Objavljeno: 22.2.2005 17:39 | Avtor: Nikolaj Pečenko | Monitor Marec 2005

Iskalne novosti

Google je sicer že nekaj let nesporni car internetnih iskalnikov, a čeprav bi težko rekli, da mu tekmeci dihajo za ovratnik, so ravno dovolj dejavni, da mu ne pustijo spati na lovorikah. V iskalno areno se je na primer nedavno podal Microsoft s svojim MSN Search (search.msn.com). Obetali so veliko, a Billove fante in dekleta čaka še veliko dela, če bodo hoteli Googlu resneje hoditi v zelje. Zaenkrat namreč iskalnik ni izpolnil pričakovanj. Ne da bi se pretirano poglabljali v preizkušanje, ker so to storili že drugi, smo v enega in drugega vpisali nekaj iskalnih nizov in vselej se je Google izkazal vsaj malo bolje. A ker Microsoftu sredstev za razvoj ne primanjkuje, z iskalnikom pa menda misli resno, se bo v prihodnje od časa do časa splačalo preveriti, kako napredujejo.

Obetavnejši je iskalnik A9 (a9.com), pri katerem sta moči združila Google in Amazon. Google je prispeval svoj iskalnik, Amazon pa digitalno vsebino knjig. Z iskalnikom torej najdemo vse tisto, kar bi sicer našli tudi z Googlom, za povrh pa še vse tisto, kar najde Amazonov iskalnik Inside the Book, ki išče iskane besede v vseh knjigah, ki jih imajo pri Amazonu v e-obliki. In teh je že zdaj veliko.

To, da se v knjigah še vedno skriva pravo bogastvo informacij, ki jih sicer v spletu pogosto zaman iščemo, se pri Googlu še kako dobro zavedajo in se ne zanašajo samo na Amazon. Začeli so namreč digitalizirati znanstvene knjige in revije ter učbenike, za brskanje po njih pa pripravili orodje Google Schoolar (scholar.google.com).

Najdi.si novice - sveže novice na enem mestu.

Zanimiv je tudi televizijski iskalnik Google Video (video.google.com), a le za uporabnike onkraj Velike luže. Z njim namreč iščemo po podnapisih, namenjenih gluhim, s katerimi so opremljene številne ameriške televizijske oddaje. Rezultat iskanja so torej televizijske oddaje, v katerih se pojavljajo iskane besede, kako priti o njih, pa je že drugo vprašanje.

V Googlovih laboratorijih (Google Labs - labs.google.com) preizkušajo tudi dodatek h klasičnemu iskalniku, Google Suggest. Zanimivo orodje sproti izpisuje iskalne besede, s katerimi lahko zožimo iskanje. Če na primer v Googlovo iskalno vrstico vpišemo monitor, se spodaj pokažejo še dodatne besede, recimo monitors, audio, calibration, lizard ... s katerimi zmanjšamo število zadetkov in tako laže najdemo želeno stran. Zelo dobrodošlo za vse spletnega iskanja manj vešče kiberščake.

MSN Search po precej špartanski obliki spominja na Google, po rezultatih iskanja pa nekoliko manj.

In ko smo že ravno pri Googlu. Ena od skrivnosti njegovega uspeha je stimulativno nagrajevanje programerjev z najboljšimi zamislimi. V ta namen so nedavno podelili prvi dve "Ustanoviteljevi nagradi" (Founder's Award). Približno ducat programerjev iz dveh razvojnih skupin je za svoje odlično delo dobilo po milijon dolarjev v delnicah. Nič nenavadnega, da sta h Googlu prejšnji mesec prestopila kar dva od vodilnih razvijalcev Firefoxa in mimogrede povzročila še ugibanje o morebitnem Googlovem spletnem brskalniku.

Iskalniki se razvijajo tudi pri nas doma. Pri Najdi.si so po vzoru izjemno uporabnega novičarskega Google News, naredili Najdi.si novice (novice.najdi.si). Samodejni iskalnik novice išče na drugih domačih novičarskih spletiščih, recimo Večerovem in Dnevnikovem, in jih, urejene v posamezne rubrike (Slovenija, svet, šport, gospodarstvo ...), prikazuje na svoji spletni strani. Novice so pravzaprav le naslovi s kratkimi povzetki, za katerimi se skrivajo povezave do vira. Storitev zaenkrat deluje še poskusno, že zdaj pa bo nedvomno privabila številne obiskovalce, saj je na enem mestu mogoče najti zbrane novice, ki bi jih sicer morali iskati na različnih koncih slovenskega spleta.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji