Objavljeno: 23.2.2016 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Marec 2016 | Teme: nenehni testi

Kyocera Ecosys P6035cdn

Kyocerin Ecosys P6035cdn nam je ostal še od zadnjega večjega preizkusa cenejših barvnih laserskih tiskalnikov, takrat je po ceni presegel okvire, saj se uvršča v nekoliko višji cenovni razred. To je sorazmerno velik, predvsem visok tiskalnik, namenjen poslovnim okoljem.

Na zgornji strani je srednje velik črno-beli zaslon stanja, prek katerega imamo dostop do glavnih nastavitev, drugače pa kaže stanje tonerja in predalov (ob težavah pa tudi vrsto napake). Spodaj je predal za 500 listov, na voljo je tudi dodatni podajalnik za 100 listov. Seveda si lahko omislimo tudi dodatne predale, ki povečajo skupno zmogljivost za papir do 2100 listov. Na voljo so še drugi dodatki, denimo vgradnja pogona SSD za hrambo dokumentov.

Tiskalnik ima poleg USBja seveda tudi omrežni vmesnik, dodatno je mogoče vgraditi tudi brezžični omrežni vmesnik. Ponujajo sicer tudi mobilne aplikacije, te omogočajo tisk iz naprav (tablic in telefonov), ki so v istem omrežju. Zraven sta tudi dva vmesnika USB, namenjena priključevanju zunanjih pogonov in ključkov USB. Enota za samodejno tiskanje na obe strani je seveda že vgrajena, ob redni rabi nam na dolgi rok privarčuje kar veliko papirja.

Najvišja mesečna priporočena zmogljivost je 100.000 izpisov, kar je značilno za ta cenovni rang. To število nam da vsaj približno predstavo o življenjski dobi tiskalnika in njegovih sestavnih delov. Izdelovalci sicer navajajo, da naj bi v normalnih razmerah s tiskalnikom natisnili približno petkrat manj izpisov na mesec (v tem primeru torej okoli 20.000). Vsekakor ne gre podcenjevati količine izpisov, ki jih imamo na mesečni ravni, saj pri prevelikih obremenitvah toliko hitreje naletimo na težave, ko je potreben servisni poseg.

Tudi s tiskalniki, ki nimajo vgrajenega brezžičnega omrežnega vmesnika, lahko tiskamo ob pomoči namenske aplikacije. Seveda mora biti mobilna naprava v istem krajevnem omrežju.

Tudi s tiskalniki, ki nimajo vgrajenega brezžičnega omrežnega vmesnika, lahko tiskamo ob pomoči namenske aplikacije. Seveda mora biti mobilna naprava v istem krajevnem omrežju.

Izdelovalec navaja hitrost 35 strani na minuto tako pri črno-belem kot pri barvnem izpisu. Na našem preizkusu je tiskalnik dosegel dobrih 34 strani pri črno-belem tisku in nekaj manj pri barvnem, oboje je dober rezultat. Te številke dosežemo pri preprostejših dokumentih, zahtevnejši (denimo kak večji PDF) terjajo več časa. V našem primeru smo na testni PDF (dvajset strani iz revije) čakali minuto in 48 sekund – to je dober rezultat, ki ga presežejo le najdražji modeli. Na prvo stran smo pri ogretem tiskalniku čakali le sedem sekund, kar je zelo hitro, po daljšem odmoru pa solidnih 18 sekund.

Cena naprave ni ravno nizka, slabih 700 evrov. Je pa zato toliko ugodnejša cena izpisov, pri črno-belem tisku je 1,5 centa na stran, pri barvnem pa 8,4 centa na stran. Obe ceni sta zelo konkurenčni. Črni toner zdrži 12.000 strani, vsak od treh barvnih pa 10.000 strani.

Kyocera Ecosys P6035cdn

Vmesniki: USB, omrežni.

Velikost (razred): A4 (dražji barvni).

Tehnične lastnosti: 500 listov (predal) + podajalnik za do 100 listov, PCL, PS, 512 MB.

Ločljivost in hitrost: 600 × 600 pik na palec, 35 strani na minuto (ČB in barvno).

Cena: 694 EUR, ČB stran 1,5 centa, barvna stran 8,4 centa.

Za    Cena izpisa.

Proti    Cena naprave.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji