Objavljeno: 25.4.2006 10:29 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor April 2006

Najpreprostejša pot do fotografije

V času digitalne fotografije je po eni strani res nepotrebno imeti slike na fotografskem papirju, saj jih je bolje pregledovati na računalniškem zaslonu ali celo televizorju, kakor pa listati po albumih, ki po možnosti zasedejo še veliko prostora. Pa vendar marsikdo še vedno prisega na klasični fotografski papir.

Že kar nekaj časa je mogoče tiskati fotografije z navadnim ali foto brizgalnim tiskalnikom na svetleči papir, vendar nas to lahko kar precej stane. Tako se skoraj vedno izplača razviti slike v foto studiu, namesto da bi se z njimi ukvarjali doma. Pa vendar si včasih zaželimo slik takoj. Že na samem začetku fotografije, ko so bili fotoaparati res nekaj zelo redkega, je bilo mogoče fotografijo dobiti takoj. V fotoaparat se je vstavila fotoobčutljiva steklena plošča, ki jo je bilo treba po slikanju pomočiti le v trdilec (fiksir). To je fotograf storil v trenutku, seveda pokrit s črnim ogrinjalom, da dnevna svetloba ni uničila slike. Zgodba je danes podobna, le da ne potrebujemo znanja o fotografiji, kemikalij in črnega ogrinjala, saj digitalni fotoaparat zgolj priključimo na tiskalnik in pritisnemo na gumb. Namenski foto tiskalniki to zmorejo tudi na terenu, saj večina lahko uporablja akumulatorsko napajanje. S tem se zvito izognemo iskanju in pošiljanju slik po elektronski pošti znancu, ki nas je prosil zanje.

Zlati monitor

Med majhnimi tiskalniki je na trgu že dovolj velika izbira, da se je v njej mogoče že tudi izgubiti. To hkrati pomeni, da je na podlagi podrobnega preizkusa moč tudi brez težav podeliti zlati monitor. Tega si po našem mnenju zasluži tiskalnik Samsung SPP-2020. Njegovi izdelki so barvno pravilni, ravno prav živobarvni in z dovolj dobro vidnimi podrobnostmi. Ker gre za sublimacijski model, so fotografije tudi zaščitene s folijo. Najbolj pa seveda navdušuje cena fotografije, ki je le 40 tolarjev. S to ceno, ki je skoraj enkrat nižja kot pri najbližjem konkurentu, se zelo približa celo spletnim razvijalcem.

Na trgu je že kar bogata ponudba namenskih foto tiskalnikov, ki zmorejo tiskati standardno velikost fotografije 10 x 15 cm. Le redki ponujajo tudi možnost tiskanja malce večjih oz. širših fotografij, kot so panoramski posnetki. Večina je opremljena z zaslonom LCD, s katerim lahko pregledujemo slike na pomnilniških karticah, skoraj obvezna je standardna povezava s fotoaparatom PictBridge (standard, ki omogoča prenos oz. tiskanje podatkov s pomnilniške kartice). Starejši digitalni fotoaparati tega standarda še ne zmorejo, zato ima večina tiskalnikov tudi bralnik pomnilniških kartic. Zmogljivejši tiskalniki se ponašajo še z možnostjo brezžičnega prenosa podatkov (bluetooth, pa tudi Wi-fi). Opazna razlika v primerjavi z navadnim tiskalnikom je v sami velikosti in teži, nekaterim pa so dodali še ročaj za nošenje ter akumulatorsko napajanje. Poglavitna razlika med namenskimi foto tiskalniki pa je tehnologija tiskanja.

Nekateri sicer uporabljajo kar navadno tehnologijo brizgalnih tiskalnikov. Torej gre praktično za navaden, le pomanjšan tiskalnik. Čeprav gre za foto tiskalnike, večina uporablja le osnovne tri barve, brez črne (so pa tudi šestbarvne izjeme). Tudi deklarirana trajnost odtisa večinoma ni pretirano dolga, kot je že navada pri brizgalnih tiskalnikih. Najopaznejša razlika je v ceni izpisa, ki je precej nižja, kot smo vajeni pri navadnih brizgalnikih. Pri nekaterih že dobimo kartuše kar v kompletu s papirjem.

Kako smo preizkušali

Majhne foto tiskalnike smo preizkušali zelo podobno, kot se vsak mesec lotevamo brizgalnih tiskalnikov. Le da smo zaradi njihove specifične namembnosti seveda morali izpustiti preizkuse s tiskanjem besedila in poslovnih poročil. Nanje smo natisnili našo standardno bitno fotografijo ("papigo"), ki lepo pokaže, kako žive in kontrastne so natisnjene barve, pa tudi kar nekaj realnih fotografij, ki jih domači uporabniki največkrat tiskamo (narava, portreti). Za dodatek smo odtisnili tudi vektorski izdelek iz Corel Drawa, ki je pokazal, kako dobro tiskalnik obvlada podrobnosti. Seveda smo tiskanje tudi časovno izmerili, za povrh pa še preizkusili vse posebnosti preizkušanega tiskalnika.

Drugi pa uporabljajo zanimivejši način tiskanja, ki ga pri navadnih tiskalnikih ni več zaslediti (pred leti so tako tehnologijo uporabljali profesionalni "proofer" tiskalniki podjetij Kodak, 3M in Mitsubishi, namenjeni za testne odtise). Gre za sublimacijsko tehnologijo tiska. Namesto kartuš z barvili le-ta uporablja folijo, na katero so nanesene tri osnovne barve in zaščitni sloj. Barva na foliji ob pomoči toplotne glave sublimira (preide v plinasto agregatno stanje in na papirju nazaj v trdno) na papir. Tako so prehodi na sliki zelo mehki. Seveda se tako tiskanje obnese le pri tiskanju fotografij, ne pa tudi pri raznih vektorskih izdelkih, kot jih za preizkušanje uporabljamo mi. Na koncu tiskalnik nanese še zaščitni sloj, ki ščiti fotografijo pred bledenjem in prstnimi odtisi. Tiskanje do roba ni ravno vrlina teh tiskalnikov (najde se tudi izjema), tako da je treba robova slike odtrgati (že vnaprej pripravljeno), vendar s tem postane slika na obeh koncih malce "kosmata".

Kaj je na voljo

Zakaj bi si domači uporabnik raje omislil majhen tiskalnik, ki je specializiran za fotografije, in ne raje "polnokrvnega" brizgalnika, sicer ni popolnoma jasno. Brizgalnik zmore vse, kar zmore tak "mini tiskalnik", nekateri imajo tudi zelo podobno ceno izpisa (npr. novi Hewlett-Packardovi foto modeli), hkrati pa zmore tiskati tudi na format A4, in to tudi na navaden papir, tudi poslovne izdelke. Pa vendar podatki kažejo, da so ljudem mini tiskalniki všeč. Oglejmo si torej ponudbo na našem trgu.

Na voljo je kar nekaj takih izdelkov in večino smo jih zajeli s tokratnim preizkusom. So pa tudi izdelki in izdelovalci, ki dokaj očitno "manjkajo". Zastopnik za Sony, na primer, se preizkusa ni hotel udeležiti, ker ravnokar pričakuje nove modele, starejši pa po njegovem mnenju ne bi bili konkurenčni. Casiovih modelov pri nas trenutno ni dobiti, izdelka podjetja Hi-Ti (ki smo ga pred časom že preizkusili) pa slovenski zastopnik ne prodaja več. Foto tiskalnike izdeluje tudi Fuji, a spet ne v Sloveniji, omeniti pa velja tudi novejši Olympusov model P-11, ki je na voljo le po naročilu. O preostali ponudbi si lahko preberete v nadaljevanju.

Canon Selphy CP-510 in Selphy CP-710

Oba modela sta najhitrejša v celotni zbirki Canonovih sublimacijskih foto tiskalnikov. Gre za skoraj povsem enaka izdelka, tako po tehnični plati kot tudi navzven, le da so močnejšemu modelu, CP-710, dodali bralnik kartic in zaslon LCD, prek katerega lahko pregledujemo slike na pomnilniški kartici, določamo število kopij in razporeditev slik na papirju. Pri obeh je omogočena povezava pictbridge, za kar so praktično poskrbeli tudi s kablom, ki se potegne iz tiskalnika (saj ponavadi kablov nimamo vedno pri sebi). Dokupimo lahko tudi akumulator, če želimo tiskalnik uporabljati na terenu. Modela merita le 17 × 16 × 6 centimetrov, vendar brez kasete s fotografijami. Za samo delovanje je treba najti le nekoliko večji prostor, saj se v prednji del tiskalnika vstavi kaseto, na zadnji strani pa je treba zagotoviti nekaj prostora, ker se med tiskanjem fotografija skoraj povsem zapelje ven.

Canon navaja, da sliko natisne v slabi minuti, našo testno sliko pa je natisnil v minuti in enajst sekundah. Pri modelu CP710 je tiskanje s pomnilniške kartice malce počasnejše kot iz računalnika. Kakovost slike je zelo dobra, morda je za odtenek preveč bleda, sive barve pa povlečejo nekoliko na zeleno; drugače so barve razmeroma pravilne. Podrobnosti so za sublimacijski tiskalnik tudi precej dobre, le tiskanje do roba mu ne gre.

Gonilnik tiskalnika nam ne omogoča veliko možnosti, nastavljati je moč le barvne odtenke, svetlost in kontrast ter orientacijo slike na papirju. Ločljivost tiskalnika je 300 pik na palec in je nespremenljiva, kot je to navada pri sublimacijskih tiskalnikih.

Cena tiskalnika je zelo ugodna, prav tako izpis. Svetleči papir je na voljo v kompletu s folijo z barvili, namenjeno za 36, 72 ali 108 fotografij. Tako nas fotografija stane le 70 tolarjev, če kupimo komplet s 108 fotografijami.

Canon Selphy CP-510

Ločljivost: 300 dpi.

Posebnosti: Hiter, zelo majhen, deluje tudi na akumulator.

Splet: www.canon-europe.com.

Hitrost tiskanja fotografije: 1:11.

Cena: 21.990 tolarjev.

Cena fotografije: 70 tolarjev.

Prodaja: Canon, www.canon.si/partnerji.

Za: Hitro tiskanje, zelo ugodna cena odtisa. Deluje tudi na akumulator.

Proti: Malce blede fotografije.

Canon Selphy CP-710

Ločljivost: 300 dpi.

Posebnosti: Zelo majhen, deluje tudi na akumulator, zaslon LCD.

Splet: www.canon-europe.com.

Hitrost tiskanja fotografije: 1:11.

Cena: 39.990 tolarjev.

Cena fotografije: 70 tolarjev.

Prodaja: Canon, www.canon.si/partnerji.

Za: Hitro tiskanje, zelo ugodna cena odtisa. Deluje tudi na akumulator, zaslon LCD.

Proti: Malce blede fotografije, zelo okrnjen vmesnik na tiskalniku.

Canon Selphy DS-810

Čeprav Canon ponuja večinoma le sublimacijske tiskalnike (če govorimo o formatu 10 × 15), ima trenutno na voljo tudi dva brizgalna modela. Preizkusili smo zmogljivejšega, DS-810, ki je še tako nov, da prodajalci zanj žal še nimajo cene. Ni preveč kompakten, saj meri kar 22 × 22 × 10 centimetrov, vse skupaj pa se še poveča, ko odpremo prednji podajalnik slik. Opremljen je z bralnikom kartic, infrardečo povezavo in možnostjo priklopa modula bluetooth. Precej velik zaslon LCD (6,3 cm) in funkcijske tipke na tiskalniku nam dajo vedeti, da lahko marsikaj ustvarjamo na samem tiskalniku. Določamo lahko velikost in postavitev slik na papirju, dodajamo učinke in popravljamo lastnosti slike, kot so kontrast, svetlost, avtomatska optimizacija itd. Uporabna je tudi funkcija, s katero lahko natisnemo oz. povečamo le del slike.

Pričakovali bi, da bo imel tak tiskalnik šest foto barv, a ima le tri, zmore pa 4800 × 1200 pik na palec. Žal samo s tremi barvami kakovost tiska ne more biti najboljša. Slika sicer ni tako slaba, vendar marsikateri brizgalni tiskalnik zlahka zmore natisniti lepše. Podrobnosti pa so, kot se za brizgalni tiskalnik spodobi, zelo dobro vidne, enako tudi barvni prehodi. Moti le to, da so fotografije barvno nepravilne in vlečejo malo na rdeče oz. roza. No, to smo Canonovih brizgalnikih že večkrat opazili. Glede na velikost tiskalnika bi tudi pričakovali, da bo s sliko "opravil", ne da bi jo na zadnji strani porinil ven, a ni tako. Hitrost ni njegova največja vrlina, saj si pri najboljši kakovosti vzame približno dve minuti. Seveda pri "normalni" kakovosti opravi skoraj v pol manj časa.

Če pri tiskanju uporabimo kakovost, ki je stopnjo pod najboljšo (razlike v kakovosti pa v praksi skorajda ni opaziti), smo s tiskanjem do izpraznitve kartuš izmerili, da je cena posamezne fotografije (ob nakupu kompleta sto papirjev) natanko 102 tolarja.

Canon DS-810

Ločljivost: 4800 × 1200 dpi.

Posebnosti: Bogat s funkcijami, zaslon LCD.

Splet: www.canon-europe.com.

Hitrost tiskanja fotografije: 1:52.

Cena: Še ni znana.

Cena fotografije: 102 tolarja.

Prodaja: Canon, www.canon.si/partnerji.

Za: Možno popravljanje slike na samem tiskalniku, zaslon LCD.

Proti: Dokaj velik, slike barvno nepravilne.

Epson PictureMate 500

Epson PictureMate 500, ki smo ga podrobneje opisali že v januarski reviji, je bil edini brizgalni tiskalnik na preizkusu, ki uporablja šestbarvno kartušo. Prisrčno oblikovan tiskalnik z velikanskim ročajem za nošenje, ki nas včasih moti pri upravljanju tiskalnika, meri le 25 × 15 × 16 centimetrov.

Ob pomoči velikega zaslona LCD, bralnika kartic, ki podpira številne pomnilniške kartice, in povezave pictbridge lahko tiskamo tudi brez računalnika. Z nakupom akumulatorja pa lahko tiskalnik upravljamo tudi na terenu.

Kot smo že omenili, uporablja šestbarvno barvno kartušo, zato je tudi kakovost izpisa temu primerna. Barve so pravilne, odtis na robovih prav tako, barvni prelivi so odlični.

Resda ni najhitrejši, a se z minuto in štirideset sekund za sliko uvršča nekje na sredino.

Cena tiskalnika ni najnižja, a jo opravičujeta kakovost in cena izpisa, ki je ugodna, 73 tolarjev.

Epson PictureMate 500

Ločljivost: 5760 × 1440 dpi.

Posebnosti: Možna razširitev za bluetooth, možen akumulator.

Splet: www.epson.com.

Hitrost tiskanja fotografije: 1:40.

Cena: 66.300 tolarjev.

Cena fotografije: 73 tolarjev.

Prodaja Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11.

Za: Zelo dobra kakovost odtisa, podpora številnim pomnilniškim karticam.

Proti: Moteč ročaj.

Hewlett-Packard Photosmart 420

HP Photosmart 420 bo zanimal predvsem tiste, ki se še niso odločili za nakup digitalnega fotoaparata, oziroma ga imajo namen zamenjati. Poleg tiskalnika namreč dobimo še digitalni fotoaparat, ki je v bistvu sestavni del. Na tiskalniku so vsi potrebni gumbi, le zaslona ni nikjer, saj na mesto tega namestimo priloženi fotoaparat in uporabljamo njegov zaslon. Poleg tega lahko tudi prenesemo slike iz fotoaparata (nikakor pa nam ni uspelo natisniti slik, ki so bile na pomnilniški kartici v fotoaparatu) in napolnimo njegov akumulator. Sam fotoaparat, M417 Photosmart, ni nič posebnega. Uporabljati ga je sicer zelo preprosto, ker ima tipalo s 5,2 milijona pik, 3-kratno optično povečavo, 32 MB notranjega pomnilnika (možna razširitev s SD karticami) in možnost zajemanja filmov. Kakovost fotografij je zadovoljiva, vendar z video posnetki ne bomo najbolj zadovoljni.

Na tiskalniku bomo tako pogrešali dodaten bralnik pomnilniških kartic, za priklop drugih fotoaparatov pa rabi pictbridge. Možen je tudi priklop brezžičnega modula bluetooth, ki tudi deluje brez težav in naknadnih nastavitev. Mere tiskalnika so precej majhne: 13 × 22 × 11 centimetrov. Ima ročko za nošenje, ki jo je k sreči mogoče lepo pospraviti. Že sama ročka nam da vedeti, da gre tudi za prenosni tiskalnik, in tako bomo našli na spodnji strani prostor za akumulatorje, ki jih je treba dokupiti posebej. Možno ga je priklopiti tudi na televizijski zaslon, če si želimo zgolj ogledati slike. Za to, da se ni treba vedno sklanjati k tiskalniku, so poskrbeli z daljinskim upravljalnikom.

Gre za brizgalni tiskalnik, ki na žalost uporablja samo tri barve. Tako ne gre pričakovati ravno nadstandardne kakovosti. Slike so sicer dobre, edino pri temnejših odtenkih se kakovost drastično poslabša. Zanimivo, da pri tiskanju črne barve očitno zmeša preveliko količino barv, tako da je videti, kot da bi namesto barve nalepil črno nalepko. Tudi raster je precej viden.

V samih gonilnikih, pa tudi na tiskalniku, lahko izbiramo kakovost, s katero bo tiskalnik tiskal. Razlika je vidna predvsem v času tiskanja. Za sliko pri normalni kakovosti porabi dobro minuto, pri najboljši pa kar dvakrat več. Zanimivo, da razlike pri fotografijah sploh ni opaziti. Le pri natisnjeni vektorski sliki se pokažejo vidne razlike (črna postane rjavkasta).

Glede na to, da gre za brizgalni tiskalnik, ni pričakovati poceni izpisa. Za fotografijo brez vštete cene papirja bomo odšteli 120 tolarjev, če pa vendarle upoštevamo še papir (kot smo ga upoštevali tudi pri vseh drugih tiskalnikih) in si omislimo komplet 60 listov, pridemo do cene 162 tolarjev za fotografijo. To je zelo drago. Cena tiskalnika še ni znana, ker pri nas še ni naprodaj.

Hewlett-Packard Photosmart 420

Ločljivost: 4800 × 1200 dpi.

Posebnosti: Fotoaparat, možna razširitev za bluetooth, akumulator, priklop na tv.

Splet: www.hp.si.

Hitrost tiskanja fotografije: 1:05. (standardna kakovost).

Cena: Še ni znana.

Cena fotografije: 162 tolarjev.

Prodaja: Partnerji HP, www.hp.com/si/partners.

Za: Hitrost izpisa, priloženi fotoaparat, priklop na tv.

Proti: Slabi črni odtenki.

Hewlett-Packard Photosmart 475

HP Photosmart 475 je nekoliko podoben modelu 420, le da je ta brez fotoaparata in navzven nekoliko lepši. Pa vendar se v notranjosti skriva še veliko več. Že sam vklop tiskalnika je precej impresiven, saj s pritiskom na gumb dvignemo 6,3 centimetra velik zaslon LCD, odpremo prednji del in zadnji podajalnik slik. Seveda ima vse priboljške, ki smo jih vajenih že od 420, a ponuja še dosti več. Poleg razširitve z modulom bluetooth, priklopom na tv (upravljanje prek daljinskega upravljalnika) in povezave pictbridge bomo našli še bralnik kartic in kar 1,5 GB notranjega pomnilnika. Ker je tudi ta prenosljiv in lahko deluje na akumulator, nam poleg tiskanja rabi še kot shramba slik in videa. Temu primeren je tudi uporabniški vmesnik, ki ponuja veliko več, kot smo vajeni pri drugih tiskalnikih. Slike lahko urejamo po albumih, jih urejamo, nanje dodajamo prednaložene okvire in risbe, samodejno zna popraviti rdeče oči, pa tudi izboljšati ostrino, kontrast itd. Zelo veliko možnosti, s katerim lahko lepšamo slike (ali pa jih naredimo preveč načičkane...).

Seveda mu gre poleg vsega naštetega tudi tiskanje dobro od rok. Uporablja enako tehnologijo kot že prej opisani model Photosmart 420, tako je izpis skoraj enak. Očitno je zaradi druge programske opreme v samem tiskalniku celo za odtenek boljši. Vsaj kar zadeva temnejše odtenke, so ti le malenkost bolj razločni, čeprav pri črni barvi še vedno pušča nezaželeni "3D učinek". Razlika je spet najopaznejša pri tiskanju naše testne vektorske slike, kjer pri najboljši kakovosti črna ne vleče več tako na rjavo.

Zanimivo, da je testno sliko pri najboljši kakovosti tiskal počasneje kakor Photosmart 420. Pri navadni kakovosti pa sta si po času zelo podobna, saj sliko natisne v dobri minuti. Malenkost počasnejši je le, kadar sami ustvarjamo sliko na tiskalniku in če jo tiskamo s pomnilniške kartice.

Sam tiskalnik cenovno ni najugodnejši, je eden najdražjih na preizkusu. Tudi cena izpisa ni najugodnejša, saj za fotografijo porabimo 120 tolarjev brez papirja, oz. s kompletom 60 slik pridemo do cene 162 tolarjev za fotografijo.

Hewlett Packard Photosmart 475

Ločljivost: 4800 × 1200 dpi.

Posebnosti: 1,5 GB pomnilnika, možna razširitev za bluetooth, akumulator, priklop na tv.

Splet: www.hp.si.

Hitrost tiskanja fotografije: 1:05 (standardna kakovost).

Cena: 68.955 tolarjev.

Cena fotografije: 162 tolarjev.

Prodaja: Partnerji HP, www.hp.com/si/partners.

Za: Hitrost izpisa, notranji pomnilnik, priklop na tv.

Proti: Slabi črni odtenki, cena izpisa.

Kodak EasyShare Printer Dock series 3

Že samo ime EasyShare Printer Dock nam da vedeti, da ne gre zgolj za tiskalnik, temveč za dodatek h Kodakovim digitalnim fotoaparatom. Tiskalnik je obenem tudi "bazna" postaja fotoaparata, na katerem se polni, poveže z računalnikom itd. Na zgornji strani tiskalnika je prostor za postavitev fotoaparata, če pa nimamo povsem ustreznega, je mogoče dokupiti ustrezen pretvornik. Tiskalnik je zelo kompakten, vendar je pri rabi brez fotoaparata nadvse neprijazen. Ob vklopu se sicer testno prižgejo vse lučke in kmalu zatem tudi vse ugasnejo, tako da ne dajo občutka, da je tiskalnik res prižgan. Gumb za vklop oz. izklop bomo zaman iskali. Na voljo so le gumbi, ki delujejo v navezi s fotoaparatom. Možno pa je dokupiti še zunanji bralnik pomnilniških kartic.

Ker gre za sublimacijski tiskalnik, je že vnaprej pričakovati odlično kakovost izpisa. Moti le, da tudi ta ne zmore tiskati do roba. Tako je treba rob odlomiti, a je v primerjavi z drugimi bolj nazobčan. Barve so pravilne, prav tako prehodi, moti pa, da tiskalnik (gonilnik?) sliko očitno sam nekako dodatno stisne, zato ponekod nastanejo vidni moteči kvadratki.

Sliko natisne v dobri minuti in pol. To pomeni, da je najpočasnejši izmed sublimacijskih modelov, ki smo jih preizkusili. Cena odtisa, 99 tolarjev, je razmeroma ugodna, čeprav so naprodaj tudi veliko cenejši modeli.

Kodak EasyShare Printer Dock series 3

Ločljivost: 300 dpi.

Posebnosti: Polnilna/povezovalna postaja za fotoaparat.

Splet: www.kodak.com.

Hitrost tiskanja fotografije: 1:32.

Cena: 44.090 tolarjev.

Cena fotografije: 99 tolarjev.

Prodaja: Acord-92, www.acord-92.si.

Za: Kakovost tiska.

Proti: Nima vgrajenega bralnika kartic.

Lexmark P450

Lexmarkov P450 je izboljšana različica brizgalnega tiskalnika P315, ki smo ga že preizkusili, z zelo zanimivim dodatkom. Na pogled je zanimive oblike, a je v primerjavi z drugimi pravi orjak. Z merami 15× 27 × 23 centimetrov gre za največji tiskalnik na preizkusu. Zanimivost je, da ima poleg bralnikov pomnilniških kartic, zaslona LCD in povezave pictbridge še pogon za branje in pisanje CDjev. S tem nam je omogočeno, da s pomnilniških kartic ali pa kar neposredno iz fotoaparata arhiviramo slike na CD ali jih iz njih tiskamo. Uporabnost tega je bolj vprašljiva, saj tiskalnik ni prenosen (že zaradi same teže in mer), večina uporabnikov pa ima v računalniku tudi zapisovalnik za CDje. Morda zato, ker je tiskalnik namenjen uporabnikom, ki se želijo čim dlje ogniti računalniku, saj tiskalnik sploh ne omogoča povezave z računalnikom. Možno ga je razširiti z brezžično bluetooth povezavo.

Samo delovanje tiskalnika je na trenutke zelo glasno. Mehanizem za vstavljanje in vleko papirja je zelo glasen, tiskanje pa je zelo tiho. Kakovost tiska se je od šibkejšega modela P315 vidno izboljšala, a še vedno ne toliko, kot bi pričakovali. Raster je zdaj manj opazen, a še vedno preveč. Barve so tudi bolj žive, vendar nepravilne. Vse slike krepko vlečejo na rdeče. Žal je po kakovosti slik pristal na dnu lestvice.

Tudi hitrost ni njegova največja vrlina, saj za sliko porabi dobri dve minuti. To sicer za brizgalne tiskalnike ni tako zelo počasi, vendar je izmed vseh tokratnih modelov najpočasnejši.

Cena je glede na kakovost nekoliko previsoka, a jo nekako opravičuje to, da je to, poleg tiskalnika, vendarle tudi naprava za arhiviranje. Cena fotografije ni najnižja, a je za brizgalne modele dokaj povprečna - 116 tolarjev.

Lexmark P450

Ločljivost: 4800 × 1200 dpi.

Posebnosti: Zapisovalnik CD.

Splet: www.lexmark.com.

Hitrost tiskanja fotografije: 2:05.

Cena: 49.800 tolarjev.

Cena fotografije: 116 tolarjev.

Prodaja Alterna, www.alterna.si, (01) 520 28 00.

Za: Tiskanje slik z nosilcev CD, arhiviranje.

Proti: Kakovost izpisa, hitrost.

Olympus P-10

Olympus ima med vsemi sublimacijskimi tiskalniki pravega malega posebneža. Na pogled je malce smešen, saj je v obliki kocke z motnim okencem na sprednji strani. Na pogled je zelo preprost, ima pa dve posebnosti. Prva je ta, da zmore tiskati do roba. S tem se znebimo trganja slike in kosmatih robov. Druga posebnost pa je ta, da je papir med tiskanjem ves čas v tiskalniku. Fotografija je zato varna pred prašnimi delci, saj pride ven na vrhu tiskalnika šele, ko je tiskanje končano. Tako ne potrebujemo niti milimetra več prostora, kot ga zasede tiskalnik - 19 × 16 × 19 centimetrov. Potek tiskanja lahko opazujemo skozi okence; notranjost se medtem osvetli, vendar nam drugega kot to, katera barva se trenutno nanaša, ne bo uspelo videti. Od "dodatkov" omenimo povezavo pictbridge, na kaj več pa ne moremo računati.

Kakovost tiska ni slaba, odlična pa tudi ne. Barve so sicer pravilne, a za malenkost pretemne. Robovi so dokaj nazobčani, tako kot smo vajeni pri pretirano stisnjenih fotografijah. Tudi format izpisa ni vedno pravilen, saj nam včasih odreže kar precejšen rob slike. Na različne nastavitve v gonilniku tudi ne moremo računati, saj so zelo okrnjene. Kaj več kot orientacije in števila slik na papirju, barv in kontrasta slike ne moremo nastavljati.

Čeprav sliko preobrača v samem tiskalniku in tiska tudi do roba, je ta tiskalnik med vsemi najhitrejši. Olympus sicer navaja, da sliko natisne v pičlih 44 sekundah, a je za našo testno sliko potreboval 58 sekund. Morda tudi zaradi hitrosti kar precej brenči med delovanjem.

Tiskalnik je pri distributerju dokaj drag, vendar ga je mogoče pri določenih trgovcih dobiti precej ceneje. Cena fotografije je 100 tolarjev; to ni ravno drago, poceni pa tudi ne.

Olympus P-10

Ločljivost: 310 dpi.

Posebnosti: Tiskanje do roba, med tiskanjem je slika ves čas v tiskalniku.

Splet: www.olympus.si.

Hitrost tiskanja fotografije: 0:58.

Cena: 58.800 tolarjev.

Cena fotografije: 100 tolarjev.

Prodaja: Olympus Slovenija, www.olympus.si, (01) 236 33 10.

Za: Tiskanje do roba, hitrost.

Proti: Kakovost slike, nazobčani robovi.

Samsung SPP-2020 in SPP-2040

SPP-2020 in 2040 sta edina Samsungova sublimacijska tiskalnika fotografij. Na pogled zelo elegantna tiskalnika, ki ju zlahka primerjamo, saj sta po tehničnih lastnostih in zmogljivostih povsem enaka, le močnejšemu modelu so dodali bralnik kartic in zaslon LCD. Z velikostjo 18 × 13 × 6 centimetrov se uvrščata med najmanjše tiskalnike. Model SPP-2040 je zaradi zaslona in tipk za slab centimeter višji. Prek zaslona lahko pregledujemo slike, ki so shranjene na pomnilniški kartici, in izbiramo podrobnosti na sliki, ki jih želimo natisniti. Oba "razumeta" pictbridge, lahko ju pa nadgradimo z brezžično povezavo bluetooth, katere namestitev je silno preprosta in od uporabnika ne zahteva niti pritiska na gumb. Tako lahko tiskamo slike tudi z mobilnega telefona ali iz prenosnega računalnika. Žal pa nimata možnosti napajanja prek akumulatorja (no, če to seveda potrebujete).

Pri tiskanju se zelo dobro odrežeta. Slike so barvno pravilne, kot se za sublimacijski tiskalnik spodobi, in tudi dovolj žive. Tudi podrobnosti so presenetljivo dobro vidne, čeprav zmoreta le 300 pik na palec. Poudariti je tudi treba, da zmoreta sliko natisniti v dobri minuti. To ju uvršča med hitrejše tiskalnike. Tiskanja do roba ne zmoreta, zato se je treba navaditi na malce grd, nazobčan rob slike.

Z zelo ugodnim kompletom 40 slik in kasete s folijo je Samsung trenutno cenovno najugodnejši. Tako kot sam tiskalnik, saj dobimo odlično kakovost, pa tudi cena fotografije je le borih 45 tolarjev.

Samsung SPP-2020

Ločljivost: 300 dpi.

Posebnosti: Majhne mere, možna razširitev za bluetooth.

Splet: www.samsung.com.

Hitrost tiskanja fotografije: 1:07.

Cena: 25.900 tolarjev.

Cena fotografije: 45 tolarjev.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, Lancom, www.lancom.si.

Za: Hitrost izpisa, kakovost slike, cena izpisa, cena tiskalnika.

Proti: Ne tiska do roba, ni mogoče dokupiti akumulatorja, nima bralnika kartic.

Samsung SPP-2040

Ločljivost: 300 dpi.

Posebnosti: Majhne mere, zaslon LCD, bralnik kartic, možna razširitev za bluetooth.

Splet: www.samsung.com.

Hitrost tiskanja fotografije: 1:07.

Cena: 39.900 tolarjev.

Cena fotografije: 45 tolarjev.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, Lancom, www.lancom.si.

Za: Hitrost izpisa, kakovost slike, cena izpisa.

Proti: Ne tiska do roba, ni mogoče dokupiti akumulatorja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji