Objavljeno: 28.1.2014 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Februar 2014 | Teme: android

Kam s starim Androidom?

Pametni telefoni se razvijajo s svetlobno hitrostjo. Vsako leto izdelovalci pošljejo na trg gardo novih modelov, zato starejši hitro postanejo odveč. Kupci se težko uprejo večjim zaslonom, hitrejšim procesorjem in bogatejšemu naboru zmožnosti. Ker dveh telefonov večina ne potrebuje, odvečnega hitro prodajo, oddajo ali zavržejo. Da tretje življenjsko obdobje za še vedno mlade mobilne naprave z operacijskim sistemom Android ne bi bilo tako stresno, jih prelevimo v igračo, daljinec, varuško in še kaj. Kako, vam bomo nemudoma pokazali.

Vsak, četudi poceni in zastarel pametni telefon je v biti kompleksna naprava, sposobna kupa opravil. Namesto da bi se na njej nabiral prah ali da bi nam prinesla nekaj evrov, jo hitro prelevimo v koristno napravo z vsakodnevnim poslanstvom. Pred predelavo se najprej prepričamo, da na telefonu ni ostankov našega zasebnega življenja, nato ga popolnoma pobrišemo. Ko pametnemu telefonu iščemo novo poslanstvo, je najbolje začeti od začetka. Ker v novem življenju pametnjakovič ne bo potreboval seznama stikov niti mobilnih nastavitev izbranega ponudnika, brez slabe vesti zaženemo reinkarnacijo z Nastavitve/Osebno/Varnostno kopiranje in ponastavitev/Ponastavitev na tovarniške podatke. Pot do vnovičnega rojstva se od naprave do naprave razlikuje, saj Googlov sistem izdelovalci prilagajajo lastnemu okusu, zato v pričujočem članku uporabljamo deviški sistem Android, po katerem naj bi se sicer zgledovali vsi. Po končanem postopku, ko se naprava spet zažene in vanjo vpišemo svoj Googlov račun, pustimo okenca, s katerimi drugače zahtevamo sinhronizacijo z oblakom, pri miru, saj se nam v nasprotnem primeru na napravo zopet prenesejo stari podatki in nameščene aplikacije. V novem življenju starček ne bo potreboval drugega kot spodaj našteta navodila ter pomoč nekaj opisanih programov.

Večpredstavni predvajalnik

Najočitnejša vloga, ki jo bo nekdanji elektronski ljubljenček številka ena z lahkoto zaigral, je nadomeščanje dežurnega večpredstavnega predvajalnika. Pri izbiri programov zanjo je treba vedeti, da telefon to pot ne bo imel mobilne povezave, zato se izogibamo programov, ki zahtevajo stalno povezanost v splet. V tujini priljubljena Spotify in Pandora v deželi pod Alpami tako ali tako ne delujeta, zato skušnjava ni prevelika. Za čas, ki ga bomo s starim Androidom preživeli v objemu domačega (ali tujega) brezžičnega omrežja, pa si kljub vsemu namestimo uradno aplikacijo YouTube, da bo občasno stregla našim pretočnim apetitom. Večji poudarek pri iskanju namenimo programom, ki delujejo samostojno, brez spleta, zgolj z datotekami, ki jih prenašamo s sabo. Navsezadnje navadno tako deluje tudi naprava, ki jo želimo nadomestiti s starim Androidom.

Poslušanje spletnega radia je popolno z aplikacijo TuneIn Radio, ki pozna tudi slovenske radijske postaje.

Poslušanje spletnega radia je popolno z aplikacijo TuneIn Radio, ki pozna tudi slovenske radijske postaje.

Alfa in omega večpredstavnih predvajalnikov na tržnici App Store je Music Player: doubleTwist. Gre za švicarski nožek, ki prebavi najrazličnejše oblike večpredstavnosti, od glasbe, video posnetkov do radijskih postaj in poddaj. Osrednja funkcionalnost programa je kljub široki razgledanosti predvajanje glasbe. V tem pogledu podpira sezname predvajanj in urejevanje glasbene zbirke, ki jo lahko razvrstimo po izvajalcu, albumih ali naslovu posamezne skladbe. Najmočnejša zmožnost programa se poveže z računalnikom PC ali Mac in zbirko sinhronizira z njim. Žal je na voljo le v plačljivi različici aplikacije, ki stane pet evrov. Predvajalnik kljub temu zlahka priporočamo tudi uporabnikom, ki AirSynca ne želijo, saj z njim dobijo hiter in enostaven uporabniški vmesnik ter program, ki zadosti še tako čudni avdiofilski želji.

Čeprav se zna doubleTwist priklopiti na dostojno število pretočnih radijskih postaj, pravim poslušalcem ponujamo boljšo alternativo. TuneIn Radio star Android (s spletno povezavo) prelevi v pravi radijski sprejemnik. Na seznamu ima več kot 100.000 radijskih postaj z vsega sveta. Razvrščene so po zvrsteh, lokaciji in oznakah. V programu so tudi vse večje slovenske radijske postaje, ki so nam dostopne zgolj z dotikom enega samega gumba, saj jih TuneIn Radio združi v skupino glede na lokacijske informacije s telefona. Odličen uporabniški vmesnik večino zmožnosti ponudi že v brezplačni različici programa, med drugim priročen avtomobilski način delovanja, medtem ko eno prihrani za uporabnike, ki so zanje pripravljeni razvezati mošnjiček. Dobrih pet evrov rednim strankam ob istem številu radijskih postaj dokupi zmožnosti snemanja. Poslušano vsebino plačljiva različica programa na ukaz zaustavi, previje nazaj ali posname na nezaseden prostor v telefonu.

Tretja aplikacija, ki iz Androida ustvari pravi večpredstavni stroj, je stara znanka z namizja. VLC for Android Beta ima tri zlata vredne zmožnosti. Z njim lahko poslušamo glasbo, gledamo video posnetke ali se priklopimo na spletne strežnike, ki ponujajo pretočno digitalno vsebino. Predvajanje je gladko, VLC podpira kup različnih zapisov. Tudi iskanje primernih datotek za predvajanje je neproblematično, saj zna program samodejno preiskati tako prostor na telefonu kot v sistem priklopljene pomnilniške kartice. Visoka ločljivost mu ne predstavlja težav. Kljub oznaki Beta, ki jo nosi že nekaj časa, mu ne manjka dodelanosti.

Varnostna kamera

Pametni telefoni se danes ponašajo z vrhunsko opremljenostjo, a tudi starejši niso za staro šaro. Bržkone imajo vsaj kamero, ki jo lahko dobro izkoristimo. Če imamo pri hiši kakšno poceni IP kamero, jo lahko nadzorujemo s programom IP Cam Viewer, s starim Androidom in programom IP Webcam pa si omislimo pravo spletno kamero. Kljub nesporni uporabnosti obeh zamisli nas je najbolj navdušila rešitev v obliki otroške varuške. Program Baby Monitor & Alarm, ki na tržnici Play stane slabe štiri evre, v navezi s katero od predplačniških mobilnih kartic zasenči tudi namenske elektronske nadzornice otročadi. Nastavitev je preprosta, programu najprej določimo telefonsko številko, kamor nas bo samostojno poklical v primeru težav, nato starega Androida z njim postavimo meter od spečega otroka (ali otrok) ter pritisnemo gumb Start. Če je med nadzorovanjem otrok dlje časa nemiren, se zbudi ali se v njegovi bližini kaj dogaja, telefon pokliče na nastavljeno številko. Ko se javimo, slišimo ali gre za resnično krizo ali zgolj za lažni alarm. Če klic končamo oziroma se ne zmenimo zanj, se program ponastavi na začetek ter naprej budno pazi na naraščaj. Med dodatnimi zmožnostmi ne smemo prezreti funkcije Mommy’s Voice, kjer program ob prvem znaku nemira predvaja posneto sporočilo enega od staršev. Če glas mame ali očeta otroka ne uspava, lahko drugič v istem primeru poskusimo srečo s pesmijo, uspavanko.

Zastarel telefon hitro zasije z aplikacijo, kot je Baby Monitor & Alarm, ki zasenči še tako sposobno elektronsko varuško.

Zastarel telefon hitro zasije z aplikacijo, kot je Baby Monitor & Alarm, ki zasenči še tako sposobno elektronsko varuško.

Baby Monitor & Alarm je odlična alternativa, ki znova osmisli življenje starega Androida. Štiri evre za zgoraj naštete funkcije in dodatne zmožnosti, kot je fino nastavljanje občutljivosti mikrofona, časovnih intervalov pred posameznimi akcijami ali opozarjanje na prazno baterijo, ni veliko. Klasične elektronske varuške nas hitro stanejo evrskega stotaka, obenem pa ponujajo za svoj denar malo, saj jih je treba vsepovsod nositi zraven. Dodatne težave nam predstavlja statika, ki androidne varuške ne moti. Edina resnejša težava je, da rešitev zahteva dodateni telefon, na katerega bo naš starček poklical v primeru alarma.

Daljinski upravljalnik

Unified Remote je univerzalni daljinski upravljalnik, ki oddaljenemu in v omrežje povezanemu računalniku nadomesti tudi miško in tipkovnico.

Unified Remote je univerzalni daljinski upravljalnik, ki oddaljenemu in v omrežje povezanemu računalniku nadomesti tudi miško in tipkovnico.

Pametni telefoni višjega cenovnega razreda so bili leta 2013 praviloma opremljeni z infrardečim žarkom in namensko programsko opremo. Naveza je poskrbela, da je bila dnevna soba rešena navlake v obliki večjega števila daljinskih upravljalnikov. Kljub temu da odvečni Android take opreme bržčas nima, ga z nekaj muje prelevimo v univerzalni daljinski upravljalnik iz sanj. Googlova tržnica Play je založena s programi, ki ob pomoči brezžičnega omrežja in dodatnega programa v računalniku na tej isti mašini na daljavo upravljajo priljubljene namizne programe, kot sta Windows Media Player in Winamp. Najboljša rešitev je program Unified Remote, ki v želji po nadzoru vsega, kar se na računalniku dogaja, nadomesti celo miško in tipkovnico. Plačljiva različica, ki velja slabe štiri evre, v programu odklene poprej nastavljene profile za večino najbolj priljubljenih programov v operacijskem sistemu Windows. Nadzor Unified Remote opravlja tako prek brezžičnega omrežja kot s povezavo Bluetooth. Na tržnici Google Play imajo svoje programe vsi veliki izdelovalci TV naprav. Če imamo pametni televizor, mu bomo s pripadajočim androidnim programom na daljavo lahko ukazovali kar s telefonom. Poglavitna pomanjkljivost takšne rešitve je očitna, ugasnjenega TVja nam ta naveza ne bo mogla obuditi.

Kuhinjski pomočnik

Kuhinja je naslednje okolje, kjer bo odpisani telefon znova zaživel. V kombinaciji s pravimi programskimi pripomočki zlahka postane dobrodošla kuhinjska pomočnica. S seznamom opravil, kot je Google Tasks, ki vnose sinhronizira z oblakom, da do njih dostopamo tudi z drugimi napravami in od vsepovsod, si med kuho ali pripravo beležimo sestavine, ki pohajajo. Z digitalno kuharico so nam tisoči receptov vedno na voljo, da natančno sledimo izbranim receptom in tako pripravimo popolne jedi. Programov je na tržnici Google Play malo morje. Izstopata iCookbook in Big Oven.

Prva izpostavljena aplikacija je sicer namenjena tablicam, a deluje tudi na manjših zaslonih. V iCookbook je več kot 2000 receptov, zbirko pa avtorji širijo vsak mesec. Aplikacija je plačljiva, stane evro. Prav tako je treba plačati nekatere od naknadnih paketov receptov. Poleg receptov, ki jih dopolnjujemo z lastnimi opombami, najdemo v programu vso preostalo nujno kuhinjsko opremo, odštevalnik časa, menjavo sestavin in nakupovalni seznam. Postopek kuhanja nam iCookbook bere na glas, kar zna biti priročno, ker v kuhinji vsaka roka pride prav. Dobrodošla funkcionalnost seveda (žal) ne deluje v slovenščini.

Brezplačni BigOven ima eno zlata vredno zmožnost, ob vnosu hrane, ki nam je ostala v hladilniku, poišče recepte, ki jih lahko udejanjimo iz nje.

Brezplačni BigOven ima eno zlata vredno zmožnost, ob vnosu hrane, ki nam je ostala v hladilniku, poišče recepte, ki jih lahko udejanjimo iz nje.

Resnim kuharjem z manj denarja je namenjena aplikacija spletišča BigOven. Brezplačno nam na star Android prenese več kot četrt milijona različnih receptov. Med njimi iščemo po posamezni besedi, nazivu jedi ali sestavini, ki nam je ostala v hladilniku. Program nam omogoča sestavljanje jedilnikov in olajša nakupovanje potrebnih sestavin. Dvajset dolarjev na leto nas iz amaterja prelevi v profesionalnega kuharja, ki mu BigOven odstrani reklame in odklene dostop do naprednejših orodij, med katerimi velja izpostaviti iskanje po dietnih predpisih.

Strežnik

Zakaj ne bi stari Android postal domači strežnik? Zaradi zasnove pametnega telefona bo porabil malo energije, s programom Servers Ultimate pa igral kup različnih vlog, od podajalca datotek do predvajalca večpredstavnih vsebin. Pripomoček za naprednejše uporabnike ima precej visoko cenovno postavko, stane kar devet evrov, a med drugim podpira pretočne protokole DLNA in UPnP, zaščito spletnega prometa v obliki posredovalnega strežnika (angl. proxy), datotečne storitve FTP in WebDAV, stari Android spremeni v pravi spletni, poštni ali imenski strežnik DNS, ki osmislijo njegovo ceno. Ker nekatere storitve zahtevajo precej prostora za delovanje, je dobro, če naš odvečni Android podpira priklop zunanjega diska USB. Program je v osnovi namenjen znalcem, kljub temu ga lahko preizkusimo vsi, saj je na tržnici Play na voljo sedemdnevna popolnoma delujoča preizkusna različica. Izvrstno pomoč pri uporabi aplikacije najdemo med objavami na priljubljenem spletnem forumu XDA Developers.

Navidez enostavni Servers Ultimate je program za znalce. Na srečo je na voljo preizkusna različica, ki nam hitro pokaže, ali spadamo mednje.

Navidez enostavni Servers Ultimate je program za znalce. Na srečo je na voljo preizkusna različica, ki nam hitro pokaže, ali spadamo mednje.

Navigacija

Če staremu Androidu dokupimo namensko držalo in avtomobilski polnilec, lahko iz njega naredimo izvrstnega sopotnika, ki bo vedno vedel, kam je treba iti. Med navigacijami na tržnici Play velja izpostaviti Navigon z Garminovimi zemljevidi, ki dobro delujejo tudi pri nas, ter najbolj priljubljen tak program na Androidu, Sygic, ki nas od ovinka do ovinka vodi v navezi s podjetjem TomTom. Ker smo Slovenci med blagoslovljenimi uporabniki Googlovega vodenja z aplikacijo Maps, lahko za navigacijo uporabimo kar vgrajeni program. Za razliko od prej omenjenih se Googlovi zemljevidi sproti prenašajo iz spleta, zato bomo na poti potrebovali spletno povezavo. Resda Google omogoča predhodno nalaganje začrtane poti, a rešitev še zdaleč ni tako elegantna kot pri Sygicu ali Navigonu.

Slovenci lahko za cestno navigacijo uporabimo tudi Googlove zemljevide. Zastonjski rešitvi manjka blišč plačljivih tekmic.

Slovenci lahko za cestno navigacijo uporabimo tudi Googlove zemljevide. Zastonjski rešitvi manjka blišč plačljivih tekmic.

Igrača

Največ denarja na tržnici Play poberejo igre. Zato zamisel najbrž ni tuja, stari Android spremenimo v prenosno igralno konzolo. Poleg velikega števila najrazličnejših iger je na tržnici moč dobiti posnemovalnike starih igralnih konzol. Z njimi obudimo spomin na stare čase ali si odklenemo povsem nov svet. Nekdaj priljubljena računalnika ZX Spectrum in Commodore 64 tako posnemata aplikaciji Frodo C64 ter Marvin - ZX Spectrum Emulator, za sobne konzole pa na primer skrbita SuperGNES (Nintendo SNES) in GENPlusDroid (Sega Megadrive).

Najlaže je stari Android preleviti v igračo. Med priljubljenimi igrami na tržnici Play je veliko takih, ki bodo odpisani telefon zaposlile kot nikoli poprej.

Najlaže je stari Android preleviti v igračo. Med priljubljenimi igrami na tržnici Play je veliko takih, ki bodo odpisani telefon zaposlile kot nikoli poprej.

Druga raba

Z navedenimi zamislimi zgodbe seveda še ni konec. Stari Android lahko prelevimo v skoraj neskončno število naprav, odvisno od aplikacij, ki jih najdemo na tržnici Play. Tako smo odvečen telefon na primer večkrat s pridom uporabljali namesto dežurnega usmerjevalnika (npr. s tujo kartico SIM na morju) ali kot osebnega telovadnega trenerja. Upamo, da vas bo pričujoči članek vzpodbudil k raziskovanju in iznajdbi kašne nove rabe odpisanega androidnega telefona. Vsekakor nas o dogajanju obvestite. Vsakega prispevka bomo nadvse veseli.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji