Objavljeno: 30.9.2007 14:12 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor September 2007

Na (Amis) televiziji nič novega

Kdor čaka, dočaka. Amis IPTV namreč. Trenutno najmlajša televizija IP, četrta na našem trgu, je s komercialnim imenom AmisTV na moč podobna že videnim rešitvam drugih ponudnikov.

Ponudba je namenjena predvsem zasebnim uporabnikom omrežja Amis, priključenim prek tehnologije ADSL ali ADSL2+. Dostop je mogoč povsod tam, kjer ima Amis svojo t. i. kolokacijo DSL v prostorih central Telekoma Slovenije, pa tudi tam, kjer ima nacionalni operater zadostne zmogljivosti za ponujanje storitev IPTV prek svojega omrežja DSL. Od tega je sicer odvisna tudi cena same storitve (paketi prek Telekoma so nekaj dražji), ki je na voljo zgolj v paketu z internetom ali v t. i. trojčku - internet, telefonija, televizija.

Vmesnik AmisTV je na moč podoben, če že ne enak tistemu pri konkurenčni SiolTV.

A dovolj o tehnikalijah, oglejmo si storitev v praksi. Naročnik prejme "sprejemnik" oz. STB izdelovalca Sagem. Kot je pri sistemu IPTV že v navadi, moramo za morebitne dodatne televizorje v gospodinjstvu dokupiti svoje naprave STB - pri Amisu nas bo vsaka dodatna stala celih 180 evrov. Resda gre za precej zmogljivo in napredno škatlo (npr. že vgrajena podpora dekodiranju MPEG-4), pa vendarle. Sicer pa gre vsaj na videz za povsem enako napravo, ki jo prejmejo (novi) naročniki konkurenčne SiolTV.

Podobnosti s SiolTV pa tu še ni konec. Že ob vklopu nas preseneti uporabniški vmesnik, ki je z izjemo barve sheme praktično enak prvotnemu vmesniku SiolTV. To niti ni nujno slabo, saj je bil (stari) vmesnik SiolTV (še pred uvedbo videa na zahtevo in možnosti snemanja) pravzaprav zelo dober - hiter, pregleden in dovolj informativen. To zatorej velja tudi za vmesnik pri AmisTV, ki se lahko pohvali z možnostjo urejanja programov po skupinah, zaklepanja programov itd. Koristen je tudi sistem EPG oz. elektronski programski vodič, ki ob menjavi programa prikaže informacijo o trenutni oddaji in o naslednji na sporedu, pa tudi na vedno koristen prikaz točnega časa niso pozabili.

Programska shema se zdi precej skromna. Na sliki primerjava med ponudbo glasbenih programov SiolTV in AmisTV.

Programska shema se s točno 50 programi zdi morda nekoliko skromna, pa vendarle zajema večino, če že ne kar vseh pogosto gledanih programov. V Amisu pravijo, da bodo shemo po potrebi še razširili. A bolj kot število programov razočara sama vsebina - vsi programi, ki so na voljo, so dosegljivi tudi prek SiolTV. Amis celo priznava, da "programe" zgolj "kupujejo" pri že omenjenem konkurenčnem ponudniku, kar pomeni, da so omejeni s programi v njihovi programski shemi. To je drugače kot npr. T-2, ki programe sprejema iz satelitov z lastnimi antenami in sprejemniki, zaradi česar je njihova programska shema bolj pestra (več kot 130 programov) in raznolika.

Vmesnik STB je enak tistemu, ki ga (v zadnjem času) ponuja Siol.

Pomudimo se še pri dodatnih storitvah. Teh pravzaprav ni, saj smo pogrešali tako storitev video na zahtevo (VoD) kot tudi možnost omrežnega snemanja. V Amisu so nam v zvezi s tem zatrdili, da te storitve že načrtujejo in da naj bi luč sveta ugledale še pred koncem koledarskega leta. Tako pa je televizija Amis IP danes zgolj še ena nič kaj izstopajoča igralka na tem področju pri nas. A pustimo se presenetiti.

VDSL : VDSL2

Podjetje T-2 je uporabnike, ki imajo na svoji povezavi VDSL težave zaradi predolgih ali nekakovostnih telefonskih paric, začelo prestavljati na opremo VDSL2. Spomnimo se, da je prednost VDSL2 v tem, da ima "daljši domet", nekako tako kot ADSL2+, ki ga uporabljajo vsi drugi operaterji xDSL pri nas.

Nadgradili so tudi naš priključek, o kalvariji katerega smo pisali že januarja lani (http://www.monitor.si/t2). Priključek, ki nam ga je po nekaj mesecih komaj (zaradi zelo slabe telefonske parice, pa čeprav le dolžine 1050 metrov) uspelo usposobiti na "skoraj paket 8/1 Mb/s" + televizija in je v praksi deloval s hitrostjo okrog 7,5 Mb/s v smeri k nam in okrog 750 Kb/s v nasprotni smeri, po nadgradnji deluje s polno hitrostjo 8/1 in, neverjetno, televizija deluje, tudi če na računalniku poženemo eMule ;). Modem se fizično poveže s hitrostjo 21,2/1,05 Mb/s, kar pomeni, da bi si v praksi lahko omislili tudi še nekoliko višjo hitrost k sebi (televizija "pobere" 8 Mb/s). VDSL2 torej pomaga, prek zelo slabih paric pa kljub vsemu ne more ...

Nadgradnja je sestavljena le iz zamenjave modema/stikala, saj je centrala že ustrezno nadgrajena, na njej pa še vedno delujejo tudi stari modemi.

Matjaž Klančar

AmisTV

Kaj: Internetna televizija IPTV ponudnika Amis.

Število programov: 50.

Cena: Od 34,90 EUR naprej za 1 Mb/s internet, telefonijo in IPTV.

Prodaja: Amis, www.amis.net.

Za: Preprost uporabniški vmesnik, podpira prihajajoči standard MPEG-4.

Proti: Okrnjena programska shema, ni naprednih storitev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji