Objavljeno: 29.1.2008 10:29 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Februar 2008

Kaj smo preizkušali, pa ne več

Kaj smo preizkušali, pa ne več

Monitor se že od skorajda svojih prvih številk pred 17 leti drži primerjalnih preizkusov, s katerimi skuša bralcem natančno predstaviti izbrano tehnologijo, hkrati pa jim pomagati pri odločitvi o nakupu konkretnega izdelka te tehnologije. V vseh teh letih smo imeli pod rokami bolj ali manj vse, kar vsaj približno diši po računalništvu, od diskovnih krmilnikov do televizorjev LCD. In kar nekaj tehnologij in kategorij izdelkov je v tem času enostavno izumrlo.

Ondan sem pomislil na vse kupe strojne opreme, ki se nam je pred leti zdela vrhunec tehnike, danes pa je niti pogledali ne bi, kaj šele preizkušali. Pa ne zato, ker bi bila že zastarela (no, tudi ;). Zanimala nas ne bi niti v posodobljeni različici, saj kar nekaj te opreme danes ni več ali pa je, po drugi strani, postala tako vsakdanja, da med posameznimi primerki enostavno ni več mogoče izmeriti in oceniti omembe vrednih razlik.

Kar nekaj takih strojnih izdelkov je, recimo, "migriralo" v matično ploščo oz. kar v samo osnovno vezje. Recimo diskovni krmilnik. Se še spomnite, da so bile v davnih časih razlike med diskovnimi krmilniki zelo velike? Mislim, čisto zares, hitrostne razlike! Hitrost je bila odvisna od samega vezja, pa tudi od količine predpomnilnika, ki je bil na sami kartici. Da o tem, kakšen drastičen hitrosti skok smo doživeli, ko so kartice z vodila ISA prešle na novi VLB, niti ne govorim. In potem PCI! Spomnim se še, kako smo v laboratoriju eksplozivno uničili primerek krmilnika VLB, ki ga je kolega strokovni urednik nekoliko nerodno vtaknil v vodilo. Glavni čip na kartici je dobesedno razneslo.

In ko sem že pri vodilih - tudi grafične kartice so bile nekoč na vodilih ISA, VLB in PCI, zdaj pa so na PCI-e. In včasih nas je zanimalo kako hitro izrisujejo okna na zaslonu, danes pa nam je to povsem vseeno, ker so pri tem čisto dovolj hitre. In jim raje merimo hitrost izrisovanja 3D.

Nato omrežne kartice. Tudi te so bile včasih v počasnem vodilu ISA, ki pa je za 10-megabitne povezave čisto zadostovalo. Večje težave so bile v koaksialnem kablu, saj je bilo na njem izredno težko najti morebitne (fizične) napake. Da o ročnem popravljanju gonilnikov zanje, v CONFIG.SYS in AUTOEXEC.BAT, niti ne govorim.

Ali pa zvočne kartice, ki so bile včasih tudi samo AdLib združljive, saj SoundBlaster še ni popolnoma prevladal. Danes je zvočne kartice smiselno preizkušati le za polprofesionalne uporabnike, ki se ukvarjajo z glasbo, za vse druge so "on board" različice več kot dovolj dobre.

Mimogrede, se spomnite, da je bil drugonivojski predpomnilnik včasih tudi del matične plošče (danes pa je v procesorju)? In da smo si lahko računalnik, če smo varčevali, sestavili tudi brez predpomnilniških čipov? In, ali se spomnite, kako smo glavni pomnilnik ravno tako kupovali v obliki čipov/gosenic, ki smo jih previdno tlačili v podnožja ...

Neki drugi sklopi strojne opreme so v teh 10-15 letih enostavno izumrli. Sicer so še vedno na voljo, vendar so omejeni na nišno rabo in bolj ali manj nikogar ne zanima, kako dobri/hitri so. Npr. matrični tiskalniki, ki so bili včasih edini tip tiskalnika, ki smo si ga lahko privoščili za doma. Razlike med raznimi Epsoni LX, LQ in podobnimi, ki so dominirali na našem trgu, so bile drastične. Tako po hitrosti delovanja kot po hitrosti izpisa. Pri slednjem so takrat zmagovali modeli, ki so zaradi hitrega in glasnega premikanja tiskalne glave skorajda skakali po naši laboratorijski mizi ... Danes matrične tiskalnike ponekod še vedno uporabljajo za tiskanje v več kopijah, a jih ne bodo več dolgo. Ali pa modemi! Spomnim se, kako sem si v davnih časih privoščil modem hitrosti 2400 bitov na sekundo, brez možnosti odprave napak. To je pomenilo, da so se mi ob napakah na telefonski žici med pogovarjanjem po BBSih na zaslonu prikazovali čudni znaki ... Dokler si nisem omislil programske odprave napak po standardu MNP5! Nato so modemi, ki smo jih preizkušali, začeli dosegati hitrosti 9600, 14.400, 28.800, 33.600, (skoraj) 56.000 in nato ... jih je povozila širokopasovnost ... Danes ima modeme še vedno kar nekaj prenosnikov, vendar so namenjeni le izhodu v sili, če smo kje, kjer je za povezovanje v splet na voljo le navadna telefonska povezava. In razlike med njimi gotovo zanimajo le redko koga ... In če se premaknem nekoliko bliže - še nedolgo tega smo preizkušali hitrosti branja in zapisovanja na pogone CD-ROM/CD-RW/DVD-ROM/DVD+-RW. Danes različic CD bolj ali manj ni več, različice DVD pa znajo vse po vrsti zapisovati na toliko različnih nosilcev s toliko različnimi hitrostmi, da jih je že našteti težko. In da, tudi to nas ob nakupu računalnika bolj ali manj ne zanima več. Sicer pa je zaradi nosilcev dokaj hitro izumrlo tudi vse, kar je dišalo po izmenljivih diskih: ZIP, JAZ, Syquest, LS-120 ... Kljub temu da so se nam včasih zdeli nadvse uporabni. In nezanesljivi ...

Tudi danes se nam kažejo mejna področja, na katerih se preizkušanja še lotevamo, vendar je vprašanje, koliko časa še. Diski, na primer. Res, še vedno so vedno večji in vedno hitrejši. Vendar oboje velja že tako zelo, da velike večine uporabnikov razlike med njimi ne ganejo več. Ali pa analogne TV kartice. Razlike med njimi so še vedno, vendar je digitalnih vsebin danes že toliko, da se z analognim snemanjem ukvarja vedno manj ljudi. Zelo podobno bi lahko rekli za optične bralnike, kjer je sicer bolj ključna integracija. Nakup samostojnega bralnika skorajda ni več smiseln, saj so skorajda zastonj že vgrajeni v brizgalne tiskalnike. In da, tudi pri bralnikih velja, da so za povprečnega uporabnika vsi dovolj dobri.

Vse to pa so in še bodo počasi zapolnili novi izdelki. Televizorji LCD, predvajalniki DivX, videorekorderji z diski, navigatorji GPS, nekoliko prej že projektorji, digitalni fotoaparati in telefoni z vsemi pritiklinami (fotografiranje, GPS ...). Vsega tega se lotevamo danes.

Prav zanimivo bo brati, kaj bo na tem mestu morda zapisano čez naslednjih 17 let ;).

Spomnim se, kako sem si v davnih časih privoščil modem hitrosti 2400 bitov na sekundo, brez možnosti odprave napak. To je pomenilo, da so se mi ob napakah na telefonski žici med pogovarjanjem po BBSih na zaslonu prikazovali čudni znaki ...

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji