Objavljeno: 23.12.2014 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Januar 2015

Naj naj!

Za nami je leto, ki je bilo v računalniški industriji bolj prelomno za izdelovalce in njihovo strategijo kot pa za dosežke pri samih izdelkih. To je posledica nadaljevanja in poglobitve prehoda iz časov osebnih računalnikov v dobo mobilnih naprav, zaradi česar se spreminjajo tudi pravila igre. V številnih primerih so zato najpomembnejši novi izdelki predvsem izboljšana, na neki način predvidljiva nadaljevanja dosedanjih uspešnic. Tveganih potez in vznemirljivih, drugačnih izdelkov je bilo v zadnjem letu razmeroma malo, večinoma se jih v današnjih časih lotevajo predvsem mladi (start)upi. Toda to še ne pomeni, da leta 2014 ni bilo zanimivih izdelkov. Izbor uredništva vam predstavljamo na naslednjih straneh.

Izbor izdelkov leta je vselej prijetno, a obenem tudi težavno opravilo. Ko izbiramo najboljše izdelke, se namreč ne držimo stalno določenih meril. Najboljši izdelki niso le posledica matematičnih izračunov cen, zmogljivosti in drugih merljivih parametrov. Obenem pri njih ne sledimo nujno prodajnim rezultatom ali prepričanju množic. Prav tako se ne trudimo, da bi za vsako ceno nagradili najnovejši model, če ga starejši ali celo neposredni predhodnik prekaša. Izbor najboljših je vse to in še več. Izraža osebno mnenje urednikov in uredništva, pogosto podkrepljeno z osebno rabo, nekakšnim »podaljšanim preizkusom«, ki pogosto šele čez čas razkrije odlike in pomanjkljivosti.

Zato naj ne bo presenečenje, če bodo v letošnjem izboru izdelkov tudi nekateri, ki so bili prvič predstavljeni že leta 2013. Mnogi drugi pa so bolj kot ne izboljšave lanskoletnih modelov, kar je povsem korektno, če že ne vznemirljivo.

Lep zgled so, denimo, pametni telefoni, kjer je večina izdelovalcev predstavila naslednike lanskoletnih modelov. Videti je, da so bile poglavitne zamisli na tem področju že izkoriščene v preteklosti, tako da imamo zdaj opravka zgolj z lepotnimi popravki, predvsem pa z zmogljivejšo elektroniko, to pa pri potratnosti in zmožnostih sodobnih mobilnih OS pride še kako prav. Če že, potem se je leta 2014 potrdil trend večanja zaslonov, tako da največje uspešnice po merah že mejijo na mini tablice.

Še bolj se je nemara razvoj upočasnil pri tablicah, kjer smo v minulem letu prvič opazili tudi izrazitejši upad povpraševanja na trgu. Večina modelov prinaša razmeroma malo večjih novosti, čeprav gre najbrž, z vseh plati gledano, za najboljše dosežke doslej. Zanimivo, da so tu proti pričakovanjem požele manj uspeha predvsem manjše in cenejše tablice, ravno nasprotno kot pred letom ali dvema. To kaže, da ta segment na spodnjem koncu velikosti zaslonov nažirajo veliki telefoni.

Tablice se na drugem koncu spopadajo tudi s prenosniki ali, bolje rečeno, hibridi tablica/prenosnik, ki predstavljajo vedno večji segment na trgu, ki mu danes pravimo trg računalnikov PC. Po nekaj letih mencanja se zdi, da je Microsoft skupaj s partnerji našel recept, kako se boriti proti Androidu in iOSu. Na trg je prišlo precej prenosnikov/hibridov, ki se tako po tehničnih lastnostih kot ceni lahko borijo proti mlajšim tekmecem. Morda še niso za vrh, toda videti je, da so zopet na pravi poti, še posebej, ko bo nared novi operacijski sistem Windows 10.

V zabavni elektroniki so vnovič prevladovali pametni televizorji, ki so z ločljivostjo 4K dokončno preplavili trg, tudi v nižji cenovnih razredih. Zanimivo, četudi je dobrih vsebin v ultra visoki ločljivosti še vedno zgolj za vzorec. Glede na količino računalniške tehnologije, internetnih povezav in spletnih storitev je te naprave že težko označevati zgolj za televizorje.

Zdi se, da pametni televizorji in še posebej tablice močno odžirajo trg igralnim konzolam. Kljub temu da sta imela tako Sony kot Microsoft v letu 2014 povsem nove izdelke (PS4 in Xbox One), je bila njuna navzočnost dokaj brezbarvna. Statistike kažejo, da ta segment drastično upada – če so v ZDA leta 2007 okoli novega leta prodali 2 milijona konzol, so jih v minulem letu le še 700.000. Nič ne kaže, da bi se to v prihodnje spremenilo.

Po drugi strani pa so leta 2014 proti pričakovanjem razočarale tudi nekatere nove, še lani precej perspektivne kategorije naprav. Glede na veliko medijsko in javno pozornost, ki jo je ustavil Google s pametnimi očali Glass, smo pričakovali, da bo to ena od uspešnic leta. Zgodilo se je nasprotno – stvar je skoraj zamrla, čeprav Google vztraja, da ni tako. Podobno bi lahko zapisali za 3D tiskalnike. Leta 2013 je bilo videti, da nas čaka v letu 2014 pravcata poplava teh izdelkov, pa smo ostali domala na isti ravni kot leto prej.

Pametna očala in 3D tiskalnike so zasenčile pametne ure, tudi po zaslugi predstavitve Applove prve ure Apple Watch. Čeprav še ni naprodaj, ima skoraj vsak večji izdelovalec danes v svojem programu enega ali več izdelkov, ki sodijo sem. Pametne ure pa so obenem že začele iztrebljati drugo kategorijo, ki resnici na ljubo še niti pošteno ni zaživela – športne zapestnice.

Od novih tehnologij velja omeniti dve, ki sta bili leta 2014 zopet v ospredju in bosta verjetno ustvarjali pomembne spremembe v načinu rabe računalniških izdelkov v naslednjih letih. Prva je mobilno plačevanje s pametnimi telefoni, segment, na katerega je po dolgoletnih napovedih vstopil tudi Apple s svojim sistemom Apple Pay. Druga revolucija, ki se dogaja, so internetno povezane naprave, ki jih skupaj imenujemo Internet of Things (IoT).

Vse naštete spremembe so močno spremenile podobo velikih ponudnikov izdelkov in rešitev. Microsoft je leta 2014 dobil novo vodstvo, novo smer in vizijo. Za zdaj je videti, da pravo. HP je napovedal vnovično razdelitev na podjetje, ki se bo ukvarjalo z računalniki in tiskalniki na eni strani ter poslovnimi rešitvami na drugi. IBM je močno zmanjšal navzočnost na področju strojne opreme, saj je odprodal pretežni del segmenta strežnikov, pa tudi proizvodne zmogljivosti za elektronska vezja. Google je odprodal Motorolo, obsežne spremembe in prestrukturiranje se dogajajo v Sonyju in Samsungu. eBay je začel izločati PayPal. Kaj je pravzaprav še ostalo nespremenjeno?

• • •

Na naslednjih straneh si lahko preberete, katere izdelke ima uredništvo tudi danes za najboljše in jih velja kupiti.

Avtorji posameznih zapisov so izdelke med letom tudi preizkusili: Jure Forstnerič, Matej Šmid, Boris Šavc, Miran Varga, Žiga Veber, Anže Tomić

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji