Objavljeno: 27.1.2009 | Avtor: David Vidmar | Monitor Januar 2009

Najboljša okna

Številni uporabniki, predvsem programerji in drugi zahtevnejši uporabniki Oken, so že pri prejšnjih različicah Microsoftovih operacijskih sistemov ugotavljali, da so strežniške različice bolj stabilne od namiznih. V zadnji različici tako mnogi zahtevnejši uporabniki ugotavljajo, da je prav Windows Server 2008 lahko to, kar bi Windows Vista morala biti - varen, lep in zanesljiv operacijski sistem.

O Windows Vista kroži več grdih zgodbic kot lepih. A se ne strinjamo z vsemi in trdimo, da Windows Vista na sodobnem računalniku in z nameščenim popravkom SP1 teče in deluje dobro, če ne celo odlično. Pa vendar se zdi, da operacijski sistem počne še kup stvari, ki niso nujno potrebne, predvsem pa jih uporabniki ne znamo ceniti. Tu mislimo predvsem na razne varnostne storitve, ki naj bi poskrbele, da računalnik deluje hitreje, pa je rezultat vsaj na videz ravno nasproten. In prav to je poglavitni razlog, zakaj se zdi, da nekoliko prilagojen Windows Server 2008 enostavno deluje bolje kot Windows Vista.

Poleg same hitrosti prinaša Windows Server 2008 v primerjavi z Windows Visto tudi nekatere druge prednost. Programerjem je zelo všeč, da lahko v svojo delovno postajo ali prenosnik namestijo strežniške različice programov, na primer SQL Server Standard ali Microsoft SharePoint. Uporabniki virtualnih računalnikov pa bodo navdušeni nad tehnologijo Hyper-V, vgrajeno v Windows Server 2008, ki je naslednja generacija virtualizacijskih tehnologij in deluje bolje in hitreje kot drugi Microsoftovi virtualizacijski tehnologiji - Virtual PC in Virtual Server, pa tudi bolje in hitreje od izdelkov konkurenčnih podjetij. Če si bomo omislili strežniški operacijski sistem na namizju, lahko gremo še korak dlje in si omislimo 64-bitno različico. To bo prišlo prav tistim, ki pri svojem delu potrebujejo velikanske količine delovnega pomnilnika. 32-bitni operacijski sistemi imajo možnost uporabe nekaj manj kot 4 GB RAM, pri 64-bitnih različicah pa je omejitev precej višja - pri Windows Server 2008 standard je omejitev 32 GB (za različici Enterprise in Datacenter pa za današnje normative neverjetnih 2 TB).

Zamenjava pa seveda ni smiselna za vsakega uporabnika - tisti, ki potrebujejo računalnik predvsem za elektronsko pošto in pisarniške programe, razlike ne bodo opazili. Tudi za domače uporabnike zamenjava ni smotrna, težava je seveda v ceni. Strežniški operacijski sistemu stanejo bistveno več kot namizni. Če pa je vaše podjetje Microsoftov partner, potem se slika nekoliko spremeni in razlika v ceni ni večja težava - potem vsekakor velja razmisliti o uporabi Windows Server 2008 tudi na delovnih postajah.

Prva težava, ki se je uporabniki navadno ustrašijo, je dostopnost gonilnikov. Praktično vsi izdelovalci ponujajo gonilnike za Windows XP in Windows Vista, nekateri še za Windows Server 2003, na gonilnik, ki bi bil namenjen izključno Windows Server 2008, pa pravzaprav še nismo naleteli. Razlaga tiči v tem, da sta jedri Windows Vista in Windows Server 2008 pravzaprav povsem enaki in tako z gonilniki v resnici ni težav. Pravi so kar tisti, ki so namenjeni Windows Visti, pozorni moramo biti samo na to, ali potrebujemo 32-bitno ali 64-bitno različico.

Za to, da Windows Server 2008 spremenite tako, da bo na las spominjal na Visto in tudi deloval tako, je treba spremeniti in vklopiti kar nekaj funkcij. Treba bo omogočiti zvok, vmesnike za brezžično omrežje, vklopiti storitev, ki poskrbi za sodobnejši videz in vmesnik Aero, lepše kazalce miške, vklopiti funkcije in storitve operacijskega sistema, ki skrbijo za bolj tekoče delovanje programov, namestiti podsistem DirectX in še marsikaj. Z naštevanjem in navodili, kako to doseči, se ne bomo trudili, predlagamo, da obiščete eno izmed številnih spletnih strani, ki se ukvarjajo s to temo; priporočimo naj http://win2008workstation.com. Na tej strani je tudi objavljen zelo koristen programček "Windows Server 2008 Workstation Converter", ki veliko sprememb opravi enostavno z izbiro ali klikom gumba. Tako pretvorba ne traja več kot nekaj minut!

Svoj "server" v Visto najhitreje pretvorimo s programčkom Windows Server 2008 Workstation Converter.

Kaj pa so slabe plati?

Žal nekateri programi ne delujejo, čeprav sta, kot smo rekli, Windows Vista in Windows Server 2008 praktično dvojčka.

Kot primer navedimo paket Microsoft Live, v katerem je najnovejša različica Microsoft Live Messenger, Windows Live Gallery in Windows Live Writer in še marsikaj. Programerji so iz neznanih razlogov in povsem nepotrebno v namestitveno procedure vgradili zaporo, ki zaustavi namestitveni program, če ta zazna, da je bil pognan na strežniški različici Oken. Vendar je na voljo rešitev - z nekaj spretnosti lahko na računalniku z Windows XP ali Vista najdemo posamezne dele namestitve in jih poženemo ročno.

Težave imate lahko tudi z nekaterimi protivirusnimi programi in drugimi sistemski programi, recimo programi za defragmentacijo diska. Vsi imajo namreč posebne strežniške različice, ki ne delujejo prav dosti drugače od namiznih, razlikujejo se pa po bistveno višji ceni, saj so namenjene podjetjem.

Težave lahko nastanejo tudi pri igrah. Nekatere bodo delovale, nekatere ne, za marsikatere pa bo treba uporabiti kakšno zvijačo. Tudi o tem govori spletna stran, ki smo jo omenili prej.

Kaj izbrati?

Če vas razlika v ceni ne moti in če z vašimi komponentami ne bo težav z gonilniki, potem boste morali odločitev sprejeti sami. Treba bo oceniti, ali prednosti uporabe strežniškega operacijskega odtehtajo morebitne težave. Po naših izkušnjah to drži za resno delo v službi, še posebej, če razvijate ali testirate programsko opremo ali opravljate podobne naloge. V domačem okolju, še posebej, če vsaj občasno zaženemo kakšno igro ali se ukvarjamo z večpredstavnostjo, pa bodo težave hitro postale preveč nadležne in vam svetujemo, da ostanete pri Windows Vista ali celo pri dobrem, starem Windows XP.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji