Objavljeno: 20.10.2008 00:17 | Avtor: Mario Zec | Monitor September 2008

Namesto računalnika v dnevni sobi

O predvajalnikih večpredstavnih vsebin smo pisali že v majski številki. Tokrat smo preizkusili Freecom Network Media Player 350 WLAN, ki je omrežni disk in predvajalnik.

Kot pove že ime, je naprava omrežni disk (NAS), ki pa ga lahko povežemo prek omrežnega priključka ali brezžične povezave (WLAN). Lahko pa je tudi navadni zunanji disk (USB).

Za razliko od navadnih omrežnih diskov pa znotraj naprave tiktaka tudi mlinček EM8621L podjetja Sigma Designs (to čipovje spada v družino procesorjev digitalnih vsebin EM8620L in med drugim omogoča tudi procesiranje HD video vsebin). To pomeni, da lahko napravo priključimo neposredno na našo navadno ali HD televizijo oziroma avdio sistem.

Naprava nam tako rabi kot knjižnica in predvajalnik večpredstavnih vsebin, deluje pa lahko tudi kot pretočna (streaming) naprava vsebin iz kakega drugega PCja v omrežju.

Na zadnji strani je kopica priključkov: mini USB (priklop na PC), navadni USB (priklop zunanje optične enote) in omrežni priključek, optični in koaksialni izhod za priključitev prostorskega avdio sistema, tudi navadni stereo izhod. Za video sistem pa je na voljo kompozitni, S-Video, komponentni in HD-DVI priključek.

Na računalniški strani naprava dela z Okni, Maci in Linuxom. Na "medijski" strani pa na HD-DVI (480p, 720p, 1080i, 1080p), HD komponentni (480p, 720p, 1080i). Za upravljanje vsebin je priložen daljinski upravljalnik.

Pri priključkih smo pogrešali priključek HDMI, ki ga imajo praktično vsi novejši tv sprejemniki. Zgolj omenimo, da novejši Freecomov predvajalnik (450) že ima priključek HDMI.

Kar zadeva video formate, je naprava sposobna "prebaviti" večino znanih formatov (AVI (MPEG4v3/DivX/Xvid), VOB, DAT, WMV9, MPEG4 Video). Prav tako zna predvajati avdio formate MP3 in OGG (omenjeni 450 tudi WAV). Pri fotografijah pa je na voljo "zgolj" JPG/JPEG, a to glede na razširjenost tega formata najbrž ne bo težava.

Naprava podpira tudi podnapise, žal pa boste v njih zaman iskali šumnike.

Dobiti jo je mogoče tudi brez vgrajenega diska (možen priklop praktično vseh 3,5-palčnih diskov) ali pa z že vgrajenim diskom (250G, 400G, 500G).

Glede na to, da je napravi mesto nekje blizu osrednjega dela v dnevni sobi (teveja) ni odveč omeniti, da je zelo lično oblikovana in se bo tako lepo znašla v družbi vašega novega televizorja LCD. Naprava tudi nima ventilatorja, tako da tudi zvočnih "užitkov" ne bo motila.

O priklopu naprav v žično ali brezžično omrežje je bilo že veliko povedanega, tu pa le na kratko o priklopu na TV. Mi smo se povezali prek kabla DVI z adapterjem DVI/HDMI neposredno na vhod HDMI televizorja. Boljši televizorji bodo vhod prilagodili tako, da bo signal naprave viden že v prvo, pri nekoliko slabših pa bo treba signal naprave toliko časa iskati (s pritiskanjem na gumb daljinca z imenom "TV OUT"), dokler ga TV/monitor ne bo prikazal. Ko sliko enkrat vidimo, pa jo lahko z nastavitvami nastavimo na tako ločljivost, kot jo zmore naš TV. Tak način začetnega nastavljanja močno hvalimo, saj je zares nezapleten. Tudi druge funkcije uporabniškega vmesnika so logično razporejene. Sicer je škoda, da vmesnik ni poslovenjen, je pa po naši oceni dobro zasnovan.

Hitrosti prenosa in zapisa podatkov so povprečne, predvsem omrežna povezava zmore komaj kaj več kot 3 MB/s. To je sicer še ravno dovolj za pretakanje tudi HD vsebin prek omrežnega priključka, a glede na to, da gre za NAS in "streamer", smo pričakovali več.

Freecomov predvajalnik je dobra izbira za vse tiste, ki si želite urediti digitalne vsebine na enem mestu in jih predvajati v dnevni sobi z dostopom do domačega PCja prek omrežja. Pomanjkljivost smo našli v tem, da zaenkrat ni mogoče predvajati šumnikov v podnapisih. Tudi hitrosti prenosa prek omrežnega priključka bi lahko bile višje.

Freecom Network Media Player 350/450 WLAN

Kaj: NAS in večpredstavni predvajalnik.

Izdeluje: Freecom, www.freecom.com.

Prodaja: www.comshop.si.

Cena: 275 EUR (250 GB disk), 367 EUR (500 GB disk), 200 EUR (model 450 brez diska).

Za: Povezljivost, oblika.

Proti: Ni slovenskih znakov v podnapisih, ni vmesnika HDMI (model 350), nizka hitrost prenosa prek LAN.

Naprava podpira tudi podnapise, žal pa boste v njih zaman iskali šumnike.

Hitrosti prenosa in zapisa podatkov so povprečne, predvsem omrežna povezava zmore komaj kaj več kot 3 MB/s.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji