Objavljeno: 31.5.2016 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Junij 2016

Konec obdobja PC

Konec obdobja PC

Zanimanje za osebne računalnike, PC in druge izvedbe, pospešeno zamira. Zdaj je že povsem jasno, da ne gre zgolj za posledico krize ali zasičenosti trga, temveč za prehod v dobo po osebnih računalnikih.

Vsaka zgodba se enkrat konča. To še posebej velja za visoko tehnologijo, kjer se nove, mikavnejše in uporabne zgodbe rojevajo tako rekoč vsak dan. Nova tehnologija staro bolj ali manj hitro pošlje v pozabo.

Prav to se danes »v živo« dogaja s konceptom osebnih računalnikov PC, kot smo jih poznali zadnjih 30 let. Res je, ta konec napovedujemo ali ugibamo že vrsto let, toda videti je, da smo prišli do prelomnega trenutka. Prepričan sem, da marsikdo to sluti že dalj časa, toda začeti s pokopom nečesa, kar je dejansko eden od temeljev sodobne dobe, ni kar tako. Ker sem bil med prvimi, ki so zagovarjali in promovirali platformo PC, naj bom tudi med prvimi, ki oznanjajo njen konec.

Kdaj pravzaprav lahko trdimo, da je konec neke dobe? Ko prodajni rezultati kažejo številke z negativnim predznakom? Ko ni več v rabi niti enega računalnika? Ko jih ne moremo več (enostavno) kupiti v trgovinah, na vsakem koraku? Ko otroci začenjajo spraševati, »kaj je to«?

Najbrž vse našteto. Dokaze najdemo na vsakem koraku. Prodaja nezadržno usiha že zadnjih pet let. V primerjavi z rekordnim prvim kvartalom leta 2010 se je v prvem letošnjem kvartalu zmanjšala že za skoraj 40 % in dosegla najnižjo stopnjo v zadnjih desetih letih. Samo glede na lani se je znižala za 10 %.

Toda tranzicija s platforme PC ali osebnega računalnika ni povezana samo z Microsoftom. Tudi Applu je močno upadla prodaja prenosnikov Mac, saj je kar 40 % manjša kot četrtletje pred tem, torej je upad celo večji, kot je povprečje v PC industriji (– 19 %). Mimogrede, ta upad se je zgodil pri prenosnikih in tablicah, ki naj bi rešili industrijo, a se prodaja zmanjšuje celo hitreje kot v celoti na trgu osebnih računalnikov.

Dodaten dokaz je odločitev Intela, da začne opuščati določene družine izdelkov, na primer procesorje Atom. Res je, da imajo v programu še kopico drugih izdelkov za osebne računalnike, toda zbode predvsem izjava, da se bodo v prihodnje raje posvetili nastajajočim trgom, denimo internetnim napravam IoT.

Koga sploh še zanima ta platforma? Apple je imel najbrž v preteklih letih lepo priložnost, da bi dosegel večji tržni delež, a je razvoj raje usmerili drugam. Tudi Google je s ChromeOS nakazal, da bi se utegnil polastiti trga osebnih računalnikov, a rezultati ne kažejo posebnega prodora.

Morda se utegne to spremeniti, zdaj ko je Google na konferenci I/O napovedal, da bo na Chromebookih ponudil tudi trgovino Play in podporo milijonom programom za platformo Android. Toda zakaj potem ne bi raje prenesli na namizne računalnike in prenosnike kar Androida?

Konec neke dobe se začenja tedaj, ko vidimo, kaj prihaja za njo, kdo ali kaj je naslednik. O tem sicer pišemo in razpravljamo praktično v vsaki številki revije, toda končno je na obzorju nekaj novega, oprijemljivega.

Apple, Google, Amazon, pa tudi sam Microsoft z novimi, povsem drugačnimi izdelki nakazujejo, da se bliža konec obdobja tipkovnice in miške kot glavnih elementov uporabniškega vmesnika. S tem pa se spreminja tudi celotna podoba »osebnih« računalnikov.

Še več, najnovejši dogodki kažejo, da se morda bliža tudi konec obdobja zaslonov. Na trgu so že prvi računalniki, ki jih krmilimo zgolj z glasom, torej ob pomoči umetne inteligence, strojnega učenja in pametnih agentov. To je tehnologija prihodnosti, ni dvoma. Govorimo o izdelkih, kot sta Amazon Echo in Google Home.

No, zasloni ne bodo kar izginili, saj smo ljudje vizualna bitja in iz slike velikokrat več in hitreje razberemo kot iz besedil. Toda zasloni utegnejo postati pomožni del uporabniškega vmesnika, ki ga bomo uporabili precej manj kot danes. Našli jih bomo tudi v podobi prikazovalnikov navidezne, povečane in mešane resničnosti. Vse našteto ima malo skupnega z osebnimi računalniki PC, a nadaljuje njihovo izročilo.

Tu je še en dejavnik, ki ga ne smemo spregledati in govori v prid koncu dobe PC. Mlade generacije uporabnikov ne rastejo več ob okolju Windows. To vidimo na vsakem koraku, povsod po svetu. Torej ne moremo pričakovati, da bodo nekega dne kar posvojile platformo PC. Precej bolj verjetno je, da bodo posegle po čem novejšem.

Če bi se omejil samo na potrošnike, bi konec PCjev lahko že kar razglasil. Dvom mi ostaja, kaj bo industrija ponudila poslovnim uporabnikom, kjer si pisanja dopisov, knjiženja v računovodstvu, pa tudi urejanja načrtov, priprave grafične podobe in še česa ne znam zamisliti brez miške in tipkovnice. Torej posledično namiznega računalnika ali prenosnika.

Toda tudi tu se vidi pot, ki vodi nekam drugam. Dejstvo je, da danes razvoj novih poslovnih, pa tudi tehničnih rešitev poteka skoraj izključno v spletnih tehnologijah in ogrodjih. Enako velja za pisarniške programe. Novih »klasičnih« aplikacij Windows praktično ni več. Dokaz – poglejte samo, kako klavrno je videti vsebina Microsoftove trgovine za Windows 10. Nekateri uveljavljeni izdelki se niti ne trudijo, da bi prišli tja. Spletna platforma torej pomeni, da je rez s preteklostjo lažje narediti. 

Morda bo trg osebnih računalnikov kmalu drugačen - Google je napovedal, da bo na Chromebookih ponudil tudi trgovino Play in podporo milijonom programom za platformo Android.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji