Objavljeno: 25.5.2021 | Avtor: Dominik Cigala | Monitor Junij 2021

Kako je Micro-soft izgubil črto?

Matematični genij, ki je napovedal pandemijo ter nam po mnenju nekaterih želi vgraditi sledilne čipe in je najverjetneje na pragu najdražje ločitve v zgodovini človeštva, je svojo zgodbo začel precej manj pompozno – prvi je naredil operacijski sistem za navadne ljudi. (Tudi) njemu se lahko zahvalimo, da danes samoizolacijo ali karanteno preživljamo opremljeni z računalnikom, s telefonom in z igralno konzolo. V zahvalo pozabimo na govorice in natolcevanja ter zapišimo zgolj dejstva o eni največjih zgodb o uspehu.

Zgodba o Microsoftu ni zgodba o siromaku, ki se mu nasmehne sreča. William Henry Gates III se je leta 1955 v Washingtonu rodil v dokaj premožni družini višjega srednjega razreda, njegov oče je bil odvetnik, mama učiteljica. Imel je starejšo in mlajšo sestro. Odnosi v družini so bili topli in starša sta otroke podpirala pri razvoju njihovih sposobnosti. Bill je bil tekmovalen že v otroštvi, najsibo v družinskih športnih igrah na počitnicah ali pri igranju družinskih iger, kjer sta mu bili najljubši Risk in Monopoly. Najbližje od družinskih članov mu je bila mama, ki je pustila službo učiteljice, da bi vzgajala svoje otroke. Veliko časa je posvetila prostovoljni pomoči in delu v dobrodelnih organizacijah, pri katerem ji je od malih nog pomagal tudi Bill.

Bill Gates je prvi računalnik srečal v šoli. To je bila ljubezen na prvi pogled.

Gates je od nekdaj požiral za njegovo starost nevsakdanje knjige, na primer enciklopedijo. Njegovo navdušenje nad njimi je bilo tako intenzivno, da je starše skrbelo, da bo postal samotar. V šoli mu je šlo dobro, a je bil na trenutke zdolgočasen in odmaknjen. Čeprav sta bila Billova starša zagovornika javnega šolstva, sta ga pri trinajstih vpisala na zasebno šolo Lakeside, kjer je zablestel pri praktično vseh predmetih, najbolj mu je šla od rok matematika. Ko so v šoli dobili prvi računalnik, je Gatesa obsedlo programiranje. Ves prosti čas je odtlej namenil pisanju programov. V šoli Lakeside je spoznal Paula Allena in z njim ter s parom drugih učencev je v zameno za čas, preživet ob šolskem računalniku GEC, napisal program za izračun plač. Programiranje sta nadaljevala in si prislužila prve honorarje. Leta 1973 je Bill Gates diplomiral, na testu SAT je dobil 1.590 točk od 1.600.

Istega leta se je vpisal na univerzo Harvard, da bi postal pravnik. To je bila želja njegovih staršev, zato Bill študija ni vzel resno. Namesto predavanj je raje obiskoval računalniško učilnico in tam preživljal večino svojih dni. S Paulom Allenom sta ostala v stikih. Paul je obiskoval fakulteto Washington State University, vendar je študij opustil in se zaposlil pri podjetju Honeywell. Ko je Gatesu pokazal članek o majhnem računalniku Altair 8800, mu je na presenečenje vseh, na čelu z Billovimi starši, sledil še on. Mladeniča sta bila nad zmožnostmi računalnika navdušena. Pisala sta proizvajalcu MITS (Micro Instrumentation and Telemetry Systems), ali ga zanima program Basic, ki bi poganjal njihov računalnik. Allen in Gates takšnega programa sploh nista imela, še več, Altairja nista videla niti od daleč.

Microsoftu je bilo sprva ime Micro-soft, kar je bila zloženka iz besed »microcomputer« in »software«, ki jo je Gatesu predlagal Allen.

Direktorja podjetja MITS Ed Roberts je ponudba zanimala, zato je fanta prosil za predstavitev programa. Po dveh mesecih trdega dela sta Bill in Paul prispela v Albuquerque, da bi predstavila delovanje programa. Čeprav sta ga na računalniku Altair pognala prvič, je deloval brezhibno. Leta 1975 sta Gates in Allen ustanovila podjetje Micro-soft. Ime je bilo zloženka iz besed microcomputer in software. Njun prvi izdelek je bil program Basic, ki je poganjal računalnik Altair. Program so računalniški navdušenci pograbili z obema rokama, vendar finančnega uspeha novoustanovljenemu podjetju ni prinesel, saj je le deset odstotkov uporabnikov program plačalo. Enostavnost kopiranja je dajala vtis, da z brezplačno distribucijo programskega izdelka ni nič narobe. Micro-soft se je prvič srečal s piratstvom.

Operacijski sistem MS-DOS je je bil programska oprema, ki jo je Microsoft kupil od drugega razvijalca, a mu obenem pozabil povedati, da je že vse dogovorjeno za prodajo naprej.

Gates se z direktorjem podjetja MITS ni najbolje razumel, ni se strinjal z njegovo politiko vodenja, Robertsu pa se je sam zdel razvajen in nadležen. Nesoglasjem navkljub sta sodelovala, vse dokler ni Roberts podjetja leta 1977 prodal. Novi lastnik ni imel posluha za Billa in Paula, ki sta se čez noč znašla brez podpore velike stranke. Micro-soft se je znašel v finančni stiski. Bill in Paul nista vrgla puške v koruzo in sta delala naprej. Leta 1979 jima je IBM ponudil, da za prvi osebni računalnik na svetu razvijeta operacijski sistem. Kadrovsko podhranjeni Micro-soft razvoja operacijskega sistema ni bil sposoben, zato sta Bill in Paul IBM predlagala sodelovanje s podjetjem Digital Research. Vseeno sta na hitro kupila operacijski sistem 86-DOS, ga zloščila in pod imenom MS-DOS predstavila IBM. V vizionarski poslovni potezi sta IBM ponudila izdelek z licenco v vrednosti 50.000 ameriških dolarjev, obenem pa obdržala lastninske pravice pri programski opremi. Pri Digital Researchu so se obrisali pod nosom, Bill in Paul pa sta čez noč obogatela.

Grafični operacijski sistem Windows s podporo miški ni bil dorasel sistemu, ki je tekel na računalnikih Macintosh, a je zaradi bistre poslovne odločitve iz bitke šel kot zmagovalec.

Prvi PC je poganjal operacijski sistem MS-DOS in imel še nekaj drugih Micro-softovih programov, med njimi MS-BASIC, MS-PASCAL in MS-COBOL. Računalnik je postal prodajna uspešnica, a bogastvo je Micro-softu prineslo dejstvo, da so peceje izdelovali tudi drugi proizvajalci, katerim sta Bill in Paul rade volje prodala operacijski sistem, ki je tudi po kupčiji z IBM ostal v njuni lasti. Z uspehom je prišlo novo ime, Micro-soft se je preimenoval v Microsoft Corporation. Operacijski sistem podjetja je poganjal večino osebnih računalnikov na svetu. Kljub udobnemu življenju se je Microsoft leta 1985 znova odločil za tvegano potezo. Kot odgovor na Applov grafični uporabniški vmesnik je svetu predstavil Okna. Čeprav so si bili kritiki edini, da Windows Applovemu OS ne seže niti do kolen, je Microsoftov operacijski sistem zadržal odprtost MS-DOS in podpiral osebne računalnike PC različnih proizvajalcev. Iz bitke operacijskih sistemov je odšel kot zmagovalec, ki je zasedel 90 odstotkov trga.

Huronski uspeh zbirke pisarniških programov Office je Microsoft postavil pod drobnogled ameriškega pravosodja.

Bitka operacijskih sistemov je pokazala Gatesov pravi tekmovalni obraz, vedno je bil na preži s stotimi scenariji v glavi, kaj se lahko zgodi in kako se obraniti konkurence. Ko je leta 1983 zaradi zdravstvenih težav iz Microsofta odšel Paul Allen, je Gatesova tekmovalnost dobila krila. Leta 1989 je Microsoft svetu predstavil zbirko pisarniških programov Office. Bila je združljiva le z operacijskim sistemom Windows, kar je bil velik udarec za IBM, ki je ravno v tistem času stavil vse na lasten operacijski sistem OS/2. V prvem tednu so prodali več kot 100.000 kopij zbirke Microsoft Office in usoda operacijskega sistema OS/2 je bila zapečatena. Uspeh Microsofta je bil tako velik, da je podjetje prišlo na radar urada Federal Trade Commission and Justice Department.

Bill Gates se je leta 1994 poročil z Melindo French in z njo nadaljeval dobrodelno udejstvovanje, ki ga je začela njegova mama.

Podjetje Microsoft so obtožili oviranja konkurence, monopolizma in drugih nepoštenih poslovnih praks, na neki točki mu je grozila celo delitev na dva dela. Gates je ladjo čez razburkano morje vodil z odliko, sporna dejanja branil z inovativnostjo in svoje nastope redno popopral s humorjem. Ljudje so bili tako večinoma na njegovi strani, zato zvezni vladi ni preostalo drugega, kot da se pogodi. Gates se je leta 1994 poročil z Melindo French, s katero je bil v zvezi, odkar jo je leta 1987 spoznal na sejmu v New Yorku. Rodili so se jima trije otroci, dve hčerki in sin. Leta 2000 sta skupaj ustanovila eno največjih dobrodelnih organizacij na svetu Bill and Melinda Gates Foundation. Tako je predal krmilo Microsofta Stevu Ballmerju. Ker se je iz dneva v dan več posvečal dobrodelnosti, je 27. junija 2008 zadnjič prišel v službo. Do danes je v dobrodelne namene daroval na desetine milijard ameriških dolarjev.

Microsoft je tudi po Gatesovem odhodu uspešen na različnih tehnoloških področjih, med drugim je med vodilnimi razvijalci iger in proizvajalci igralnih konzol.

Odhod Gatesa za Microsoft ni pomenil konca, nasprotno, podjetje je uspešno širilo področje svojega delovanja naprej. Tudi brez svoje začetne črte je danes med osrednjimi igralci na področju računalniških iger, konzol, navidezne resničnosti, virtualizacije, umetne inteligence, poslovne komunikacije, tabličnih računalnikov in še bi lahko naštevali. Medtem ko se Bill Gates spet podaja v nemirno morje, z ženo Melindo sta po 27 letih zakona namreč napovedala ločitev, pluje Microsoft mirno naprej.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji