Objavljeno: 29.3.2011 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Marec 2011

Novice po meri

Vsak uporabnik spleta se hitro sooči s tem, da je obiskovanje vseh spletnih strani, na katerih dobiva informacije, zamudno in utrudljivo. Na srečo je v splet skorajda od začetka vgrajena storitev RSS (ang. Rich site summary), ki omogoča, da se lahko na vsebine spletnih strani naročimo. S tem smo deležni vseh novih informacij ali sprememb, ki so objavljene na strani. Tokrat si bomo pogledali osem RSS bralnikov, ki poskušajo vsak po svoje čim bolj pregledno in enostavno delati z množico RSS virov.

Področje RSS bralnikov je dokaj pestro, saj najdemo v spletu celo kup izdelkov, ki skušajo pritegniti čim večjo množico uporabnikov. V zadnjih nekaj letih pa so bralniki dobili še sinhronizacije prek več vrst naprav, saj je z razširitvijo mobilnih naprav možno brati tudi na poti. Poleg vsega je to področje zanimivo še zaradi vedno bolj zabrisane ločnice med operacijskim sistemom in spletnimi aplikacijami, ki tečejo v spletnih brskalnikih. Zajeten delež RSS bralnikov ne zahteva namestitve v računalnik, temveč jih uporabljamo v našem priljubljenem spletnem brskalniku. Naslednjih osem predstavnikov tako sodi v tri skupine; med spletne aplikacije, razširitve za brskalnike in programe, ki jih namestimo v računalnik. Raznolikost je stanju primerna in svojim potrebam prilagojen RSS bralnik bo lahko našel še tako zahteven uporabnik.

Good Noows

Good noows omogoča deset vrst postavitev člankov.

Goodnoows je tipičen predstavnik dobro narejene spletne aplikacije, ki se brez težav meri s samostoječimi progami, ki jih namestimo v svoj računalnik. Za uporabo tega RSS bralnika ni treba ustvarjati računa, če že imamo Google, Facebook, Twitter ali LinkedIn profil. Svoj spletni brskalnik le usmerimo na goodnwoos.com, izberemo račun, s katerim se bomo prijavili, in že nas pozdravijo najpomembnejše novice po izboru razvijalcev aplikacije. Privzeti RSS viri so standardni nabor ameriških časopisnih in televizijskih hiš. Vendar lahko privzete New York Times, CNN in druge povsem izklopimo in si po kategorijah razporedimo svoje vire. Uporabniški vmesnik je sestavljen iz leve stranske vrstice, kjer so posamezne mape oziroma kategorije, v katere so razvrščeni viri, in iz glavnega okna, v katerem vidimo članke. Prav pri glavnem oknu lahko izbiramo med desetimi oblikami prikaza člankov. Nekateri stavijo na večje slike, spet drugi na minimalizem. Uporabniški vmesnik je odlika Good Noowsa, ima pa nekaj težav s hitrostjo, saj je lahko na trenutke prav polžje počasen, predvsem na začetku, ko mora prvič naložiti vse RSS vire.

Good Noows

RSS bralnik - spletna aplikacija.

Izdeluje: goodnoows.com.

Cena: Brezplačen.

Za: Uporabniški vmesnik, dostopen iz vsakega računalnika.

Proti: Počasnost.

Bloglines

Bloglines omogoča prikaz virov v posameznih widgetih.

Medtem ko Good Noows RSS vire le grafično razporeja v glavnem oknu uporabniškega vmesnika, Bloglines takemu pregledovanju novic doda še pogled, ki deluje po načelu widgetov. Tako si lahko svoje vire razporedimo po celotni površini zaslona, vsak widget pa bo kazal nekaj zadnjih novic. Ko zasedemo celoten prostor na prvem zaslonu, lahko odpremo nov zavihek in tam spet razporedimo nove widgete. Zavihke lahko poimenujemo in lahko rabijo kot mape za kategorije novic. Dodana vrednost bralnika Bloglines je ta, da poleg virov lahko med widgete dodamo še vreme, Facebook, Myspace in podobne uporabne ali manj uporabne servise. Tako Facebook widget kaže zadnje objave, ki bi jih videli na vašem profilu. Ko poleg RSS virov dodamo še nekaj storitev, hitro preobremenimo zmogljivosti aplikacije. Malenkostno pomaga nastavitev, da se nalagajo le viri in widgeti trenutno odprtega zavihka, vendar bo vsak uporabnik prej ali slej trčil ob zmogljivosti aplikacije.

Bloglines

RSS bralnik - spletna aplikacija.

Izdeluje: www.bloglines.com.

Cena: Brezplačen.

Za: Poleg medijev podpira tudi naročanje na druge storitve.

Proti: Počasnost, odsotnost iskanja po virih.

Sage

Sage sam najde RSS vire na obiskani spletni strani.

Spletni brskalnik Firefox naročanje na RSS vire podpira že dolgo s svojim sistemom živih zaznamkov (live bookmarks), Sage pa to funkcionalnost zapakira v pogled, ki pristaja vsem RSS bralnikom. Ker gre za brskalniško razširitev, je Sage mogoče pognati znotraj zavihka, kjer že imamo odprto spletno stran. Nato z gumbom za iskanje virov bralnik sam najde vse RSS vire, ki so prisotni na strani, in nam ponudi okno, prek katerega se naročimo nanje. Ko to storimo, lahko vire v standardni levi stranski vrsti razporejamo po skupinah, v glavnem oknu pa so novice nanizane v dveh stolpcih. Poleg osnov naročanja in grupiranja virov Sage ne pozna iskanja po člankih, omogoča le še hitri pregled vseh člankov, ki je v spodnjem delu leve stranske vrstice. Njegova odlika je hitrost, saj glede na omejeno funkcionalnost in dejstvo, da ne teče v spletu, vendar znotraj brskalnika, članke nalaga in odpira bliskovito. Sage bodo najbolje izkoristili uporabniki Firefoxa, ki bi radi le osnovne funkcije bralnika in nimajo namena posegati po namenskih aplikacijah ter se jim spletne zdijo prepočasne.

Sage

RSS bralnik - Firefox razširitev.

Izdeluje: sagerss.com.

Cena: Brezplačen.

Za: Hitrost.

Proti: Omejena funkcionalnost.

RSS Feed Reader

Minimalizem RSS Feed Readerja

RSS Feed Reader se branja in agregacije RSS virov loti na način, ki se še najbolje prilega brskalniškim razširitvam. Po namestitvi v desnem zgornjem kotu dobimo ikono bralnika, ki nam omogoča, da se takoj naročimo na vse RSS vire, ki so na obiskani spletni strani. Ko se na vire naročimo, Feed Reader ne ponuja nobene napredne funkcionalnosti. S klikom iste ikone lahko odpremo posamezen vir novic, kjer smo deležni le naslovov objav. Po kliku naslova pa nas vrže na spletno stran, kjer je članek. V nastavitvah je mogoče izbirati med svetlejšo in temnejšo podobo ter razporejati vire po vrstnem redu. Že po malem številu funkcij je jasno, da ta bralnik ni narejen za daljše seanse branja, temveč za hitro pregledovanje tistih virov, ki jim radi sledite ves čas. Tako si prihranite zagon spletnih ali namenskih aplikacij in na hitro izberete članek ali dva, ko je nekaj minut predaha. Feed Reader ni nikoli glavni RSS bralnik, vendar deluje kot dodatek večjim bratom. Manjka mu le sinhronizacija z drugimi bralniki, da bi se vedelo, kaj smo z njim prebrali, ko se lotimo resnega poglabljanja v RSS.

RSS Feed Reader

RSS bralnik - Chrome razširitev.

Izdeluje: https://chrome.google.com/webstore/detail/pnjaodmkngahhkoihejjehlcdlnohgmp .

Cena: Brezplačen.

Za: Minimalizem.

Proti: Ni sinhronizacije z drugimi bralniki.

RSS Owl

Poleg grupiranja Owl odpira posamezne vire tudi v zavihkih.

Owl kot samostojna aplikacija premore silno veliko količino funkcij, ki so zgrajene okoli klasičnega pogleda leve stranske vrstice in glavnega okna. Medtem ko spletne aplikacije ponujajo le različne oblike podajanja vsebin v glavnem oknu in grupiranja virov, Owl v glavnem oknu omogoča zavihke. Tako poleg običajnih grupacij virov te ločimo še po zavihkih. Na vire lahko lepimo oznake in si tako gradivo za kasnejše branje uredimo po tematiki, ki jih pokriva, ali glede na naravo vsebovanih informacij. Že tu se kaže, da je z bralnikom mogoče slediti silno veliki količini virov, po kateri lahko iščemo s ključnimi besedami. Taka iskanja shranimo kot dodaten vir, v katerem se bodo znašle vse objave naročenih virov, ki ustrezajo iskalnemu pojmu. Owl prav tako omogoča odpiranje polnih spletnih strani znotraj same aplikacije, saj ima vgrajen spletni brskalnik, tako da ni treba skakati iz brskalnika nazaj v aplikacijo. Za tiste informacije, ki bi jih radi ohranili dalj časa, so na voljo posebne mape, v kaere lahko prestavimo članke, ki jih bomo brali večkrat. Piko na i dajo še filtri, ki omogočajo avtomatično premikanje člankov, ki ustrezajo kriterijem filtra, v mape za kasnejše branje. Edina pomanjkljivost RSS Owla je tako nezmožnost sinhronizacije s spletom, tako da vse te funkcije lahko uporabljate le na enem računalniku.

RSS Owl

RSS bralnik.

Izdeluje: www.rssowl.org.

Cena: Brezplačen.

Za: Količina funkcij.

Proti: Ni sinhronizacije s spletom.

FeedDemon

Vgrajeni spletni brskalnik reši problem skakanja iz bralnika v ločeni brskalnik.

Medtem ko je RSS Owl popolnoma brezplačen, ima FeedDemon v brezplačni različici mesto v spodnjem levem kotu, kjer se kažejo oglasi. Za umik (nemotečih) oglasov je treba razvijalcem nameniti 10 dolarjev, kar pa je majhna cena za vse dobrote, ki jih prinaša najbrž najboljša samostojna aplikacija za branje RSS virov. Poleg zavihkov, grupiranja, iskanja, nastavitve posebnega vira za iskalno polje, označevanja objav, integriranega brskalnika, hitrega deljenja člankov na družabnih omrežjih, omogoča še sinhronizacijo z Google Readerjem. RSS Owl se z Google Readerjem sporazume samo prvič, ko iz njega uvozi vire, na katere ste naročeni, nato pa ste prepuščeni samo namizni aplikaciji. FeedDemon s sinhronizacijo omogoča uporabniku, da je na tekočem tudi, ko ni za svojim računalnikom, saj lahko članke bere na vsakem računalniku prek Googlove spletne aplikacije. Ko se usede za glavni računalnik v FeedDemonu, vidi, katere članke je prebral v Google readerju, tako da ni podvajanja. FeedDemon je prav zaradi prenosnosti, ki si jo zagotavlja s povezavo in sinhronizacijo z Google Readerjem, odlična izbira za zmogljiv RSS bralnik.

FeedDemon

RSS bralnik.

Izdeluje: www.feeddemon.com .

Cena: Brezplačen (z oglasi), 10 dolarjev (brez oglasov).

Za: Sinhronizacija z Google Readerjem, količina funkcij.

Proti: Na trenutke sistemsko požrešen.

Feed Roller

Črni trak na dnu zaslona, kjer se vrtijo najnovejše novice RSS vira

FeedRoller je najbolj atipičen predstavnik tokrat opisanih RSS bralnikov, saj deluje po načelu traka na vrhu ali dnu televizijskega zaslona na športnih in informacijskih programih, ki gledalce obvešča o zadnjih novicah. Koncept je tu le preseljen v računalniško okolje, novice pa so poljubni RSS viri, ki jih vnesemo v Roller. Tako dobimo črn trak, ki ga lahko postavimo na vrh ali dno zaslona, ki na poljuben interval kaže zadnje novice, ki jih je aplikacija pobrala iz RSS virov. Ko se traku z miško približamo, izgine in tako lahko nemoteno kliknemo element, ki ga je zakrival. Ko na traku vidimo novico, ki nas zanima, ga lahko ustavimo s pritiskom na tipko pause na tipkovnici, s tipko print screen pa novico odpremo v privzetem spletnem brskalniku. Feed Roller nikakor ne more zasesti mesta pravega RSS bralnika, a s svojo omejeno funkcionalnostjo in načinom prikazovanja virov na drugačen način omogoča zbiranje najnovejših informacij.

Feed roller

RSS bralnik.

Izdeluje: sector-seven.net/software/feedroller .

Cena: Brezplačen.

Za: Preprost, drugačen.

Proti: Omejena funkcionalnost.

Google Reader

Privzeti pogled močno spominja na tistega iz Gmaila.

Google je že s pošto Gmail dokazal, da lahko razvija odlične spletne aplikacije, ki mirno konkurirajo namenskim aplikacijam. Nič drugače ni z njihovim RSS bralnikom Google Reader, ki ohranja obliko in občutek iz Gmaila in ju prenese na branje RSS virov. Po količini funkcij se meri z namiznimi RSS bralniki, saj pozna grupiranje, oznake, iskanje in deljenje zanimivih člankov drugim uporabnikom Readerja. Ker se vse dogaja v brskalniku, so uporabniku s povezavo v splet RSS viri na voljo na kateremkoli računalniku. Prav tako se je Google potrudil in naredil različico spletne strani za mobilne naprave, da o količini mobilnih aplikacij, ki se sinhronizirajo z Readerjem, niti ne govorimo. Kot se za Google spodobi, je uporabniku na voljo statistika najbolj branih virov, kar pride še kako prav, ko se odločimo odstranjevati vire, ki jih ne beremo več. V glavnem oknu Reader pozna le dve vrsti prikazovanja člankov, vendar stanje popravijo razširitve, kot je Reader plus, ki dodajo poglede, podobne Good Noowsu. Skriti adut, ki sicer zahteva nekaj učenja, pa so odlično premišljene bližnjice na tipkovnici za navigacijo po bralniku. Uporabnikom, ki si bodo vzeli čas in se jih naučili, bodo z Google Readerjem delali s svetlobno hitrostjo in enako hitro pozabili na konkurenco.

Google Reader

RSS bralnik - spletna aplikacija.

Izdeluje: www.google.si/reader.

Cena: Brezplačen.

Za: Hitrost.

Proti: Malenkosti (nekatere popravijo razširitve).

Kaj torej izbrati?

Spet je precej odvisno od zahtevnosti uporabnika. Če ste naročeni na tri RSS vire, bo ena od brskalniških razširitev povsem dovolj, lahko pa posežete tudi po zanimivem Feed Rollerju. Med namiznimi aplikacijami vodi FeedDemon, ki zaradi sinhronizacije z Google Readerjem postane močno orodje za vse, ki branje raje ločijo od spletnega brskalnika. Na koncu je treba priznati, da Google reader kljub nekaterim pomanjkljivostim, ki jih večinoma odpravijo brskalniške razširitve, postaja pravo mesto za veliko večino uporabnikov spleta. Že to, da se je treba le vpisati v svoj Google Račun in že imate na voljo spletno aplikacijo, ki se tako po funkcionalnosti kot hitrosti kosa z namiznimi, je zadosten razlog, da ga preizkusite. Z nenehnim izboljševanjem Readerja Google resno konkurira namiznim programom. Google Reader je tako dokaz, da se bo v spletnih brskalnikih počelo vedno več. Morda vse.

Tabela z rezultati

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji