videti kot običajni telefoni.

BlackBerry 7130v je v osnovi enak kakor 8700v, opazne razlike so le v obliki, predvsem tipkovnici. Skoraj za četrtino je ožji in malenkost višji od 8700v in zato primernejši za prenašanje v žepu, videti pa je kot klasični telefon. Podrobnejši ogled tipkovnice pokaže, da ima poleg številčnice na vsaki strani še eno vrstico tipk, s čimer dobimo tipkovnico QWERTY, s tem da večina tipk gosti po dve črki. Sistem je podoben kot pri Sony Ericssonu M600i, predstavljenemu pred nekaj meseci, vendar je mogoče pri slednjem vsako tipko pritisniti na dveh straneh, za vsako črko posebej. BlackBerry 7130v ponuja bolj klasični sistem, saj za izbiro druge črke na tipki preprosto pritisnemo dvakrat. Za angleščino je na voljo samodopolnjevanje besed SureType, podobno pri nas bolj uveljavljenemu T9, vendar slovenščina ni podprta. Kljub temu lahko uporabimo preizkušeno metodo dodajanja besed, podobno kot pri T9. Tako je tipkanje nekoliko težavnejše kot na 8700v, a bistveno hitrejše kot pri telefonih s klasičnimi številčnicami. Po menujih se še zmeraj premikamo s kolescem na desni strani naprave, izbire potrjujemo s pritiskom nanj, pod njim pa je tipka za nazaj.

Kar zadeva strojno opremo telefona, se 7310v skoraj v ničemer ne razlikuje od starejšega 8700v - oba ponujata delovanje v vseh štirih frekvenčnih pasovih in EDGE za prenos podatkov, enak (povsem zadovoljiv) Intelov procesor in 64 MB pomnilnika. Edina novost pri 7130v je podpora Bluetoothu 2.0, med bolj "lepotne" izboljšave pa sodi še možnost uporabe datotek MP3 za melodije zvonjenja. Še zmeraj ni podpore UMTS, kar je sicer razumljivo, saj ga Si.mobil še ne ponuja. UMTS BlackBerryje tako lahko najverjetneje pričakujemo šele spomladi, skupaj s predstavitvijo omrežja UMTS.

Razen po tipkovnici se uporaba in odzivnost 7310v v ničemer ne razlikuje od 8700v, podobna je tudi odzivnost in zmogljivost akumulatorja. A tipkovnico bi bilo treba nekoliko pograjati, saj tipke nimajo najboljšega hoda in nekako se zdi, da so preveč natlačene skupaj. Na to se je seveda mogoče navaditi, a osebno smo s celotno tipkovnico 8700v veliko bolj zadovoljni.

Biser med telefoni

BlackBerry 8100v, znan tudi kot Pearl, prinaša večje spremembe. Tudi ta je po osnovni strojni opremi skoraj enak (4 pasovi, EDGE, Intelov procesor, 64 MB pomnilnika), a hitro opazimo boljši zaslon, razširitveno mesto za pomnilniško kartico MicroSD in fotoaparat z ločljivostjo ene megapike. In to kljub temu da je predstavnik podjetja Research in Motion, ki te naprave izdeluje, še pred slabim letom na obisku v Sloveniji razlagal, da fotoaparati ne bodo postali del njihovih naprav. No, zdaj, ko je tu, lahko rečemo, da je povsem soliden, primerljiv s podobnimi fotoaparati v mobilnih telefonih drugih izdelovalcev.

A fotoaparat ni glavno presenečenje. Na desni strani naprave namesto slavnega kolesca najdemo le tipki za nastavitev glasnosti in tipko za vklop fotoaparata. Premikanje po menujih je omogočeno prek bele kroglice (biserčka oziroma "perle") nad številčnico sredi funkcijskih tipk. Ta podobno kot pri HTCjevem Artemisu omogoča premikanje v vse smeri, a zaenkrat ne ponuja možnosti uporabe kot miška. Izbire potrjujemo s pritiskom na kroglico, poleg nje pa sta še dve novi tipki - ena z znakom BlackBerry, ki vklopi menuje (kar je doslej omogočal pritisk na kolesce), in ena za premikanje nazaj. Čeprav je delo s kroglico sprva nekoliko nenavadno, pa omogoča hitrejše premikanje po obsežnih dokumentih, saj se lahko premikamo v obe dimenziji in celo po diagonalah. Tipkovnica je podobna kot pri zgoraj predstavljenem 7130v, vendar so tipke nekoliko manjše, a kljub temu bolj odzivne.

Podpora večpredstavnosti ponuja predvajanje glasbe in videa s podporo večini zapisov, zvok in slika pa sta čista in jasna. Žal kljub Bluetoothu 2.0 ne podpira profila A2DP, ki omogoča brezžični prenos stereo glasbe.

Ob vseh teh dodatkih je BlackBerry Pearl še zmeraj in predvsem BlackBerry. To pomeni, da izvrstno izpolnjuje svojo osnovno nalogo - prejemanje in pošiljanje elektronske pošte prek tehnologije potiskanja, ogled priponk Word, Excel in PDF in upravljanje organizatorja.

Research in Motion je z novimi BlackBerryji potrdil, da lahko ponudi tudi na pogled prijetnejše izdelke, oziroma s Pearlom celo zelo stilske. Hkrati pa je dokazal, da izboljšave na enem področju ne prinesejo nujno kompromisov pri ključnih prednostih njihovih naprav.

BlackBerry 7130v

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: BlackBerry OS.

Procesor: Intel XScale, 312 MHz.

Pomnilnik: 64 MB SDRAM.

Pomnilniška kartica: Nima.

Ločljivost zaslona: 240 × 260 pik.

Lokalne komunikacije: Bluetooth 2.0.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM 850/900/1800/1900 MHz (EDGE).

Odzivnost: 10.

Uporabnost: 9.

Splošen vtis: 9.

Izdeluje: Research In Motion, www.blackberry.com.

Cena: 100 evrov ob podpisu dveletne pogodbe s Si.mobil - Vodafone.

Za: Potisna pošta, oblika, cena.

Proti: Tipkovnica bi lahko bila boljša, ni UMTS.

BlackBerry 8100v Pearl

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: BlackBerry OS.

Procesor: Intel XScale, 312 MHz.

Pomnilnik: 64 MB SDRAM.

Pomnilniška kartica: MicroSD.

Ločljivost zaslona: 240 × 260 pik.

Lokalne komunikacije: Bluetooth 2.0.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM 850/900/1800/1900 MHz (EDGE).

Odzivnost: 10.

Uporabnost: 9.

Splošen vtis: 10.

Izdeluje: Research In Motion, www.blackberrypearl.com.

Cena: 150 evrov ob podpisu dveletne pogodbe s Si.mobil - Vodafone.

Za: Oblika, kroglica, večpredstavnost.

Preveč vsega

Ročni računalniki japonsko-nemškega računalniškega velikana Fujitsu-Siemens so zmeraj predstavljali gornji zmogljivostni del ponudbe ročnih računalnikov in tako je tudi z modelom T830. Gre seveda za ročni računalnik z najsodobnejšim operacijskim sistemom Windows Mobile 5.0 Phone Edition, kar seveda pomeni, da premore tudi mobilni telefon. Vendar pa je za razliko od večine konkurence Pocket LOOX T830 UMTS telefon s polno podporo videotelefoniji (nad zaslonom ima vgrajeno kamero). Kar zadeva dodatne povezave, sta na voljo tako Bluetooth 2.0 kot tudi WLAN 802.11g, kar je v svetu Pocket PCjev še bolj redko. Vgrajen je še modul GPS, vendar zemljevidi niso priloženi. Čeprav naj bi LOOX podpiral večpredstavna sporočila MMS, nam jih ni uspelo poslati, sodeč po raznih forumih, pa imajo podobne težave uporabniki po vsej Evropi.

Naprava podpira tudi potisno pošto prek Microsoftove rešitve in se temu primerno ponaša s polno tipkovnico QWERTY. Upravljamo jo lahko tudi s priloženim pisalom ali pa s šestimi funkcijskimi tipkami, petsmernimi gumbi in trismernim kolescem ob strani. Čeprav je gumbov zelo veliko, s tem ni težav, saj so lepo in logično razporejeni in nas varujejo pred pogostim poseganjem po pisalu. Edina resna težava na tem področju je preveč okorno odklepanje tipkovnice, ki je vse prej kot koristno. Na zadnji strani naprave najdemo še digitalni fotoaparat z ločljivostjo dve megapiki, ki se obnese podobno kot večina teh fotoaparatov v mobilnih napravah - za silo. Če vas ta fotoaparat moti, je pri Fujitsu-Siemens na voljo tudi nekoliko cenejša različica, imenovana Pocket LOOX T810, ki se od opisanega modela razlikuje zgolj po tem, da nima fotoaparata.

Kar zadeva drugo strojno opremo, je Pocket LOOX T830 solidno zmogljiv, podobno odziven kot HPjevi iPAQi in precej hitrejši od Sony Ericssonovih pametnih modelov. A še zmeraj je nekaj prostora za izboljšave. Procesor je Intel PXA270 s taktom 416 MHz, vgrajenega pomnilnika pa je klasičnih 128 MB Flash + 64 MB RAM. Saj ne, da so to slabe specifikacije, a v tako veliki napravi bi skorajda lahko pričakovali več. Čeprav je treba priznati, da je že pri tej strojni opremi naprava prehitro prevroča (sploh pri uporabi večjega števila brezžičnih povezav). To povzroči tudi prehitro praznjenje akumulatorja. Dodatna težava pri tem je, da ima Loox zaščito, ki preprečuje polnjenje preveč segrete naprave. To nam lahko prepreči nadaljevanje dela. Precejšnje razočaranje (s katerim je sicer mogoče shajati) je tudi zaslon, ki je sicer dovolj svetel in kontrasten, a z 240 × 320 pikami ločljivosti precejšnja šibka točka celotnega sistema. Razširitveno mesto za pomnilniške kartice je klasični SD I/O.

Med funkcijami naprave je sicer oglaševana možnost internetnega telefoniranja prek povezav WLAN ali UMTS, vendar je za to treba uporabiti programsko opremo, ki ni priložena. Za primerjavo - pri Nokiinih aparatih je ta že tesno integrirana v sam operacijski sistem. Kar zadeva programsko opremo na splošno, smo nekajkrat doživeli tudi zamrznitev naprave, čeprav nam vzroka ni uspelo odkriti.

Fujitsu-Siemens Pocket LOOX T830 je pametni telefon (in/ali ročni računalnik), ki meri predvsem na dosedanje uporabnike ročnih računalnikov, ki tako dobijo še možnost povezovanja v mobilna omrežja, njegova velikost pa je za uporabnike običajnih mobilnih telefonov precej odbijajoča (poleg tega podobno kot pri večini naprav s sistemom Windows Mobile zvok ni povsem primerljiv zvoku klasičnih mobilnih telefonov). Čeprav je bolj vsestransko učinkovit izdelek kot večina konkurence, bi si vendarle želeli boljšega zaslona.

Fujitsu Siemens Pocket LOOX T830

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: Microsoft Windows Mobile 5.0 Phone Edition.

Procesor: Intel PXA270, 416 MHz.

Pomnilnik: 128 MB Flash + 64 MB SDRAM.

Pomnilniška kartica: SD.

Ločljivost zaslona: 240 × 320 pik.

Lokalne komunikacije: Bluetooth 2.0, WLAN 802.11b/g.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM 900/1800/1900 MHz in UMTS.

Odzivnost: 9.

Uporabnost: 8.

Splošen vtis: 8.

Izdeluje: Fujitsu Siemens Computers, www.fujitsu-siemens.com.

Cena: 715,57 evra.

Za: Vse napredne komunikacijske možnosti, robustnost, tipkovnica.

Proti: Velikost, zaslon, pregrevanje. Cena.

Optični zum v zmogljivost

Večpredstavni računalnik je ime, ki ga je Nokia nadela svojim telefonom z oznako Nseries, a je dejansko vsak izmed njih v osnovi še zmeraj telefon in poleg tega se vsak ponaša z neko posebnostjo. Nokia N93 je poleg telefona še digitalni fotoaparat ali videokamera, kot je bil že pred dobrim letom predstavljeni predhodnik N90. Z N93 je Nokia odpravila večino pomanjkljivosti N90; ima zmogljivejši akumulator, vrtljivi zaslon se giblje manj okorno, gumbi so bolje razporejeni in seveda fotografije in video so višje kakovosti.

Na lanskem preizkusu mobilnih telefonov z zmogljivimi fotoaparati smo v Monitorju ugotovili, da N90 sicer ponuja najboljši fotoaparat med telefoni, vendar ta ni primerljiv s kompaktnimi fotoaparati. No, tudi N93 kljub 3,2 milijona pik še ni povsem tam, vendar pa je že zelo blizu, predvsem po zaslugi steklene leče Carl Zeiss s trikratno optično povečavo; s tem se doslej ni mogel pohvaliti še noben telefon. Kljub visoko kakovostnim sestavnim delom smo nekoliko presenečeno ugotovili, da pri optični povečavi dobimo manj žive barve. To pride kar najbolj do izraza v slabše osvetljenih prostorih.

Zelo domiseln je način vklopa fotoaparata - dovolj je, da zaslon zavrtimo za 90 stopinj, tako da je telefon videti podobno kot video kamera, uporabna pa je tudi možnost vrtenja zaslona v drugo smer, ki omogoča lažji ogled video vsebin.

Programska oprema fotoaparata ponuja precej več možnosti, kot smo jih vajeni pri telefonih, med drugim samodejno ostrenje, nastavljanje beline in časa osvetlitve, čeprav smo v nekaterih Nokiah opazili večji nabor z, denimo, odstranjevanjem rdečih oči. Pod lečo fotoaparata je tudi manjša bliskavica, ki je precejšnje razočaranje, saj ima dometa nekaj manj kot pol metra, čeprav je Nokia v nekaterih svojih cenejših in manj fotografsko usmerjenih telefonih že ponudila tudi bolj zmogljive rešitve. Solidni so tudi videoposnetki (zapis MPEG-4, ločljivost VGA), ki jih naredimo z N93, še bolj pa smo bili navdušeni nad priloženim kompozitnim kablom, s katerim lahko N93 preprosto in takoj povežemo s televizorjem in si nato na njem ogledamo videe in fotografije. Vse to si lahko ogledate v tokratni epizodi Monitor TV na našem DVDju.

Med drugimi priboljški najdemo v N93 še WLAN 802.11g, bluetooth 2.0, kot vsi aparati iz Nseries pa ima tudi N93 polno podporo UMTS, skupaj z videotelefonijo. Čeprav so vse preizkušene povezave delovale dobro, pa se je izkazalo, da hkratni prenos podatkov prek WLAN in bluetootha ob povezavi v omrežje UMTS izprazni akumulator v izjemno kratkem času. Polovično poln akumulator namreč ni zdržal niti pol ure takega preizkusa. Povezava WLAN naj bi sicer ponujala tudi možnost dajanja fotografij in glasbe v skupno rabo v omrežju (prek protokola UPnP), vendar nam z računalnika ni uspelo najti telefona prek te povezave. Kar zadeva poslovna opravila, podpira N93 odpiranje dokumentov Microsoft Office in Adobe PDF ter datotek ZIP, nismo pa našli podpore potisni elektronski pošti Blackberry Connect in Microsoft Push E-mail.

Nokia N93 je trenutno eden izmed najbolj izpopolnjenih telefonov na trgu, vendar je zato treba vzeti v zakup njegove mere; s 118 × 55,5 × 28 mm je aparat nekoliko večji in s 188 g tudi težji od N90 (in skoraj vseh drugih telefonov na trgu), zato ga le težko spravimo v žep. Kljub temu je zelo zanimiv in zmogljiv, primeren predvsem za navdušence za fotografiranje in filmanje, saj dokaj zadovoljivo nadomesti nekoliko starejše kompaktne fotoaparate.

Nokia N93

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: Symbian OS, Series 60.

Procesor: ARM9, 314 MHz.

Pomnilnik: 50 MB SDRAM + 128 MB MiniSD.

Pomnilniška kartica: MiniSD.

Ločljivost zaslona: 240 × 320 pik.

Lokalne komunikacije: Bluetooth 2.0, WLAN 802.11b/g.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM 900/1800/1900 MHz in UMTS.

Odzivnost: 9.

Uporabnost: 8.

Splošen vtis: 9.

Izdeluje: Nokia, www.nokia.com.

Cena: 670 evrov; 458,60 evra ob podpisu dveletne pogodbe z Mobitelom; 520 evrov ob podpisu dveletne pogodbe s Si.mobil - Vodafone.

Za: Fotoaparat z optičnim zumom, priključek za TV, odzivnost, povezljivost.

Proti: Mere, teža, barve pri ostrenju, poraba akumulatorja pri povezavi WLAN. Cena.

Zmogljiv fotoaparat v klasičnem telefonu

Lanski prodajni uspeh aparata N70 bo Nokia letos skušala nadgraditi z njegovim naslednikom N73 (resda je vmes prišel na trg tudi N71, vendar se ni pretirano prijel). N70 je bil edini aparat v seriji telefonov Nseries, ki je temeljil še na starejši platformi (Symbian OS 8, uporabniški vmesnik Series 60 2.0), N73 pa predvsem odpravlja nekatere njegove pomanjkljivosti in poleg tega ponudi več kot soliden fotoaparat.

Na videz je N73 zelo podoben Sony Ericssonovima modeloma K790i in K800i, ki smo ju opisali pred nekaj meseci, poleg tega se ponaša s povsem primerljivo zmogljivim fotoaparatom. Posledično lahko N73 primerjamo s Sony Ericssonom K800i, saj ponuja zelo podobne funkcionalnosti in očitno tudi meri na iste skupine uporabnikov. To so predvsem ljudje, ki želijo eleganten telefon z dobrim fotoaparatom. Tako Sony Ericsson K800i kot Nokia N73 to ponujata, vendar pa je med njima kar nekaj razlik. N73 je pametni telefon z operacijskim sistemom Symbian in uporabniškim vmesnikom Series 60 ter dodano podporo branju datotek Microsoft Office in Adobe PDF. Poleg tega N73 omogoča namestitev nekaterih rešitev za potisno pošto, kot je Mobitelov Integral, tako da je veliko primernejši za poslovne naloge. A posledično je zaradi tega tudi nekoliko manj odziven in počasnejši, čeprav še zmeraj zadovoljivo hiter. Največja prednost Sony Ericssona K800i (pa tudi Nokie N70 in številnih drugih telefonov) je hkrati tudi največja hiba N73 - krmilna paličica. Nokia je v preteklosti že večkrat predstavila telefone z nenatančnimi in slabo izdelanimi krmilnimi paličicami, a N73 sodi v spodnji del njihovih neuspehov. Paličica potrditve pogosto razume kot premike na desno ali navzgor, te pa kot potrditve. Najverjetneje uporabnik ob dolgotrajni rabi osvoji obvladovanje te paličice, a sami smo imeli med preizkusom precej težav. Druga večja hiba - še manj potrebna kot prejšnja - je odsotnost A2DP v naboru bluetooth profilov; čeprav naprava podpira Bluetooth 2.0, pa zaradi odsotnosti tega profila te povezave ni mogoče uporabiti za predvajanje stereo glasbe. Za to bodo morale zadostovati telefonu priložene ožičene slušalke ali pa vgrajena stereo zvočnika. Ta sta sicer dokaj glasna, vendar je kakovost glasbe seveda taka, kot bi jo od take "igrače" tudi pričakovali. Edina pogojno zanimiva stvar, ki jo omogočata zvočnika, so "doneča" "3D" zvonjenja, ki pa resnici na ljubo niso nič posebnega. Hkrati je Nokiin glasbeni predvajalnik v N73 (in večini drugih telefonov) precej okoren v primerjavi s Sony Ericssoni in nekoliko zmogljivejšimi predvajalniki MP3, tako da bodo navdušenci nad glasbo najbrž raje izbrali kak drug aparat ali pa počakali na N73 Music Edition.

In fotografski del? Na spletnih forumih se precej ostro krešejo mnenja glede tega, kateri telefon ima boljši fotoaparat. Oba (K800i in N73) imata steklene leče (Nokia Carl Zeissovo) in 3,2 megapik ločljivosti, celo plejado funkcij, kot so samodejno ostrenje, odstranitev rdečih oči, barvni filtri, samosprožilec, možnost snemanja serij fotografij in podobno, nobeden pa nima optičnega zuma kot Nokia N93. Dejstvo je sicer, da Sony Ericssonov fotoaparat deluje nekoliko hitreje, po drugi strani pa ima Nokia boljši, zelo svetel zaslon z odlično kotno vidljivostjo. Kljub temu naj znova poudarimo, da so te fotografije, čeprav so solidne, manj kakovostne od tistih, ki jih posnamejo kompaktni fotoaparati srednjega razreda.

N73 bo najbrž eden najbolje prodajanih Nokiinih pametnih telefonov tega leta, saj ponuja veliko funkcionalnosti v klasični obliki, še bolje pa bi bilo, ko si ne bi privoščili spodrsljajev, kot sta paličica in A2DP.

Nokia N73

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: Symbian OS, Series 60.

Procesor: TI OMAP, 220 MHz.

Pomnilnik: 42 MB SDRAM.

Pomnilniška kartica: MiniSD.

Ločljivost zaslona: 240 × 320 pik.

Lokalne komunikacije: Bluetooth 2.0, WLAN 802.11b/g.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM 900/1800/1900 MHz in UMTS.

Odzivnost: 8.

Uporabnost: 8.

Splošen vtis: 8.

Izdeluje: Nokia, www.nokia.com.

Cena: 554,83 evra; 249,96 evra ob podpisu dveletne pogodbe z Mobitelom.

Za: Odličen zaslon, fotoaparat.

Proti: Krmilna paličica, ni podpore za stereo zvok prek bluetootha, ni WLAN.

Revolucionarna kolesce in kroglica

HTC je za marsikoga povsem novo ime, vendar gre za enega največjih izdelovalcev mobilnih naprav in največjega izdelovalca naprav z operacijskim sistemom Windows Mobile. Tajvansko podjetje namreč izdeluje HPjeve iPAQe in razvija ter izdeluje naprave, ki jih pod lastnimi blagovnimi znamkami prodajajo večji operaterji, med drugim Orange SPV, T-Mobile MDA in O2 XDA. Pri nas so bili doslej znani pod blagovno znamko Qtek - odslej bodo HTC. Prvi model pod to blagovno znamko je HTC P3300 Artemis, ki je dejansko nadgradnja lani predstavljenega Qteka S200, ki smo mu na lanskem preizkusu pametnih telefonov in ročnih računalnikov podelili zlati Monitor.

Zanimivo, da so pri Artemisu še dodatno izboljšali prav tisto funkcionalnost, ki smo jo najbolj pohvalili: preprost dostop do vseh funkcij brez uporabe pisala. Artemis prav tako nima številčnice, vendar poleg funkcijskih tipk ponuja kombinacijo sledilne kroglice in kolesca, ki jo je poimenoval "RollR". Kolesce je precej podobno navigaciji Applovega iPoda, vendar se kolo dejansko vrti, v sredini pa najdemo kroglico, s katero se je prav tako mogoče premikati levo in desno, pritisk pomeni klik, z nameščeno programsko opremo pa jo je mogoče uporabljati tudi kot miško. Vsekakor zelo inovativna rešitev, ki jo osvojimo v manj kot minuti in se hitro izkaže za daleč najbolj priročno možnost na trgu. Čeprav ni tipkovnice niti številčnice, je podatke preprosto vnašati prek zaslona, občutljivega za dotik.

Kljub temu pri HTC niso odpravili poglavitnega očitka S200, saj naprava še zmeraj ne podpira UMTS, zgolj EDGE. Za lokalno brezžično povezovanje so na voljo Bluetooth 2.0 in WLAN 802.11g (kot že pri predhodniku), novost pa je vmesnik GPS. Napravi žal ni priložene nobene spodobne programske opreme za slednje, kaj šele zemljevidi, vendar po podatkih, ki smo jih zasledili na forumih, Artemis odlično deluje s Tom Tomovimi rešitvami.

Tudi procesorja in pomnilnika pri HTC niso nadgradili, vendar Artemis deluje več kot zadovoljivo hitro. So se pa zato nekoliko tvegano odločili nadomestiti pomnilniško kartico SD z MicroSD, ki je povrhu vsega ni mogoče zamenjati med delovanjem naprave, saj je reža pod akumulatorjem in (!) SIM kartico. Nekoliko boljši je vgrajeni digitalni fotoaparat z 2 megapikama ločljivosti, ki se obnese podobno kot rešitve v sorodnih napravah. Novost je vgradnja radia, kar vse redkeje opazimo tudi v bolj večpredstavno naravnanih mobilnih in pametnih telefonih.

Kot rečeno, med programsko opremo na napravi nismo našli uporabnih rešitev za GPS, smo pa bili zato presenečeni nad nekaterimi dodatki, med drugim rešitvijo za ustvarjanje varnostnih kopij, delo s stisnjenimi datotekami, podporo pretočnim vsebinam, skupno rabo internetne povezave in seveda delo z dokumenti Microsoft Office in Adobe PDF. Nekaj teh novosti je posledica uporabe najnovejše različice Microsoftovega operacijskega sistema Windows Mobile 5.0 z dodatkom AKU 3.0 (Adaptation Kit Update). Slednje je mogoče dobiti zgolj v napravah, saj jih Microsoft daje le izdelovalcem naprav. Z AKU 3.0 dobimo glede na osnovno različico Windows Mobile 5.0 izboljšane menuje in način dela s telefonom, podporo imeniku na SIM kartici, nov Wireless Manager za upravljanje brezžičnih povezav, nadgrajena ter "pokrpana" Mobile Internet Explorer in Outlook Mobile, podporo šifriranju po standardu WPA2 in kakovost storitve pri brezžičnih povezavah (QoS) ...

HTC P3300 Artemis je več kot odlična naprava in zagotovo najboljši (ali pa vsaj najbolj priročno uporaben) izdelek z operacijskim sistemom Microsoft Windows Mobile. Kljub temu mu moramo očitati, da ni UMTS, ki vse bolj postaja standard za prenos podatkov na poti. Vendar pa je treba izpostaviti, da je pri načinu dela z napravo Artemis korak pred celotno konkurenco, vštevši Nokio, Sony Ericsson in HP.

HTC P3300 Artemis

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: Windows Mobile 5.0.

Procesor: OMA850, 200 MHz.

Pomnilnik: 51 MB ROM + 58 MB SDRAM.

Pomnilniška kartica: MicroSD.

Ločljivost zaslona: 240 × 320 pik.

Lokalne komunikacije: Bluetooth 2.0, WLAN 802.11g.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM 900/1800/1900 MHz.

Odzivnost: 9.

Uporabnost: 10.

Splošen vtis: 10.

Izdeluje: HTC, www.europe.htc.com.

Prodaja: CHS, www.chs.si.

Cena: 717,60 EUR.

Za: RollR, preprosta raba, zmogljivost, povezljivost, GPS.

Proti: Ni UMTS, ni programske opreme za GPS. Cena.

Izmenjava datotek tudi po telefonu

BitTorrent je že nekaj časa vodilni protokol za prenašanje datotek po internetu. Zanj je na voljo cela vrsta odjemalcev za Windows, Linux in Mac OS. No, zdaj smo dobili tudi prvi odjemalec za operacijski sistem Symbian (Series 60, različic 2 in 3), ki ga najdemo v Nokiinih pametnih telefonih.

Preden začnemo opisovati ta program, se je treba vprašati, zakaj bi kdo sploh potreboval kaj podobnega? Kje je dejanska uporabnost BitTorrenta na mobilnem telefonu? Za začetek: prenos podatkov prek GPRS ni ravno poceni, a večina novih mobilnih telefonov z operacijskim sistemom Symbian podpira tudi WLAN. Ta tudi omogoča večje hitrosti in kot smo ugotovili pri našem preizkusu, jih SymTorrent zna izkoristiti. Kar zadeva koristno rabo programa, nam je prav zares ni uspelo najti, a smo ga vseeno preizkusili pri prenosu zbirke fotografij ameriške pop zvezdnice in Ikeinega kataloga (to sta bili edini datoteki, ki ju je mogoče odpreti na telefonu in sta hkrati dovolj majhni za pomnilniško kartico, ki smo jo uporabljali).

Symtorrent sicer deluje, vendar je uporabnost zelo vprašljiva, pa še ponudba ustreznih datotek (ki so dovolj majhne in hkrati uporabne na telefonu) je zelo omeje

Hitro smo ugotovili, da je raba SymTorrenta prav tako preprosta kot raba kateregakoli drugega programa za BitTorrent, le nekoliko manj možnosti nam ponudi (tako, denimo, ne moremo izbrati tega, da določenih datotek v skupini ne bi želeli prenesti, vidne je tudi bistveno manj statistike prenosa). Na največjo težavo pri uporabi SymTorrenta smo naleteli pri iskanju .torrentov po spletnih straneh, saj zaslon mobilnega telefona nikakor ni zadovoljiv pri tako polnih spletnih straneh, kot so tiste s povezavami .torrent (reklame, podatki o vsakem .torrentu, reklame in še več reklam). Ko enkrat kliknemo .torrent in se ta začne prenašati, pa je naše delo že bolj ali manj končano. V oknu programa si lahko ogledamo stanje prenosov in osnovno statistiko, s klikom posameznega torrenta pa dobimo še nekaj podrobnosti in možnost ogleda že prenesenih datotek (če prenašamo zbirko).

Po nekaj prenesenih datotekah smo napolnili pomnilniško kartico telefona in ker smo uporabljali povezavo WLAN, tudi izpraznili akumulator. SymTorrent se je izkazal kot povsem delujoč program, a z zelo omejeno uporabnostjo. Kdaj pa sploh nujno potrebujemo neko datoteko, ki je ni mogoče dobiti drugače kot prek BitTorrenta, na voljo pa imamo samo telefon? A to drži danes, kdo ve, kako bo že konec leta, in zagotovo je dobro vedeti, da neka tehnologija dejansko deluje.

SymTorrent

Kaj: Odjemalec za BitTorrent za Symbian OS.

Izdeluje: Univerza za tehnologijo in ekonomijo Budimpešta, symtorrent.aut.bme.hu.

Cena: Brezplačno.

Za: Deluje.

Proti: Omejena uporabnost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji