Objavljeno: 31.3.2009 | Avtor: Janez Urevc | Monitor Marec 2009

Novi KDE

Ker je KDE 4 načrtovan in napisan popolnoma na novih temeljih, ki nimajo skoraj nič skupnega s prejšnjimi izdajami, je razloge za omenjene pomanjkljivosti laže razumeti. Razvijalci so pljunili v roke in v enem letu namizje zelo dodelali in mu dodali tudi veliko novih funkcij. Pravijo, da jim je v vsega dveh letih, predvsem zaradi velikega števila novih razvijalcev, uspelo doseči napredek, za katerega so v prejšnjih izdajah potrebovali kar osem let.

Indikator zasedenosti prostora na zunanjem pomnilniškem nosilcu.

Uporaba okolja za upravljanje namiznih gradnikov Plasma bo odslej še prijaznejša. Podpora Google gadgets in gradnikom OS x-ovega Dashboarda je število gradnikov, ki jih na Plasmi lahko uporabljamo, zelo povečala, in to se bo poznalo tudi na funkcionalnosti. Dodana je tudi možnost prikazovanja gradnikom nad aktivnim ohranjevalnikom zaslona. To nam omogoča, da tudi med aktivnih ohranjevalnikom ura ostane vidna, ali pa da znotraj lepljive opombe napišemo sporočilo, ki je vidno tudi med tem, ko je uporabniška seja zaklenjena.

Prenovljen uporabniški vmesnik urejevalnika datotek Dolphin

Izboljšav je bil deležen tudi upravljalnik oken KWin. Dodali so mu nekaj novih 3D učinkov, obstoječe pa izboljšali. Zdaj naj bi delovali še hitreje in bolj tekoče. Posledično je njihova uporaba po novem privzeto vključena.

Pregledovalnik datotek Dolphin ima dodelan uporabniški vmesnik, ki zdaj v osnovnem oknu učinkovito prikaže še več uporabnih informacij. Dodan je drsnik na spodnjem robu okna, ki je namenjen lažjemu in hitrejšemu spreminjanju velikosti ikon. Ikonam, ki ponazarjajo prenosne pomnilniške nosilce, je dodan indikator, ki uporabniku prikaže količino porabljenega prostora na napravi. Zanimiv je tudi prenovljen prikaz napredka pri prenašanju oz. kopiranju datotek. Po novem ni več v novem oknu, temveč kot ikona na namiznem pultu.

Hitri zaganjalnik KRunner je prav tako doživel veliko izboljšav. Zdaj zna, poleg zaganjanja programov, tudi iskati po uporabnikovem imeniku, pretvarjati med raznimi merskimi enotami in denarnimi valutami ter upravljati profile za varčevanje z energijo. Še bolje je integriran s spletnim brskalnikom Konqueror, tako da lahko zdaj kar iz njega zaganjamo iskanje v iskalniku Google, spletni enciklopediji Wikipedia ali po filmskem portalu IMDB.

Razvijalci so mislili tudi na uporabnike mobilnih naprav in zmanjšali količino energije, ki jo porabijo deli namizja. To so dosegli z zmanjšanjem števila uporabniku nevidnih operacij na minimum. Tudi upravljanje energije ni več odvisno od ločenih aplikacij, temveč od orodja PowerDevil, ki je postal integriran del namizja.

Poleg vseh naštetih izboljšav ima KDE 4.2 tudi nekaj pomanjkljivosti. Manjka pisarniški paket KOffice 2.0, ki je zaenkrat še v beta različici. Prav tako izida še vedno ni dočakalo orodje za peko optičnih nosilcev K4B. To seveda ni preveč velika težava, saj lahko namesto manjkajočih aplikacij uporabljamo njihove predhodnike iz prejšnje različice namizja.

Namizje KDE z nekaj Plasmoidi - gradniki Plasme

Napredovala je tudi izdaja namizja za operacijski sistem Windows in Mac OS X. Že kar nekaj njegovih delov lahko uporabljamo tudi na teh dveh platformah, v prihodnje pa jih obljubljajo še več. Po zaslugi prevajalcev je hkrati z namizjem ugledal luč sveta tudi njegov slovenski prevod.

KDE jasno kaže, da želi biti resna konkurenca drugim, predvsem komercialnim namiznim okoljem. Vsekakor mu napreden koncept in dobre ideje napovedujejo lepo prihodnost. Nanjo utegne vplivati tudi prehod knjižnice Qt, na kateri KDE temelji, pod licenco LGPL. Ta bo omogočila, da bodo knjižnico lahko uporabljale tudi zaprte in komercialne aplikacije, kar bo omogočalo uveljavljanje namizja KDE tudi v komercialnem okolju.

KDE 4.2

Kaj: uporabniški vmesnik za Linux.

Kje: www.kde.org

Za: Kar nekaj zanimivih dodatkov in sprememb v primerjavi z različico 4.

Proti:KOffice in K4B še nista dokončana, vendar lahko uporabljamo starejši različici.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji