Objavljeno: 26.1.2021 | Avtor: Vinko Seliškar | Monitor Februar 2021

Inovacije, usmerjene v prakso

Internet stvari (IoT) je eden izmed odgovorov na to, kako ostati povezani, informirani, zdravi ...

Leto 2020 se je izkazalo za burno za vse, tehnološka industrija ni bila izjema. Tehnološka podjetja so si prizadevala za inovacije, ki nam bodo pomagale še naprej delovati kot družba ne glede na vse prilagoditve, h katerim smo bili prisiljeni zaradi ukrepov za zajezitev globalne virusne epidemije.

Svojo vlogo pri tem bo vsekakor odigral tudi internet stvari. Čeprav se IoT v očeh posameznega uporabnika nanaša na vsakdanje naprave, ki se lahko povežejo z internetom, le redki dejansko dojamejo njegove resnične razsežnosti. Internet stvari bo kmalu vse okoli nas – od avtomobilov do pametnih stavb in tovarn. Oglejmo si, kje – z izjemo zdravstva – bo še skrbel za velike premike in v katero smer.

Pametne domače pisarne

Malodane vsi smo bili v preteklem letu primorani razmisliti, kako bomo delali na daljavo, nato pa to še spraviti v prakso. Svoje domove smo opremili s tehnologijo, s katero naj bi lažje živeli in delali od doma. Proizvajalci naprav za pametni dom so tako dobili neverjetno priložnost, da ljudem pokažejo in dokažejo praktično vrednost svojih izdelkov. Rešitve za nadzor in upravljanje na daljavo, pametna razsvetljava, naprave za upravljanje energije in pametne naprave vseh vrst in oblik obljubljajo, da bodo tudi domače pisarne naredile udobne, priročne in trajnostno naravnane.

Po drugi strani pa bodo delodajalci izkoristili internet stvari, da bodo zaposlenim pomagali opravljati delo na daljavo. Z internetom povezani industrijski stroji omogočajo upravljanje tovarn (delno) na daljavo, mobilne video konference pa olajšajo komunikacijo ter omogočijo celo učinkovite preglede na daljavo.

Računalništvo na robu

O robnem računalništvu govorimo, ko naprava IoT pošilja svoje podatke v bližnjo pomnilniško napravo (ali mini podatkovni center) namesto v oblak. Ta nato prejme, obdela in filtrira podatke, preden del prejetega podatkovnega paketa pošlje v oblak v dodatno obdelavo. Na ta način robno računalništvo porablja veliko manj pasovne širine kot tradicionalno računalništvo v oblaku, zmanjšuje zakasnitve in pospešuje delo aplikacij. Tak scenarij je idealna rešitev takrat, ko morajo naprave IoT delovati na območjih z nezanesljivo ali s počasno internetno povezavo.

Sposobnost delovanja na zelo oddaljenih, ruralnih ali celo neposeljenih območjih dopolnjujeta tehnologiji satelitske povezljivosti in infrastrukture širokopasovnega omrežja z majhno porabo energije (LPWAN), na kateri se tovrstne lokacije v praksi zanašajo. Število aplikacij za robno računalništvo bo naraščalo tudi v prihodnje, saj se bo tudi satelitski internet stvari še širil. Že danes se uporablja za nadzor nafte in plina (naftovodi in plinovodi) ter nekatera pametna vozila.

Pametna trgovina

Trgovina na drobno je ena tistih panog, ki jo je koronavirus močno prizadel. Čeprav fizične trgovine nikoli ne bodo v celoti izginile, pa bodo morale narediti drastične spremembe – ne zgolj v luči tekmovanja s spletnimi trgovinami, ki smo jih uporabniki zadnje mesece vzeli za svoje, temveč poslovanja in preživetja v času ukrepov, ki narekujejo omejevanje socialnih stikov in karanteno, katera bosta zaznamovala tudi večino leta 2021.

Internet stvari v trgovini lahko podpre poslovanje na več različnih načinov. Upravljanje zalog, oglaševanje in trženje ter preprečevanje kraje lahko pomagajo trgovinam na drobno zagotoviti boljše storitve za kupce in doseganje želenih rezultatov. Rešitve interneta stvari lahko pomagajo tudi varovati stranke in zaposlene s spremljanjem družbene oddaljenosti in spodbujanjem brezstičnih plačil.

IoT in kibernetska varnost

Z naraščanjem priljubljenosti naprav interneta stvari narašča tudi tveganje, da bodo ogrožene (beri: napadi virusov in hekerjev). Številne naprave IoT žal premorejo le minimalno varnost, zaradi česar njihovi proizvajalci in uporabniki tvegajo, da bodo napadalci nad temi napravami prevzeli nadzor in jih upravljali na daljavo. Tako jim ne bodo le prestregli/ukradli podatkov, temveč lahko njihove naprave postanejo del škodljivih omrežij botnet, ki jih napadalci uporabljajo za napade na različna podjetja ali internetno infrastrukturo.

Proizvajalci naprav IoT ugotavljajo, da s kibernetsko varnostjo ni šale, tveganj je veliko in so visoke stopnje, zato v svoje naprave IoT vgrajujejo naprednejše varnostne protokole in mehanizme. V času, ko internet stvari postaja bolj oseben, je njegova varnost še toliko pomembnejša. Nihče si namreč ne želi, da bi napadalci prek otroške igrače ali otroške kamere gledali in poslušali, kaj vse se dogaja pri njem doma.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji