Objavljeno: 24.4.2018 | Avtor: Marko Kovač | Monitor Maj 2018

Letalnik za smrtnike

Letalniki so še ena tehnologija, ki je v zadnjem času dozorela in se iz histerije spremenila ali v resen hobi (kot sta v februarski številki predstavljena DJIjeva letalnika) ali še eno pozabljeno tehnologijo. Še pred letom smo vsi pričakovali, da bodo letalniki raznašali pošto, nas fotografirali iz vseh kotov in podobno. A dejstvo je, da so to bile povečini samo pobožne želje, saj na srečo letalniki ne frčijo vsepovsod in nam ne mršijo frizure.

A to ne pomeni, da ne morejo biti uporabni, bodisi kot delovno orodje bodisi kot simpatična igrača. In ravno slednje smo sklenili preveriti z igralnim letalnikom Syma X5 SC-1. Syma je izdelovalec z dolgoletno tradicijo izdelave letečih modelčkov. Pred dobrim desetletjem so prodajali preproste, a trpežne helikopterje, v novejših časih pa so dopolnili zbirko z letalniki. Pri tem je kar osvežujoče, da podjetje svojih izdelkov ne kuje v profesionalne zvezde, temveč na svoji spletni strani jasno zapiše: »Najboljši letalniki za začetnike.«

Ugodno in udobno

Tako je Syma skupaj z nekaterimi drugimi izdelovalci ponudila prve solidne letalnike s ceno, nižjo od 50 evrov. Enega takega smo preizkusili tudi pri nas – Syma X5 SC-1. Ta spada v skupino manjših (čeprav ne mini) štirikopterskih letalnikov, opremljenih s kamero. Letalnik je dobavljiv v beli, črni in svetleče rdeči barvi in je velik 31 x 31 cm, pri čemer seže dobrih 10 cm v višino. Teža letalnika z vsemi pritiklinami – akumulatorjem, kamero in ščitniki – je malce več kot 107 g. Njegovi štirje motorji imajo premer 8 mm in so med večjimi za takšno velikost letalne naprave. To je lahko dobra lastnost, saj ima letalnik tako več moči, ali slaba, ker se baterija hitreje izprazni. Akumulator je enoceličen (3,7 V), z zmogljivostjo 500 mAh, kar naj bi zadostovalo za do 8 minut letenja. Med praktičnimi preizkusi se je čas »letenja« tudi nekoliko podaljšal, saj je letalnik uspešno lovil sapo med zaporednimi vzleti in pristanki. Popolnoma prazen akumulator potrebuje dobre dve uri polnjenja prek klasične vtičnice USB.

Syma X5 SC-1 je dodana vsa oprema potrebna za polet (oznaka RTF oziroma angl. Ready to Fly). Krmilnik, ki deluje na frekvenci 2,4 GHz, je, razumljivo, pretežno plastičen, a je klasične oblike za dvoročno upravljanje in svoje delo opravlja solidno. Dodatek preprostega zaslona LCD s podatki precej olajša krmiljenje. Doseg upravljalnika je do 50 m, čeprav ga je navdušencem uspelo povečati na več kot 80 m.

Namestitev kamere je enostavna.

Letalnik je opremljen s kamero, ki je sposobna snemati v visoki ločljivosti – 720p. Kamero je mogoče enostavno, a varno pripeti na ohišje brez uporabe orodja, saj jo le porinemo v ustrezno ležišče. Glede na ceno letalnika je kakovost fotografij in filmov zadovoljujoča za občasni pregled strehe ali za pogled iz ptičje perspektive na vašo okolico. Kljub temu ne pričakujte profesionalnih posnetkov, saj kamera nima sistema za odpravo vibracij.

Poleg pristajalnih nog in ščitnikov propelerjev v dodatni opremi najdemo še rezervni set propelerjev, dodana pa je tudi kartica microSD in ustrezen bralnik s priklopom na vtičnico USB. In če vam to ni dovolj, so posamezni kosi dodatne opreme na voljo pri izdelovalcu in v številnih daljnovzhodnih spletnih trgovinah. Vse to priča, da letalniki Syma niso trenutna muha, temveč soliden izdelek.

V višave

Pilotiranje letalnika Syma X5 SC-1 je primerno tudi za začetnike, z njim pa lahko letimo tako v notranjih prostorih kot zunaj. Seveda je slednje nekoliko težje, saj je letalnik lahko občutljiv na veter, a so izkušnje pokazale, da se je mogoče z vajo temu bolj ali manj izogniti. Ob prvem poletu je potrebna previdnost, sploh če smo začetniki, toda občutljivosti krmilnih ročk se hitro privadimo. Dodatne fine nastavitve, kot je bočna stabilizacija, so mogoče kar prek daljinskega upravljalnika, kar seveda olajša začetno nerodnost. Hkrati pa vgrajeni žiroskopi dobro obvladajo svoje delo in omogočajo stabilno letenje, kar ni bila vedno vrlina cenejših letalnikov. Osnovne letalske prvine so tako razmeroma enostavno obvladljive, letalnik pa naj bi obvladal tudi izvajanje premetov v zraku. Tega nam sicer ni uspelo narediti, čeprav naj bi bilo to enostavno izvedljivo s pritiskom na gumb. SC-1 se je brez težav povzpel na višino petnajst metrov, kar je omogočalo lep pogled iz ptičje perspektive. Med letom lahko vgrajeno kamero prožimo po mili volji, pri tem pa izbiramo med snemanjem videa ali fotografije. Kakovost tako dobljenih posnetkov ustreza cenenosti kamere, a vsekakor bolje kot nič.

Krmilnik je plastičen, a uporaben.

SC-1 je razmeroma trpežna naprava, saj kljub številnim padcem ni utrpel poškodb, tako da rezervnih delov še nismo uporabili. Edina žrtev so bili nekoliko zviti ščitniki propelerjev, ki so po padcu drezali v propeler, a jih je že manjša upognitev v nasprotno stran spravila na prava pota. Preizkušeni letalnik je primerna in predvsem cenovno ugodna vstopnica tudi za večje, dražje in sposobnejše letalnike.

Syma X5 SC-1

Letalnik s kamero za začetnike.

Kje: symatoys.com.

Cena: 50 EUR.

Za: Enostavnost, razmeroma robusten, rezervni deli na voljo.

Proti: Pri tej ceni nič.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji