Objavljeno: 31.1.2017 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Februar 2017

Kyocera P5021cdn

Novi Kyocerin tiskalnik P5021cdn predstavlja vstopni rang barvnih laserskih tiskalnikov. Gre za eno cenejših barvnih naprav iz naših tabel, ki je laserska alternativa tipičnim domačim brizgalnim modelom (čeprav so slednji praviloma večopravilne naprave, to pa samo tiskalnik). Naprava je večja kot večina domačih črno-belih laserjev, a jo bomo kljub temu brez težav odložili na pisalno mizo. Pri tem je koristno tudi to, da gre za eno tišjih laserskih naprav.

Glede na ceno nas je presenetilo, da ima tiskalnik tudi majhen zaslon stanja. Ta je na desni strani, pod njim pa še par funkcijskih tipk. Tudi sicer je za svojo ceno res odlično opremljen. Vgrajena je enota za samodejno tiskanje na obe strani, spredaj je tudi vmesnik USB za tiskanje neposredno s ključkov USB in zunanjih diskov. Klasični USB za priklop na računalnike je zadaj, tam je tudi žični omrežni vmesnik. Preizkušeni model ni imel vmesnika WiFi, a je na voljo malenkost dražja različica tudi z njim.

Predal spodaj sprejme do 250 listov, še 50 jih lahko odložimo na samostojni podajalnik. Na zgornji strani je prostora za 150 listov, spet smo zaradi cene presenečeni nad tem, da si lahko dokupimo še en predal (za še 250 listov). To je koristno predvsem v pisarnah, kjer imamo v drugem predalu vnaprej pripravljene predloge.

Hitrost ni ravno vrlina cenejših barvnih tiskalnikov, a se ta naprava v tem cenovnem razredu kljub temu solidno obnese. Nazivna hitrost je 21 strani na minuto tako pri barvnem kot pri črno-belem izpisu, po naših preizkusih je številka vsaj pri daljših, črno-belih dokumentih kar točna (konkretno smo namerili 20 strani na minuto). Občutno se upočasni predvsem pri uporabi enote za tisk na obe strani, a je to v tem cenovnem razponu povsem normalno. Dobro se odreže tudi pri tiskanju grafik in podobno.

V prvem odstavku smo omenili, da so temu tiskalniku konkurenca tudi novejši brizgalni tiskalniki, ki v zadnjih letih ponujajo celo cenejši izpis od vstopnih laserskih naprav. Črno-bela stran izpisa stane tu 3 cente, barvna pa 14. Oboje je nekako v povprečju glede na cenovno uvrščenost, a so na voljo tudi brizgalniki, ki ponujajo še kar dosti cenejši izpis. Kljub temu se po naših izkušnjah laserski modeli na dolgi rok obnesejo bolje, oziroma je z njimi manj težav.

P5021cdn je ta trenutek med najboljšimi cenejšimi barvnimi laserskimi modeli v naših tabelah. Glede na ceno ponuja res veliko funkcionalnosti, obenem je tudi razmeroma hiter. Manjša slabost je le cena izpisa, a to za uporabnike, ki ne tiskajo prav veliko, ne bi smelo biti ovira.

Kyocera P5021cdn

Vmesniki: USB, omrežni, USB host.

Velikost (razred): A4 (cenejši barvni).

Tehnične lastnosti: 250 listov (predal) + podajalnik za do 50 listov, PCL, PS, 512 MB.

Ločljivost in hitrost: 1200 × 1200 pik na palec, 21 strani na minuto (ČB).

Prodaja: www.xenon-forte.si.

Cena: 157 EUR, ČB stran 3 cente, barvna stran 14 centov.

Za: Cena naprave, opremljenost glede na ceno.

Proti: Cena izpisa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji