Objavljeno: 27.8.2019 | Avtor: Miran Varga | Monitor September 2019

Nič več ozko grlo?

Vztrajno upadanje cen pogonov SSD vsekakor pozdravljamo, še bolj pa prihod vodila PCIexpress 4.0, ki ga s pridom izkoriščajo novi pogoni SSD za postavljanje novih hitrostnih rekordov. Test.

Poleti smo v Monitorjev laboratorij dobili štiri pogone SSD, ki ne bi mogli biti bolj različni in so odličen znak stanja tehnologije v svetu pomnilniških medijev, opremljenih z bliskovnim pomnilnikom. Imamo tudi novega rekorderja, ki ga bo težko premagati.

Adata SU630, 480 GB

Izdeluje: ADATA Technology, www.adata.com

Cena: 59 EUR

Za: Zmogljivosti glede na ceno.

Proti: Nič.

Adata SU630 je klasičen pogon SSD, ki z računalnikom komunicira prek vodila SATA, torej so tudi njegove zmogljivosti navzgor omejene z zmogljivostmi tega vodila. Teh v praksi nismo dosegli, lahko pa proizvajalca pohvalimo, da z navedbami zmogljivosti v tem primeru ne zavaja. Namesto deklariranih hitrosti 520 MB/s in 450 MB/s pri zaporednem branju oziroma zapisovanju podatkov smo na preizkusu stalno dosegali celo boljše rezultate – okoli 530 MB/s oziroma 500 MB/s. Kar je, upoštevaje ceno, saj pogon z zmogljivostjo 480 GB stane zgolj 59 evrov, odličen rezultat, ki je le nekaj odstotkov slabši od najboljših in bistveno dražjih pogonov na vodilu SATA na trgu. Adata sicer ne razkriva, kateri krmilnik je vgrajen v pogon Ultimate SU650, a ta precej dobro opravlja svoje delo, nekaj slabosti pokaže le pri delu z najmanjšimi datotekami. Vgrajeni pomnilnik 3D V-NAND QLC druge generacije (pogon je eden prvih s tem tipom pomnilnika) prinaša očitno zelo posrečeno kombinacijo zmogljivosti in prostora za hrambo podatkov. Dveletna garancija in obljuba o 100 TB zmogljivosti prepisa podatkov sta največ, kar dobimo za ugodno ceno.

Adata SU750, 512 GB

Izdeluje: ADATA Technology, www.adata.com

Cena: 65 EUR

Za: Hitrost delovanja, cena.

Proti: Nič.

Adata ima v ponudbi agresivno poceni pogonov SSD še en adut. Gre za novi SU750, ki uporablja pomnilnik pasme 3D NANC TLC, preizkušeni model ga je imel kar za 512 GB, ob tem pa je bil med najcenejšimi na trgu (upoštevaje kapaciteto). Deklariranih hitrosti branja in zapisovanja podatkov 550 MB/s oziroma 520 MB/s na praktičnem preizkusu sicer nismo dosegli, nismo pa bili pretirano daleč. »Eksotični« 4-kanalni krmilnik Maxiotek MK8115 ima očitno svoje omejitve, je pa pogon SU750 najboljši tam, kjer šteje – od modela SU630 se razlikuje predvsem po sposobnosti hitrejšega zapisovanja manjših datotek, kar se pozna pri delu s sodobnimi operacijskimi sistemi. Oba Adatina pogona sta bila »nizkoprofilna«, torej debeline le 7 mm, kar omogoča njuno vgradnjo v večino prenosnih računalnikov. Desetak doplačila glede na cenejšo različico vsekakor priporočamo, tudi z vidika dejstva, da pogon SU750 premore 3-letno garancijo ter na račun TLC-pomnilnika tudi večjo vzdržljivost (prepišemo ga lahko s 400 TB podatkov).

Corsair MP600, 2 TB

Izdeluje: Corsair, www.corsair.com

Cena: 532 EUR

Za: Zmogljivosti.

Proti: Cena.

Po tihem smo se zares veselili preizkusa prvega pogona nove generacije, ki bo v navezi s tehnologijo NVMe in z vodilom PCIexpress 4.0 dokazal, česa si lahko obetamo v prihodnje. Corsairjeva stvaritev po imenu MP600 sodi v sam vrh pogonov SSD, tudi po ceni, ki je primerljiva z najzmogljivejšim procesorjem Ryzen ta hip. A upravičeno. Corsair MP600, ki ga vgradimo v vodilo M.2, je resnično zmogljiv pogon SSD, ki močno razširi trenutno ozko grlo sodobnih računalnikov. In to kako! Obljublja hitrosti branja in zapisovanja kar 4.950 oziroma 4.250 MB/s in jih v praksi ne le doseže, temveč celo malenkost preseže. Sami smo mu namerili branje podatkov s kar 5 GB/s oziroma, povedano drugače, kar 10-krat hitreje, kot to opravilo zmore večina pogonov SSD z vmesnikom SATA ali pa še enkrat hitreje, kot delo opravijo boljši pogoni SSD NVMe na vodilu PCIexpress 3.0. Preizkušeni pogon se je pohvalil še z izjemno razkošno odmerjenim prostorom za hrambo podatkov, kar za 2 TB pomnilniških čipov je bilo stisnjenih na tanki 8 cm dolgi tiskovini. Na njej je del prostora zasedal tudi krmilnik Phison PS5016-E16, ki je poleg Toshibinega pomnilnika 3D NAND TLC najzaslužnejši za omenjene vrtoglave hitrosti. Celo AMD je Phisonu nakazal 15 milijonov ameriških dolarjev, s katerimi je zagotovil, da je bil krmilnik, ki bo dokazal uporabnosti vodila PCIexpress 4.0, razvit pravočasno. Ker se pogon med delom precej segreva, so mu dodana hladilna rebra. Kdorkoli si bo privoščil pogon Corsair MP600, ne bo zgrešil niti ne more. Gre za daleč najhitrejši pogon SSD na trgu ta hip. S pridom ga bodo izkoristili tudi strežniki, saj nudi tudi izjemne zmogljivosti IOPS (do 680.000) pa tudi vzdržljivost s 3.600 TB prepisovanja podatkov ne bi smela nikoli biti vprašljiva. Tudi proizvajalec mu povsem zaupa, zato mu dodaja kar 5-letno garancijo.

GOODRAM IRDM Gen2, 120 GB

Izdeluje: GOODRAM, www.goodram.com

Cena: 30 EUR

Za: Uporaba pomnilnika MLC.

Proti: Kapaciteta ustreza le najmanj zahtevnim uporabnikom.

Kar nekoliko presenečeno smo pogledali, ko smo v preizkus dobili nov pogon SSD zmogljivosti vsega 120 gigabajtov. A poljski proizvajalec GOODRAM ima v ponudbi tudi tak pogon, še več, gre za drugo generacijo družine Iridium (IRDM). Tehnično gledano, ima pogon precej presenetljivo vgrajen pomnilnik 2D-NAND MLC, ki naj bi bil precej vzdržljivejši od novejših čipov TLC in QLC, v kombinaciji z vsega dvokanalnim krmilnikom Phison PS3111-S11 pa seveda ni sposoben čudežev. No, mali čudež je že, da vztrajno dosega hitrosti okoli 500 MB/s in da kljub majhni kapaciteti sploh ne kaže večjih slabosti. Branje in zapisovanje datotek sicer ne dosegata obljubljenih 550 MB/s oziroma 540 MB/s, a že katera izmed zmogljivejših različic bi utegnila te številke doseči. Zaradi vsega 120 GB prostora za hrambo podatkov je ta pogon SSD primeren le za manj zahtevne uporabnike, ki pa bodo znali ceniti nizko ceno in 3-letno garancijo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji