Objavljeno: 19.12.2011 09:27 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor December 2011 | Teme: iPhone

Manjša nadgradnja

Applov urnik napovedi novih naprav je še kar konstanten, čeprav so si za novo različico telefona vzeli nekaj več časa, kot smo navajeni. Tako smo čakali kar leto in pol, to je na tem področju zelo dolgo. Seveda je bilo med tem silno veliko govoric in ugibanj, novi iPhone 4S pa se nam zdi glede na predhodnika nekoliko šibka nadgradnja.

Najmanj nas je presenetila zunanjost oziroma to, da je praktično enaka kot pri predhodniku. Malce spremenjena je le antena, ki se vije okoli roba naprave, zaradi teh sprememb so tudi za las prestavili tipke ob levem zgornjem robu (gre za tipke za glasnost). Spremembe so resda majhne, a ravno tolikšne, da bo moral kdo zamenjati kak ovitek. Mere so sicer nespremenjene, teža tudi. Ena največjih prednosti naprave, zaslon, je ostal popolnoma enak, tako kot smo pričakovali. V Applu so se že pred časom odločili, da je velikost zaslona idealna, in tako vztrajajo pri diagonali tri palce in pol.

Ločljivost zaslona je bila že pri iPhone 4 prvovrstna, 960 × 640 pik, kar je primerljivo z ločljivostjo klasičnega tiska (torej dobrih 300 DPI). To je ravno dvakratna ločljivost glede na starejše naprave iPhone in iPod Touch, kar bistveno olajša delo razvijalcem. Tudi v prihodnje ne pričakujemo večjega zaslona, saj bi pri tem morali bodisi zmanjšati ločljivost na palec (DPI), bodisi spet podvojiti ločljivost, da bi obdržali dobro združljivost s starejšimi aplikacijami.

Več je seveda očem skritih novosti. Največja je novi procesor, ki pa je znan že iz druge generacije tablice iPad. Gre za dvojedrni procesor, znan pod imenom A5, ki je zasnovan na AMDjevem jedru Cortex-A9, zraven pa za grafični del skrbi procesor PowerVR. Takt je enak kot pri predhodniku, torej 800 MHz, bil pa naj bi približno še enkrat zmogljivejši pri določenih opravilih. Tako kot pri iPadu 2 smo tudi tu zagnali program GeekBench, kjer je dosegel rezultat 674, njegov predhodnik pa 370 (iPad 2 pa 741 točk). Količina pomnilnika je ostala enaka, torej 512 MB, kar se morda sliši malo (najzmogljivejši Androidi se hvalijo z dvakrat toliko), a je bojda razlog v porabi energije. RAM namreč porablja energijo ne glede na to, koliko ga je v danem trenutku uporabljenega, pač glede na celotno količino. Močno izboljšan je tudi čip za prikaz grafike, a bo to prišlo do izraza šele kasneje, ko bo na voljo več iger, ki bodo znale izkoriščati to moč. V praksi pa je telefon noro odziven, bistvenih razlik glede na predhodnika pa pri vsakdanji rabi nismo opazili.

Poraba energije oziroma zmogljivost akumulatorja je glede na predhodnika nekoliko drugačna. V pripravljenosti namreč zdrži opazno manj - po besedah Appla naj bi zdržal 200 ur, za razliko od 300 ur pri predhodniku. Po drugi strani pa zdrži več pri drugih opravilih, pri pogovorih, recimo, osem ur (namesto od štiri do sedem pri iPhone4). Sami smo opazili, da se akumulator v povprečju hitreje izprazni kot pri iPhonu 4, po našem občutku telefon zdaj zdrži en dan navadne rabe, predhodnik pa približno dan in pol. Po zadnji uradni nadgradnji operacijskega sistema se je zdržljivost sicer zvečala in je na ravni predhodnika, marsikdaj pa ga celo prekaša.

Opazno izboljšan je tudi fotoaparat, ki zdaj premore osem milijonov pik (tri več kot predhodniku). Pri tako majhnih tipalih ločljivost niti ni garancija za kakovost fotografije, a se iPhone kar dobro odreže. Nekoliko so izboljšali optiko, objektivček zdaj premore zaslonko f/2,4 (predhodnik pa f/2,8). V praksi so fotografije res malenkost boljše, predvsem je nekoliko bolj natančno samodejno nastavljanje temperature beline, malo pa so tudi izboljšane podrobnosti v temnejših predelih. Žal še vedno ni praktično nobenih nastavitev, vključimo lahko le bliskavico in način HDR, ki združi dve fotografiji pri različnih nastavitvah, s tem pa dobimo nekaj več dinamičnega razpona (torej ujamemo več podrobnosti hkrati pri temnih in svetlih predelih fotografije). Dvignili so tudi ločljivost zajetega videa, ki je zdaj 1080p (prej 720p). Kamera na sprednji strani je ostala nespremenjena, njena ločljivost je še vedno le VGA.

Druge novosti pa so vse zapakirane v programsko opremo. Večina je vezana na novo različico operacijskega sistema iOS 5, o kateri smo podrobno pisali že prejšnji mesec. Zaradi tega bomo večine novosti deležni tudi na starejših napravah, predvsem na predhodniku, torej na iPhonu 4. Največje novosti pa bodo vendarle deležni le uporabniki 4S - govorimo o novi digitalni asistentki, imenovani Siri.

V osnovi gre za enostaven program za prepoznavanje glasovnih ukazov. Siri se je kot taka že pred leti znašla v trgovini programčkov Appstore, a so v Applu zagrabili priložnost in pred letom in pol enostavno kupili program in ga še močneje povezali z drugimi funkcionalnostmi operacijskega sistema.

Siri je osebna pomočnica, ki jo prikličemo na dva načina, lahko s tem, da držimo tipko "Home", lahko pa le dvignemo telefon k ušesu, ko je pripravljena, nam to sporoči s piskom. Kasneje jo obudimo s pritiskom na ikono mikrofona na spodnji strani programa. Zaenkrat se spozna na angleščino, nemščino in francoščino, to pa ni vezano na sam jezik telefona. Verjamemo, da bomo s časom dobili tudi nove jezike, a slovenščine res ne pričakujemo.

Govornih ukazov je silno veliko, dejansko ji lahko govorimo dokaj poljubno, torej ni potrebe po nekem resnem oziroma omejenem strukturiranju ukazov. V praksi smo se enostavno pogovarjali, pri tem pa se najde marsikatero presenečenje. Kar zadeva upravljanje telefona, zna večino tega, kar bi pričakovali. Tako ji lahko naročimo, naj pokliče nekoga iz imenika ali pa mu pošlje SMS oziroma elektronsko pošto. Tu seveda nastopi težava izgovarjave, saj Siri naša imena prebere po angleško - Matjaž Klančar tako postane čudna skovanka, ki se sliši bolj kot Međjez Klener. Tu prav pride možnost, da v imeniku telefona dodamo vzdevke in fonetične zapise k imenom. Tako lahko šefu enostavno dodamo vzdevek "Boss". Narekovanje SMSov ali elektronske pošte poteka le v angleščini, pa še tu je bolje, da ostanemo pri res kratkih sporočilih.

Čeprav smo bili sprva skeptični do resnejše rabe, se nam je Siri kar prikupila. Uporabna je zlasti takrat, ko ne moremo zares tipkati po telefonu, denimo med vožnjo. Tako smo ji zvečer povedali za vse opravke naslednji dan, nastavili alarme in opozorila, naslednji dan pa smo jo med vožnjo v službo povprašali, kaj vse nas čaka tisti dan.

Siri je povezana tudi s spletnim iskalnikom podatkov, Wolframom Alpha. Tako jo lahko sprašujemo najrazličnejše podatke, od uporabnejših, recimo pretvorbe evrov v dolarje (vprašamo jo torej, koliko dolarjev je 45 evrov), pa do manj uporabnih, recimo povprečne življenjske dobe v ZDA.

V oglasih in na predstavitvi se je izpostavil tudi lokacijski vidik Siri. Ta zna koristiti tudi GPS, s čimer lahko poda odgovore glede na našo točno lokacijo. Tako jo, recimo, vprašamo, kje je najbližja črpalka, hotel, restavracija ... Še bolj zanimiva pa se nam zdi možnost, da si naredimo opozorila, ki niso vezana na čas, temveč na lokacijo. Ko stopimo v lokalno trgovino, nas na primer zna opozoriti, naj ne pozabimo na zobno pasto. Ti lokacijski podatki zaenkrat spet delujejo le v ZDA.

Siri do neke mere res olajša in pohitri delo s telefonom, a deluje le takrat, ko imamo dostop do spleta, bodisi prek podatkovnega omrežja 3G bodisi omrežja WiFi. Tako je tu in tam (recimo na nekaterih naših avtocestah) popolnoma neuporabna, saj potrebuje dostop do spleta že za samo prepoznavo govornih ukazov. Prav zaradi zapletenosti tega je (vsaj po besedah Appla) omejena na novi iPhone 4S.

Druge novosti so vezane na novi operacijski sistem, kar pomeni, da jih brez težav dobimo tudi uporabniki predhodnega modela. Sem štejemo tudi storitev iCloud, o kateri sicer tudi pišemo v novi številki, najuporabnejši vidik pa je možnost nadgradnje operacijskega sistema prek omrežja WiFi, kar smo s telefonom tudi že preizkusili in deluje brez težav.

Vsaj za nas pa je novost tudi to, da je naprava praktično od začetka na voljo tudi v Sloveniji. No, je bila, saj so prve zaloge sto kosov iz Simobilovih prodajaln pošle že prvi dan oziroma prvo jutro prodaje. Podobna zgodba se je ponovila tudi v drugi rundi, kjer je bil večji del že naprej razprodan čakajočim, ki ga v prvo še niso dobili. Cene ostajajo pri SiMobilu popolnoma enake. To pomeni, da stane naprava v prosti prodaji 629 evrov (najosnovnejši model s 16 GB prostora), v paketih pa od enega evra naprej, odvisno od naročniškega razmerja. Še vedno je naprodaj tudi prejšnji model, začuda po še enakih cenah kot novi - v tem primeru priporočamo nakup novega.

Apple iPhone 4S

Kaj: Pametni telefon.

Izdeluje: www.apple.com.

Prodaja: www.simobil.si.

Cena: Brez vezave 629 EUR, v paketih od 1 EUR naprej.

Za: Zmogljivejša grafika, Siri.

Proti: Razmeroma malo novosti.

Siri v praksi

Novo Applovo pomočnico si lahko ogledate tudi v praksi, na naslovu www.monitor.si/siri.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji