Objavljeno: 18.11.2005 17:48 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor April 2004

Kralj ustvarjalnega oblikovanja

Adobe Photoshop sodi med tiste programe, ki so danes temelj sodobnega oblikovanja, ne glede na ciljni medij. Nova različica prinaša močno prenovljen pregledovalnik in urejevalnik datotek ter številne izboljšave, ki olajšajo in skrajšujejo postopke za obdelavo slik. Največ bodo pridobili profesionalci, ki jim je program tudi namenjen.

Novi Photoshop je naprodaj hkrati z drugimi programi iz družine CS, v katero sodijo še prenovljeni Illustrator, InDesign in spletni urejevalnik GoLive. Nova različica je prišla tudi razmeroma hitro za prejšnjo z oznako 7.0, Adobe pa se je ob njej odločil spremeniti poimenovanje. S pripono CS so ponazorili, da gre za komplet orodij, namenjen ustvarjalnem oblikovanju (Creativity Suite), obenem pa se je prvič po dolgem času zgodilo, da so nove različice vseh programov na voljo hkrati. Photoshop poleg InDesigna med vsemi novinci prinaša največ zanimivih novosti.

Brskalnik datotek omogoča pregled in vnos metapodatkov in ključnih besed.

Bolje organizirano

Kot rečeno, je nedvomno najopaznejša novost novi pregledovalnik in urejevalnik datotek, s katerim izbiramo in upravljamo slike, shranjene na disku. Datotečni brskalnik, kot modulu pravijo v podjetju Adobe, je bil prvič predstavljen že v različici 7.0, a je bil tedaj funkcionalno precej omejen. Nova izvedba je glede tega videti povsem nova, predvsem pa bistveno bolj uporabna. Izmed vseh možnosti pride najbolj prav možnost vpisovanja metapodatkov o sami sliki, pa tudi ključnih besed, s katerimi bistveno laže najdemo pravo sliko, brez potrebe po natančnem pregledovanju in morda celo skrbni analizi razlik. Toda to še zdaleč ni vse. Z brskalnikom lahko skupinsko preimenujemo datoteke, jih filtriramo, opravljamo izbrane Photoshopove akcije oziroma vnaprej pripravljene postopke. Že samo to lahko prihrani silno veliko časa. Slike lahko združujemo, naredimo iz njih predstavitve PDF ali pa jih spravimo v spletno galerijo. Lahko bi jih celo poslali v razvijanje, žal pa je to za zdaj mogoče le v ZDA.

Z brskalnikom datotek lahko avtomatiziramo obdelavo slik.

Čeprav se zdi, da to omenimo skoraj ob vsaki novi različici, je Adobe vnovič izboljšal podporo datotekam PDF. Če v novi Photoshop tako preberemo datoteko PDF, se bodo komentarji drugih uporabnikov ohranili, to pa je silno pomembno pri skupinskem delu in interakciji med oblikovalcem in naročnikom. Z novo različico je mogoče narediti tudi spletne slikovne galerije, v katere lahko uporabniki vpisujejo komentarje k slikam.

Tistim, ki precej delajo z digitalnimi fotografijami, bo koristila neposredna podpora posnetkom v najboljši kakovosti brez stiskanja (RAW), kar je bilo doslej mogoče le z dodatki. Med drugim je mogoče take datoteke tudi pregledovati v datotečnem brskalniku. Kar zadeva natančnost, pa zna Photoshop CS zdaj delati s 16-bitno natančnostjo na barvni kanal, to pa skupaj daje slikam kar 56-bitno barvno globino. Več, kot zmore večina strojne opreme za zajem slik.

Prek datotek PDF lahko zdaj uvozimo tudi komentarje.

Nova orodja

Eno izmed najuporabnejših orodij v sodobnih slikarskih programih so nedvomno plasti, s katerimi definiramo posamezne elemente fotografij, jih pri tem vključujemo in izključujemo, opravljamo selektivne popravke in filtriranje in tako naprej. Photoshop CS prinaša glede tega možnost izdelave časovnih slik stanja plasti, to pa lahko pozneje zavrtimo stranki in prikažemo postopek, kako smo prišli do končnega izdelka. Podobno predstavitev je mogoče narediti tudi pri izvozu v datoteke PDF in pri objavi v spletno galerijo. Poleg tega je zdaj delo s plastmi preglednejše, saj lahko posamezno skupino premestimo na drevo drugih plasti in s tem ohranimo hierarhičen pregled nad sestavo slike.

Novi brskalnik učinkov omogoča hiter vnaprejšnji ogled.

Besedila lahko zdaj urejamo po poljubno postavljeni poti (krivulji), poleg tega je mogoče urejati besedila, prenesena iz drugih programov (denimo Illustratorja). Z novo funkcijo Match Color lahko enostavno prilagodimo barve na ciljni sliki glede na statistično porazdelitev barv v izvirni datoteki. Novo orodje za sence in osvetlitve omogoča odstranitev senc s posameznih delov slike, ne da bi vplivalo na celotno sliko, poleg tega pri tem ne potrebuje maskiranja oziroma nove plasti za urejanje. Tistim, ki s Photoshopom retuširajo tudi video posnetke, bo prišla zelo prav podpora pikam, ki niso oglate. Novi filter Lens Blur omogoča poigravanje z ostrenjem slike, laže kakor doslej pa je mogoče sestavljati panoramske posnetke.

V fotografijah je moč natančno odstraniti sence in presvetlitve.

Izboljšani ImageReady

Tako kot doslej vsebuje program Photoshop CS tudi program za urejanje spletne grafike ImageReady CS, ki je še vedno samostojen modul. V primerjavi s Photoshopom prinaša bolj malo novosti, čeprav so nekatere koristne. Denimo izvoz v zapis flash z enim samim ukazom ali pa izboljšana podpora slojem, ki se zdaj obnašajo bolj kot predmeti, ki jih lahko prirejamo želenemu cilju. Za tiste, ki pogosto delajo s tabelami, je ImageReady zdaj precej bolj prijazno orodje, saj zna izdelovati pravilno in optimizirano kodo HTML.

ImageReady omogoča hiter izvoz slik v zapis flash.

Nujno ali "novo"?

Seveda pa tudi v novem Photoshopu CS ni vse povsem idealno. Najbolj moti to, da je program precej počasnejši oziroma strojno zahtevnejši od prejšnje različice. To se pozna na vseh korakih, najbolj pa ob prvem zagonu programa, ki se ob nalaganju vseh filtrov in dodatkov vleče kakor jara kača. Zagotovo ne pride v poštev, da bi program zapirali in odpirali vsakih nekaj minut (recimo s samodejnim zagonom ob kliku slike), saj bomo s tem izgubili precej časa. Vsekakor bi priporočali pri uporabi čim boljšo strojno opremo, zagotovo pa zmogljivejšo, kot jo priporoča Adobe kot minimum. Moti tudi, da nekaterih obdelav in filtrov (recimo Shadow/Highlight) ne moremo uporabiti kot nedestruktivne plasti, temveč trajno spremenijo sliko. ImageReady pa je še vedno videti v celoti nebogljen v primerjavi z matičnim programom. Program, recimo, ne more uporabljati funkcionalnosti datotečnega brskalnika, kar je velika omejitev pri profesionalni rabi tega modula.

Toda te pomanjkljivosti ne zmanjšujejo dejstva, da je Photoshop CS še vedno najbrž najboljši grafično-obdelovalni program in eden najboljših grafičnih izdelkov sploh, ne glede na platformo (Adobe še vedno podpira Widnows in MacOS). Res pa je, da bodo novosti prišle prav predvsem profesionalcem, ki lahko s tem laže opravičijo stroške za nakup ali nadgradnjo. Za ljubitelje digitalne fotografije in pripravo spletne grafike pa bo morda še vedno bolje, če si bodo ogledali kak cenejši in preprostejši izdelek.

Adobe Photoshop CS

Kaj: Slikarski program za profesionalno obdelavo in pripravo fotografij in drugih slik.

Izdeluje: Adobe, www.adobe.com.

Prodaja: Medija, www.medija.si, (01) 300 67 10.

Cena: 227.880 tolarjev; nadgradnje 63.480 tolarjev.

Za: Datotečni brskalnik, delo s plastmi.

Proti: Hitrost delovanja, nepovezanost modula ImageReady.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji