Objavljeno: 1.11.2005 13:38 | Avtor: Vlado Robar | Monitor November 2005

Mojster za grafikone

Kaleidagraph 4 je na voljo za okolji Windows in Mac OS X, mi smo preizkusili okensko različico. Do programa pridemo najlaže v spletni trgovini izdelovalca. Cena 200 dolarjev ni prav nizka, na voljo pa je znaten popust za nadgradnje s prejšnje različice oziroma za nadgradnje iz drugega okolja (z Oken na Maca ali nasprotno). Kupci iz šol, ki jim Kaleidagraph tudi dolguje svojo priljubljenost, lahko dobijo program po nižji ceni. Namestitveno datoteko prenesemo iz spleta in tehta le 8 MB. Pri namestitvi se poleg programa na disk prenesejo še obsežna navodila za uporabo v zapisu pdf. Teh uporabnik kmalu po seznanitvi s programom ne potrebuje več.

Program omogoča veliko možnosti za izris grafikona.

Program ima dve osnovni nalogi, prvič, od uporabnika mora sprejeti podatke in jih na zahtevo obdelati; drugič, izrisati mora grafikon, ki te podatke nazorneje predstavi. Podatke lahko vnašamo "peš", največkrat pa je vir podatkov drug program. V naravoslovju je to ponavadi uporabniški vmesnik merilnega sistema. Kaleidagraph zna uvažati podatke iz Excelovih in besedilnih datotek. V slednjih so lahko posamezni podatki ločeni z vejico, presledkom ali tabulatorjem, lahko pa ločilni znak definiramo po svojem okusu (oziroma prilagodimo programu, ki podatke izvaža). Pri uvozu lahko Kaleidagraphu dopovemo, koliko prvih vrstic datoteke je neuporabnih, oziroma ali v teh vrsticah najde imena podatkovnih stolpcev. Program zna delati s preglednicami, ki štejejo do 1000 stolpcev in milijon vrstic. Pri uvozu se spotakne ob šumnike, pri ročnem vnosu pa jih zna pravilno prikazati.

Podatke lahko pred risanjem grafikona statistično analiziramo. Na voljo imamo nekaj osnovnih statističnih funkcij in testov (numerično odvajanje in integracija, statistični testi Student, ANOVA, Wilcox, Kruskal-Wallis, Friedman). S posameznimi podatkovnimi stolpci lahko računamo. Pri tem nam je v pomoč "računalo", kamor vpisujemo enačbe za računanje, najpogosteje uporabljane enačbe pa privežemo na prožilne tipke. Podatke lahko za tiste, ki ne uporabljajo Kaleidagrapha, izvozimo v besedilno datoteko, kjer so ločeni s tabulatorjem.

Po vnosu želimo podatke čim bolj nazorno predstaviti. Kaleidagraph se pri tem opravilu zelo izkaže. Z menuja Gallery lahko izbiramo med več kot 20 vrstami grafikonov. V naravoslovju so najuporabnejši črtni grafi, poleg teh pa imamo na voljo še polarne grafikone, histograme vseh vrst in tortne grafikone. Ko se odločimo za vrsto grafikona, lahko za vsako koordinatno os posebej izbiramo med več možnostmi prikaza. Skala na osi je lahko logaritemska ali linearna. Meje prikaza so navadno neprekinjene, če pa vsebujejo nezanimivo območje, ga lahko izpustimo.

Tudi možnosti prikaza podatkovnih točk niso nič revnejše. Za vsako spremenljivko na osi y lahko določimo obliko točke (prazen ali poln lik - krožec, trikotnik ...), velikost, barvo, pogostost prikaza (vse točke, izbrano število točk, vsaka n-ta točka) in prikaz povezovalne črte (debelina, barva, oblika - črtkana, polna). To je še posebej pomembno pri pripravi grafikonov za črno-bele publikacije.

Z orodjem Layout določimo, kako se bo več grafikonov izrisalo na eni strani.

Program ima tudi skromno orodjarno, s katero grafikon še izboljšamo. Pripišemo mu lahko poljubno oblikovano besedilo, postavimo legendo ali puščice k pojasnilom. K izbranim točkam na njem lahko narišemo krivuljo, ki se točkam najbolje prilega. Nekaj funkcij za prilagajanje točk je že na voljo (linearna funkcija, polinom največ devete stopnje, eksponentna ali logaritemska funkcija). V knjižnico lahko z nekaj truda sami dodajamo nove funkcije.

Ko smo z videzom grafikona zadovoljni, ga lahko shranimo v domorodnem zapisu Kaleidagrapha (*.qpc). Pogosteje pa bomo grafikon shranili kot bitno sliko. Na voljo so nam vsi priljubljeni zapisi (gif, jpg, tif, png). Za tiskanje si omislimo razpored (layout), v katerem natančno določimo, kako bo večje število grafikonov prikazano na eni strani.

Kaleidagraph je zelo zmogljiv program, ki na disku zasede le nekaj megabajtov, uporabniku pa omogoča veliko prilagodljivosti pri izdelavi grafikonov.

Kaleidagraph

Kaj: Program za obdelavo matematičnih podatkov in risanje grafikonov.

Izdeluje: Synergy, www.synergy.com.

Cena: 200 dolarjev, nadgradnja 60 dolarjev, navzkrižna nadgradnja (Mac OS X - Windows) 100 dolarjev.

Za: Številne možnosti za izdelavo in oblikovanje grafikonov.

Proti: Težave s šumniki pri uvozu Excelovih in besedilnih datotek.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji