Objavljeno: 16.6.2015 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Posebna 2015 | Teme: mobilna aplikacija, android

Igrajmo se – z Androidom

Mladi ali stari, igramo se radi. V različnih življenjskih obdobjih igre pridejo in gredo, želja po zabavi pa ostane. Od časa, v katerem živimo, so odvisna tudi orodja. Od lokov, narejenih iz vejevja in nekaj vrvice, do računalnikov, ki nas popeljejo v drugačen svet. Igrače so povsod, le poiskati jih je treba. Med drugim se skrivajo v pametnem telefonu, zvestem spremljevalcu današnjika.

Monument Valley je igra za sladokusce. Odličen zvok, čudovita podoba in umirjena igralna mehanika prijetno božajo igralčeva čutila.

Monument Valley je igra za sladokusce. Odličen zvok, čudovita podoba in umirjena igralna mehanika prijetno božajo igralčeva čutila.

Telefoni in tablice z operacijskim sistemom Android so zmogljive zverine, sposobne nebroj opravil. Z njimi med drugim plačujemo račune, načrtujemo počitnice, pišemo članke, beremo novice in kupujemo oblačila. Ko nas koristna dela ne zanimajo, postrežejo mobilne naprave z zabavo. Na željo nas popeljejo med zmaje, na športno tekmovanje, v vesolje, bitko in še kam. Iger na tržnici Google Play je kot izgovorov v slovenski politiki, vsak dan več. Pripravljeni pregled zato ni dokončen seznam najboljših izdelkov v ponudbi, temveč zgolj združeno mnenje tako pisunov kot bralcev naše revije. Izbor je posledično pisan. Na mobilnih napravah igramo pustolovščine, strelske in miselne igre, klasike, prenesene iz drugih sistemov, brezplačne, plačljive in navidezno zastonjske igre. Android ima vse, od visokoproračunskih naslovov do majhnih neodvisnic. Googlov mobilni operacijski sistem je med vodilnimi igričarskimi platformami. O tem priča to, da vedno več iger, ki se najprej znajdejo na računalnikih in/ali konzolah, prej ali slej najde pot do telefonov oziroma tablic.

Iskanje biserov začnemo med igrami, ki so prilagojene ciljni napravi. Telefoni in tablice z zasloni, občutljivimi za dotik, ter mnoštvom najrazličnejših tipal so odličen poligon za doslej nevidene igralske izkušnje. Zabavna, poštena, globoka in brezplačna igra s kartami Hearthstone: Heroes of Warcraft je lep zgled izdelka, ki na mobilni napravi navduši. Lahko priučljivo upravljanje junakov navideznega sveta Warcraft je ob pomoči prstne telovadbe užitkarsko. Pri Blizzardu so šli še korak dlje. Da bi bila izkušnja enaka ne glede na velikost zaslona, so z zakasnitvijo izdali posebno različico za pametne telefone. Nalinijsko igranje z igralci z drugih platform, zastonjska možnost odklepa vseh sicer plačljivih dobrot ter redne razširitve zagotavljajo zmanjšanje produktivnosti na vsakem koraku. Še bolje zna zmogljivost mobilnih pametnjakovičev izkoristiti Ridiculous Fishing, ki za čarovnijo s pospeškomerom zahteva dobra dva evra, a se odkupi s tem, da ni naknadnih izdatkov. Gre za ribarjenje, kjer si z nagibanjem telefona ali tablice večamo ulov ter nabiramo izkušnje, te pa nam omogočajo nadgrajevanje opreme in odklepanje zahtevnejših lovišč.

Telefoni in tablice so kakor nalašč za igranje po koščkih. Mobilna naprava je vedno z nami, pripravljena, da nas zabava, ko si zaželimo malce razvedrila. Obiske stranišča ali pot v službo nam med drugim krajša igra The Simpsons: Tapped Out. Gre za licenčni izdelek, poln humorja, ki ga poznamo iz priljubljene animirane serije. Brezplačnica, naphana s plačili znotraj igre, zbija šale podolgem in počez, najraje na svoj račun. Združek je začuda užiten. Gradnja mesta Springfield je zabavna in izčrpna izkušnja, ki se ne sramuje svojega porekla. Občasne težave v obliki programskih hroščev premaguje s prisrčnostjo, zato ji vsak izpad zlahka odpustimo. Zvezda krajših igralnih seans je tudi Monument Valley (70 evrskih centov). Čudovita, večkrat nagrajena miselnica z odličnim zvokom se opira na slog optičnih iluzij nizozemskega umetnika M.C. Escherja. Dovršene uganke so skrivnostne, pomirjajoče in nadvse zabavne. Če jih prehitro končamo, nam je na voljo dodatek Forgotten Shores (slaba 2 evra), ki izkušnjo podaljša z osmimi novimi poglavji.

80 Days je čudovita interaktivna zgodba, ki dobro izkoristi prednosti mobilne platforme.

80 Days je čudovita interaktivna zgodba, ki dobro izkoristi prednosti mobilne platforme.

Ker je Android danes med večjimi igričarskimi poligoni, ne preseneča to, da so za mobilni operacijski sistem na voljo tudi večji naslovi, znani z drugih platform. Med bolj priljubljenimi so peskovniški Grand Theft Auto, igranje vlog Final Fantasy ter pomanjšana različica kockastega Minecrafta (Pocket Edition - 7 EUR). Slednji je svetovni fenomen, ki je zasužnjil milijone igralcev po svetu. Privlačnost zbiranja gradnikov v odprtem svetu ter boja z zlobci zmanjšuje omejenost mobilne različice. Solidna igra starostam zato ne bo dovolj, novinci pa bodo zmotno mislili, da je Pocket Edition vse, kar Minecraft ponuja. Pustolovščine na Androidu ponosno zastopajo Game of Thrones, The Wolf Among Us in 80 Days (slabe 4 evre). Če sta prvi dve znanki iz drugih svetov (računalniki in konzole), je slednja namenska izkušnja, prilagojena mobilnim napravam. Gre za igričarsko adaptacijo slovitega romana Julesa Verna V osemdesetih dneh okoli sveta, katere osrednja privlačnost so besede. Sleherna, sicer kratka, zgolj tri ure trajajoča izkušnja je nekaj posebnega. Igra vleče k raziskovanju opisanega sveta, v katerem je dogajanje bolj ali manj odvisno od naših odločitev. Na potovanju se neizmerno zabavamo, zato ob prihodu na cilj ne mine niti dan, ko ne bi zopet vzeli poti pod noge.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji