Objavljeno: 29.4.2008 09:47 | Avtor: Boris Horvat | Monitor Maj 2008

Nove generacije poslovnih projektorjev

Pri poslovnih projektorjih lahko danes izbiramo med tehnologijo DLP (z enim čipom) in tehnologijo LCD (s tremi čipi). Tokrat primerjamo dva projektorja uveljavljenih izdelovalcev projektorjev s tehnologijo DLP.

Z vztrajnim nižanjem cen čipov DLP in LCD se neprestano zvišujejo tudi standardi za poslovne projektorje. Če je bil še pred kakim letom najbolj razširjen format 800 x 600 pik (SVGA), pred tem pa 640 x 480 pik (VGA), je zdaj največja ponudba v formatu 1024 x 768 (XVGA), medtem ko je izbira v formatu 1400 x 1050 (SXGA+) zaenkrat še bolj skromna (predvsem pa bistveno dražja). Format 1024 x 768 je bil nekoč običajni format računalniških monitorjev, pa še danes ga najdemo pri cenejših prenosnih računalnikih. V praksi to pomeni, da pri sliki diagonale dveh metrov z razdalje gledanja petih metrov posameznih pik ne bomo več zaznali.

Uveljavljena izdelovalca poslovnih projektorjev Optoma in InFocus (oba pa imata tudi modele za domači kino) imata v tem razredu vsak po vsaj ducat projektorjev, ki se razlikujejo predvsem po svetilnosti (od 1400 do 4000 lumnov). Ogledali smo si značilna predstavnika obeh izdelovalcev, ki sta oba opremljena s čipom DLP tako rekoč monopolnega izdelovalca Texas Instruments, poleg tega pa imata oba dodatno obdelavo slike Brilliant Color, ki so jo razvili prav tako v Texas Instruments. Nastavljivo procesiranje Brilliant Color po potrebi umetno poveča svetilnost (pri tem pa seveda poruši kontrastna in barvna razmerja). Mimogrede, poslovni projektorji, ki imajo ponavadi le en čip DLP, potrebujejo barvno kolo, navadno pet- ali šestsegmentno, medtem ko imajo poslovni projektorji s konkurenčno tehnologijo LCD že tri čipe, tako da barvnega kolesa ne potrebujejo.

Optoma EP761

Projektor z oznako EP761 je novejši model Optome iz lanske jeseni in iz višjega jakostnega razreda, saj ima svetilnost kar 3200 lumnov (ob kontrastu 2200 : 1). Projektor ima le minimalni zoom, 1,1 : 1, tako da bomo želeno velikost slike lahko regulirali predvsem z razdaljo projektorja od platna. Precej visoka svetilnost projektorja omogoča predstavitve v prostorih do velikosti 20 metrov (pa tudi večjih, če so zatemnjeni). S projektorjem, ki bo postavljen na razdalji od 1,5 metra do 10 metrov od platna, dobimo od 1 meter do 6 metrov veliko sliko (po diagonali).

Projektor ima svetleče črno ohišje in dodaten zaklop za lečo, ki je koristen pri pogostem prenašanju projektorja. Nekoliko nerodne so le menujske tipke na projektorju (ki jih pa ob priročnem daljincu niti ne bomo potrebovali). Projektor ima bogato izbiro priključkov, predvsem je zanimiv priključek USB, prek katerega lahko nadziramo računalniško miško; na daljincu imamo potem levo in desno tipko miške in pa tipki PageUp in PageDown. Položaj kazalca premikamo s štirimi tipkami (gor, dol, levo, desno). Vse funkcije projektorja lahko krmilimo tudi z računalnikom, prek vmesnika RS232. Pri predstavitvi si lahko pomagamo tudi z laserskim žarkom v daljincu. V projektor je vgrajen zvočnik, ki ga prav tako lahko priključimo na računalnik (oziroma kak drug izvor zvoka).

Na menujih projektorja lahko izbiramo med načinom predstavitve in domačega kina, dodatno pa lahko podrobno nastavljamo barvno temperaturo, jakost posameznih barv, kontrast in tako naprej. To seveda ni projektor za domači kino, saj nima dodatne obdelave slike, pa tudi vidnost posameznih pik (t. i. pikselizacija) bi utegnila motiti, je pa zato čisto uporaben projektor za računalniške predstavitve, predvsem zaradi možnosti upravljanja miške.

Infocus IN35

Projektor z oznako IN35 je novejši model s konca lanskega leta, z nekoliko manjšo svetilnostjo 2500 lumnov in kontrastom 1400 : 1. Ima za poslovne projektorje običajen skromen zoom, 1,24 : 1, glede na njegovo svetilnost bo uporaben v prostorih do velikosti 12 metrov, torej v tipičnih šolskih učilnicah. S projektorjem, ki bo postavljen na razdalji od 1,5 metra do 10 metrov od platna, dobimo od 1 meter do 6 metrov veliko sliko (po diagonali).

Projektor ima matirano črno ohišje in priročne menujske tipke na zgornji strani. Izbira priključkov je osnovna; za zmanjšanje števila kablov ima projektor poseben priključek M1-DA, prek katerega se prenaša digitalni signal DVI oziroma HDMI in analogni signal VGA.

Na menujih projektorja lahko izbiramo med tremi osnovnimi načini nastavitev: predstavitev, film, video, in dodatnimi tremi uporabniškimi načini, pri katerih imamo možnost natančnega nastavljanja barv, svetilnosti, kontrasta in podobno. Projektor lahko razen z daljincem krmilimo tudi z računalnikom prek zaporedne povezave. Projektor nima dodatnega procesiranja slike za domači kino, bomo pa z nezahtevnim video izvorom (npr. risani filmi) dobili zadovoljivo kakovost slike.

Mimogrede, za občasne ljubitelje domačega kina bi po nekoliko višji ceni prišel v poštev kombiniran projektor IN35W s širokim zaslonom (1280 x 800 pik).

Optoma EP761

Kaj: Poslovni projektor.

Kontrast: 2200 : 1.

Svetilnost: 3200 lumnov.

Žarnica: 220 W.

Tehnologija: 1 x DLP (1,4 cm), šestsegmentno barvno kolo.

Ločljivost: 1024 x 768.

Objektiv: Zoom 1,1 : 1, zamik lečja - ni, trapezni popravek - samo vertikalno +/-16 stopinj

Življenjska doba žarnice: 2000 ur (3000 ur varčni način).

Formati: 480i/p, 576i/p, 720p, 1080i.

Standardi: NTSC/PAL/SECAM.

Priključki: DVI-D, 2 x VGA, S-Video, kompozitni, avdio, RS232, USB (miška), preklopnik 12V in 5V.

Hrup: 34 dB (29 dB varčni način).

Velikost: Višina 9,5 cm, širina 29,2 cm, globina 22,0 cm.

Masa: 2,9 kg.

Izdeluje: Optoma, www.optoma.com.

Uvoznik: Lestra, www.centerprojekcije.si.

Cena: 1440 EUR.

Za: Povezava z računalnikom - krmiljenje miške, daljinec z laserjem.

Proti: Kratek zoom, nepriročen nadzor na projektorju.

InFocus IN35

Kaj: Poslovni projektor.

Kontrast: 1400 : 1.

Svetilnost: 2500 ANSI (1800 varčni način).

Žarnica: 220 W.

Tehnologija: 1 x DLP (1,8 cm), šestsegmentno barvno kolo.

Ločljivost: 1024 x 768.

Objektiv: Zoom 1,24 : 1, zamik lečja - ni, digitalni trapezni popravek +/-30 stopinj vertikalno in horizontalno.

Življenjska doba žarnice: 2500 ur (3500 ur varčni način).

Formati: SDTD/EDTV/HDTV.

Standardi: NTSC/PAL/SECAM.

Priključki: M1-DA (kombinirani DVI/RGB/HDMI), VGA, S-Video, kompozitni, RS232, avdio.

Hrup: 35 dB (32 varčni način).

Velikost: Višina 7,4 cm, širina 21,8 cm, globina 26,4 cm.

Masa: 2,3 kg.

Izdeluje: InFocus, www.infocus.com.

Uvoznik: Lestra, www.centerprojekcije.si.

Cena: 1320 EUR.

Za: Enostavnost rabe.

Proti: Razmerje cena/zmogljivosti.

Nastavljivo procesiranje Brilliant Color po potrebi umetno poveča svetilnost (pri tem pa seveda poruši kontrastna in barvna razmerja).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji