Objavljeno: 17.12.2013 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Januar 2014 | Teme: mobilni

Mobilno pisanje

Tablice so revolucija. Ob slabših prodajnih rezultatih računalniške industrije nas njeni akterji na vsakem koraku skušajo prepričati, da so majhne prenosne škatle (praviloma) brez tipkovnice naslednja velika stvar, ki bo popolnoma spremenila način dela z računalniki. Če jim pri večini uporabnikov revolucija zares uspeva, pa ostaja eno področje, kjer se zdi, da mobilne naprave nikoli ne bodo pravi nadomestek za dosedanje elektronske ljubljenčke. Pisanje besedila nanje je muka. To (še vedno) drži?

Tablice in druge mobilne naprave spreminjajo način življenja in dela. Če povprečen uporabnik zaradi njih preživi manj časa sključen nad računalniško mizo, je novinar bolj produktiven kot prej. Tablice postajajo pripomoček, ki običajno beležnico nadgradi s stalno povezljivostjo in dostopom do zakladnice znanja, imenovane svetovni splet. Vsebina se piše ažurneje, z njo pa se spreminja tudi medij ciljnega potrošnika. Že nekaj časa se novinarji delimo na pisune za časopis, revijo in splet. Nastaja nova kategorija, pisanje za bralce s tablicami. Vse več je prispevkov, v katerih mrgoli povezav na druge članke, fotografije in video posnetke. Založniki se privlačnosti novega medija zavedajo, novinarji jim hitimo slediti. Iz meseca v mesec napišemo več besed, saj bralcem sodobne naprave omogočajo hitrejše konzumiranje napisanega. Tablice in druge mobilne naprave nam pri delu sicer pomagajo, a še vedno ne dovolj, da bi jih lahko razglasili za osrednje piščevo orodje.

Video: Pisanje v praksi

Tipkanje besedila na različnih napravah smo preizkusili v praksi:

edWuL8zghq4

Tablicam priznavamo izredno prenosljivost, v tej kategoriji gladko posekajo tudi najmanjši in najlažji prenosnik. Pri delu s tablico na nas preži manj motenj, saj posamezne aplikacije navadno zapolnijo celoten zaslon, obenem pa se praviloma ponašajo z daljšo avtonomijo in nižjo ceno. Med slabosti prištevamo neudobnost daljšega pisanja, slabša orodja in počasnost vnosa. Z nekaj pripomočki lahko težave pri delu z njimi omilimo.

Ob priklopu običajne tipkovnice s kablom OTG na napravi z Androidom med drugim delujejo tudi bližnjice za kopiranje in lepljenje (Ctrl+C, Ctrl+X, Ctrl+V).

Ob priklopu običajne tipkovnice s kablom OTG na napravi z Androidom med drugim delujejo tudi bližnjice za kopiranje in lepljenje (Ctrl+C, Ctrl+X, Ctrl+V).

Najprej moramo delovno tablico zaščititi pred praskami in drugimi poškodbami. Applove tablice imajo tako imenovane pametne ovitke, a ti ščitijo zgolj prednjo stran oziroma zaslon, zato je pametno poseči po konkretnejši zaščiti, če smo z mobilnim pisanjem na poti resni. Hitrost in udobnost pisalnih seans se povečata z namensko tipkovnico. Brezžične tipkovnice delujejo bodisi prek povezave Bluetooth ali ob pomoči ključka USB, ki pride v poštev pri androidnih tablicah s podporo povezavi OTG. Prva izbira se občasno izkaže za nezanesljivo, druga pa je pogojena s primerno strojno opremo. Na kabel OTG lahko zvežemo tudi običajno žično tipkovnico, ki deluje povsem spodobno. Ob morebitnih težavah je še vedno najbolje poseči po namenskih dodatkih, kot je Applovo stojalo z vgrajeno tipkovnico. Če skupaj s tablico uporabljamo ločeno tipkovnico, bo smiselna nabava posebnega stojala. Z njim seveda izgubimo določen del prenosljivosti, a bo delo neprimerno lažje kot brez njega.

Kabel OTG

USB On-The-Go omogoča različnim napravam, med katerimi vodijo predvajalniki in pametni telefoni ter tablice, da igrajo vlogo gostitelja, na katerega uporabnik lahko priklopi druge naprave USB, na primer prenosni disk, fotoaparat, tipkovnico ali miško. V primeru želje po pisanju nam poseben kabel pride prav pri določenih telefonih in tablicah z operacijskim sistemom Android. Nanje priklopimo tipkovnico ali miško in ustvarjanje bralskih užitkov je takoj neprimerno lažje.

iPad

Tablice smo dolgo delili na iPad in druge primerke različnih znamk, ki so večinoma uporabljali Googlov operacijski sistem. Precej vode je preteklo, da so se zasledovalci po uporabnosti približali Applovemu izdelku. Danes je na voljo nepregledno število najrazličnejših tablic, med katerimi prav vsakdo najde kaj po svojem okusu in prilagojeno specifičnim potrebam.

Kljub temu natančnejši preizkus pokaže, da je tablica z logotipom ugriznjenega jabolka še vedno najboljša izbira za pisanje na poti. Še vedno je pri vnosu daljših besedil precej jeze, a je gneva manj kot pri uporabi konkurenčnih naprav. Prst pač ni enak kazalcu miške, pozna pa se tudi to, da ni priljubljenih bližnjic, kjer je preprosto opravilo z računalnika na tablici prej mučno delo kakor sprotna akcija, ki je načeloma sploh ne opazimo. Z opazko merimo predvsem na kopiranje in lepljenje besedila, ki je na iPadu sestavljeno iz kar štirih korakov. V prvem s prstom označimo besede, ki jih želimo rezati ali kopirati, nato ob dvigu prsta s prikazanega menuja izberemo želeno možnost, se postavimo na želeno mesto in vanj prilepimo izbrano.

Kopiranje in lepljenje besedila je na tablicah problematično. Ob odsotnosti vsem znanih bližnjic s fizične tipkovnice je postopek v operacijskem sistemu iOS na primer sestavljen kar iz štirih korakov.

Kopiranje in lepljenje besedila je na tablicah problematično. Ob odsotnosti vsem znanih bližnjic s fizične tipkovnice je postopek v operacijskem sistemu iOS na primer sestavljen kar iz štirih korakov.

Skupaj z orodjem, ki nam razveljavi narejeni korak, sistem še vedno deluje bolje kot na napravah z Androidom. Slednjega iOS preseže tudi z natančnejšo povečavo in udobnejšim delom s kazalcem. Zaradi izplačljivosti tržnice App Store razvijalci v Applovi trgovini zaslužijo več kot na Googlovi Play, je med ponudbo pisalnih pripomočkov mogoče najti kakovostnejše izdelke kot kjerkoli drugje. Zavedati pa se moramo, da niti iPad ni prava zamenjava za klasični računalnik. Dodatki nam sicer pomagajo, a uporaba tablice potem izgubi smisel, saj je enako lahko poseči po prenosniku vrste Macbook Air, ki pa nam ponuja neprimerno udobnejše delovno okolje.

Aplikacije za pisanje nam pri delu s tablico izdatno pomagajo. Med vidnejšimi primerki teh  pripomočkov na tržnici App Store velja izpostaviti najprej iA Writer (4,50 EUR), ki navduši z odličnim uporabniškim vmesnikom. Čeprav minimalističen program nima naprednejših orodij Microsoftove Pisarne, z nekaj posebnostmi dokaže, da napihnjenega pisarniškega paketa na tablici sploh ne potrebujemo. Prva posebnost je tako imenovani način Focus Mode, ki nam kazalec postavi na sredino zaslona in zasenči preostali del urejevanega besedila. Ker kazalec ne zapusti svojega mesta, je skupaj s celozaslonskim načinom dela na tablici učinek neverjeten. Učinkovitost brez nepotrebnih motenj je z uporabo iA Writerja stalnica pisca, ki mu bo pisateljska blokada le zabrisan spomin. Program iA Writer napisano rade volje shrani v oblak (iCloud, Dropbox) in ima priročen števec znakov in besed. Edini resnejši očitek je pomanjkanje različnih oblik pri shranjevanju, saj na primer odpade zapisovanje v DOCX ali PDF. Težava ni nepremostljiva, kajti odpravimo jo ob pomoči ukaza Open In ter uporabo tretje aplikacije, ki to možnost ima.

Aplikacija za pisanje brez motenj, iA Writer, se od množice podobnih programov loči po nekaj edinstvenih prijemih. Na sliki je način Focus Mode, ki še izdatneje pripomore k zbranosti pisca.

Aplikacija za pisanje brez motenj, iA Writer, se od množice podobnih programov loči po nekaj edinstvenih prijemih. Na sliki je način Focus Mode, ki še izdatneje pripomore k zbranosti pisca.

Pri naštevanju mobilnih pripomočkov za pisanje ne moremo mimo švicarskega nožka z imenom Evernote (brezplačno). Najbrž ni uporabnika, ki ne bi poznal moči odličnega programa za oblačno shranjevanje najrazličnejših stvari. Ker je pripomoček na voljo na vseh večjih platformah, so vanj shranjene spletne strani, fotografije in zapiski, dostopni vedno in od vsepovsod. Vse našteto prispeva k temu, da je Evernote primeren pripomoček za pot. Omogoča lažje zbiranje zamisli, spletno raziskovanje pisane tematike in navsezadnje temeljna orodja za pisanje.

Za resnejše delo je uporabnikom z iPadi namenjena aplikacija Pages (9 EUR). Del pisarniške zbirke iWork je spisan s tablico v mislih. Intuitivni uporabniški vmesnik in slastna podoba prispevata k zabavni rabi. Z zadnjo večjo posodobitvijo je mobilna aplikacija dobila vse zmožnosti namizne sestre, zato med njima ni večjih razlik. Kdor je navajen urejati besedilo na operacijskem sistemu OS X, bo z istimi orodji na isti način ustvarjal tudi v mobilni različici aplikacije, za nameček pa bo imel na voljo tudi iste oblike zapisa končnega rezultata. Našteto prispeva k brezšivnemu prehajanju z ene naprave na drugo, sploh če upoštevamo, da se vsebina neopazno shranjuje v Applov oblak iCloud.

Pages se je v zadnji inačici za iPad poistovetil z istoimenskim programom z jabolčnega namizja. Enake zmožnosti, kot v OS X, imajo z njim tudi uporabniki telefonov iPhone, le zaslonskega prostora za udobno delo jim zmanjka.

Pages se je v zadnji inačici za iPad poistovetil z istoimenskim programom z jabolčnega namizja. Enake zmožnosti, kot v OS X, imajo z njim tudi uporabniki telefonov iPhone, le zaslonskega prostora za udobno delo jim zmanjka.

Android

Na videz siromašnejši nabor orodij za pisune tržnica Play obogati z zmogljivimi Googlovimi orodji in posebnostjo, ki je Applov ekosistem zaradi zaprtosti nima, prilagodljivo tipkovnico. Uradno programsko orodje za tipkanje namreč zlahka zamenjamo za enega od izdelkov drugih avtorjev. Tako na lestvici priljubljenosti tržnice Play že dolgo vodi trenutno najboljša navidezna tipkovnica pod soncem, SwiftKey. Osrednja privlačnost izvrstnega izdelka je izjemna sposobnost predvidevanja. Zdi se, da Swiftkey ve, kaj bomo napisali, še preden se odločimo sami. Čarovnijo izvaja v številnih jezikih, med katerimi najdemo tudi slovenščino. Znanje črpa iz sprotnega učenja, družabnih omrežij, elektronske pošte in prejetih sporočil. V navezi s spremljanjem sloga tipkanja posameznega uporabnika je tipkanje na tipkovnico SwiftKey strahovito natančno, zato je drugi podobni izdelki kljub svojim posebnostim ne presežejo.

Quickoffice pod Googlovim okriljem zastonj ponuja zmogljiva orodja za urejanje besedila in odlično povezavo z oblačno shrambo Drive.

Quickoffice pod Googlovim okriljem zastonj ponuja zmogljiva orodja za urejanje besedila in odlično povezavo z oblačno shrambo Drive.

Googlov nabor aplikacij za pisanje najbolje predstavlja oblačna shramba Drive (brezplačno), ki je bržkone ena večjih pridobitev uporabnika z operacijskim sistemom Android. Čeprav je na voljo tudi v drugih sistemih, najbolje deluje v domačem okolju. Vanjo shranjujemo datoteke vseh vrst, tudi besedila in preglednice, ki jih nato urejamo z vgrajenimi Googlovimi dokumenti. Podarjenih 15 GB oblačnega prostora bo dovolj tudi najplodovitejšemu piscu med nami. Večji pisarniški paketi poleg bogatejšega nabora najrazličnejših zmožnosti navadno ponujajo tudi podporo najbolj priljubljeni Pisarni na svetu, Microsoftovi zbirki Office. Na Androidu najdemo plejado bolj ali manj sposobnih, večinoma plačljivih pisarniških zbirk. Quicoffice je pod okriljem Googla zastonj, a kljub temu ponuja vse našteto in še kaj več. Izpostaviti velja domačnost z Googlovo oblačno shrambo Drive.

Windows

Mobilnim napravam z Okni smo namenili zgolj odstavek, saj gre povečini za hibride med tablicami in prenosniki, s katerimi navadno pišemo v računalniškem načinu. Z operacijskim sistemom Windows 8 so te naprave dobile spodobno tablično okolje, prilagojeno dotiku, a hkrati ohranile klasično namizje, ki izkorišča navezo fizične tipkovnice in mišjega kazalca. Udobnost pri delu je žal pogojena z velikostjo naprav, zato so hibridi, kljub zmožnosti preoblikovanja, prej prenosniki kot tablice.

Microsoft je mobilnim napravam namenil posebna operacijska sistema Windows Phone in Windows RT. Prvi je namenjen telefonom, ki so za pisanje, roko na srce, zgolj skrajna možnost, drugi pa tablicam, ki nikoli niso zares zaživele. Velikan iz Redmonda izdeluje tudi svojo tablično napravo, ki je na voljo v dveh različicah. Priročnejša je priklenjena na mrtev operacijski sistem, inačica s pripono Pro pa je opremljena kot polnokrvni računalnik z Windows 8, a sta žal takšna tudi njena cena in teža.

Mobilne naprave z dodanim pisalom (S-Pen) postajajo stalnica. Radi jih imamo predvsem uporabniki z žilico za ustvarjanje. Z njimi rišemo, pišemo in se igramo. Za pisanje je pisalo Slovencem pogojno uporabno, saj ima prepoznava pisave praviloma težave z našo materinščino. Kljub temu je kombinacija tablice, ustreznega pisala in aplikacije po nekaterih scenarijih nenadkriljiva. Program LectureNotes (3 EUR) uporabniku omogoča ustvarjanje nepregledne količine zapiskov na enostaven, vsem znan način. Neskončen papir različnih velikosti in oblik olajša obiskovanje predavanj, predstavitev, sestankov in še česa. Zapiski so urejeni v lične zvezke, ob pisanju pa nam pomaga hkraten pogled več strani, ki omogoča hiter vpogled na že zapisano vsebino. Ob pisanju s pisalom pridejo prav naprednejše zmožnosti, med katerimi velja izpostaviti ignoriranje na zaslon naslonjene roke, brisanje s prsti in pomoč pri risanju najrazličnejših oblik. Vse našteto je le vrh ledene gore, saj zna LectureNotes posneti tudi zvok, izvoziti zapisano v PDF ali na oblak (Evernote) ter varovati zapiske.

BlackBerry

Kanadsko podjetje BlackBerry, nekdanji kralj poslovnih voda, si je ime ustvarilo z izjemnimi fizičnimi tipkovnicami, ki so njihove mobilne telefone povzdignile v višave. Ko so ti ljubitelji javorovega sirupa oznanili, da delajo napravo, ki bo popolnoma odvisna od dotika, je bilo zgražanje privržencev neizogibno. Kljub zahtevni nalogi so fantje (in dekleta) ustvarili odlično programsko tipkovnico, ki dostojno nadomesti fizične tipke in se uvršča v sam vrh ponudbe pametnih telefonov.

Navidezna tipkovnica BlackBerry je po mnenju poznavalcev eno izmed boljših takih izdelkov na trgu. Žal Kanadčanom poleg telefonov ni uspelo izdelati poštene tablice, da bi dodelano tipkovnico lahko izkoristili za resnejše pisanje.

Navidezna tipkovnica BlackBerry je po mnenju poznavalcev eno izmed boljših takih izdelkov na trgu. Žal Kanadčanom poleg telefonov ni uspelo izdelati poštene tablice, da bi dodelano tipkovnico lahko izkoristili za resnejše pisanje.

Osrednja zvezda sistema je samodejno popravljanje in predvidevanje vnosa. Medtem ko je prvo pri tekmecih največkrat, milo rečeno, težavno, popravljanje prej moti kot koristi, je pri Blackberryu dobrodošlo. Zahvala gre samoučenju, ki podpira kar tri jezike hkrati. Tudi slovenščina je spodobno zastopana in podalpski živelj, kot bi mignil, frca besede s šumniki na vnosno površino s hitrostjo, ki bi mu jo zavidal marsikateri tujec. Virtualna tipkovnica je močno oprta na geste. Poleg že omenjenega frcanja je nadvse priročen klic tipkovnice s potegom dveh prstov s spodnjega dela zaslona navzgor, ki prikliče vnosno orodje iz praktično kateregakoli dela operacijskega sistema. Pohvaliti velja tudi natančnost zaznavanja dotika ter udobno enoročno delo. V celoti gledano gre za tipkovnico, ki bi si jo želeli na vsaki mobilni napravi.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji