Objavljeno: 28.9.2021 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Oktober 2021

Nokia G10 in G20

Nokia je pred kratkim napovedala prevetritev modelne linije, po modelu X20 smo zdaj na preizkus dobili vstopna modela G10 in G20. Ker gre za izredno podobna telefona, smo ju preizkusili kar skupaj. Navzven sta praktično enaka – ohišje ponudi identične dimenzije in težo. Gre za plastiko, ki ne ponudi pretiranega občutka kakovosti.

Dobrodošla je sicer hrapava zadnja stranica, zaradi katere telefona lepo stojita v roki in se zmanjša nevarnost, da nam zdrsneta na tla. Tudi steklo na sprednji strani ne daje ravno najboljšega občutka trdnosti, so pa zato na telefona že dodali plastično zaščitno folijo. G20 je bil odet v elegantno temno modro, skoraj vijoličasto barvo, G10 pa skoraj črno, ki pa je pod svetlobo videti rahlo modrikasto. G20 si lahko sicer omislimo tudi v beli barvi, G10 pa v roza vijoličasti.

Sploh G10 je že med navadno uporabo na trenutke kar nadležno počasen.

Zaslon meri 6,52 palca in ponuja ločljivost 1.600 × 720 pik. Ta je za današnje razmere razmeroma skromna, a je v tem cenovnem razredu povsem dovolj, gre za gostoto 269 pik na palec. Zaslon je sicer tipa LCD, nas pa je zmotila razmeroma omejena najvišja svetlost, torej sta zaslona po našem mnenju pretemna. Na vrhu je sicer klasični izhod za slušalke, spodaj pa vmesnik USB-C za napajanje (v škatlah dobimo tudi navaden, razmeroma počasen napajalnik). Ob kartici SIM je prostor še za pomnilniško kartico microSD.

V obeh telefonih je v uporabi Mediatekov procesor Helio, pri G20 gre za Helio G35, pri G10 pa za malenkost počasnejši Helio G25. Iskreno povedano, oba procesorja sta počasna – ponujata sicer osem jeder, a tega med uporabo ne opazimo. Sploh G10 je že med navadno uporabo na trenutke nadležno počasen – med odpiranjem programov, brskanjem po spletu, tudi med uporabo posameznih programov. G20 je malenkost hitrejši, a ne dovolj. Sicer pa je brskanje po samem sistemu dovolj odzivno, pomaga seveda neobremenjeni Android brez nepotrebnih olepšav in efektov. Nekoliko nenavadno pa telefona ne podpirata Wi-Fi omrežij 5 GHz ali tehnologij, novejših od 802.11n, torej Wi-Fi 4. Ciljni uporabniki tega po vsej verjetnosti ne bodo opazili, a vseeno omenimo.

Razumemo, da gre sicer za res vstopna modela, a vseeno bi si želeli malenkost več odzivnosti. G10 ima 3 GB pomnilnika, G20 pa 4 GB. Prostora za datoteke je pri G10 32 GB, ob tem ostane uporabniku le dobrih 20 GB. Bolje je pri G20, ki je imel vgrajen pogon s 64 GB, od tega je dobrih 50 GB prostih. Tistih 20 GB pri G10 je po našem mnenju danes premalo – tudi manj zahtevni uporabniki so že usvojili fotografiranje in zajem videa s temi napravami.

Največja prednost obeh teh telefonov je vzdržljivost baterij – oba imata namreč baterijo 5.050 mAh.

Največja odstopanja pri teh dveh modelih so pri fotografskem sklopu. G10 ima tipalo s 13 MP, ob njem pa še majhno tipalo za makro posnetke (2 MP) ter tipalo za zaznavanje globine – škoda, da niso dodali vsaj malo tele ali ultraširokih zmogljivosti. Kakovost fotografij je spodobna le pri dobrih svetlobnih pogojih, takoj ko je malo temneje, pa opazimo kar nekaj šuma, slabe, sprane barve in slabo ostrino. G20 se tu odreže bolje – glavno tipalo premore 48 MP, ultraširoki objektiv s tipalom 5 MP ter enaki objektiv za makro posnetke ter tipalo globine. Fotografije so tu vsekakor boljše kot pri G10, pravzaprav so glede na ceno prav dobre. Video pa je omejen na 1.080p pri 30 slikah na sekundo.

Največja prednost obeh teh telefonov je vzdržljivost baterij – pri obeh je ta 5.050 mAh. To je v kombinaciji z varčno, s procesorsko zadržano zasnovo dovolj, da bodo manj zahtevni uporabniki lahko telefon uporabljali tudi do tri dni brez napajanja. Dodatna prednost pa je seveda tudi na dolgi rok – zmogljivejša baterija bo tudi ob izgubi tistih nekaj odstotkov na leto dovolj za kar nekaj let udobne uporabe.

Nokijina modela G10 in G20 sta skoraj pozabljiva telefona v najcenejšem razredu. Med njima raje priporočamo dražjega G20, saj ponudi predvsem boljši fotografski sklop in več pomnilnika. Največji prednosti sta zmogljiva baterija in seveda nizka cena.

Nokia G10

Hitrost delovanja: 6

Kakovost izdelave: 6

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 150 EUR

Za: Neobremenjeni Android, večletna podpora, vzdržljivost akumulatorja.

Proti: Podpovprečna zmogljivost, malo prostora, kakovost fotografij.

  

Nokia G20

Hitrost delovanja: 6

Kakovost izdelave: 6

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 185 EUR

Za: Neobremenjeni Android, večletna podpora, vzdržljivost akumulatorja.

Proti: Podpovprečna zmogljivost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji