Objavljeno: 30.5.2017 | Avtor: Miran Varga | Monitor Junij 2017

Naslednji (pre)skok

Pogoni SSD so bili zadnja leta navzgor omenjeni s hitrostjo vodila SATA. Vsi boljši modeli so se ustavili pri hitrostih prenosa okoli 560 MB/s. Novi rod pogonov, ki za pretakanje podatkov od pogona SSD do procesorja (in nazaj) izkorišča vodilo PCIe Gen3 x4, pa to mejo premika više, bistveno više.

V zadnjih letih smo se navadili, da so se pogoni SSD, če le niso bili iz vstopnega razreda, torej najcenejši, obnašali precej podobno, več kot kak odstotek razlike pri kratkoročnih obremenitvah bi težko ugotovili (so pa te bile opazne pri večjih obremenitvah). Nove generacije pogonov SSD uvajajo tehnologijo NVMe, ki skrbi, da za komunikacijo osrednjega procesorja in pogona SSD ne skrbi več vodilo SATA, temveč linije PCIe. Tako je »podatkovna avtocesta« kar naenkrat postala precej širša in hitrosti prenosa podatkov v eno ali drugo smer (beri: pisanje in zapisovanje podatkov) bistveno višje. To nas nadvse veseli.

Predstavnik svežega rodu pogonov SSD je tudi tokrat preizkušeni pogon ADATA XPG SX8000 z zmogljivostjo 512 GB. Gre za različico pogona z vmesnikom M.2, ki je namenjena predvsem vgradnji v prenosne in miniaturne računalnike, pa tudi novejše sisteme, ki imajo ustrezen vmesnik že nameščen na osnovni plošči. Sam pogon je sicer soroden modelom SATA, od katerih se loči predvsem po drugače postavljenih elementih na 22 mm široki ter 80 mm dolgi tiskovini in že omenjenih drugačnih priključkih (M.2).

Izdelovalec se je odločil, da nalogo upravljanja podatkov zaupa krmilniku Silicon Motion SM2260, ki ga lahko vse pogosteje opazimo tudi pri konkurentih. Gre za 8-kanalni krmilnik, ki za prenos podatkov izkorišča štiri linije hitrosti 8 Gb/s. Pri zagotavljanju kratkotrajnih visokih hitrosti si pogon pomaga še s predpomnilnikom SLC, drugače pa ima vgrajenega 512 MB pomnilnika. V krmilnik pogona je vgrajena še napredna rešitev za odpravljanje napak v pomnilniku (LDPC ECC), ki mu po navedbah izdelovalca znatno podaljša življenjsko dobo. Tudi po njeni zaslugi naj bi se celice pomnilnika NAND izrabile šele po 320 terabajtih prepisanih podatkov. Čeprav so pomnilniški čipi na pogonu opremljeni z logotipom ADATA, izdelovalec uporablja pomnilnike NAND znamke Intel oziroma Micron, »pasme« 3D MLC. Po strojni plati nimamo pogonu česa očitati, še celo krmilnik pogona je prekrit s tanko aluminijasto ploščico, da se toplota hitreje odvaja. Da uporabnikom glede trpežnosti in dolgoživosti pogona ni treba skrbeti, poskrbi tudi petletna »tovarniška« garancija. Sicer pa lahko »zdravstveno stanje« pogona vselej preverimo s programsko opremo SSD Toolbox, ki omogoča tudi povsem varen izbris podatkov s pogona, če se ga odločimo prodati ali vgraditi v drug računalnik.

ADATA na embalaži pogona navaja maksimalne hitrosti prenosa podatkov 2400 MB/s za branje in 1000 MB/s za pisanje podatkov. V praksi smo to celo presegli, tudi do 100 MB/s smo pogonu XPG SX8000 namerili z različnimi preizkusnimi programi. Tudi zmogljivosti IOPS so na trenutke presegle obljubljeni številki 150.000 oziroma 140.000 (skočile so vse do 160.000 IOPS). Program AS SSD mu je prisodil zelo visoko oceno, višjo od dva tisoč točk. Edini podatek, pri katerem so številke nižje od oglaševanih, je razpoložljiva zmogljivost – 512 GB se na particiji NTFS v okolju Windows predstavi kot 476 GB razpoložljivega prostora – a to je »hiba« prav vseh pomnilniških medijev.

V bistvu nas je tokrat zmotila le cena pogona ADATA XPG SX8000. Najceneje smo ga v Sloveniji našli za 305 evrov, pri severnih sosedih pa ga oglašujejo že za resnično zelo ugodnih 185 evrov. Če tako hiter pogon M.2 PCIe NVMe zmogljivosti 512 GB najdete po ceni, ki se začne s številko, manjšo od 2, si ga le omislite. Ne bo vam žal. Vendarle je okoli 3- do 4-krat hitrejši od povprečja pogonov na vodilu, kar boste opazili tudi v praksi.

ADATA XPG SX8000, 512 GB, M.2

Pogon SSD

Izdeluje: www.adata.com.

Cena: 305 EUR.

Za: Hitrost delovanja.

Proti: Cena v Sloveniji.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji