Objavljeno: 18.2.2011 | Avtor: Miran Varga | Monitor Februar 2011 | Teme: iPad

Jabolčni ekstrem

Podjetje Xtreamer je zaslovelo po istoimenskem večpredstavnem podaljšku, dve leti po svojem odmevnem vstopu na trg pa še vedno postreže z inovativnimi rešitvami. Zadnja v vrsti je iXtreamer, večpredstavni podaljšek, ki na zaslone prinaša vsebine z Applovih naprav in storitve iTunes.

Razlogi za rojstvo iXtreamerja so kristalno jasni - nekaj sto milijonov potencialnih uporabnikov Applovih glasbenih in večpredstavnih predvajalnikov iPod, mobilnih telefonov iPhone in tabličnih računalnikov iPad res ne gre ignorirati. Čudi nas, da se združitve večpredstavnega podaljška z Applovim vtičnikom ni domislilo že kakšno drugo podjetje - čeprav samo licenciranje bržkone ni prav poceni.

A posvetimo se iXtreamerju. Naprava že s svojo zunanjo podobo, ki je kombinacija ohišja iz aluminija in črne plastike, spominja na Applov oblikovalski slog. Tega še dopolnjuje osrednji gumb za vklop, v katerega je integrirana tudi svetleča LED dioda. Zunanje mere predvajalnika omejuje kar velikost največje Apple naprave, ki jo lahko nanj priklopimo, to je tablični računalnik iPad. Slednje seveda pomeni, da iXtreamer sodi med večje večpredstavne podaljške, a to ima svoje dobre plati, saj v ohišje, denimo, nadvse enostavno (od strani, s pomočjo priloženih sani) vgradimo 3,5-palčni disk, pa tudi hladilna rešitev je zato opremljena z nekoliko večjim in predvsem tišjim ventilatorjem. Zadnja plat je bogata z avdio in video vmesniki, zato s povezovanjem na najrazličnejše naprave/zaslone ne bo težav.

Applov vtičnik skrbi ne le za prenos vsebin iz iPhona, iPoda ali iPada (podprte so skoraj vse generacije teh naprav, ki so luč sveta ugledale v zadnjih nekaj letih) na zaslon, temveč zna tudi polniti omenjene naprave. Ko ni aktiven, pa ga lahko z ličnim drsnim plastičnim pokrovom preprosto pokrijemo.

Strojna zasnova iXtreamerja je sicer zelo sorodna drugim modelom Xtreamer, le količina delovnega pomnilnika je podvojena, kar za odtenek pohitri delo z visoko ločljivimi menuji. Slednje je hkrati tudi prednost za razvijalce, saj so lahko uporabili velik delež že razvite programske opreme, med katero, denimo, prednjačita funkciji Xtreamer Live in Xtreamer V.O.D., ki uporabniku ponujata na tisoče brezplačnih spletnih video vsebin, med katerimi najdemo tudi spletne tv postaje. Programerji so nekoliko osvežili še programske dekodirnike, zato so spletne video vsebine dosegljive v visoki ločljivosti (npr. YouTube HD). Povezanost s spletom s pridom izkorišča tudi funkcija Movie Jukebox, ki iz spleta prenese ključne informacije (fotografijo naslovnice, žanr, čas trajanja, igralsko zasedbo ...) o posameznem filmu, nadaljevanki ali nanizanki. Tako kot predhodnike lahko iXtreamerja z nekaj iznajdljivosti in nameščanjem dodatkov hitro pripravimo do tega, da nam predvaja program katerega izmed slovenskih ponudnikov IP-TV (seveda moramo biti na to storitev naročeni), kar še dodatno poveča vrednost naprave v očeh uporabnika, saj lahko iXtreamer brez težav rabi kot set-top-box.

Daljinski upravljavec je bil deležen občutnih sprememb, saj ima dodanih več tipk, med njimi tudi "iPod mode", ki aktivira v iXtreamer priklopljeno napravo z logotipom ugriznjenega jabolka. Poleg nje je še osem drugih funkcijskih tipk, ki skrbijo za upravljanje z večpredstavnimi vsebinami. Več kot 50 tipk na daljincu žal tudi pomeni, da so razmeroma majhne in bodo uporabnikom z debelejšimi prsti povzročile kakšno preglavico. Pohvalimo pa lahko to, da iXtreamer že govori slovensko, pa tudi kakovost prevedenih menujev je za tako napravo kar dobra.

Uporabnik v škatli poleg predvajalnika prejme večji nabor video kablov, zato težav s povezovanjem na novejše ali starejše televizorje in projektorje ne bi smelo biti. Na doplačilnem seznamu tako ostajata zgolj pasivno hlajenje in USB antena za brezžično povezovanje. Ta pa kljub temu, da ponuja povezljivost po standardu 802.11n, zaradi za odtenek podhranjene strojne osnove še vedno ne omogoča predvajanja 1080p vsebin brez zatikanja. Tega seveda ni, če vsebine polne visoke ločljivosti predvajamo prek žične povezave, USB ključkov ali v napravo vgrajenega diska.

Tržni uspeh je predvajalnike Xtreamer tudi podražil, a še vedno velja, da je iXtreamer z nalepko s ceno 189 evrov krepko ugoden nakup v primerjavi z vsemi Applovimi izdelki, ki ga nanj lahko priklopimo, obenem pa po številu funkcionalnosti trenutno nima konkurence. Končna sodba je zato povsem jasna - če si že lastite katero izmed večpredstavno sposobnih Applovih naprav in iščete večpredstavni podaljšek, je iXtreamer najboljša izbira ta hip.

iXtreamer

Večpredstavni podaljšek z razširitvijo za izdelke znamke Apple.
Izdeluje: Xtreamer, www.xtreamer.net.
Prodaja: www.xtreamer.me.
Cena: 189 EUR.
Za: Nabor funkcionalnosti, cena.
Proti: Majhne tipke daljinca.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji