Objavljeno: 24.2.2009 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Februar 2009 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Nikon Coolpix P6000

Zmogljivi žepni aparati so končno dobili tudi dostojno konkurenco iz Nikovega tabora, ki je na tem področju vedno nekoliko zaostajal. Zdaj ni več tako in aparat je konkurenco z naprednimi dodatki celo nekoliko prehitel.

Ohišje je trdno in lahko enakopravno trči ob oklep Canona G10, čeprav je nekoliko manjše. Odlično leži v roki, prav tako je dobro obloženo s prijetno in mehko gumo, tudi tam, kjer počiva palec desne roke, zato je držanje še bolj udobno. Tudi dostopnost funkcij ne razočara. Zgoraj levo ob zaslonu bomo našli tipko, ki ji lahko sami določimo funkcijo, druge velikokrat uporabljene funkcije pa si lahko približamo z uporabo tipke, ki nam odpira menu, ki ga sestavimo kar sami. Tako ne bomo pogrešali niti bolj oddaljenih nastavitev, kot je na primer izklop optične stabilizacije slike. Vrednosti parametrov nastavljamo s kolescem na desnem robu vrha aparata, ki je palcu ravno prav blizu, zraven pa najdemo še kazalcu priročno tipko za vklop. Tipka, zaradi katere izskoči bliskavica, je povsem mehanska; to je uporabno, kadar nismo prepričani, ali smo jo izklopili, razočara pa nas takrat, ko jo potrebujemo, pa jo pozabimo odpreti.

Po zapisu koordinat 46°28'53"N in 13°31'14"E lahko doma na zemljevidu preverimo, kje natanko smo preživeli sončno nedeljo.

Sodčkasta popačenja objektiva s 4-kratnim razponom na širokem delu niso velika, v tele delu pa so skoraj neopazna. Ostrenje je zanesljivo in v dobrih svetlobnih razmerah tudi hitro, iskalo pa kljub majhnosti lepo sledi zumiranju objektiva in daje občutek kakovosti. Kljub temu ga bomo verjetno le redko zamenjali za povprečen, vendar tudi v temnih okoliščinah dovolj svetel zaslon. Nad njim se skriva s pokrovom zaščiteno standardno ležišče za dodatno bliskavico, za uporabo katere pa je treba vgrajeno izklopiti na menuju, to pa je zamudno. Prav tako zamuden je nujen vklop ročnega ostrenja, kljub temu da je treba za uporabo te možnosti držati tipko, ki pa tako izgubi smisel in bi lahko bila namenjena čemu bolj uporabnemu.

Aparat se ponaša tudi z GPS sprejemnikom, ki fotografiji zapiše informacije o našem položaju, kadar je signal satelitov dovolj močan, kadarkoli pa si lahko ogledamo tudi koordinate našega položaja. Za večino uporabnikov tako naprednega aparata, ki je opremljen s sodobnim tipalom in naprednimi nastavitvami, pa je brezpredmetna namenska omrežna povezava. Te ni moč uporabiti za prenos fotografij v naš računalnik, temveč se lahko prek internetne povezave le povežemo na Nikonovo spletno stran in tja naložimo svoje fotografije. Kljub temu da lahko že v samem aparatu nastavimo parametre datotek RAW, pa bo verjetno le malo lastnikov tako naprednih aparatov uporabilo takšno neposredno pošiljanje.

Razočarajo nekateri dodatki, tako tisti vgrajeni, kot na primer zunanji polnilec, ki aparatu tega razreda ni priložen, zaradi česar je akumulator treba polniti v aparatu samem. Kljub temu aparat ne razočara, zato je sprejemljiva tudi cena 449 evrov.

Nikon Coolpix P6000

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 13,5 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28-112 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,7-5,9; ostrenje 2cm (makro)-neskončno; domet bliskavice 8,0 m; ISO: samodejno (64-400) ali ročno (64-6400).

Tehnična zmogljivost: 5.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 7.

Prodaja: Nikon Slovenija, www.nikon.si.

Cena: 449 EUR.

Za: Končno Nikonov zares konkurenčen izdelek v tem razredu, kakovost ohišja, vgrajen GPS, dobro in prijetno držalo, nastavitev bližnjic, razporeditev tipk, natančno zumiranje optičnega iskala.

Proti: Neuporabna povezava LAN, tipka za ročni fokus bi lahko odstopila prostor čemu bolj uporabnemu, razporeditev nekaterih nastavitev po menujih, zunanji polnilec ni priložen.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji