Objavljeno: 27.8.2019 | Avtor: Vinko Seliškar | Monitor September 2019

Na programski opremi svet stoji

Vsako leto napredek tehnologij za razvoj programske opreme osupne celo razvijalce same. Razvoj večplastnih aplikacij, ki delujejo na različnih platformah, tehnologije podatkovnih blokov, strojno učenje in umetna inteligenca so le nekatera izmed področij z izjemno rastjo. V svetu poslovne programske opreme ni nikoli dolgčas, nasprotno, kolesje se vrti hitreje kot kadarkoli prej.

Pravzaprav je industrija programske opreme ena tistih panog sodobnega časa, ki je priča o nenehnim spremembam – h katerim, ironično, največ prispeva tudi sama z razvojem vedno novih tehnologij in rešitev. Razvijalci programske opreme po meri so se že navadili na sprotno izobraževanje in rabo najnovejše programske opreme. Preverili smo, kateri trendi bodo industriji poslovne programske opreme vladali v letošnjem in prihodnjih letih.

Mešana resničnost začenja svoj pohod

Področje, ki naj bi v prihodnjih letih doživelo pravcato eksplozijo, je mešana resničnost (MR). Gre za kombinacijo dveh tehnologij, in sicer navidezne resničnosti (VR) ter obogatene resničnosti (AR). Analitično podjetje Statista ocenjuje in napoveduje strm vzpon rešitev s področja mešane resničnosti; če so še lani razvijalci rešitev MR zaslužili slabih 83 milijonov ameriških dolarjev, naj bi ta številka do leta 2025 dosegla zavidljivih 3,7 milijarde dolarjev.

Sočasno z mešano resničnostjo bosta namreč rasla tudi njena ključna gradnika. Rešitve s področja obogatene resničnosti ravnokar začenjajo svoj pohod, večina zaslug pa gre podjetju Google in njegovim integracijam rešitev AR v pametnih aplikacijah za mobilne naprave. Priljubljenost pametnih telefonov je zaenkrat edini razlog, zakaj se še preostala podjetja trudijo vlagati v lastne AR-aplikacije. Povpraševanje po razvijalcih s področja AR je izjemno, saj je tudi uporabna vrednost tovrstne tehnologije v praksi načeloma večja. Obenem pa za razliko od tehnologije »dvojčice«, VR, AR-aplikacije ne potrebujejo strojne opreme z najnovejšimi specifikacijami.

Kritiki navidezne resničnosti opozarjajo, da ta ne bo uspela doseči večjih uspehov zunaj področij, ki jih trenutno obvlada – iger in zabave. A to se zdi napačno, saj se VR vse bolj uveljavlja na področjih izobraževanja, razvoja in vzdrževanja, s pridom jo uporabljata tudi ameriška trgovska veriga Walmarta in ameriška vojska (za urjenje vojakov). No, obe bosta verjetno dolgoročno tudi preskočili na mešano resničnost.

Umetna inteligenca z zamudo, a bajnimi zaslužki

Strokovnjaki nas ob vsaki priložnosti spomnijo, da je človeštvo z razvojem umetne inteligence začelo že pred pol stoletja, šele sedaj pa je ta dozorela do te mere, da so tudi stroji sposobni omejenega učenja in izvajanja nalog, ki so bile prej omejene rabo človeškega uma. Programska oprema, ki temelji na umetni inteligenci, lahko že inteligentno razmišlja – tako kot ljudje. In v svojem razmišljanju bo iz leta v leto boljša oziroma natančnejša. Pa tudi bolj koristna. Za to skrbijo številne tehnologije, ki sodijo pod dežnik naziva umetna inteligenca, kot sta npr. strojno učenje in globoko učenje. Vse omenjene tehnologije pridobivajo vedno večjo priljubljenost med podjetji. Ta jih že vidijo v praktični rabi – storitve in rešitve s podporo strojnega učenja bodo kmalu nujni sestavni del poslovne programske opreme. Programje naj se uči dela posameznika, ga optimizira in pohitri. Ali pa vsaj postori večino rutinskih opravil, ki zaposlenim kradejo čas.

Umetna inteligenca improvizira poslovne naloge in jih poenostavi. Razvijalcem spletnih aplikacij je umetna inteligenca zagotovila sijajno platformo za eksperimentiranje – ljudje se pogovarjamo s spletnimi svetovalci, a ti niso iz mesa in krvi, ne, za računalniške programe gre (to so klepetalni boti). Toda to je šele začetek, z umetno inteligenco nadgrajena programska oprema ne bo obstala le v poslu, temveč se bo preselila tudi v zdravstvo in izobraževanje, morebiti celo na področje umetnosti.

S programskimi rešitvami, ki premorejo umetno inteligenco, se dobro služi. Po podatkih analitične družbe Gartner bodo prihodki industrije umetne inteligence do konca leta dosegli 1,2 bilijona ameriških dolarjev, oziroma kar 70 % več kot lani. Z umetno inteligenco povezana poslovna vrednost pa naj bi že leta 2022 dosegla 3,9 bilijona dolarjev.

Vseprisotni internet stvari

Internet stvari zajema številne kategorije naprav, ki so povezane z internetom. Njihove aplikacije so se že razširile tako med domačimi uporabniki kot v industrijskih domenah. Z vidika programske opreme na področju interneta stvari strokovnjaki opozarjajo na slabo presojo ponudnikov rešitev, vprašljiva je predvsem varno. V internet povezane naprave znanih in neznanih proizvajalcev so polne hroščev, številni z njimi preveč hitijo, zato jim manjka varnostnih mehanizmov in rešitev. David Evan, bivši raziskovalec v podjetju Cisco, je letos izračunal, da se v internetu stvari vsako sekundo pojavi 127 novih naprav. Verjeti je, da bo ta številka že prihodnje leto precej višja, saj naj bi internet stvari v prihodnjih letih obsegal že 50 milijard naprav. Obvladovala pa jih bo, upamo da učinkovito, prav programska oprema. Pritiski na proizvajalce rešitev IoT so namreč enormni – uporabniki, tako domači kot poslovni, si želimo predvsem bolj varnih rešitev.

Progresivne spletne aplikacije

Progresivne spletne aplikacije je nov izraz za hibridne rešitve, ki so skupek mobilnih in spletnih aplikacij. A se, vsaj z vidika razvijalcev, popolnoma se razlikujejo od običajnih mobilnih aplikacij. Večinoma temeljijo na storitvah. Razviti in vzdrževati jih je enostavno, kar je v zadnjih nekaj letih pritegnilo številna podjetja, ki so razvijala mobilne aplikacije, mnoga med njimi so se osredotočile predvsem na progresivne spletne aplikacije. Ena izmed njihovih največjih odlik, poleg te, da delujejo na spletnih strežnikih in mobilnih napravah, je ta, da se lahko zelo hitro naložijo tudi ob šibkejši pasovni širini internetne povezave.

Blockchain ni mrtev

O tehnologiji veriženja podatkovnih blokov (ang. blockchain) se je v zadnjih letih vsekakor ogromno govorilo. Predvsem na račun hitrega vzpona (in potem tudi padca) kriptovalu. A to še ne pomeni, da blockchain nima svetle prihodnosti v svetu programske opreme. Njegov čas šele prihaja. Dejstvo je, da se tehnologije in rešitve s področja veriženja podatkovnih blokov v čedalje večjem obsegu uporabljajo v finančnem sektorju, v medijih in založništvu, z zanimanjem pa pričakujemo njihov pohod na področje zdravstva in upravnih postopkov (tudi elektronskih volitev). Zavarovano in poenostavljeno beleženje transakcij v decentralizirani knjigi s pomočjo tehnoloških storitev je dejansko strateško pomembno za podjetja in organizacije. Posledično je tudi povpraševanje po razvijalcih blockchain rešitev izjemno, saj sodijo med najbolje plačane v panogi (posebej tisti, ki delajo na projektih s področja kriptovalut).

Vzpon številnih programskih jezikov

Z uvedbo novih programskih tehnologij se hkrati predstavljajo tudi novi programski jeziki in ogrodja. Danes je najširše uporabljan jezik JavaScript in njegova različna ogrodja, saj ga odlikuje odlična prilagodljivost, primeren je tudi za ustvarjanje hibridnih aplikacij, na katere cilja vse več programskih hiš.

Podjetja, ki se ukvarjajo z razvojem programske opreme – za trg ali lastno rabo, morajo tako še pred začetkom razvoja posamezne programske rešitve temeljito razmisliti, s katerimi o(g)rodji in jeziki jo bodo razvile. JavaScript dominanco še dodatno dopolni priljubljenost ogrodij, kot so Node.js, Angular in React, med razvijalci programske opreme.

Poenostavitev razvoja programske opreme

Celotna industrija razvoja programske opreme se sooča z izjemnim pomanjkanjem kadra, zato je ubrala nov pristop. Programiranje oziroma razvijanje programske opreme naj postane čim lažje. Oziroma lažje za (popolne) začetnike. Številna podjetja tako že nudijo rešitve za spletno in drugo programsko opremo, ki spominjajo na sestavljanje priljubljenih kock Lego. Z odpravo kompleksnosti razvoja programske opreme utegne panoga IT ubiti več muh na en mah. Več ljudi kot bo pisalo programsko kodo, jo razumelo in izboljševalo, boljša bo.

Kaj pa kakovost programske kode?

S stalnim razvojem tehnologij programiranja in številnimi spremembami niha tudi kakovost napisane programske kode. Da ta ni vrhunska, lahko ugotovi vsak laik – posodobitve in popravke nameščamo skoraj dnevno (posebej, če imamo nameščenih veliko mobilnih aplikacij). S poenostavljanjem programiranja bo kratkoročno kakovost programske kode še dodatno upadla, saj bodo novinci (beri: netehnični sodelavci, ki se bodo lotili programiranja) delali začetniške napake, a dolgoročno bi moralo več programerjev postaviti visok standard kakovosti kode. Vsako podjetje za razvoj programske opreme mora že danes imeti močno strategijo razvoja in si prizadevati za kar najvišjo kakovost programske opreme, saj lahko slednjo v poplavi povprečnih in celo podpovprečnih rešitev uspešno monetizira.

Za optimalne rezultate bo treba v podjetjih zaposliti ali najeti strokovnjake, ki bodo preverjali kakovost programskih rešitev – bolje to, kot alternativni scenarij – da nastale luknje in razpoke odkrijejo in izkoristijo nepridipravi.

Kibernetska varnost

Si lahko predstavljate svoje življenje brez varnosti vašega doma, brez varnosti na cesti ali na delovnem mestu? Verjetno ne, saj je varnost eden ključnih dejavnikov naših življenj. Izziv se je že preselil tudi v svet poslovne programske opreme. Kibernetska varnost mora postati sestavni del vsake programske opreme. In pika.

Ne znamo sami, naj naredijo drugi

Tržišče zunanjih izvajalcev na področju razvoja programske opreme zadnja leta beleži izjemno rast. Logično, podjetja bi imela svojemu okolju prilagojene programske rešitve, razviti jih pa ne znajo. In zato najemajo zunanje strokovnjake. Zahteve za razvoj programske opreme naraščajo na vseh industrijskih področjih. Podjetja iščejo razvijalce celotnega sklopa na skoraj vseh področjih, kot so razvoj finančne programske opreme, razvoj programske opreme za zdravstvo, razvoj programske opreme za e-učenje itd.

Razvoj programske opreme teži k večji enostavnosti. Z nekaj vloženega truda lahko vsakdo izmed nas postane razvojnik, tudi če se ne spozna na programiranje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji