Objavljeno: 29.3.2011 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Marec 2011 | Teme: iPhone

Ne, iPhone ni dovolj za spoved

Ne, iPhone ni dovolj za spoved

Vajeni smo že, da Apple igra vlogo boga, ko se odloča o tem, kateri programček bo objavljen v App Storu in kateri ne. Nismo pa bili vajeni, da bi programčke za iPhone komentiral kar sam Vatikan. Ne, niso jih zmotile razprave o tem, ali naj Apple dovoli seksualno bolj ali manj eksplicitne vsebine, temveč mali programček Confession s ceno 1,99 dolarja, ki naj bi rabil kot pripomoček za pripravo na spoved. Pozna tako moderne izraze, kot so uporabniški profili, pa seznam grehov in seznam vprašanj za analizo vesti. Nekaj čisto nedolžnega v množici precej bolj odbitih programov, spletnih strani in tudi programčkov za telefone. Toda Vatikan se je prav v tem primeru odločil, da bo diskretno, a javno opozoril javnost, da telefon pač ne more nadomestiti izpovedi pri duhovniku.

Ah, dobrodošli nazaj v prihodnost v 21. stoletju.

11.2.

Medtem ko ves svet elektronike pripravlja ofenzivo na Applove iPade (samo na sejmu CES je bilo predstavljenih več kot sto potencialnih tekmecev), inženirji pri legendarnem "jabolku" ne sedijo križem rok. Še več, zdi se, da hočejo s svojo taktiko zapolniti vsako nišo ali pa vsaj močno zmesti nasprotnike. V časih, ko je menda Apple poslal iPad 2 v proizvodnjo in se začenja letna sezona ugibanj okoli lastnosti iPhona 5 (rok za porod je nekako junija), so se pojavile govorice še o dveh izdelkih. Menda je kar resna možnost, da bi Apple jeseni predstavil nekaj, čemur nekateri pravijo iPad 3, drugi spet doslej nepredstavljeni iPad Mini z manjšim zaslonom. Še bolj "gotovo" pa naj bi bilo, da Apple pripravlja manjšo in cenejšo različico iPhona. Ta naj bi bil približno za tretjino manjši in s ceno le okoli 200 dolarjev, tudi brez subvencij operaterjev, s čimer naj bi ubranili ofenzivo cenejših telefonov z Androidom.

8.2.

Že vrsto let potekajo ugibanja, ali se bo Apple podal tudi na področje igralnih konzol. Zdaj pa se prvič kaže, da morda za tak korak so realni dokazi. Neutrudni iskalci po drobovjih programov so v najnovejši razvojni kodi operacijskega sistema iOS 4.3 Beta našli pomembne stvari, kot so "igralni krmilniki", lestvice rezultatov in skupinsko igranje v povezavi z večpredstavnim predvajalnikom Apple TV. Ta namreč vsebuje praktično enako kodo kot iPhone in iPad. Dovolj je le, da mu damo igralno palico namesto daljinca, in najbrž že dosežemo nekaj, kar bi se lahko spopadlo s PlayStationi, Xboxi in Wii. Vsekakor poteza, ki je smiselna, pa še draga ni.

5.2.

Finska Nokia je v krizi, o tem zdaj ni več dvoma, pa čeprav še vedno v absolutnih številkah prodajo največ telefonov na svetu. Slabe vesti v zvezi s strategijo podjetja se vrstijo iz dneva v dan. Podjetje je menda prekinilo razvoj prvega telefona z operacijskim sistemom MeeGo, ki naj bi predstavljal rešitev za podjetje. Prav tako so ukinili načrte, da bi na temelju MeeGo predstavili netbooke. Medtem pa se je konec lanskega leta prvič zgodilo, da je delež Symbiana, ki je temelj sedanje generacije telefonov, prvič zdrknil pod tistega, ki ga je dosegel Google Android. V javnost je prišlo celo dopisovanje med predstavniki bank, vodstvom Nokie in Microsoftom, kjer banke (?!) pozivajo oba velikana, naj končno začneta sodelovati. Sicer bo kaj? Ukinjeno kreditiranje? Za Nokio, še kakšno leto nazaj vzornika za sodobno evropsko uspešnost?

No, rešitev je prišla teden dni kasneje - Nokia bo uporabljala Microsoftov Windows Phone 7, Bing in še kaj.

31.1.

Intel si je pri novem sistemskem naboru Sandy Bridge privoščil velikanski spodrsljaj. Kot je že znano, so na trg poslali osnovne plošče, od katerih je nekako 5 % do 15 % vsebovalo napako, ki s časom degradira hitrost prenosa podatkov z napravami SATA (diski) do stopnje, ko postane računalnik neuporaben. Poznavalci pravijo, da gre za morda največjo napako, ki si jo je privoščil velikan doslej, in ocenjujejo, da bo podjetje stala vsaj dvakrat več kot legendarni hrošč FDIV iz leta 1993. Tedaj je Intel v še sveži procesor Pentium (P5) vgradil napačno logiko za računanje s plavajočo vejico, zato je procesor delal nepravilne izračune. Tedaj so ocenjevali, da jih je hrošček stal 300 milijonov dolarjev, končalo se je pri 475 milijonih. Koliko bo zdaj, milijarda? Pa bo kdo zaradi tega odpuščen? Hm, morda imajo tudi Američani svoje "tajkune". Napako so medtem menda odpravili, toda, ali gre "peščenemu mostu" zaupati? ...

31.1.

... Še posebno po tem, ko beremo, da je Intel na položaj "kreativnega direktorja" imenoval glasbenika Will.i.ama iz Black Eyed Peas. Kako, prosim? Njegova vloga naj bi bila "...vodenje kreativnega razvoja računalniškega kontinuuma (!) in vizionarski razvoj novih načinov rabe računalnikov ter drugih elektronskih naprav". V prostem času pa naj bi ustvaril še nekaj glasbe posebej za Intel. Tisti, ki ste kdaj brali Alan Forda - sliši se kot "ministrstvo za rudne raziskave in zapravljanje časa".

27.1.

Časi se spreminjajo, nekdanje povezave pa z njimi. Zdi se, da navezava Microsoft-Intel že lep čas ni več trdna, kot je bila nekoč. Microsoft se je naravnost zaljubil v procesorje Arm in namerava na platformo prenesti cel kup svojih programov. Zanimivo je predvsem naslednje - še bolj ko na namizju jih platforma Arm zanima na področju strežnikov. Dosedanji poizkusi pri velikanu menda kažejo, da lahko dosežejo praktično enako zmogljivost z bistveno manjšo porabo energije. Po drugi poti pa naj bi Microsoft na Intel pritiskal, naj izdela 16-jedrni procesor Atom, zaradi istega prej omenjenega cilja. Intel pa bi seveda še naprej rad prodajal drage Xeone.

9.2.

Tako Intel kot Microsoft se bi morala bati načrtov, ki jih je razkril danes uradno največji izdelovalec računalnikov - Hewlett-Packard. V ozadju predstavitve novih tablic in telefonov na platformi WebOS (nekdanji Palm) so napovedali, da bodo operacijski sistem ponudili tudi na osebnih računalnikih in prenosnikih. Ti ne rabijo ne Intela ne Microsofta. Če k temu dodamo, da drugi največji Dell že lep čas koketira z Linuxom, je jasno,??? ni

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji