Objavljeno: 30.3.2010 | Avtor: Primož Gabrijelčič | Monitor Marec 2010 | Teme: preizkus, windows

Nališpajte Okna

Saj imate radi svoja Okna XP. So hitra, uporabna in ... no, ja, ne ravno moderna. Hočete v korak s časom, zato boste kupili Windows 7? Ah, škoda denarja, Okna lahko polepšate tudi drugače.

Seven Transformation Pack (7TP) je zbirka virov in programov, ki Okna XP ali Vista vizualno predelajo v Windows 7. Ozadje (operacijski sistem) se seveda ne spremeni, zato bodo stari programi na prenovljenih Oknih tekli enako kakor so prej, le lepši bodo. No, morda in vsaj včasih, saj zadeva še zdaleč ni vsemogočna.

Olepšana Okna XP.

7TP v operacijskem sistemu zamenja cele kupe sredstev. Doda ozadja iz Windows 7, zvoke, lepe ikone, zamenja pa tudi nekatera pogovorna okna, denimo tisto za vnovični zagon sistema, prijavno okno, okno za sporočanje napredka, čarovnika za tiskanje fotografij, okno za nastavljanje glasnosti in še in še.

Zadeva verjetno ni ravno legalna - vsaj s stališča človeka/skupine, ki je izdelala program - saj ima ta sredstva Microsoft avtorsko zaščitena. Vas kot končnega uporabnika pa zaradi uporabe 7TP ne bo nihče preganjal.

Namestitveni program poleg vsega tega namesti še nekaj pomožnih programov, ki predelajo ukazno vrstico, dodajo tridimenzionalni preklop med programi (WinFlip), namizne pripomočke (gadgets), izboljšani zagonski menu, izboljšani/polepšani Windows Explorer in celo prosojne okvire okoli oken. Da, tako obdelanih Oken XP skoraj ni mogoče ločiti od sedmice.

Skorajda pa zato, ker dodatki ne delujejo vedno čisto tako kot v originalnih Oknih, pa včasih se pri prikazu pojavijo vizualne nepravilnosti, denimo sence na napačnih mestih in napačno izrisane prosojnosti. Pohvaliti pa moramo izboljšano opravilno vrstico, ki je odlična. Obvlada premikanje gumbov, prikaz pomanjšane vsebine okna, pa pripenjanje gumbov v opravilno vrstico.

Vse to pa seveda stane. Program je sicer zastonj, a čas je tudi denar, pravijo. 7TP opazno upočasni nekatere operacije z okni (predvsem odpiranje in premikanje) in dodobra "oteži" računalnik. Izmerili smo, da vsa dodatna orodja porabijo kar 120 MB pomnilnika, to pa na kašnem starejšem računalniku sploh ne bo malo. Če boste računalnik resno uporabljali, vam namesto takšnega lišpanja kljub vsemu raje priporočamo prehod na Windows 7.

Seven Transformation Pack

Kaj: Zbirka programov, ki Windows XP in Visto naredijo podobna Windows 7.

Izdeluje: Windows X's Live, www.windowsxlive.net/seven-transformation-pack.

Cena: Zastonj.

Za: Lepši videz, nadgrajena opravilna vrstica, dodatki za namizje.

Proti: Dodatki upočasnijo računalnik in porabijo precej pomnilnika, občasne nepravilnosti v grafičnem prikazu, programa ni mogoče popolnoma odstraniti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji