Objavljeno: 16.6.2021 | Monitor Posebna 2021

Modemi - Od bitov do gigabitov na sekundo

Modemi, kot smo jih uporabljali v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, so pomenili revolucijo – vsaj za nekaj navdušencev so že pomenili začetek dela od doma, ki ga danes poznamo vsi. Iz udobja domačega naslanjača smo nekomu lahko poslali dokument (denimo članek), iz tega istega naslanjača smo se lahko izobraževali (konference BBS, Compuserve, AOL, strežniki FTP, Gopher in kasneje WWW).

Modemi takratnega časa so računalniško/digitalno informacijo posredovali prek načeloma analognega medija, kot je bila telefonska parica. V času, ko je izšel prvi Monitor, so bili že na voljo modeli, ki so zmogli »vrtoglave« hitrosti 9.600 bitov/s (9,6 kb/s). Nekateri naši avtorji so modeme imeli že prej, zmogli so hitrosti 1.200 ali 2.400 bitov/s, starejši se spominjajo celo modelov hitrosti 300 b/s. Nekje od 2.400 bitov naprej so modemi znali strojno popravljati napake na povezavi, obvladali so tudi faksiranje. Razlikovali so se po tem, kako dobro so stiskali podatke, in od tega je bila odvisna tudi hitrost prenosa, ki smo jo pri Monitorju prvič merili leta 1992.

Pisali smo še o tem, da modemov uradno sploh nismo smeli priklopiti v takratno omrežje PTT (pa smo to vseeno počeli) in o tem, da je z modemi edino smiselno komunicirati ponoči, ko je bila cena stalnega priklopa le »en impulz«, torej skorajda zastonj.

***

Danes, 30 let kasneje, modemov, kot smo jih poznali takrat, ne uporabljamo več. Prilezli so do hitrosti 56.000 bitov/s, nato pa so jih nadomestile povezave ISDN, kabelske in optične povezave, ne nazadnje bo ravnokar tu še 5G (čeprav marsikomu popolnoma zadovoljivo služi tudi 4G/LTE).

Ponudniki dostopa do interneta danes ponujajo hitrosti do 1 Gbit/s, kar pomeni, da so današnji »modemi« okoli 100.000-krat hitrejši od tistih iz leta 1992. Popravek – »modemi« brez težav zmorejo tudi še veliko večje hitrosti, le izplača se jih (še) ne v tej smeri ponujati uporabnikom. In seveda – današnji modemi so s spletom povezani neprestano, na povezovalno čakanje in piskanje smo že davno pozabili.

»Modemi« danes največkrat skrbijo za prenos podatkov prek kabelskega ali optičnega omrežja. Optične tehnologije tudi običajnim uporabnikom omogočajo gigabitne hitrosti.

Prispevek je del posebne izdaje ob 30. letnici izhajanja Monitorja. Kupite izvod ali pa se naročite!

Vabimo vas, da se naročite na klasično ali digitalno različico Monitorja, ali pa aktualno "papirno" različico kupite v naši spletni trgovini.

Postopek je enostaven – zahteva le nekaj klikov, kreditno kartico ali Paypal. Ali pa elektronsko sporočilo na narocnine@mladina.si.

Ker še vedno poteka naročniška akcija, boste ob naročilu sodelovali tudi v žrebanju za pametno uro Xiaomi!

Hvala.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji