Objavljeno: 8.12.2005 11:06 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor November 2005

Monitor s hitrim odzivom

Tudi najnovejši monitorji LCD imajo v primerjavi s katodniki še vedno slabši odzivni čas. Večina uporabnikov razlike pravzaprav ne opazi, najzahtevnejši igričarji pa so vendarle raje posegali po zaslonih s katodno cevjo.

LCD monitorji imajo v primerjavi s katodniki številne prednosti, a tudi nekaj slabosti. Ko so zasloni s tekočimi kristali osvojili prevladujoč delež na trgu monitorjev, se je večina vidnejših izdelovalcev posvetila odpravljanju teh slabosti. Pri monitorjih za profesionalce, ki potrebujejo barvno pravilnost, sodobni LCD zasloni po obsegu prikazanih barv že dosegajo in presegajo najzmogljivejše katodnike. Dolg odzivni čas, ki je bil nekoč rakava rana LCDjev, je motil predvsem domače uporabnike, ki z računalnikom zlasti igrajo igre in na njem gledajo filme.

Čas, ki ga monitor porabi za to, da spremeni barvo pike na zaslonu, je namreč precej dolg. Pred nekaj leti je bil čas prižiganja in ugašanja pike tudi nekaj 10 ms. V zadnjem času so med 17- in 19-palčnimi LCDji dokaj redki monitorji z odzivnim časom, daljšim od 16 ms. Pri tem pa moramo upoštevati, da večina izdelovalcev odzivni čas izmeri tako, da povsem ugasnjeno piko prižgejo do najvišje svetlosti in jo potem spet ugasnejo. V praksi se pokaže, da potrebujejo tekoči kristali precej več časa za preklop med dvema manj skrajnima vrednostma, npr. med svetlo in temno sivo barvo. Posledica daljšega odzivnega časa je počasen odziv monitorja na hitre spremembe slike. To se še posebej opazi v akcijskih igrah in med predvajanjem filmov.

Samsungov monitor 930BF naj bi odpravil še to zadnjo slabost LCDjev in tudi po tej lastnosti premagal katodnike: z odzivnim časom med dvema sivima vrednostma, ki je največ 4 ms, naj bi se monitor pri predvajanju hitro spreminjajoče se slike uspešno kosal tudi z najboljšimi katodniki. Monitor sicer prikazuje svetlo in kontrastno sliko, razočaral pa nas ni niti prikaz črne barve, saj je ta zelo izrazita. Enakomernost osvetlitve je dobra: po kotih je slika malenkost temnejša, vendar bodo to brez testnih programov opazili le najnatančnejši. 930BF je dokaj spodobno opremljen z vmesniki, saj ima poleg vhoda VGA tudi DVI, tako da tudi s tem meri na nekoliko zahtevnejše kupce.

Krajši odzivni čas v praksi pravzaprav dokaj redko pride do izraza. Monitor smo primerjali z nekaj generacij starejšim LCDjem, ki ponuja odzivni čas 16 ms. Razliko v hitrosti osveževanja pravzaprav opazimo le pri igrah, ko se lahko npr. v prvoosebni strelski igri hitro zasučemo okrog svoje osi. Pri predvajanju filmov (ne glede na hitrost akcijskih sekvenc) nismo opazili razlik, pri bolj statičnih slikah (npr. v veliki večini programov) pa razlike sploh ni.

Samsungov novinec je eden prvih, ki se lahko pohvalijo z odzivnim časom le 4 ms. Kljub temu da bodo razliko opazili redki, pa še to le v zelo posebnih primerih, bodo Samsungovi tržniki to lastnost seveda dobro unovčili pri kupcih. Žal je monitor nekoliko dražji od povprečnega 19-palčnika, a nižjo ceno lahko pričakujemo, brž ko bo nekaj konkurentov predstavilo podobno zmogljive zaslone.

Samsung SyncMaster BF930

Kaj: 19-palčni monitor LCD.

Izdeluje: Samsung, www.samsung.com.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11; Lancom, www.lancom.si, (02) 330 01 00.

Cena: 102.960 tolarjev.

Za: Hiter odzivni čas, svetla in enakomerna slika.

Proti: Nekoliko višja cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji