Objavljeno: 29.1.2008 09:58 | Avtor: Boris Horvat | Monitor Januar 2008

Novi Panasonicov zastavonoša

Že drugič letos jemljemo pod drobnogled "zastavonošo" projektorjev za domači kino znamke Panasonic. Razlog je bliskovit razvoj projektorjev v zadnjem letu ali dveh kot posledica hudega konkurenčnega boja, ki na eni strani znižuje cene, na drugi strani pa dviguje kakovost.

Če so bili kakovostni projektorji še lani po ceni neprimerljivi s televizorji s ploskimi zasloni (saj so bili vsaj dvakrat dražji), pa lahko letos za ceno zelo dobrega televizorja (ali tudi manj) že kupimo projektor, s katerim bomo uživali v pravem domačem kinu.

Model Panasonic PT-AE1000, ki smo ga preizkusili v aprilski številki (takratna cena 4538 evrov, kasneje 3528), namreč ni več dobavljiv, in samo pol leta pozneje lahko po veliko nižji ceni (2722 evrov) dobimo njegovega naslednika, projektor PT-AE2000, ki predhodnika bistveno prekaša v vseh lastnostih. Najprej po večjem kontrastu (16.000 : 1 proti 11.000 : 1) in po višji svetilnosti (1500 ANSI proti 1100 ANSI). Poleg tega ima novi model številne dodatne funkcije, ob pomoči katerih lahko optimalno nastavimo različne izvore signala. Pri tem nam je v pomoč funkcija zamrznitve trenutne slike in razdelitve slike na dve kopiji. Potem lahko vse nastavitve spreminjamo samo na eni kopiji slike in primerjamo rezultate.

Druga uporabna funkcija je analizator video signala (za vsako barvo posebej!), ki prav tako pomaga pri optimalni nastavitvi posameznih izvorov slike. Do zdaj smo za tako analizo signala potrebovali profesionalni video analizator, ki stane več tisoč evrov. Vendar pa so to funkcije, ki jih bodo s pridom lahko izkoristili predvsem teoretično bolje podkovani uporabniki. Drugi uporabniki se bodo zadovoljili s prednastavljenimi nastavitvami, teh je kar 16, bistveno več kot pri konkurenci, pri čemer lahko posamezne nastavitve celo poimenujemo, če si jih ne moremo zapomniti po številkah. Posebno veselje smo imeli z daljinskim upravljalcem, ki ga lahko naučimo, da krmili tudi številne druge naprave. V zatemnjenem domačem kinu je udobna tudi možnost osvetlitve tipk in majhnega zaslona LCD na daljinskem upravljalcu. Posebej naj poudarimo visoko svetilnost (1500 ANSI) ki omogoča zadovoljivo kakovost slike tudi v delno osvetljenih prostorih.

Kot smo ugotavljali že pri preizkušanju prav tako vrhunskega projektorja JVC DLA-HD1 pred dvema mesecema, slaba kakovost velike večine danes dosegljivega video gradiva (kabelska in satelitska televizija, DVD ipd.) na tako dobrem projektorju postane še bolj očitna (in moteča). Projektor, ki ob pomoči 16-bitnega procesiranja lahko prikaže dobro milijardo barvnih odtenkov, je zasijal šele pri prikazovanju satelitskih kanalov v ločljivosti HD (čeprav samo 720-vrstičnih!) angleškega ponudnika SKY, vendar pa predvsem tistih, pri katerih je bil že originalni posnetek narejen v digitalni tehniki HD (dokumentarci na kanalih Discovery, History ali National Geographic), ali pri prenosih HD iz studia (kanal Sky One), pri digitaliziranih analognih filmih (Sky Movies HD) pa ni bilo opaziti bistvene razlike v primerjavi s filmi, kakršne predvajajo nekateri najboljši, žal izredno redki kanali v običajni ločljivosti SD (standard definition).

Projektor PT-AE2000 lahko toplo priporočimo predvsem najzahtevnejšim uporabnikom in avdio-video profesionalcem, medtem ko se bodo povprečni ljubitelji domačega kina lahko zadovoljili z njegovim manjšim bratom PT-AX200U (cena 1434 evrov), ki ima sicer "le" 1280 × 720 pik, vendar prav tako tri čipe LCD, tako da ob večini običajnega video gradiva v praksi razlike tako rekoč ne bodo opazne (razen pri prikazovanju digitalnih fotografij iz računalnika). Upajmo, da bodo cenovna vojna in tekmovanje med tremi tehnologijami (LCD, DLP, LCoS) cene projektorjev še znižali (onkraj velike luže lahko projektor PT-AE2000 dobimo že za nominalno enako ceno v dolarjih, to je 2700 dolarjev), tako da si bo lahko ob klasičnem televizorju (za spremljanje tv dnevnika) omislilo še dober projektor (za uživanje pri gledanju filmov in športnih prenosov) še več ljubiteljev domačega kina.

Projektor, ki ob pomoči 16-bitnega procesiranja lahko prikaže dobro milijardo barvnih odtenkov, je zasijal šele pri prikazovanju satelitskih kanalov v ločljivosti HD (čeprav samo 720-vrstičnih!) angleškega ponudnika SKY, vendar pa predvsem tistih, pri katerih je bil že originalni posnetek narejen v digitalni tehniki HD.

Panasonic PT-AE2000

Kaj: Projektor za domači kino.

Kontrast: 16.000 : 1 (dinamična zaslonka).

Svetilnost: 1500 ANSI.

Žarnica: 165 W UHP, 348 EUR.

Tehnologija: 3 x LCD 1,8 cm.

Ločljivost: 1920 × 1080 pik (1080 p).

Objektiv: Zoom 2 : 1; zamik lečja 100 % navpično, 40 % vodoravno.

Življenjska doba žarnice: 2000 ur - običajni način; 3000 ur - varčni način.

Formati: 480i/p, 576i/p, 720p 60/50, 1080i 60/50, 1080p 60/50/24.

Standardi: NTSC/PAL/SECAM.

Priključki: 3 x HDMI, 2 x komponentni, 1 x kompozitni, 1 x S-Video, 1 x RS232, 1 x RGB VGA.

Hrup: 25 dB v normalnem načinu, 22 dB v varčnem.

Velikost: Višina 13,0 cm, širina 46,1 cm, globina 30,0 cm.

Masa: 7,2 kg.

Izdeluje: Panasonic, www.panasonic.com.

Uvoznik: TSE, www.tse.si.

Cena: 2722 EUR, žarnica 348 EUR.

Za: Velika svetilnost, posamezne pike niso vidne, profesionalne možnosti kalibracije, univerzalni daljinec.

Proti: Ni za nezahtevne uporabnike, visoka cena v Evropi, predober za trenutno kakovost tv programov in DVDjev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji