Objavljeno: 21.4.2015 | Avtor: Miran Varga | Monitor Maj 2015

Mala črna škatlica

Potrebe sodobnega človeka po hrambi podatkov v digitalni obliki se iz dneva v dan večajo. Tudi pisec teh vrstic se vedno znova zaloti pri kupovanju vedno zmogljivejših ključkov USB in diskov. A ti so le kompromis med hitrostjo in/ali prostorom za hrambo podatkov, prava stvar je seveda v zunanje ohišje zapakiran pogon SSD, kakršen je tudi tokrat preizkušeni Samsung Portable SSD T1.

Samsung že dolgo velja za velikana iz sveta pomnilniških nosilcev, saj s svojimi pomnilniškimi čipi zalaga tudi številne druge izdelovalce. Na področju zunanjih pomnilniških rešitev so Korejci že dolgo navzoči z zunanjimi diski, z družino izdelkov SSD T1 pa so ponudbo razširili še na sredice pogonov SSD, zapakirane v zunanje ohišje. Prenosni pogon SSD je (vsaj) skrita želja praktično vsakega računalnikarja. Ponuja namreč odlično prenosljivost ob izjemni zmogljivosti. Čeprav stane približno toliko kot nekajterabajtni zunanji disk, je bistveno manjši in lažji ter hitrejši od slednjega. Pa tudi ločenega napajanja ne potrebuje, saj se napaja kar iz priloženega kabla USB 3.0. Ta je sicer eden najkrajših, kar smo jih kdaj videli, bržkone zaradi še boljše prenosljivosti. Tako prenosni pogon kot kabel brez večjih težav vtaknemo kar v denarnico.

Tokrat preizkušeni Samsung Portable SSD T1 je pravi lepotec. Lično zaobljena škatlica meri vsega 71 x 53 mm in tehta borih 30 gramov. Je torej neverjetno tanka in lahka, obenem pa še presneto hitra. Preizkusili smo model z zmogljivostjo hrambe 250 GB, naprodaj pa bosta tudi zmogljiveši različici z zmogljivostjo 500 GB in 1 TB. Samsungu je uspelo zelo kompaktne mere doseči z uporabo majhne tiskovine, na kateri so čipi s tehnologijo N-VAND TLC, ki glede na prejšnjo generacijo pomnilnikov prinaša prepolovljeno porabo energije in kar 10-krat večjo vzdržljivost, veseli pa tudi še enkrat višja hitrost zapisovanja podatkov.

Izdelovalec navaja, da mali zunanji pogon zmore hitrosti do 450 MB/s prek vodila USB 3.0 (pogon je tudi nazaj združljiv z USB 2.0), a je to bolj teoretična kot praktična številka. Glede na zasnovo naprave je prav mogoče, da se ji bo najbolj približal prav model z zmogljivostjo 1 TB. V praksi smo še vedno dosegali zgledno visoke hitrosti branja in zapisovanja, ki so se gibale okoli številke 250 MB/s, v primeru res velikih datotek pa tudi do 300 MB/s. V praksi ta zunanji pogon še vedno prekaša prav vse diske z vrtečimi magnetnimi ploščami (vgradne ali zunanje). Ob uporabi pogona v navezi s priključkom USB 2.0 pa smo hitro omejeni s hitrostjo starejšega vodila in »prikovani« na 30 MB/s. Manjše slabosti pa pogon (pričakovano) kljub temu pokaže pri branju in pisanju manjših datotek, kjer vendarle ni tako suveren kakor njegovi »pravi« bratje SSD.

V praksi Samsung Portable SSD T1 zablesti tam, kjer šteje. Ne le po grobih zmogljivostih, te lahko dosežejo tudi morebitni konkurenti. Odlična je predvsem uporabniška izkušnja, in to že od prvega priklopa naprej. Takoj ko T1 priključimo na računalnik, nam odpre aplikacijo in čarovnika, ki nas vodi po štirih korakih namestitve. Pozdravu sledi poimenovanje naprave, temu pa izbirno kriptiranje in naprava je že pripravljena za rabo. Brez reklam, odvečnih programov, preprosto in hitro.

Če se odločimo uporabiti 256-bitno enkripcijo, bodo naši podatki še varnejši. Lahko jo vklopimo ob namestitvi ali pa pozneje, po potrebi. Enkripcija je vgrajena že v sam pogon, zato ne zahteva rabe dodatnih orodij ali aplikacij, zapomniti si moramo le geslo, ki smo ga ustvarili. Ker raba enkripcije ne vpliva bistveno na zmogljivosti pogona, jo toplo priporočamo, ne nazadnje pomembno prispeva k dodatni varnosti podatkov, shranjenih na napravi.

Pogon Samsung Portable SSD T1 prepriča v številnih pogledih. Že na prvi pogled se loči od preostalih prenosnih diskov in pogonov, saj je resnično majhen in tanek, obenem pa postreže z dobrimi zmogljivostmi, ki bodo razveselile vse, ki si želijo kar najhitreje prenesti večje količine podatkov. Še največja ovira na poti k množičnejši rabi se zdi cena, a je ta vendarle pošteno postavljena. Vgradnja pogona SSD v zunanje ohišje bo še vedno postregla z okoli štirikrat večjo napravo, da klasičnih zunanjih diskov s 3,5-palčnimi diski niti ne omenjamo. Inovativnost in praktičnost je pač treba plačati.

Samsung Portable SSD T1, 250 GB

Zunanji pogon SSD.

Prodaja: vse bolje založene trgovine.

Cena ob objavi: 183 evrov.

✓    Majhne zunanje mere, prijaznost do uporabnika.

✗    Cena, razmeroma kratek kabel.

4906633

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji