Objavljeno: 29.1.2013 | Avtor: Miran Varga | Monitor Januar 2013

Kruha in iger

Ne bo prav daleč od resnice, če zapišemo, da so pogoni SSD najhitreje razvijajoča se računalniška komponenta. Izdelovalci nas namreč skorajda vsako četrtletje presenetijo z novimi modeli. Tokrat smo v računalnik vpregli dva Samsungova novinca in Intelovo "orožje", namenjeno strežniški rabi.

Podjetje Samsung že dolga leta izdeluje najrazličnejše pomnilniške čipe, zato poznavalcev hiter vstop podjetja na trg pogonov SSD ni presenetil. V posameznih obdobjih je družba celo narekovala razvoj tega področja in nobena skrivnost ni, da se želi Samsung spet zavihteti na prestol omenjenega segmenta. S pogonom Samsung 830 je namreč ustvaril zelo dober in predvsem hiter izdelek, ki je zašel v številne računalnike, tudi po zaslugi naročil za prvovgradnjo v prenosnike. Prav ta so Samsungu dala misliti, kako nadaljevati z razvojem teh izdelkov. Nova generacija pogonov z oznako 840 tako prinaša kar dva modela, in sicer Samsung 840 in Samsung 840 PRO. Kot izdaja že ime, je slednji namenjen zahtevnejšim uporabnikom, prvi pa praktično vsem drugim. Kako se torej obneseta v praksi?

Samsung 840 250 GB

Pogon SSD.

Zmogljivost: 250 GB.

Izdeluje: www.samsung.com.

Prodaja: www.eventus.si.

Cena: 230 EUR.

Za: Hitro branje podatkov.

Proti: Nekoliko počasnejše zapisovanje, vzdržljivost celic TLC.

Samsung 840 250 GB

Samsung z novo generacijo pogonov SSD uvaja tudi novo tehnologijo, imenovano TLC NAND. Ta se od trenutno razširjene tehnologije MLC NAND razlikuje predvsem po tem, da posamezna pomnilniška celica lahko hrani tri bite podatkov, MLC pa le dva. A ta zmogljivejša hramba prinaša s seboj tudi nekaj slabosti, med drugim za okoli polovico daljše čase branja, pisanja pa tudi brisanja podatkov. Prav tako je zmanjšano število pisalno-brisalnih ciklov posamezne trinivojske celice, in sicer na vsega tisoč (tehnologija MLC omogoča okoli tri tisoč prepisov), to pa utegne negativno vplivati na samo dolgoročno vzdržljivost pogona. K sreči imajo sodobni pogoni SSD na milijarde pomnilniških celic, zato ob rabi takega pogona v računalniku, s katerim upravlja povprečen uporabnik, ne bo težav. Problematični bi znali biti le pogoni nižjih zmogljivosti v rokah zahtevnih uporabnikov, saj se v tem primeru pomnilniške celice hitreje prepisujejo in tako tudi obrabljajo. V primeru testnega pogona z zmogljivostjo 250 GB in povprečne dnevne količine zapisanih podatkov 10 GiB je pričakovana življenjska doba še vedno solidnih 7 let (pri 120 GB različici pa le še 3 leta in pol!). Kljub temu menimo, da bodo tudi ti pogoni SSD preživeli večino računalnikov, v katere bodo vgrajeni, saj je njihova pokvarljivost drugače razmeroma nizka, predvsem ker ni gibljivih mehanskih delov.

Kaj ponuja Samsung 840 z zmogljivostjo 250 GB v praksi? Navdušile so nas predvsem hitrosti branja podatkov, saj so se pri velikih datotekah zlahka gibale okoli 500 MB/s, zapisovanje takih datotek pa je prilezlo le do razmeroma povprečnih 250 MB/s (večina aktualnih modelov z zmogljivostjo 240-256 GB to hitrost preseže). Pri tem moramo upoštevati, da 250 GB različica pogona izkorišča vse kanale krmilnika in bodo manj zmogljive različice (120 in 60 GB) dosegale le polovico oziroma četrtino teh vrednosti. Preizkus z večjo količino manjših datotek postreže z znatnim upadom zmogljivosti, ta je na strani branja večji kot pri pisanju. Večinoma se pogon 840 odreže tudi slabše od predhodnika z oznako 830.

Komu je torej pogon namenjen? Predvsem manj in srednje zahtevnim uporabnikom, ki bi radi pohitrili delovanje svojega računalnika ali prenosnika. Ker je debel vsega 7 mm, ga lahko vgradimo v veliko večino prenosnih računalnikov, tudi najtanjših. Cena pogona odseva njegov pravkaršnji prihod na trg in se bo v prihodnjih mesecih znatno znižala, če bo želel Samsung tekmovati s podobno hitrimi, a cenejšimi tekmeci. Ne nazadnje že sama strojna zasnova pogona Samsungu omogoča znatne prihranke (TLC pomnilnik je cenejši ...).

Samsung 840 PRO 256 GB

Pogon SSD

Zmogljivost: 256 GB.

Izdeluje: www.samsung.com.

Prodaja: www.eventus.si.

Cena: 290 EUR.

Za: Odlične zmogljivosti.

Proti: Cena.

Samsung 840 PRO 256 GB

Z modelom, ki ima v imenu oznako PRO, Samsung seveda ni eksperimentiral. Pogon je opremil s četrto generacijo lastnega krmilnika MDX, ki skriva v sebi tri jedra ARM Cortex R4, in 21nm NAND pomnilniškimi čipi prepustnosti 400 Mb/s. Čeprav si poleg ohišja z modelom 840 deli tudi krmilnik, pa njegova programska oprema Samsung SSD Magician in pomnilniški čipi poskrbijo za bliskovito delovanje.

Branje večjih datotek je resda doseglo hitrosti okoli 510 MB/s, zato pa smo toliko bolj veselo kimali ob ogledu številk, ki so označevale zapisovanje. 460 MB/s ni od muh in je vsekakor v samem vrhu trenutne ponudbe pogonov SSD. Pogona niso bistveno zmedle niti manjše datoteke, kjer se je odrezal podobno kot doslej najbolj prepričljiv pogon v Monitorjevem laboratoriju, OCZ Vertex 4. Program AS SSD je Samsungu celo dodelil okoli 5 % boljšo končno oceno.

Za razliko od modela 840, ki ima tri leta garancije, Samsung za model 840 PRO jamči kar 60 mesecev. To je prav toliko kot njegovi največji konkurenti v industriji. Hiter pogon in dolga garancija sta jamstvo za zadovoljstvo uporabnikov, zanj pa želijo pri Samsungu pošteno plačilo. Če se bo Samsung 840 PRO v prihodnje cenovno še približal neposrednim konkurentom, utegne postati celo večja uspešnica od predhodnika.

Intel S3700 800 GB

Kaj: Pogon SSD.

Zmogljivost: 800 GB.

Izdeluje: Intel, www.intel.com.

Prodaja: www.elkotex.si, www.asbis.si.

Cena: okoli 2000 EUR.

Za: Optimizacija na področju zapisovanja podatkov in vzdržljivosti.

Proti: Cena.

Intel SSD DC S3700 800 GB

Intel se s svojo ponudbo pogonov SSD vse bolj spogleduje tudi z zahtevnimi strežniškimi okolji, kakršne najdemo v podatkovnih centrih. Preizkušeni pogon z zmogljivostjo 800 GB (mimogrede, za preizkušanje smo prejeli kar dva, da lahko preizkusimo tudi zmogljivosti ob postavitvi pogonov v diskovno polje RAID) in ceno okoli dva evrska tisočaka namreč hitro da vedeti, da ne sodi v okolje domačih računalnikov. Pogon je resda na voljo tudi v manjših velikostih, in sicer 100, 200 in 400 GB. Preizkušena različica najprej očara z razkošjem prostora, nato pa še z visokimi hitrostmi delovanja. Zanje je zaslužen povsem nov pomnilniški krmilnik, ki so ga Intelovi inženirji optimizirali z namenom, da bi odpravili ozka grla pri dolgotrajnem zaporednem zapisovanju in branju velikih količin podatkov - tako majhnih kot velikih datotek.

V strežniških okoljih se zanesljivost piše z veliko začetnico, zato ne čudi, da je Intel poskrbel za kar največjo zanesljivost nove generacije pogonov. Prav vsi pomnilniki, vgrajeni v pogon SSD (torej NAND, SRAM in DRAM), so opremljeni s sistemom odpravljanja napak (ECC). Da bi dodatno izboljšali zanesljivost delovanja, ima pogon Intel SSD DC S3700 dodaten pomnilnik, namenjen podvajanju podatkov, s čimer se zmanjša verjetnost morebitne izgube podatkov. Pogon sestavljajo nadvse vzdržljivi 25 nm pomnilniški čipi MLC HET NAND, ki omogočajo veliko pisalno-brisalnih ciklov. V navezi s pametnim krmilnikom lahko preizkušeni pogon z zmogljivostjo 800 GB zapiše kar 14,6 PB (petabajtov!) podatkov. Za primerjavo: večina pogonov SSD, namenjenih navadnim potrošnikom, se spogleduje s številkami nekaj deset TB (terabajtov).

Preizkus pogona s standardnimi programi, kot so AS SSD, ATTO in CrystalDiskMark, ki v svojih preizkusih na pogon SSD zapišejo le nekaj GB podatkov, ni najprimernejši za simuliranje strežniške rabe. Intelu SSD DC S3700 namreč nameri rezultate, ki so podobni boljšim predstavnikom razreda pogonov z zmogljivostjo okoli 250 GB. Branje in zapisovanje sta s 460 oziroma 440 MB/s zelo uravnotežena, prav tako pogon kot vsi njegovi bratranci in širše sorodstvo doživi znaten upad zmogljivosti, ko velike datoteke nadomesti množica manjših.

Čeprav testni programi Intelu SSD DC S3700 vendarle kažejo nižje zmogljivosti, kot jih premore trenutno najboljša generacija pogonov SSD z zmogljivostmi od 240 do 256 GB, praksa govori drugače. Intelov pogon, optimiziran za strežniško rabo, namreč pokaže mišice šele pri večjih obremenitvah. Ko smo tako na tokrat preizkušene pogone SSD zapisali več kot 60 GB podatkov, kopirali smo jih iz hitrega OCZ Vertex 4, je namreč Intel SSD DC S3700 s povprečno hitrostjo 360 MB/s presegel na papirju hitrejši Samsung 840 PRO (340 MB/s) in dobesedno potolkel model 840, ki je za to nalogo porabil še enkrat več časa. Pri delu z veliko količino manjših datotek (tipična strežniška raba) je bila razlika še večja in občutno v prid Intelu S3700.

Intel SSD DC S3700 je obenem tudi prvi pravi strežniški SSD, ki smo ga preizkusili, zato težko sodimo, kam se dejansko uvršča med "pravimi" konkurenti. Nedvomno pa sodi v okolja, kjer je dostop do podatkov na disku največje ozko grlo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji