Objavljeno: 29.3.2011 | Monitor Marec 2011

Pisma bralcev

Prvi BBS v Sloveniji

V zadnji številki ste pisali o prvih BBSih pri nas. Sporočam vam, da ste se okoli "prvega" zmotili, saj je bil to Pony Express BBS. Prvenstveno je bil namenjen tehnični podpori Borlandovih izdelkov (Pascal, C, ...), kjer je obilo pomoči ponudilo podjetje Marand. 

Testna različica je po mojem spominu delovala že leta 1989, zares pa smo startali v letu 1990, vsekakor pa pred ABM BBS. Glede Mojstra in Microarta pa ne vem, saj niste objavili datuma začetka delovanja teh dveh BBSov. Vprašanje je tudi, ali je bil IUS info prvi, kot omenjate v pasici v članku, saj je prav tako startal leta 1989.

Prilagam še del uvodnega besedila ob splovitvi BBSa:

Cel BBS deluje v Novellovi lokalni mrezi - file server deluje pod Netware 3.11, kapaciteta diska je 300 MB, spomina 4 MB, procesor je 386/33. BBS software je PC Board za 6 vozlisc, tudi MarkMail reader je na voljo. Na razpolago imamo 3 telefonske linije, zaenkrat bomo ponujali le eno. Na sistemu bomo delali trije sodelavci, tako da bo sedaj podpora zares profesionalna. Vedno bo eden od nas dosegljiv vsak delovni dan od 9 - 14.  

In še nekaj datotek s takratnega BBSa, kjer je viden datum nastanka.

Branko Ikica

Nadgradnja na pogon SSD

Prosim za nasvet, na kaj moram biti pozoren in ali lahko zadevo naredim na sledeči način: na hišnem računalniku nameravam nadgraditi Win XP v Win 7 ter hkrati dodati SSD disk za sistemsko particijo, in sicer tako, da bi najprej spremenil črko stare particije C v npr. E , dodal SSD disk in naložil Win 7 kot novo particijo C, nato bi pa izbrisal prejšnjo sistemsko particijo (E) ter morda pustil ta del starega diska kar nedodeljen, da bo stari disk dlje deloval. Saj imam na D datotek za cca 90 GB in letni prirastek cca 10 GB (od razpoložljivih 600 GB). Seveda me tudi zanima vaše mnenje (glede na vaše izkušnje), ali bom s SSD diskom res občutno pridobil na odzivnosti in hitrejšem zagonu računalnika.

Blaž

Postopek ste po našem mnenju po nepotrebnem otežili (s spreminjanjem črke imena particije namreč tvegate "okvaro" starega operacijskega sistema, poleg tega je to nesmiselno početi v starem operacijskem sistemu, saj boste namestili novega. Drugače bo le v primeru, da želite nadgraditi stara Okna, tega pa ne priporočamo).

Če bi želeli Okna 7 namestiti na sveže, preprosto fizično odklopite stari disk (dovolj bo le kabel SATA, obvezno seveda pri izključenem računalniku) in priključite novi SSD pogon ter namestite nova Okna. Ko bodo Okna delovala z novega pogona, spet priključite k SSDju še stari disk, particija/e pa bo/do avtomatsko dobil/e naslednjo zaporedno prosto črko (podatki bodo seveda ostali).

Če bi želeli izvesti nadgradnjo sistema Win XP v Win 7 na novem pogonu SSD (in ne sveže namestitve), pa si lahko pomagate s programi za kloniranje pogonov (recimo z brezplačno Clonezillo) in prenesete operacijski sistem s starega pogona na novega (preprosto kopiranje ne bo delovalo, saj ne bo preneslo nastavitev zagonskega sektorja).

Kateri fotoaparat?

Rada bi kupila digitalni fotoaparat za družinsko fotografiranje. Na kaj vse naj bom pozorna pred nakupom, saj je izbira pestra.

Gabi

Čeprav je izbira pestra, pa je danes že skoraj težko kupiti zares slab aparat, vsaj če preskočimo najcenejši rang. Sicer pa se nam v vsakem primeru zdi zelo uporabna lastnost čim širši kot objektiva. Vsaj 28 mm, manj je bolje, torej še raje kakih 26 ali 25 mm. S tem bomo pri kakih družinskih dogodkih lažje več ljudi spravili v kader (sploh v bolj omejenih prostorih). Nadalje se bo treba odločiti, ali je pomembno, da gre aparat v žep, ali bi raje imeli malo večjega, takega, ki ima po možnosti še več zuma.

So pa tudi lastnosti, ki jih lahko mirno ignorirate. Npr. megapike. Teh sploh ne glejte, kakšni gromozanski zumi so tudi povsem brez pomena (tam do kakih 15- ali 20-krat je še uporabno, karkoli več pa rabi le za privabljanje kupcev).

Kateri usmerjevalnik?

Kateri usmerjevalnik ima najzmogljivejši parental control oz. možnost zaščite otrok pred neprimernimi vsebinami?

Lojze

Tega sicer nismo nikoli neposredno primerjali. Na spletnih straneh izdelovalcev pri podatkih o modelih to sicer piše, a se zadeve razlikujejo po zmogljivosti od modela do modela. Na primer pri Linksysu to imajo, a gre za možnost določitve ure uporabe in za blokiranje domen (to pa je seveda zelo omejeno).

Načeloma pa se take stvari ne nastavljajo na usmerjevalniku, temveč so v rabi posebni programi. O tem smo že kar nekaj pisali, tu sta zadnja dva članka na temo:

www.monitor.si/clanek/spletni-varnostniki2

www.monitor.si/clanek/za-mirnejsi-spanec-starsev

Arhiviranje v oblaku

Nisem čisto prepričan, a mislim, da teme arhiviranja v oblaku oz. arhiviranja s pomočjo različnih storitev še niste "obdelali" v vaših člankih. Bi morda lahko naredili kakšen obširnejši test oz. članek, ki bi tudi nam olajšal delo pri izbiri storitve za arhiviranje v oblaku?

Opazil sem že dosti teh storitev, a se še nisem odločil, za katero bi namenil svoj denar, ker bi za odločitev potreboval več podatkov samih uporabnikov.

Kakšnega podobnega članka bi bil zelo vesel.

Aleš

O takih storitvah smo sicer že pisali (www.monitor.si/clanek/shrani-me-spletno), res pa je, da je v zadnjem času vzklilo že kar nekaj novih. Zato bomo preizkus v kratkem ponovili.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji