Objavljeno: 28.6.2022 | Avtor: Dominik Cigala | Monitor Julij-avgust 2022

Kako je telefon dobil pamet

Pred 30 leti so si pri podjetju IBM zamislili telefon z zaslonom, občutljivim na dotik, ki bi lahko prejemal in pošiljal elektronsko pošto, imel vgrajen koledar, seznam stikov in opravil. Zamisel so udejanjili leta 1994 in svetu predstavili Simon Personal Communicator (SPC). Telefon ni bil okreten in privlačen, a zaradi naštetih zmožnosti, ki so bile dovolj drugačne in napredne, velja za prvi pametni telefon na svetu.

Motorolin DynaTAC 8000X je stal kot danes deset iphonov, tehtal kilogram in pri napolnjeni bateriji deloval zgolj 30 minut.

Zgodba o pametnih telefonih se začne leta 1983, ko na svet priveka Motorolin prenosni telefon DynaTAC 8000X. Stal je 4.000 ameriških dolarjev, tehtal skoraj kilogram, njegova baterija pa se je polnila 10 ur in nato zdržala borih 30 minut. Ne ravno funkcionalno orodje, ki so mu ljubkovalno rekli Zidak, je bil zgolj statusni simbol, s katerim so se postavljali premožnejši poslovneži, a brez njega ne bi bilo telefonov, kot jih poznamo danes. Pri Motoroli so nadaljevali delo in zastavljeno formulo izpopolnili. Čez šest let so splavili prvo napravo, ki smo ji zares lahko rekli mobilni telefon. Motorola MicroTAC 9800X je bil lažji in manjši preklopni telefon z zložljivo anteno, ki ga je uporabnik končno lahko nosil v žepu. Vendar drugega kot klicati ni znal.

Prvi pametni telefon SPC so si zamislili pred natanko 30 leti.

Evropa je skupno omrežje GSM, ki je omogočalo neprekinjeno storitev tudi ob prečkanju meje, vzpostavila v začetku 90. let. Finska Nokia je ob koncu leta 1992 začela prodajati telefon Nokia 1011, ki je poleg klicanja obvladal pošiljanje sporočil. Prvo poslano sporočilo je potovalo od razvijalca k direktorju, ki je bil takrat na božični zabavi podjetja Vodafone. Besedilo je bilo preprosto: »Vesel božič.« (angl. Merry Christmas). Telefon Nokia 1011 je bil prvi telefon GSM (2G) namenjen množični potrošnji. Po prvem pametnem telefonu iz uvoda, IBM SPC, je bila spet na potezi Motorola, ki je z modelom StarTAC leta 1996 predstavila vibriranje. Istega leta je Nokia splavila prvi telefon s tipkovnico QWERTY. Nokia Communicator 9000 je omogočal že delo z dokumenti in s preglednicami.

Kača na telefonu Nokia 6110 predstavlja začetek industrije mobilnih iger, ki je danes vredna več kot 100 milijard ameriških dolarjev.

Naslednjo veliko prelomnico predstavlja telefon Nokia 6110, ki je leta 1997 prva omogočala igranje. Legendarna kača Snake finskega razvijalca z imenom Taneli Arianto je bila popolna mobilna igra, preprosta za igranje, zahtevna za obvladovanje ter dostopna igralcem vseh starosti. Nokia 6110 pomeni začetek industrije mobilnih iger, ki je danes vredna več kot 100 milijard ameriških dolarjev. Isto leto se je pojavil prvi mobilni telefon brez (vidne) antene. To je bil Hagenuk GlobalHandy. Siemens je 1998 lansiral prvi telefon z barvnim zaslonom, svet pa je dobil še omrežje 3G in različna zvonjenja. Ta so postala prva prenosljiva vsebina za mobilne telefone.

Ob prelomu tisočletja so mobilni telefoni odrasli, se priključili na omrežje 3G ter začeli brskati po spletu, omogočati video konference, pošiljati elektronsko pošto z večjimi priponkami in drugo, a prave revolucije niso sprožili. Nokia 7110 je bila prvi telefon s spletnim brskalnikom WAP, Samsung SPH-M100 Uproar poleg telefona še predvajalnik glasbe v zapisu MP3, Nokia 5210 prvi telefon odporen na vodo, Benefon Esc! prvi z globalnim sistemom pozicioniranja (GPS), Kyocera VP-210 VisualPhone prvi z vgrajeno kamero, Nokia 8310 prvi z infrardečim vmesnikom in radio sprejemnikom, Ericsson T39 s povezavo bluetooth in tako naprej. Vmes ni manjkalo kultnih modelov, kakršen je Nokia 3310 ,po katerem se marsikomu toži še danes, a resnica je, da nihče od proizvajalcev ni predstavil tako prelomne novosti kot Apple leta 2007.

Pravo prelomnico v razvoju pametnega telefona pomeni leta 2007 predstavljeni iPhone 2G.

Na oder sejma Macworld 2007 je Steve Jobs prišel z malo napravo brez tipkovnice. Videti je bila fantastično, istočasno je telefon iPhone zaradi večjega zaslona in navigacije s prsti omogočal namizju enakovredno brskanje po spletu. Prvič se je zgodilo, da so napravo izdelali z domačim uporabnikom v mislih. Telefon je zmogel osem ur pogovora in 250 ur pripravljenosti. Apple je zasenčil tekmece, zato malokdo ve, da je le leto kasneje na trg prišel prvi telefon z operacijskim sistemom Android. HTC Dream se je znašel pod plazom kritik zaradi pomanjkanja naprednejših zmožnosti ter dodatnih programov, medtem ko sta nekaj hvale le prispevala inovativni sistem obveščanja in sodelovanje z Googlovimi storitvami. Za Google je bil Android nadvse pomemben projekt, saj se je bal, da bi mu iskanje na mobilnih telefonih prevzel Microsoft.

Prvi Samsungov telefon serije Galaxy je bil model GT-I7500.

Leto 2009 je prispevalo omrežje 4G (LTE), ki so ga najprej vzpostavili na Švedskem in Norveškem. Samsung predstavi prvi telefon Galaxy GT-I7500, Motorolin Droid pa postane prva mobilna naprava z Googlovimi zemljevidi (Google Maps Navigator). Apple je še naprej presenečal, s telefonom iPhone 4 sta prišla zaslon Retina in video pogovor FaceTime. Jobsova trditev, da so prsti najboljše orodje za upravljanje pametnih telefonov, je počasi zlezla pod kožo tudi drugim proizvajalcem mobilnih naprav. Samsung je tako leta 2010 splavil svoj prvi telefon brez prednjih navigacijskih gumbov (Samsung Galaxy S), Nexus S postane prvi telefon z vgrajenim bralnikom NFC, Razr s sedmimi milimetri debeline najtanjša naprava na trgu. Sleherni proizvajalec se trudi svetu pokazati nekaj novega. Leta 2011 se igri pridruži Xiaomi (Mi1), leto kasneje od »mrtvih« vstane Nokia (Lumia 920). Ta sicer z danes pozabljenim operacijskim sistemom Windows Phone OS, a z naprednimi funkcionalnostmi, kakršni sta brezžično polnjenje in optična stabilizacija slike.

Kot protiutež višanju cen vrhunskih telefonov je kitajski proizvajalec OnePlus izdelal model z enako kakovostno opremo, a s precej nižjo ceno.

Leta 2013 je Apple nadgradil iPhone (5S) z bralnikom prstnih odtisov, LG je v istem času predstavil model G2, Sony Xperio Z. Cene pametnih telefonov so se z vsakim novim modelom višje kategorije dvigale. Temu se je zoperstavil kitajski proizvajalec OnePlus, ki je v telefon One vgradil vrhunsko opremo po precej nižji ceni od tekmecev. Uspeh ni izostal. OnePlus One je na trg prišel leta 2014, enako kot Samsungov Galaxy S5, prvi telefon z vgrajenim merilnikom srčnega utripa. Leto kasneje je Google splavil prvi popolnoma lastni telefon Google Pixel. Oglaševal ga je z najboljšo kamero in neomejeno količino oblačnega prostora. Sledili so navidezna in obogatena resničnost, dvojni in ukrivljeni zasloni, kamere z optično povečavo, prepoznavanje obraza in še več.

Proizvajalci z vsakim novim modelom pametnega telefona iščejo naslednjo veliko stvar. Zložljivi telefoni za zdaj to niso, a kdo ve, kaj nas čaka v prihodnosti.

Z vsem naštetim in drobnimi izboljšavami, s katerimi se je kitil vsak pomembnejši model proizvajalcev Apple, Samsung, Huawei, Google, Sony, Xiaomi, Motorola in drugih, smo prišli do današnjega pametnega telefona. Kljub poznemu začetku je operacijskemu sistemu Android uspelo prevzeti levji delež trga in popolnoma izriniti konkurenco. Sodoben uporabnik lahko tako izbira le med jabolčnimi napravami in telefoni z Googlovim operacijskim sistemom. Pametni telefoni so nam spremenili način življenja, dela in preživljanja prostega časa. Predrugačili so trg, na katerem vladajo mobilne aplikacije (in igre), »rodili« nove poklice (kaj je to vplivnica?) in na svoj način povečali družabnost. Danes ima slehernik v žepu prijatelje, računalnik, vse znanje sveta, vso glasbo sveta, fotoaparat, kamero, denarnico, igralno konzolo, televizijo, ključe in še bi lahko naštevali. Vse v eni napravi, ki je praktično na začetku svoje poti. Kaj nas čaka v prihodnosti, ne vemo, a po doslej videnem sodeč, bo zagotovo nekaj razburljivega!

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji