Objavljeno: 30.9.2007 14:12 | Avtor: Igor Harb | Monitor September 2007

Komunikator iz Zvezdnih stez

Nokiini Communicatorji so bili zmeraj znani kot zanesljivi in varni mobilni telefoni, saj so uporabljali zgolj preverjene mobilne tehnologije (torej ne najnovejših) in bili zaradi svoje velikosti in teže v skrajni sili uporabni tudi kot orožje ;). Nokia E90 je precej lažja, polna vseh najsodobnejših tehnologij, neverjetno hitra in, po našem preizkusu, še zmeraj povsem zanesljiva.

Nokii je z modeli Communicator, doslej znanimi pod zaporednimi oznakami devet tisoč (9500, 9300), uspelo predvsem med evropskimi poslovneži. Že ko je pred desetimi leti prišel na trg prvi Communicator, se je naprava, velika približno toliko kot opeka, zdela nekoliko velika, a tisoči poslovnežev po vsej Evropi (Nokia 9000 ni podpirala ameriške različice omrežij GSM) so se nad aparatom zelo navdušili, saj jim je omogočal urejati datoteke Microsoft Office in pisati sporočila SMS s celotno, veliko tipkovnico na velikem, širokem zaslonu. Tudi uporabniški vmesnik je bil zelo intuitiven, zaradi odsotnosti nekaterih dodatnih mobilnih tehnologij pa tudi ni bilo treba veliko dodatnih nastavitev za začetek uporabe. Kljub precejšnjemu uspehu so Communicatorji ostali nišni izdelek, za katerega je bilo treba programsko opremo razvijati posebej, tudi ko je Nokia uvedla svojo nadvse uspešno platformo Series 60 v operacijskem sistemu Symbian. V zadnjih letih se je tako pokazalo, da ponudba programske opreme za Communicatorjev Series 80 predstavlja skorajda zanemarljiv delež, zaradi česar je Nokia napovedala, da ta uporabniški vmesnik (in z njim očitno tudi Communicatorje) umika iz razvoja. A napoved E90 ne bi moglo biti bolj pozitivno presenečenje. Novi Communicator naj bi obsegal vse najsodobnejše komunikacijske tehnologije (WLAN, HSDPA, Bluetooth 2.0, GPS) in temeljil na uporabniškem vmesniku Series 60 z razširjeno ločljivostjo zaslona. Vsa programska oprema za S60 naj bi delovala brez težav.

Primerjava

Praviloma napoved telefonov s preveč pozitivnimi lastnosti pomeni, da na nas vendarle nekje preži neka past; aparat je lahko prevelik, ima nestabilen operacijski sistem ali pa zgolj prešibek akumulator za vsakdanjo rabo. Poleg tega je Nokia letos že zelo pozitivno presenetila z N95 (ki ga je čez poletje s posodobitvami še izboljšala), tako da so poznavalce glede dejanske funkcionalnosti Communicatorja E90 že začeli obhajati dvomi. A v finskem komunikacijskem velikanu očitno obvladajo svoj posel.

V primerjavi s prejšnjo generacijo Communicatorja (9300i) je E90 nekoliko težji in širši. To se zdi slabo, a je le posledica bolje zgrajene tipkovnice in zmogljivejšega akumulatorja. Slednji je nujen, saj je E90 prvi Communicator s podporo omrežjem UMTS in podpira celo hiter prenos podatkov HSDPA (do 3,6 Mb/s), kar je bistveno več kot EDGE (239 Kb/s) v 9300i. Seveda podpira tudi brezžična omrežja 802.11g (54 Mb/s). Bluetooth je nadgrajen na različico 2.0 s podporo profilu A2DP, ki omogoča prenos stereo zvoka, kar je ena izmed številnih večpredstavnih funkcionalnosti novega Communicatorja.

Bistvo sprememb je v operacijskem sistemu, ki omogoča dvojni način delovanja. Medtem ko so prejšnji Communicatorji na notranjem zaslonu ponujali dostop do računalniških funkcionalnosti, na zunanjem pa zgolj klasični Nokiin uporabniški vmesnik S40, imamo pri E90 že na zunanjem zaslonu visoko ločljivost 240 × 320 pik, ki je običajna za S60 in dostop do prav vseh funkcij in programov. Hkrati so izboljšane tudi številčnica in navigacijske tipke, tako da E90 skorajda ni treba odpirati, razen če se ne lotevamo večjih podvigov.

A pri zaslonu ločljivosti 800 × 350 pik je brskati po spletu, pregledovati in urejati dokumente in seveda gledati filme bistveno laže in bolj udobno kot na kateremkoli drugem mobilnem telefonu. In, podobno kot zunanja številčnica, je tudi notranja tipkovnica doživela nekaj dobrodošlih izboljšav, predvsem večjo tipko Enter, pa tudi pri drugih je treba omeniti boljši hod. Zaradi novega uporabniškega vmesnika je manjše število funkcijskih tipk okrog zaslona, vendar uporabnost zaradi tega ne trpi, čeprav se bodo uporabniki starejših različic kljub vsemu morali nekoliko privajati. Prav tako se bodo morali privajati na nove programe, saj programska oprema, ki je bila spisana za S80, na novem Communicatorju ne bo delovala. Ključni programi so sicer priloženi, med njimi tudi odjemalec VPN.

Zvok in slika

Nokia E90 je prvi Communicator z resno podporo večpredstavnosti. Na tem področju se lahko skorajda kosa z Nokiinim drugim paradnim konjem, N95, pri čemer ga slednji prekaša zaradi bolj priročne velikosti in vgrajenega izhoda za priklop na televizor, ne more pa se primerjati s Communicatorjevo ločljivostjo zaslona. Podporo video zapisu DivX je sicer treba ročno namestiti, za večino drugih zapisov pa je že poskrbljeno. Hkrati je E90 tudi odličen predvajalnik glasbe, podobno kot večina Nokij, za razliko od njih pa ima vgrajena tudi dva stereo zvočnika na zadnji strani. Seveda je večpredstavne vsebine mogoče shraniti na pomnilniško kartico MicroSD, priložena je velikosti 512 MB, podpora pa je zaenkrat zagotovljena za največ 2 GB.

Aparat ima vgrajena tudi dva digitalna fotoaparata, enega na zadnji strani in enega nad notranjim zaslonom. Prvi ima ločljivost 3,2 milijona pik in je povsem soliden, čeprav nima leče Carl Zeiss, notranji pa je namenjen zgolj videotelefoniji. To sicer pomeni, da z zaprtim aparatom ne moremo opraviti videoklica, a videotelefonija tako ali tako ni najbolj priročna.

Še ena točka, na kateri se E90 in N95 prekrivata, je podpora GPS, saj imata vgrajen enak modul in nameščeno enako programsko opremo. Seveda je večji zaslon E90 za to zelo uporaben.

Zmogljivost

Pomisleki, da bi bil telefon, tako napolnjen z raznimi funkcijami, počasen, so pri E90 odveč. Pravzaprav je E90 eden izmed najhitrejših in najbolj odzivnih aparatov, kar smo jih preizkusili, še posebej impresiven pa je preklop med zaslonoma, ki ne traja niti sekundo, tudi pri odprtih programih. To je sicer mogoče le pri odpiranju telefona, saj pri zapiranju zunanji zaslon zmeraj pokaže namizje, odprti programi pa še zmeraj tečejo v ozadju. Hitrost je seveda posledica zmogljivejšega procesorja TI OMAP2420 s taktom 330 MHz in kar 128 MB pomnilnika. Čeprav telefona nismo dolgo preizkušali, je na nas naredilo dober vtis trajanje akumulatorja; ne nazadnje ima zmogljivost 1500 mAh, kar je občutno več kot pri kateremkoli drugem Nokiinem telefonu.

Nokia E90 je po našem mnenju doslej najbolj impresiven Communicator, saj razen velikosti v primerjavi z drugimi mobilnimi telefoni ne ponuja prav nobene omejitve. Velikost aparata pa je nekaj, na kar so se zvesti uporabniki predhodnikov tako ali tako že navadili.

Nokia E90

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: Symbian OS, Series 60 3. generacije.

Pomnilnik: 128 MB RAM.

Pomnilniška kartica: MicroSD.

Ločljivost zaslona: Zunanji: 240 × 320 pik, notranji: 800 × 352 pik.

Lokalne komunikacije: Bluetooth 2.0, WLAN 802.11b/g.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM 850/900/1800/1900 MHz in UMTS/HSDPA.

Odzivnost: 10.

Uporabnost: 8.

Splošni vtis: 9.

Izdeluje: Nokia, www.nokia.com.

Cena: 805 EUR, 558,99 EUR ob podpisu dveletne pogodbe z Mobitelom, 500 EUR ob podpisu dveletne pogodbe s Si.mobilom.

Za: Odzivnost, povezljivost, možnost uporabe programov S60.

Proti: Velikost, teža.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji