Objavljeno: 25.2.2014 | Avtor: Miran Varga | Monitor Marec 2014 | Teme: večpredstavni podaljški

Mala črna škatlica

Večpredstavni podaljški so trdožive naprave. Strokovnjaki za trženje so jih že zdavnaj odpisali, češ da bodo znali večpredstavne vsebine kmalu predvajati že sami televizorji, pa se še kar razvijajo, postajajo vedno boljši in dokazujejo, da še niso za odpis. Takšna je tudi naprava, zgovorno poimenovana The Little Black Box.

Majhna črna škatlica s posrečeno prirezanim robom, obarvanim vijolično, obljublja veliko. Že lani smo zaznali možnost uporabe predvsem mobilnih platform za rabo v večpredstavne namene, in prav to so v nizozemskem podjetju tudi storili. The Little Black Box namreč gradi na štirijedrnem procesorju Amlogic 8726-M3 arhitekture ARM, ki mu pri delu pomaga grafični pogon Mali-400. Podprt z gigabajtom delovnega pomnilnika in 4 GB sistemskega pomnilnika je strojno precej zmogljivejši od »klasičnih« večpredstavnih podaljškov, ki so grajeni okoli čipov Realtek ali Sigma za obdelavo videa in zvoka. Očiščena zasnova se nadaljuje pri priključkih, omrežni priključek, vmesnik HDMI in dvoje USB vrat je vse, kar dobimo. No, še čip za povezovanje v brezžična omrežja nam je izdelovalec namenil. Pošteno povedano, povprečen uporabnik več niti ne potrebuje, niti ne pogreša. V napravo ni vgrajen ventilator, zato deluje povsem tiho, na svoje delo opozarja le z delovanjem diode LED.

A tokrat se bistvo ne skriva v »železnini«, temveč v programski opremi. The Little Black Box ima namreč v svojem operacijskem sistemu že privzeto naloženo programsko preobleko XBMC, optimizirano za večpredstavne užitke. Z njo utegne naprava, ki sicer meri na povprečne domače uporabnike, razveseliti tudi kakega zahtevnejšega gledalca.

Pohvalimo lahko uporabniški vmesnik, ki zna tudi slovensko, saj nas naprava že po prvem vklopu opozori na vse ključne prvine za dobro uporabniško izkušnjo (nastavljanje parametrov slike in zvoka, povezovanje v omrežje). Sledi takojšnja posodobitev številnih programskih dodatkov (dogajajo se v ozadju, uporabnik je le obveščen o njih), naprava podpira celo t. i. nadgradnjo OTA (over the air) strojne programske opreme. Všeč nam je bila tudi delujoča funkcija iskanja podnapisov filmov in serij v spletu. Ker za zasnovo podaljška skrbijo prebivalci iz države, članice Evropske unije, so tudi različni paketi programskih dodatkov ustrezno regijsko razdeljeni/urejeni. Seveda lahko namestimo svetovni paket, a se potem ne smemo čuditi, zakaj nam številne spletne storitve pretočnega videa, omejene na ZDA ali azijski del sveta, ne delujejo. Čeprav je tudi to rešljivo – več o tem si preberite v tokratni rubriki Nasveti, kjer smo se lotili ameriškega Netflixa.

Daljinec je posrečeno oblikovan in tudi tipke so dovolj vsaksebi, da se pri upravljanju v temi ne bomo (z)motili. Na hrbtni strani daljinca je tipkovnica, ki nam olajša vnos besedila v spletni brskalnik ali druga polja. Če bi imel daljinec vgrajen še žiroskop in se znal obnašati kot miška, bi si zaslužil odlično oceno. Tako pa ima podjetje še nekaj rezerve za naslednjo generacijo predvajalnika.

Predvajalnik podpira kup video in zvočnih zapisov, kakovost slike in zvoka je zelo dobra. Najprej smo se ustrašili, da ne podpira dekodiranja zvoka v zapisih Dolby Digital in DTS, vendar se je izkazalo, da nova različica strojne programske opreme to podporo že vključuje. Sreča, sicer bi uporabniki, ki imajo malce starejše televizorje ob predvajanju filmov/datotek s prostorskim zvokom ostali s tihimi zvočniki.

Bolj zadovoljni smo bili z vgradnjo tehnologije AirPlay, ki omogoča uporabnikom Applovih naprav iPhone in iPad enostavno pošiljanje vsebin v predvajalnik, ta pa jih nato elegantno podaljša do televizorja. In ko smo že pri napravah z logotipom ugriznjenega jabolka, omenimo, da je za operacijski sistem iOS pa tudi Android na voljo mobilna aplikacija, ki našo napravo, opremljeno z zaslonom na dotik, spremeni v daljinski upravljalnik. Uporabno.

Zdaj pa k pomanjkljivostim – napravi, ki ponuja kup funkcij in nastavitev, praktično niso priložena podrobna navodila. Za tehnologije nevešče uporabnike bo vsekakor velik izziv sprehajanje po naprednih menujih. Da je naprava praktično še v fazi razvoja, dokazujejo tako mesečne posodobitve strojne kode, pa tudi napake med delovanjem. Večkrat se nam je primerilo, da je spletni vmesnik aplikacij nehal delovati, branje vsebin iz omrežnih virov in drugih naprav je tu in tam postalo neodzivno, pri predvajanju vsebin s projektorjem smo pogrešili implementacijo načina 24p.

Škatlica The Little Black Box obljublja veliko in strinjamo se, da ima velik potencial, a še zdaleč ni idealna. Povprečen uporabnik utegne biti z njo zelo zadovoljen, saj po zaslugi vmesnika XBMC ponuja enostavno upravljanje in dostop do spletnih in lastnih, krajevnih vsebin, zato ji bo katero izmed opisanih pomanjkljivosti laže odpustil.

Večpredstavni podaljšek.

Izdeluje: www.thelittleblackbox.nl.

Prodaja: www.xenon-forte.si.

Cena: 121 EUR.

✓    Zasnova, samodejno posodabljanje, daljinec.

✗    Več manjših napak, slabša zvočna podpora.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji