Objavljeno: 29.3.2005 16:13 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Marec 2005

Intel s 64 biti

AMDjevi procesorji Athlon 64 in Opteron poleg poganjanja 32-bitne programske opreme x86 omogočajo tudi izvajanje posebej zanje pisanih 64-bitnih programov. Na odgovor velikega konkurenta smo morali čakati kar nekaj časa, s predstavitvijo procesorjev Pentium 4 družine 600 pa je tudi Intel predstavil 64-bitne procesorje, ki so hkrati združljivi z obstoječo programsko opremo.

Procesorji Pentium 4, ki temeljijo na jedru Prescott, so se na trgu sicer uveljavili, vendar jim tako uporabniki kot konkurenti očitajo kar nekaj pomanjkljivosti. Tudi s sistemskima naboroma 915 in 925 si podjetje ni utrdilo položaja na trgu: večina izdelovalcev osnovnih plošč, pa tudi uporabnikov še vedno raje poseže po osnovni plošči prejšnjega rodu in se tako izogne dragi nadgradnji grafične kartice in pomnilnika, ki jo zahteva prehod na novo arhitekturo. Odgovor na čedalje večjo samozavest poglavitnega Intelovega konkurenta AMD naj bi tako bili Intelovi procesorji z oznako 6xx, ki odpravljajo nekatere slabosti prejšnjega rodu Pentiumov 4, obenem pa prinašajo podporo nekaterim novostim.

Pentiumi 4 6xx bodo sprva na voljo s taktom od 3 GHz (P4 630) do 3,6 GHz (P4 660). Jedro novih procesorjev temelji na jedru Prescott, na katerem so zgrajeni današnji Pentiumi 4, vendar je Intel kar korenito posegel v nekatere lastnosti jedra. Prva razlika v primerjavi s predhodniki je dvakrat večji drugostopenjski predpomnilnik, ki ima v novih procesorjih zmogljivost 2 MB. S tem naj bi izboljšali predvsem delo z večpredstavnimi programi, igrami in nasploh v okoljih, kjer se med pomnilnikom in procesorjem izmenjuje velika količina podatkov. Procesorji imajo vgrajeno podporo varčevanju z energijo: Intel si je tehnologijo "izposodil" kar pri prenosniških procesorjih, SpeedStep v namiznih P4 pa deluje enako kot v prenosnikih: z zmanjšanjem napajalne napetosti in takta delovanja se zmanjšata poraba in ogrevanje procesorja. Največja sprememba glede na predhodnike je podpora 64-bitni programski opremi: novi procesorji so združljivi s programsko opremo x86-64, tako da lahko poganjajo vse 64-bitno programje, za katere je bilo doslej treba poseči po AMDjevem procesorju (resnici na ljubo je to bolj ali manj le 64-bitna različica Linuxa, saj 64-bitni Windows XP šele prihaja na trg). Pomembna novost je tudi podpora t. i. bitu "Execute Disable", ki onemogoča izvajanje nekaterih virusov.

Poleg običajnih Pentiumov 4 ima Intel na voljo tudi "ekstremno" različico procesorja, ki je prav tako doživela prenovo. Pentium 4 Extreme Edition s taktom 3,73 GHz je tako prvi "ekstremist" z 90 nm jedrom. Tretjestopenjskega predpomnilnika nova različica nima: ima le 2 MB drugostopenjskega, enako kot P4 6xx. Razlika v primerjavi z navadnimi procesorji P4 je tako le v zunanjem taktu delovanja: ta je pri ekstremni različici 1066 MHz, pri običajnih procesorjih pa 800 MHz. Novi P4 EE nima vgrajene tehnologije SpeedStep, kar pomeni, da med delovanjem ne varčuje z zmogljivostjo in s tem tudi s porabo. Novi procesorji bodo delovali na vseh osnovnih ploščah z naboroma 915 in 925, razen ekstremne različice, ki zahteva ploščo z naborom 925XE.

V praksi

Preizkusili smo najzmogljivejša novinca: Pentium 4 660 s taktom 3,6 GHz in Pentium 4 Extreme Edition s taktom 3,73 GHz. Procesorja smo preizkusili na Intelovi osnovni plošči D925XECV2, na katero smo namestili 2 × 512 MB 533 MHz pomnilnika DDR2 Viking in grafično kartico Sapphire Radeon X850XT.

Preizkusa smo se lotili s skoraj dokončno različico 64-bitnih Oken XP (RC1), vendar pri tem nismo bili uspešni. Okna smo resda uspešno namestili, saj je večina 64-bitnih gonilnikov priložena, prav tako je v spletu že najti razvojne različice grafičnih gonilnikov, medtem ko so bili 64-bitni gonilniki za matično ploščo priloženi. Težava se je pokazala, ko smo hoteli pognati standardne preizkusne programe (Winstone), ki so seveda 32-bitni. Procesor z 32-bitnimi ukazi nima težav, vendar so taki specializirani programi za Okna (predvsem različice beta) vendarle preveč nenavadni, zato se enostavno niso izvedli do konca. Enako to ni uspelo grafičnemu preizkusnemu programu Aquamark. Poizkusili smo še s programom PC Mark, ki je sicer prilezel do konca, vendar izpisal smešno nizek rezultat. Zaradi teh težav smo preizkus izvedli le v običajnih 32-bitnih Windows XP SP2. Izkaže se, da so novi Intelovi procesorji v primerjavi s predhodniki nekoliko zmogljivejši, vendar je razlika manjša, kot bi pričakovali. Povečanje drugostopenjskega predpomnilnika namreč prinese občutno prednost le v večpredstavnih programih in igrah, medtem ko pri poganjanju pisarniške programske opreme skorajda ni razlike. V primerjavi z najzmogljivejšimi AMDjevimi Athloni je Intel sicer povsem zmanjšal zaostanek, vendar je pri nekaterih preizkusih Athlon 64 kljub precej nižjemu taktu delovanja še vedno zmogljivejši.

Rezultati meritev zmogljivosti procesorjev

Intel Pentium 4 660

Kaj: Procesor.

Zahteve: Podnožje 775 na osnovni plošči.

Izdeluje: Intel, www.intel.com.

Prodaja: Asbis, www.asbis.si, (01) 530 32 20; Elkotex, www.elkotex.si, (01) 583 79 10.

Cena: Še ni znana.

Za: Zmogljivost, podpora varčevanju z energijo in 64-bitni programski opremi.

Proti: Nezdružljivost z nekaterimi starejšimi osnovnimi ploščami, še vedno samo 800 MHz zunanje vodilo.

Pentium 4 EE 3,73 GHz

Kaj: Procesor.

Zahteve: Podnožje 775 na osnovni plošči.

Izdeluje: Intel, www.intel.com.

Prodaja: Asbis, www.asbis.si, (01) 530 32 20; Elkotex, www.elkotex.si, (01) 583 79 10.

Cena: Še ni znana.

Za: Zmogljivost, podpora varčevanju z energijo in 64-bitni programski opremi, višji takt zunanjega vodila.

Proti: Združljivost samo z naborom 925XE.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji