Joj, groza, spet bo treba dati nekaj evrov za IT

Objavljeno: 26.9.2017 | Avtor: Matic Zupančič | Kategorija: Monitor Pro | Revija: Oktober 2017

Verjamem, da večini samostojnih podjetnikov in direktorjev v malih ali mikro družbah zledeni kri v žilah, ko kaj v povezavi z informacijsko tehnologijo neha delovati. To me včasih spomni na tisto znano šalo o policaju, ki zagleda bananin olupek na pločniku in takoj pomisli: »O, šit, spet bom padel«.

Seveda smo informatiki velikokrat na udaru, češ spet hočemo prodati nekaj, česar ti podjetniki ne potrebujejo, ali pa jim zgolj zato, da bi ustvarili večjo razliko v ceni, ponujamo preveč zmogljive rešitve.

Zakup člankov

Izbirate lahko med:

Za plačilo lahko uporabite plačilno kartico ali PayPal:

 

Najprej se morate prijaviti.
V kolikor še nimate svoje prijave, se lahko registrirate.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!
Prijava

Komentarji

k0ki | 27.11.2017 | 21:32

To me spominja na zgodbo prijatelja (poznava se od otroštva) in njegovega podjetja. Ker potrebuje računalnik vsako jutro za tiskanje naročil in vsako popoldne za tiskanje dobavnic, si v tistem času kakršnih koli problemov ne more privoščit. Kljub temu je imel še nedolgo nazaj nek zelo počasen računalnik (sigurno starejši letnik od 2005). Vedno je bilo kaj narobe in vsakič sem sedel ure zraven, da sem rešil neko čisto banalno stvar. Glede na to, da se je pri njih delalo vse na hitrosti in da je bilo časa zelo malo, mi ni jasno, kako je lahko sploh delal. Čez čas se le odločil, da menja računalnik in si zamislil prenosnik (za pisarno). Naj bo čim cenejši. Jaz sem ga želel na vsak način prepričati, da naj vzame namizni računalnik, saj so praktično vsi moderni namizni procesorji dovolj močni za pisarniško delo, pri poceni prenosnikih pa se še vedno najde kak varčen, ki ni zmogljiv. Mi začne komplicirat, da bi potem kupil tudi nov monitor, miško in tipkovnico, da bi bilo vse novo, kar pa bi preveč stalo. Potem pa me kliče čez 1 teden, da je kupil prenosnik in sicer rabljeni, ker je bil 50€ cenejši. Aha ... Podjetje, ki ima 400k€ prometa letno nima 300-400€ za nov računalnik. Največja žalost pa je bila pri varnostnih kopijah. Že od vsega začetka sem mu govoril, da si naj vsaj kupi zunanji disk, da mu nastavim avtomatske varnostne kopije čez noč. Računalnik je bil seveda 24/7 prižgan, ker se je sistem nalagal celo večnost. "Koliko pa pride tak disk? Od 50 do 100€? A ni USB ključek cenejši?" Potem pa me enega jutra kliče, da se računalnik ne zažene več. Prejšnji dan je grmelo, ali je samo elektrike zmanjkalo (se ne spomnim več). Ugotovim, da se je nekako particija sesula in mu povem, da lahko samo upa, da bom podatke nekako rešil. K sreči mi disk celo uspe spraviti v delujoče stanje (mislim, da je bil samo boot sector problem, a kot rečeno, se ne spomnim). Ves ta čas pa seveda niso mogli poslovat, ker niso imeli naročil in je bila cela panika. Naročila pridejo sicer na gmail, a ni vedel gesla ... ja. Kljub temu zunanjega diska ta računalnik ni nikoli videl, čeprav se je sam zavedal, da lahko ob izgubi podatkov podjetje zapre. K sreči je z novim računalnikom prešel na nov program, ki je kot online storitev, da niso podatki pri njemu. Meni sicer to ni všeč, ker si še bolj priklenjen na enega ponudnika, ampak za njega je bolje tako. Starejši podatki so sicer še vedno na tistem prastarem računalniku ... Sicer pravijo, da se ljudje ne obnašamo vedno racionalno, a kar je preveč, je preveč.

k0ki | 27.11.2017 | 21:54

Pozabil sem dodat, da je ta nov prenosnik precej počasnejši od povprečnega modernega namiznika (navaden 5400rpm disk, počasen procesor, malo pomnilnika). Je pa seveda veliko hitrejši od tistega prastarega računalnika, zato je OK ...

Jure Forstnerič | 28.11.2017 | 09:33

Ja, se povsem strinjam, poznam preveč takih primerov. Moja logika je, da če je neka reč (recimo računalnik, telefon) ključnega pomena za tvoje podjetje/delo se ti res ne splača tovrstno šparanje.

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki