Objavljeno: 23.11.2021 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor December 2021

Nokia G50

Nokia pridno dostavlja nove telefone, tokrat smo v roke dobili model G50. Serija G je namenjena vstopnim modelom, v njihovem prodajnem programu je tako po ceni in zmogljivosti za serijo X, model G50 pa je trenutno najdražji model s to črko. Nokia ga predstavlja kot enega cenejših telefonov s povezavo 5G.

Prvo, kar pade v oči, je velikost telefona, uporablja namreč zaslon diagonale kar 6,8 palca. Gre torej za to, kar smo nekoč imenovali »Phablet«, torej vmesni korak med telefonom in manjšo tablico. To so največji telefon, saj se diagonale ustavijo pred sedmimi palci – enako velik zaslon ima, denimo, Samsungov Galaxy S21 Ultra. Telefon tudi v roki deluje velik, kar ne bo ravno vsem odgovarjalo, se pa seveda najdejo uporabniki, ki si želijo ravno to.

Za vpeljavo 5G so morali nekje varčevati in zaslon je tu najočitnejši kompromis. V uporabi je klasični zaslon LCD razmeroma nizke ločljivosti 1.560 × 720 pik ter osveževanja s klasičnimi 60 Hz. V oči pač zbode dejstvo, da se za ta denar najdejo že telefoni z zasloni OLED višjih ločljivosti. Mi bi raje zamenjali zaslon in se odpovedali podatkovni povezavi 5G.

Nova Nokia G50 je sicer res eden cenejših telefonov s 5G, a naredi kak kompromis preveč.

Strojno se telefon zanaša na Qualcommov procesor Snapdragon 480 5G, ki ga najdemo v večini vstopnih telefonov s podporo 5G. Svoje delo zgledno opravi, ne moremo pa pričakovati kakšne resnejše zmogljivosti. Želeli bi si več kot vgrajenih 4 GB pomnilnika, tistim, ki veliko fotografirajo, pa bo tudi pogon 64 GB premajhen.

Kombinacija pa je dovolj varčna, da bomo lahko z zajetno baterijo 5.000 mAh zdržali v določenih primerih (torej z nekoliko pazljivejšo rabo) tudi do tri dni uporabe. Ob tem velja pohvaliti tudi naložen Android One, operacijski sistem brez nepotrebne navlake.

Fotografski sklop ima zelo razširjeno kombinacijo treh kamer, klasični široki se pridružita še ultraširoka in globinska. Fotografije z osnovno kamero, torej z 48 MP, goriščnico 27 mm in zaslonko F1,8, so v ugodnih svetlobnih pogojih dobre, že v notranjosti pa opazimo kar nekaj šuma. Tudi fotografijam, posnetim v nočnem načinu, manjka kar nekaj ostrine. Fotografijam z ultraširoko kamero pa se pozna uporaba cenejšega, starejšega tipala z le 5 MP, saj so tam slabše barve, manj je dinamičnega razpona in manj ostrine.

Nova Nokia G50 je sicer res eden cenejših telefonov s 5G, a naredi kak kompromis preveč. Njene prednosti so sicer vzdržljivi akumulator, čisti sistem Android One ter velik zaslon. Ta kombinacija bi utegnila biti zanimiva za manj zahtevne uporabnike, a so to hkrati tudi uporabniki, ki ne potrebujejo povezave 5G. Zaradi te pa je telefon glede na ostale lastnosti tudi nekoliko predrag.

Nokia G50

Hitrost delovanja: 7

Kakovost izdelave: 7

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 300 EUR

Za: Android One, vzdržljivost akumulatorja.

Proti: Podpovprečen zaslon, cena glede na ponujeno.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji